Utklassning i Tyresö

Mästarna Tyresö hade svårt att göra mål - endast 10 mål i sex spelade matcher hittills. Mot bottenlaget Sunnanå SK fördubblade man målskörden - det blev utklassningssiffror 10-2 och ett ryck i tabellen.
Nya skytteligaledaren Christen Press gör ett av sina fyra mål för dagen. FOTO: Anders Henrikson

Mer än 2.000 åskådare hade Tyresö satsat på i dag, tyvärr kom endast 887 till Tyresövallen. Publiksiffrorna i Damallsvenskan förblir ett problem, endast sju veckor innan EM-festen ska börja.

De som stannade hemma eller bestämde sig för att göra annat missade en uppvisning och en match som innehöll mycket av det som gör fotboll till världens mest älskade idrott. Tränare Tony Gustavsson hade bestämt sig för att vila Meghan Klingenberg och Vero Boquete och gav istället Annica Svensson och Kirsten van de Ven chansen att spela från start. Som väntat började Tyresö med mycket press och spelade variationsrikt i anfallet. Snabbt hamnade Sunnanå målvakten Susanne Nilsson i händelsernas centrum. Mindre än 40 sekunder hade gått, då sköt Kirsten van de Ven strax utanför.

Drygt 10 minuter var spelade när Jennifer Hermoso Fuentes snyggt gjorde 1:0 till Tyresö. Hon utökade några minuter senare till 2-0 och det kändes som om Tyresö verkligen ville att målen skulle ramla in mot Damallsvenskans hittills sämsta backlinje. Marta var väldigt aggressiv och gjorde nog sin bästa match för säsongen, även Caroline Seger utstrålade viljan att göra mål, men lyckades skjuta långt över ribban helt fritt på lite mindre än två meters distans.

När sedan Christen Press tackade för Martas assist till 3-0 trodde nog alla att Sunnanå skulle få storstryk i dag, eftersom inte ens en halvtimme var spelad och Tyresö anföll i våg efter våg. Framåt skapade Sunnanå inte mycket, men strax efter halvtimmen fick man en hörna - och det blev 3-1 genom Emelie Marklund och när man några minuter senare fick ytterligare en hörna blev det plötsligt 3-2 genom Matilda Rosquist. Matchen höll på att ta en annan vändning, i alla fall fick Tony Gustavsson nog anteckna att hans backlinje darrar vid fasta situationer. Perpetua Nkwocha förtjänar beröm för sin förmåga att hålla bollen, att utmana Tyresös försvar och att skapa det lilla som hennes Sunnanå hade. Det hade faktiskt kunnat bli 3-3 efter ett skott som strök förbi Carola Söbergs mål.

Istället tog Marta sats och startade en av sina löpningar på vänsterkanten och in i straffområdet där hon fälldes av Carys Hawkins. Som fick rött kort av dagens vikarierande domare Niclas Ivarsson som bedömde att Marta berövades på en målchans genom Hawkins. Straffen var solklar, utvisningen lite tveksamt. Marta tog själv chansen och utökade till 4-2 i den 42:a minuten.

Sunnanås totala genomklappning i den andra halvleken förorsakades nog av Hawkins utvisning. Ligans hittills osäkraste och snällaste försvar hade ingen chans mot ett för dagen ytterst hungrigt Tyresö. Hermoso fick göra sitt tredje mål, Marta sitt andra och Christen Press la till tre bollar medan Kirsten van de Ven nöjde sig med ett mål - till slut blev det 10-2. Det hade kunnat bli värre, mycket värre. Tre gånger träffade Tyresö ribban (Marta, Press, Hermoso) och en gång stolpen (Marta) medan Susanne Nilsson som Sunnanås målvakt räddade några tunga skott. Det blev tvåsiffrigt, senast detta begav sig i Damallsvenskan vann Linköping med 11-0 över Djurgården för elva månader sedan. Vad som hände med Djurgården vet vi.

Efter slutsignalen firade glada Tyresö spelare medan Sunnanås målvakt Susanne Nilsson låg kvar i målet. Hon hade väldigt ont och var förstås ledsen.
Vad hände?
- Jag fick väldigt ont i tummen igen efter en situation. Jag hade ju redan en muskelbristning tidigare och nu högg det till igen. Jag hade även ont i ena benet efter jag fastnat i gräset vid en utspark, berättar Susanne Nilsson till damfotboll.com.

Ni var nära vid 3-2, sedan blev det ändå 10-2, hur känns detta?
- Det är klart att jag inte känner mig bra just nu, säger Susanne Nilsson. Efter 75 minuter när det stod 8-2 ville man ju bara att domaren skulle blåsa av detta. Vi får väl ta med oss att vi gjorde två mål mot Tyresö, men sånt får absolut inte hända.

Var det röda kortet mot Carys Hawkins matchens nyckelsituation?
-Nej, jag tycker inte man kan lägga skulden på Carys att vi bryter ihop. Men klart är det väldigt svårt att hävda sig mot Tyresö en hel halvlek med tio man. Men det är absolut inte hennes skuld.

Utvisningen då?
- Jag vet inte, jag kan inte uttala mig. Jag pratade med domaren direkt efter han visade det röda kortet och han förklarade att det var pga av ett friläge, det kan jag inte bedöma, men Marta faller också väldigt teatraliskt i den situationen.

Susanne Nilsson medger att det blir inte lätt att resa sig efter detta resultat, men säger att det finns en hel del matcher kvar att spela. I toppen har Tyresö och LdB FC Malmö i dag gjort ett ryck i Damallsvenskan och lämnat KIF Örebro fem poäng bakom sig. Samma KIF Örebro som gästar Sunnanå nästa helg.

FOTNOT: Senast det blev tvåsifftigt i Damallsvenskan var i fjol när Linköpings FC slog Djurgården med 11-0.

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.