Ännu en utklassning i Tyresö

Solen kom tillbaka efter tidigare åskväder, Christen Press gjorde ett äkta hattrick och Tyresös största motståndare är ödmjukheten. Så kan man sammanfatta söndagens 5:1 över tabellsjuan Kristianstads DFF som avslutades med en annorlunda pressträff.
Christen Press gör 3:1 för Tyresö (Foto: Anders Henrikson)

23:4 mål och sex gånger tre poäng. Så kan man sammanfatta Tyresös vårsäsong hemma på Tyresövallen. Även Elisabet Gunnarsdottirs Kristianstads DFF hade ingenting att hämta i skärgårdskommunen söder om Stockholm.

Många om inte alla lag kommer till Tyresö med matchplanen att hålla tätt bakåt så långt det går för att sedan kanske få tillfälle att bygga upp ett eget anfallsspel. I de allra flesta fallen misslyckas man. Det gjorde även Kristianstad. I den nionde matchminuten spelade Marta en fantastisk passning på marken in i boxen där Caroline Seger fritt kunde ta emot bollen, vända sig och göra 1-0 bakom Hedvig Lindahl. Markeringen på Seger var dålig eller icke befintlig, men Martas smörpassning bara ett exempel på hur bra spelförståelse och bollkänsla det fortfarande finns hos Marta. Det var klart en av hennes bästa halvlekar i år. Tyresö hade bollen nästan jämnt och Kristianstad hade sällan tillfälle att närma sig Carola Söbergs mål.

Men det dröjde till den 29:e minuten innan Vero Boquete tog emot ett inlägg av Caroline Seger med bröstet och sedan tog bollen direkt med högerfoten och prickade in den höger om Lindahl. Kristianstad hade spelat upp sig i försvaret efter det tidiga målet, men mot sådan individuell klass finns det ingen gardering i 90 minuter. Strax innan den första halvleken var slut kom plötsligt lite överraskande KDFF:s mål. Josefine Öqvist slog ett inlägg från vänster och Margret Lara Vidarsdottir nickade in. Skulle matchen bli jämnare i andra halvlek?

Nej, andra halvleken var igång fem minuter när Christen Press gjorde sitt första av tre mål för dagen. Annica Svensson svarade för passningen som Press direktförvandlade. Tyresö hade ytterligare bra chanser genom Kirsten van de Ven och Marta, men de strök förbi eller så var Hedvig Lindahl där och räddade. Men när Christen Press spelas fri och har ett bra skottläge så blir det mål. Så skedde det i den 82:a och 92:a minuten och matchresultatet blev alltså 5:1. Vi noterar dock att Susanne Moberg träffade ribban strax innan Press gjorde 5:1.

För ovanlighetens skull blev det en öppen presskonferens efter matchen där hela publiken var inbjuden att lyssna på aktörerna, ett bra sätt att ge publiken ännu mer delaktighet i hela matchens arrangemang. Att trots grillning, uppvisning av freestyle-akrobater mm endast 1280 kom för att se matchen är en gåta.

Att TV-sändningen inställdes under dagen var även det en märkvärdig företeelse. Det sades att TV4 Sport av någon okänt anledning ville flytta fram matchens start 8de visade V75 och Trafikpoliserna), men att klubben inte kunde gå med på detta. Något liknande skulle väl aldrig ske när det rör sig om en herrmatch.

Kristianstads tränare Elisabet Gunnarsdottir kommenterade förlusten: Vi mötte ett jättebra lag. Vi hade tänkt att spela tajt försvarsspel och försöka hålla nollan. Det lyckades vi inte med, de gjorde ett tidigt mål och vi tappade självförtroende och trygghet i vårt försvarsspel. Sen kommer vi in i matchen och gör 2:1, ett fint mål och det kändes att vi fick lite självförtroende tillbaka. I halvlek pratade vi om att vi skulle göra samma sak, komma ut och spela tajt och va aggressivare, men så gör de 3:1 och då får vi börja jaga igen och det går i stort sett så i 90 minuter. En rättvis seger helt enkelt.

Tyresös Tony Gustavsson berömde sitt lag och sa att man ofta under vårsäsongen hade tänkt spara löpmeter sista kvarten när man ledde säkert, men att spelarna istället jagar ännu ett mål som i dag kom i 92:a minuten. När han frågades vem som skulle kunna hota Tyresö på hemmaplan blev svaret: - Ödmjukheten. Vi har pratat mycket om det och än så länge har laget visat en fantastisk ödmjukhet inför varje uppgift.

Skulle man inte visa tillräcklig respekt inför en motståndare så kan vilket lag som helst vara farligt, sa Tony Gustavsson avslutningsvis och berömde sitt innermittfält med Caroline Seger och Lisa Dahlkvist. Seger utnämndes till matchens klart bästa spelare av Gustavsson.

På onsdag avslutas vårsäsongen med bortamatch på Malmö IP för Tyresös del. En seger där och vägen till andra guldet i rad är vidöppen.

Martin 2013-06-09 23:58

Gubbgänget på TV4 valde trav framför Sveriges största sport på damsidan, säger det mesta om hur mycket deras s k 'satsning' på damfotbollen betydde. Tråkigt att Tyresö krossar allt motstånd, de kommer med 90 % säkerhet få minst oavgjort mot Malmö och sen blir resten av seriespelet en formalitet för deras del.

Annars intressant att Seger och Dahlqvist återigen var riktigt bra, varför får de inte ut samma sak i Damlandslaget ? Klarar Pia av att lösa den gåtan så kan det bli ett riktigt roligt EM.

Boose 2013-06-10 08:07

Tyvärr har ju inte Pia riktigt samma omgivning i landslaget , annars är ju tanken bra, Vi kanske kan ge spelarna i Tyresö svenska medborgarskap ??!!

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.