Hovås Billdal tog Umeå Södra i spurten

En stark kämpainsats gav Hovås andra raka segern i Elitettan när Umeå Södra FF besegrades. Även om segern kändes fullt rättvis satt den ganska långt inne. En mållös match i över 80 minuter förbyttes mot 2-0 inom loppet av fem minuter just när klockan passerat 80. Pernilla Miltons lobb (!) i matchminut 81 var en rejäl bomb, och delikatess, dessutom på damfotbollsveriges kanske längsta målvakt Alyssa Whitehead. Robyn Deckers vältajmade nick i matchminut 86 var ett fantastiskt vackert mål mot ett möjligtvis något passivt Umeå-försvar.

Det var annars bortalaget Umeå som började bäst. Redan i andra minuten ordnade man fram en hörna som slogs av Kaisa Ranki (sedermera utsedd till Umeås bästa spelare för dagen), dock resultatlös sedan Hovås-försvaret rensat bort bollen. Umeå kändes dock säkra och visade upp en hel del kvalitet inledningsvis. Hovås Billdal fick verkligen kämpa om bollarna och se till att man låg rätt i positionerna när just Kaisa Ranki och delade skytteligaledaren (5 mål) Therese Kapstad låg och högg offensivt. Det var mycket kamp och även om pendeln skulle slå över till hemmalagets fördel så var det Umeå som hade det mesta av kontrollerat spel första 20. I matchminut 13 var Kapstad oerhört nära att komma igenom i kamp med Anna Furberg, men en förstklassig "fläk-rensning" av Furberg räddade Hovås Billdal från att utsättas för ett friläge emot sig och målvakten Sandra Bjurteg.

Hovås Billdals, och kanske matchens då bästa målchans kom i matchminut 20 när hemmalagets Lousie Nordenberg (4 mål i Elitettan) träffade utsidan av stolpen. Hemmalaget fick efter detta en mycket bra period, rullade boll fint, särskilt ute på vänsterkanten med en hel del bra kombintioner, skarvar och överlapp. Umeå stack upp i 30e minuten genom Therese Kapstad men i övrigt var det Hovås Billdal som hade andra hälften av första halvlek. Ett pressat skott från Frida Boriero i 38e minuten höll sånär på att överlista Alyssa Whitehead som med hela sin fulla långa längd sträckte ut och räddade till hörna. Det kunde ha varit ett riktigt drömmål men räddningen höll hög klass. Vi gick till pausvila med 0-0 men underhållningen hade varit bra och man kunde se i ögonen på Hovås Billdals huvudtränare Micael Berndtsson och lagledare Mats Wennergrenatt de var tämligen nöjda med spelet, att disciplinen man visat borta mot Kalmar, konserverats.

När så huvuddomare Lovisa Johansson blåste igång den andra halvleken var det återigen ett ställningskrig ute på banan. Bortalaget Umeå såg ut som de ryckt upp sig i "paussnacket" och stod emot bra. I matchminut 54 vill dock hemmalaget ha straff när Camilla Åseng föll i Umeås straffområde. Åseng utmanade, skulle ta sig förbi och föll nog mer över motståndarfot än boll. Men domaren friade och trots att det osade straff får man nog konstatera fingertoppskänsla av Lovisa Johansson. Straffen hade känts tuff mot Umeå då intensiteten var ganska låg i situationen.

Umeå kom upp och hittade möjligheter, ett hyfsat skott från Anna Gruffman i matchminut 58 räddades dock av Sandra Bjurteg. Man bytte chanser för endast ett par minuter senare klippte Camilla Åseng till strax utanför offensivt straffområde men Umeå-keepern kunde se bollen fara över hennes ribba. När matchuret så passerat 80 minuter kunde vi konstatera att matchen fortfarande var mållös i en ganska chansrik match.
Brisen från havet och solen som under eftermiddagen tagit sig igenom molntäcket gjorde att de runt 120 åskådarna nog hade haft en ganska trevlig tid ändå.

Då kom bomben som förbytte harmoni mot eufori bland hemmasupporters. Pernilla Miltons lobbskott strax utanför straffområdet såg först ut att gå över målburen. Men en riktigt stygg båge, sett ur Umeå-keeperns perspektiv, gjorde att bollen dök ner precis i hennes högra kryss, just där stolpe och ribba möts. Trots att Alyssa Whitehead var på bollen kunde hon inte förhindra baklängesmålet. Ett riktigt snyggt mål och hemmalaget hade tagit ledningen med 1-0. Stärkta av ledningsmålet fortsatte hemmalaget att trumma på och som ett brev på posten kom 2-0 i 86e. Hemmalagets bästa spelare, amerikanska mittbacken Robyn Decker, smög upp i straffområdet och på ett väl avvägt inlägg kunde hon med kraft skalla in 2-0 mot ett ganska passivt Umeå-försvar. Ridå bortalaget, vilt jubel bland hemmaspelare, bollflickor och publik.

Matchen slutar 2-0 (0-0) på natursköna Hovåsvallen och Hovås Billdal tar sig därmed upp på samma poäng som Umeå i serien. Detta var andra raka segern för Hovås Billdal som ju besegrade Kalmar borta i förra omgången. Sex poäng och 4-0 i målskillnad, det verkar som att Hovås Billdal vuxit sig in i Elitettans mundering och laget är rejält på gång. Så passande då att profiler som Peter Gerhardsson (BK Häckens tränare, fd tränare i damallsvenska Bälinge) och Nicklas Karlström (mångårig allsvensk spelare och expert i TV-sändningar) fanns på plats i solen på Hovåsvallen.

Text: August Dunér

Text: August Dunér

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.