Mittags målminuter räddade LdB FC och fortsatt spänning

Spänningen kvarstår i Damallsvenskan över sommaruppehållet, men efter två Marta-mål inom loppet av matchens första kvart i Malmö såg vägen till guldet rak ut för Tyresö. Tre minuter före och två minuter efter halvtidsvilan kvitterade Anja Mittag för LdB FC Malmö till 2-2 som blev slutresultat

Tyresö tog ledningen på sitt första riktiga avslutet. LdB FC skaffade sig grepp om matchen redan från start. Tyresös högerförsvar rullades upp gång efter annan av Anja Mittag som sökte och ofta hittade Ramona Bachmann - en annan av LdB FCs mest markanta spelare i detta skede av matchen.

Nästan chockartat tog Tyresö ledningen när Christen Press hittade fram till Marta efter en miss av LdB FCs mittback Amanda Ilestedt efter 11 minuter.

Det dröjde bara fyra minuter innan Marta slog till igen efter att via en kroppsfint skaffat den lilla luckan för att överraskande skjuta med högern tätt invid Thora Helgadottirs vänstra stolpe.

LdB FC kom tillbaka och skaffade snudd på strafflägen men domaren Penilla Larsson stod emot.

Tre minuter före halvtid slet sig Anja Mittag loss från Tyresö-backen Karin Lissel. Målvakt Carola Söberg rusade utanför straffområdet och blev överspelad. Anja kunde lägga bollen i tomt mål.

Bara ett par minuter in på andra halvlek kvitterade Anja till 2-2 på framspelning från Katrine Veje som nöp bollen från Tyresös Kirsten van de Ven.

Tyresös tappade sitt spel från första halvlek, drog ner litet på tempot medan LdB FC återfick självförtroendet och dominerade. Spelfördelningen talade för att hemmalaget skulle göra även nästa mål. Med så starka spelare som Tyresö har fanns ändå faran att en snabb omställning kunnat bli ödesdiger.

I slutminuten fick Thora Helgadottir rädda Lisa Dahlkvists frispark med en utboxning i krysset. Några sekunder efter hörnan som följde signalerade hon för akut byte. Av sjukgymnasternas arbete att döma ådrog hon sig en bristning i baksida lår. Minuten kvar av ordinarie speltid fick Zenira Musovic, årets nyförvärv från Stattena, göra allsvensk debut. Även under de fem tilläggsminuterna höll hon nollan, hade en hörna och ett skott att mota.

Malmös två andra byten är också nämnvärda, Elin Rubensson kom in och var både pigg och stark i en halvtimme medan Therese Sjögran varken kunde göra från eller till med sina två tilläggsminuter. Frågetecknen för mittfältsveteranens chanser att komma med i EM-truppen består, det är andra kvaliteter än de spelmässiga som får beaktas om Sjögran ska slå sig in med tanke på hur lite speltid hon får i sin vardag.

Malmötränaren Jonas Eidevall hade följande kommentar om matchen:
- Vi visste att det skulle bli fysisk match. Vi har mycket löpvilja och är duktiga på att springa och överbelasta deras mittbackar. Efter underläge 0-2 är det starkt att vi kommer tillbaka tillbaka 2-2. Klart att vi skulle ha velat ha tre poäng men vi har spelat tre matcher på åtta dagar. Tyresö var lite fräschare på slutet men sett till chanser och situationer i straffområdet borde vi ha vunnit.

För Tyresö och Tony Gustavsson fanns också en slags återkomst i blickfånget efteråt:
- Vi lyckas mobilisera kraft och tro på det vi gör trots en väldigt turbulent vecka, vi har fyra-fem etablerade spelare borta och visste länge inte vilka som skulle starta. Sen har vi en spelare, Marta som leder poängligan igen, vi är bortskämda med hennes kvaliteter och i den här matchen visar hon dem allra bäst. Malmö har också en världsklasspelare, Anja Mittag som kan göra individuella saker, det säger mer om Malmös kvaliteter än våra brister att vi inte får med oss segern.

Marta var matchens första tvåmålsskytt och berörde effektiviteten som gick något ned efter den spetsiga starten:
- När man har chans att göra mål måste man sätta dem. Vi har några lägen i andra halvlek men är inte så bra som i första. Hade vi satt 90 procent av våra chanser kanske vi hade tagit tre poäng.

Efter två matcher utanför startuppställningen var Malin Levenstad ordinarie mittback igen i LdB Malmö:
- Jag har varit besviken och sur men gett allt på varje träning för att få tillbaka platsen, säger hon med beröm för hela försvarsarbetet.
- Hela laget ska verkligen ha beröm för det försvarsspelet vi har. Vi hade pratat innan om att spela kompakt, verkligen kliva när vi hade chansen och inte gå bort oss en och en hela tiden. I många stunder löser vi det, sen blir det någon gång när de får sätta in den bakom.

Text: Thorsten Frennstedt & Fredrik Hasselgren
Foto: Fredrik Hasselgren

Mark 2013-06-12 22:41

"Att 4 mål kom från höger."

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.

Majgaard Jensen lämnar FC Rosengård – med omedelbar verkan

FC Rosengård och Jack Majgaard Jensen har gemensamt beslutat att avsluta samarbetet, skriver klubben i ett pressmeddelande.