50/50-chans för Kosovare Asllani mot Italien

Att Kosovare Asllani trampade snett i Finlandsmatchen oroade inför besöket på den svenska träningen dagen efter. Väl där gick beskeden i olika riktning. Ingen fara för kvartsfinal, däremot mer ovisst om hon spelar mot Italien.
Kosovare Asllani var het i Finlandsmatchen, frågan är om hon spelar mot Italien? FOTO. Fredrik Hasselgren

- Chansen är 50-50, sade lagläkaren Yelverton Tegner och preciserade skadan.

- Hon har skadat inre ledbandet i foten och har varit på magnetkameraundersökning idag. Den visade en liten, liten skada och hon har ont men ingen instabilitet eller glapp. Vi ser positivt på det hela men får ta det day-by-day.

Hur behandlar ni henne?
- Hon fick snabbt behandling redan igår med kyla och kompression. Idag fortsätter behandlingen innan hon kör igång med rörelseträning och sakta men säkert kommer igång.

Det enda som just nu försvårar Asllanis tillfrisknande är tidsaspekten. Gruppspelet hinns med snabbt, bara tre dygn mellan matcherna.
- Med en vilodag till hade det varit helt okej men det är lite tajt med tanke på sådana här skavanker, sade Yelverton Tegner.

Hela situationen ger emellertid huvudbry i laguttagningen.

Assisterande förbundskapten Lilie Persson kommenterade:
- Vi får vända och vrida många varv innan vi tar beslut. Fifty-fifty och en final, då kör man ju men nu är vi i ett annat läge.

Hur tänker ni?
- Nånstans borde "Kosse" ha ett gott självförtroende nu och att få fortsätta i det flowet kan vara viktigt. Samtidigt har Italien luriga spelare som inte tvekar att gå in i duell så man kan tänka så också.

På Rambergsvallen tränade spelarna som inte startade igår, Antonia Göransson avstod men Kristin Hammarström tillkom på det sista passet innan landslaget efter lunch lämnade Göteborg för hotell i Falkenberg och två matcher i Halmstad om det går som bäst mot Italien.

När den samlade mediakåren såg Therese Sjögran ligga ner och få foten lindad i slutet av träningen uppstod ett ärende till hos Yelverton Tegner.
- Hon blev stämplad på foten med vassa dobbar. Det blir en blödning och hon linkade iväg men jag tror att det är ganska lugnt, sade han.

The Observer 2013-07-14 15:52

Tja, Asllanis självförtroende har det nog aldrig varit något fel på (möjligen för några år sedan när hon beklagade sig i media: "Dom (landslagsledningen) har glömt bort mig....").

Tvärtom - det var Asllanis EGO som gjorde att hon tog straffen mot Danmark - inte att "ta ansvar". "Hur svårt kan det va" frågade hon - ja, ungefär lika svårt som när hon inte lyckades sätta bollen i fejkmålet i Lilla Sportspegeln.....

Det sägs ofta att Asllani har så bra teknik - mja, är alla misslyckade försök inräknade i denna bedömning? Fantastiskt snyggt när det fungerar, men det gör det alltför sällan.

Det är långt kvar till den spelskicklighet och bollkontroll som exempelvis Bouqette eller Harder har, för att bara ta några exempel......

Men "endast Sverige svenska krusbär har" och Sundhage har ju inte så många alternativ, så Asllani kommer säkert tillbaka - hon har långt kvar till världstoppen och behöver all träning hon kan få. På vägen kanske det slinker in ett och annat mål.....

Rufus 2013-07-14 17:45

Vad var det för mysko saker som hände under matchen mot Finland, då, i första halvleken, Kristin Hammarström signalerade något till ledarbänken och Sofia Lundgren mjukade upp sina handskar? Var det "Krisses" höftproblem som gjorde sig påminda? Målvaktsbyte på gång? Som tur var - med tanke på avsaknaden av finskt anfallsspel - behövde hon ju inte anstränga sig i överkant. Sverige hade klarat biffen ändå med en papperskopia av Hammarström mellan stolparna... ;)

Och om Kosovare Asllani går alltid åsikterna isär. Håll iallafall med om att hon visar prov på hyfsade skådespelartalanger ihop med "Ica-Stig" i den där reklamfilmen på teve!

Mark 2013-07-14 19:23

"5-0-matchen: Det var då Sverige förklarade sin kärlek."

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.

Majgaard Jensen lämnar FC Rosengård – med omedelbar verkan

FC Rosengård och Jack Majgaard Jensen har gemensamt beslutat att avsluta samarbetet, skriver klubben i ett pressmeddelande.