Avslappnad presskonferens dagen före matchen

På dagens presskonferens fanns lagkaptenen Lotta Schelin och förbundskaptenen Pia Sundhage, redo att svara på alla frågor som tänkas kunde om morgondagens match mot Tyskland.

Den tyska pressen var intresserad av jämförelsen mellan Lotta Schelin och herrspelaren Zlatan Ibrahimovic, Sundhages sångröst och hur Sverige ser på att Tyskland faktiskt inte imponerat hittills under EM.

Varför är er träning stängd, till skillnad mot Tyskland som tränar helt öppet?
Sundhage: När vi nu har möjligheten att stänga träningen beslöt vi oss i morse för att göra det. Det är bra för spelarna att få vara själva ett tag. Det är mycket media här, och det uppskattar vi, men man kan också känna skillnaden mellan när det är mycket media och ingen media alls. Så, när vi har möjligheten valde vi att ha en stängd träning.

Hur mycket ser du fram emot att få befria dina fotbollsskor som sitter fast vid taket på Gamla Ullevi?
Schelin: de har massa frihet där uppe. De kan se många bra fotbollsmatcher och förhoppningsvis kan vi ge dem en bra match imorgon. Det hoppas jag. De kan stanna där, så länge de vill.

Tyskland säger att ni är favoriter, ni säger att ”nej, Tyskland låtsas bara – de är favoriter” - vad är sanningen?
Schelin: Jag sade igår att Tyskland har vunnit sex gånger på rad och har förlorat en EM-match under mååånga år. För mig är det inte möjligt att vi skulle vara favoriter. Men samtidigt har vi spelat bra, så vi ska ge dem en bra match. Men Tyskland är Tyskland och de har vunnit under en lång tid nu.
Men ni vill fortfarande vinna finalen?
Schelin: Ehm, ja. Såklart.

Silvia Neid berättade för oss att hon kommer ihåg en sångduell 1989, när ni alla festade tillsammans. Kommer du ihåg det?
Sundhage: Jag har försökt glömma det. Det var roligt, det måste jag medge. Det var en stor fest och jag kommer ihåg att 89 spelade Tyskland väldigt bra. Och det var vårat sätt att säga ”tack för matchen” och ja... Det var en trevlig text.

Ni löper fort mot mål, är det så ni vill se mot Tyskland?
Sundhage: Ja. Hittills har vi använt vår fart på kanterna och i anfallet. Samtidigt är det viktigt att vi hittar rytmen, för att spela snabbt och framåt tror jag inte räcker mot Tyskland, så vi måste vara smartare än så.

Lotta, du jämförs ofta med Zlatan Ibrahimovic, gillar du det?
Schelin: jag vet inte, jag tycker att Zlatan Ibrahimovic är en fantastisk spelare. Men jag är Lotta. Och jag är inte alls som han. Jag försöker göra min grej och vara den jag är. Men att jämföras med bra spelare – det är lugnt, men jag är inte Zlatan.

Tyskland spelar inte som de gjort förut, men det kan ändå bli farligt för er?
Sundhage: Ja, varje gång vi spelar mot Tyskland möter vi samma typ av stil. Det är många kombinationer och mycket fart med bollen. Våra scouter har gjort ett bra jobb, så vi tycker att vi är förberedda. Vi vet hur vi ska spela.

Känner du inte en viss lättnad att se att Tyskland har fått kämpa hårt och inte varit så farligt i tidigare matcher?
Sundhage: Jag är ett fotbollsfan, så när jag ser en match och ser något som är bra i en dammatch – då uppskattar jag det. Om du möter ett lag som spelar väldigt bra tror jag det är bra för oss. För det här laget är ett bra lag och att spela emot bra spelare utvecklar damfotbollen och vårat lag. Så svaret på din fråga; Nej!

Efter att den tyska pressen ställt sina frågor tog den samlade svenska presskåren vid.

Pia, laget som vinner – blir Europamästare?
Sundhage: Det lag som vinner har en final framför sig och man ska alltid respektera spelet och motståndarna. Så det är ett steg närmare en guldmedalj om man vinner .

Är ni förvånade över att Tyskland inte varit bättre?
Sundhage: Jag tycker att Tyskland är bra. Om vi tittar på enskilda spelare och de facto att Silvia har fått in en hel del nya spelare på grund av skador är jag imponerad att hon har fått ihop det. Jag tycker att det är ett bra fotbollslag, annars hade de inte fått ihop det.
Schelin: Jag känner som Pia. Det är inga dåliga lag som tar sig till semifinal i ett EM. Det har varit tuffa tider för dem,. Jag tror de växt in i turneringen, så det kommer bli ett tufft Tyskland..

I truppen finns många spelare som är 30+ och en stor final på hemmaplan är en match bort. Som Pia skulle säga, det är ”a chance of a lifetime” - omfamnar ni det?
Schelin: Ja, det är klart att det finns en medvetenhet. Men från första början har vi varit medvetna om vad vi står inför och någonstans har nyckeln varit att vi är här och nu och njuter av stunden. Jag kan inte säga att ett fullsatt Gamla Ullevi i Göteborg mot Tyskland inte känns som en fantastiskt stund. Jag kommer ge allt jag jobbat för, det är därför man är här. Här och nu, jag ser det som en lite final redan.

Vilka av spelarna är inte 100% inför matchen?
Sundhage: När vi kommit så här långt är det så att alla har lite skavanker. Alla är redo för att spela, en och annan har något blåmärke här och där – men alla är redo att spela..

Har ni några kommentarer till att Danmark och Norge spelar den andra semifinalen?
Sundhage: Jag tycker det är roligt att det är nordiska lag. Tre av fyra lag är nordiska lag. Heja Norden, säger jag.
Schelin: Det är väl fantastiskt? Tre av fyra lag är från Norden, det visar att damfotbollen tagit många kliv norröver. Samtidigt händer det mycket söderöver också, men det visar att vår fotboll fungerar väldigt bra.

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.