Charlotte Rohlin om Danmarks-matchen

Sveriges premiärmatch i EM på hemmaplan slutade med 1-1 mot Danmark och delad poäng. Efter matchen pratade vi med landslagets och Linköpings backgigant Charlotte Rohlin för att höra hennes tankar om premiärkampen.
Charlotte Rohlin. FOTO: Fredrik Hasselgren.

Danmark firade efter matchen, inte ni. Vilka vann och vilka förlorade egentligen den är likamatchen?
- Det är svårt att säga, det är ändå en poäng att ta med sig. Man får tänka positivt. Det är väl synd att vi inte kan få med oss ett mål till när vi har två straffar, det är väldigt, väldigt synd. Men det är lite nerver i en sådan här första match. Det är aldrig lätt att gå in i det, dessutom inte mot Danmark. De är väldigt skickliga med boll. Jag tycker ändå det känns bra med en poäng. Vi har allt att vinna framöver. Det är inget bakslag bara för att vi får en poäng.

Hur upplevde du Danmarks mål?
­- Vi diskuterade det efteråt, att hon får komma igenom lite för lätt. Att vi ska ligga tajtare så hon inte får trampa igenom. Sedan får hon till ett bra skott. Det är svårt för Kristin att lösa det. Men, det skulle smält mycket, mycket tidigare från oss backar.

På offensiva hörnor är du och Fischer ett fruktat vapen. Men nu hände det inte så mycket. Varför? Vad hände med alla de här varianterna ni pratat om?
- Vi hade några varianter, men vi kom inte riktigt till där. De blev lite för korta när de skulle gå mot bortre. Det kanske inte var de bästa hörnorna, men vi vet ändå att vi är starka på fasta. Så vi har ändå gott självförtroende.
- Det är bara fortsätta, att lita på vad vi kan. Det är ingenting som har blivit sämre för att vi inte fick till det i den här matchen. Motståndarna har respekt för oss vid fasta situationer, vi ska bara fortsätta skapa. Vi gör ju mål på en fast situation också, det får vi inte glömma.

Ni lyckades, förutom vid något tillfälle, neutralisera Danmarks största hot – Pernille Harder. Håller du med?
- Ja, det tycker jag. Det var många gånger som vi lyckas få bort henne ur matchen helt enkelt. Men det har väldigt många andra duktiga spelare. Jag tycker ändå att vi ligger tajt och gör det bra i backlinjen. Det är klart de skapar chanser, de är sjukt skickliga spelare, man kan inte gå ifrån en match utan att det andra laget skapat chanser. Men det kändes ändå bra att vi kunde ta bort Pernille

Om jag nämner en annan match. Sist ni mötte Danmark i en tävlingsmatch. Kommer du ihåg den matchen? 2011?
- Tävlingsmatch? Nej, eller jag kommer inte på det nu.
Det var 2010 i ett kval till VM...
- Det var då jag gjorde två mål ja. Därifrån har man fina minnen.

Nu, det här är första gången under hela intervjun som du spricker upp i ett leende. Känslan då var skönare?
- Ja, precis. Det är alltid skönt när man gör mål. Men som jag sagt tidigare, det är nya förutsättningar nu. Danmark är ett bättre lag. Men jag tycker ändå, det känns – jag ser positivt på framtiden. Jag HAR en god känsla och den kan ingen få att försvinna.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.

Majgaard Jensen lämnar FC Rosengård – med omedelbar verkan

FC Rosengård och Jack Majgaard Jensen har gemensamt beslutat att avsluta samarbetet, skriver klubben i ett pressmeddelande.

Skrällfri cupkväll för de allsvenska lagen

Samtliga lag från Damallsvenskan gick vidare, nästan alla med betryggande marginal. Med onsdagens cupmatcher i mål ordnade de också tävlingsmatcher i förberedelse till nästa säsong.

Linköping helgens stora vinnare

Linköpings FC utnyttjade helgens omgång till att dra ifrån i toppstriden. Längst ner i tabellen fick KIF Örebro se lite ljus med en viktig poäng medan Kopparbergs/Göteborg FC fortfarande sliter med spelet.

Dubbelt Chawinga i Kvarnveden

Två matcher står på menyn för Damallsvenskan under lördagen. Kvarnsvedens IK i stort poängbehov har ett familjärt nyförvärv till hemmamötet med tabelltrean Eskilstuna United.
Lina Hurtig gjorde Sveriges första mål. FOTO: Christian Walgram/GEPA Pictures/Bildbyrån

Svårspelat – men resultatet gick Sveriges väg

Hällande regn i Kroatien och en del misstag i sista passningen. Ännu bättre utsikter får komma senare, det blev en blöt premiär för landslaget under Peter Gerhardsson där målen av Lina Hurtig och Kosovare Asllani var den stora behållningen.

Danmark med ordinarie lag i VM-kvalet

Ett delavtal och fortsatt förhandling efter den första kvalmatchen. Det räddar Danmark som sent omsider reser till Ungern med ordinarie trupp.
Maren Mjelde och Norge sprang ifrån Rachel Furness och Nordirland. FOTO: Fredrik Varfjell/Bildbyrån Norge

VM-kvalet igång – Norge och Tyskland vann stort

I skuggan av den danska spelarstrejken och Sveriges uppladdning på plats i Kroatien drog de första matcherna i VM-kvalet igång kring veckoslutet.

Danmark ställer in träningslandskamp -

Konflikten mellan det danska fotbollförbundet och landslagsspelarna fortsätter. På tisdagen meddelade DBU att den planerade träningsmatchen, tillika finalreprisen från EM är inställd.
Marija Banusics mål gav Linköping en poäng i tätstriden. FOTO: Matilda Ahlberg/Bildbyrån

Rosengård behåller hoppet efter sen kvittering

Linköping stod länge för effektiviteten och variationen i det allsvenska toppmötet. Mot slutet uppenbarade sig dock en öppning och serietvåan Rosengård kom ikapp till 2-2.

Danska landslaget i konflikt

Sedan hösten 2016 har DBU (danska fotbollförbundet) och spelarföreningen förhandlat om ett nytt landslagsavtal. Nu har det tidigare avtalet löpt ut och de två parterna har lämnat förhandlingsbordet.

CL: Linköping och Rosengård slapp blindskären

En överkomlig lottning. Så bör både Linköpings FC och FC Rosengård ha reagerat på sitt kommande motstånd i första omgången av Champions League.

Sverige faller på rankingen

Kvartsfinalförlusten i EM var tung och får också följder för Sveriges status i världsfotbollen. I den senaste FIFA-rankingen återfinns det blågula landslaget först på elfte plats.
Ella Masar rundar Josephine Frigge och avgör för Rosengård. FOTO: Christian Örnberg/Bildbyrån.

Tung derbyseger för Rosengård

Malmöderbyt på Swedbank Stadion skickade flera signaler till omvärlden. Publiksiffran 7 825 åskådare inte minst, Rosengårds markering i den allsvenska tätstriden med 1-0 och LB07:s förmåga att höja spelkvaliteten i underläget nådde också ut till fler än de på plats.

Spelare och sponsorer till Växjö

Växjö DFF leder Elitettan med sju poäng. Var siktet är inställt visar de senaste dagarnas kommunikation: förstärkning från proffsligan i USA och miljonavtal på sponsorsidan.

Sverige på ny kurs med Peter Gerhardsson

Kroatien på bortaplan blir Peter Gerhardssons matchdebut som förbundskapten. Hans första trupp förmådde att bryta in och ställa över delar av den tidigare centrallinjen.