Danmark slog ut Frankrike på straffar!

EMs största skräll skrevs sent på måndagkvällen i Linköping när Danmark vann sin kvartsfinal över turneringens favorit Frankrike efter förlängning och straffar. 1-1 vid full tid och straffarna vann Danmark med 4-2. Åter en match inför fullt hus, 7.418 på Linköping Arena-
Det stora danska jublet bryter ut i Linköping efter sista straffen. FOTO: Fredrik Hasselgren..

Frankrike var storfavorit inför kvartsfinalsmötet med Danmark, som slutat trea i grupp A, fick kvartsfinalplatsen tack vare lottens hjälp och inte hade vunnit en enda match i detta mästerskap före matchen mot Frankrike. Motståndarna hade gått igenom gruppspelet i ett stabilt tempo, vunnit alla matcher och tagit maximala nio poäng.

Frankrike var efter gruppspelet inte bara favorit till segern i kvartsfinalen mot Danmark, utan även en av de stora favoriterna till slutsegern i turneringen. Men Danmark ville annat. Efter att Kristianstads Johanna Rasmussen gett Danmark ledningen i den första halvleken tvingades Frankrike jaga under större delar av matchen. Först jagade man en kvittering, efter att Louisa Necib utjämnat på straff jagade man ett vinnande mål. Men det målet kom aldrig och istället kunde Danmark jubla efter en dramatisk straffläggning.

Det var Danmark, med Johanna Rasmussen, Pernille Harder och Katrin Veje i spetsen som började kvartsfinalmötet bäst. Redan efter 11 minuter hade Rasmussen, framspelad av Veje, en bra möjlighet men Rasmussens avslut gick inte på mål och Kristianstad-spelaren vinkades senare av för offside. Efter det kom Frankrike, med stjärnor som Camille Abily, Louisa Necib och Eugenie Le Sommer som härförare in i matchen. Men det var Danmark som spräckte målnollan på Linköping Arena denna måndagskväll. I den 28:e minuten fick den franska målvakten Sarah Bouhaddi vittra sitt målnät. Bollen tog på Lyon-målvakten som fick se Johanna Rasmussens skott gå i mål.

Efter det tog Frankrike över än mer. Abily vände ut och in på det danska försvaret men målvakten som räddade två straffar i premiärmatchen mot Sverige Stina Lykke Petersen lyckades parrera alla Frankrikes målchanser. Även Eugénie Le Sommer hade ett bra läge tio minuter före halvtidsvilan men Lykke såg till att Danmark tog paus med en överraskande 1-0-ledning.

Efter halvtidsvilan fortsatte den franska anstormningen. Och kanske borde Frankrike och Le Sommer fått straff i den 48:e minuten när Tyresös Line Röddik Hansen rev ner henne i det danska straffområdet. Domaren valde dock att fria, men det skulle komma mindre klara strafflägen senare i matchen. I den 70:e minuten, efter att både Necib och Abily haft bra lägen att göra mål, gick Abily omkull i det danska straffområdet. Domaren pekade mot straffpunken men undertecknad ställer sig mycket tveksam till om det beslutet var rätt. Hursomhelst stegade Necib fram och drog in bollen den danska målvaktens högra hörn.

Efter kvitteringsmålet låg Frankrike på för ett avgörande mål. OS- och VM-fyran radade upp chanser men Danmarks målvakt och försvar med Christina Örntoft och Janni Arnth i mitten räddade gång på gång. Klockan tickade upp mot en förlängning och efter ytterligare 30 minuters spel tog straffläggningen vid.

I straffläggningen var det Danmark som sköt den första straffen. Line Röddik Hansen slog en låg straff och den normalt skickliga straffspecialisten Bouhaddi var chanslös. Sedan stegade Necib fram för att slå sin andra straff i matchen. Hon sköt i samma hörn som där hennes första straff gått in, men denna gången var
Lykke snabbast och kunde. Det gav Danmark ett övertag. Ett övertag man tappade när Bouhaddi räddade Danmarks fjärde straff, slagen av Theresa Nielsen. Men när Frankrikes Sabrina Delannoy slog nästföljande straff i stolpen fick Danmark ytterligare ett gyllene läge att avgöra matchen. Om Janni Arnths straff gick i mål skulle turneringens största skräll vara ett faktum. Arnth gick fram till straffpunkten till synes oberörd av den pressade situationen hon befann sig i. Med ett stort leende på läpparna stegade hon fram och slog in bollen stensäkert i nät.

Och därmed var den danska skrällen fullbordad. Således kan Danmark blicka framåt mot en semifinal i Norrköping. Frankrike måste vända hem och fundera över varför det är så fruktansvärt svårt att vinna matcher när medaljerna står på spel.

En minut efter midnatt tog Kenneth Heiner-Möller mikrofonen på presskonferensen.
- Jag kan bara gratulera spelarna, Försvaret var fantastiskt, vi blir väldigt trötta redan efter 80 minuter men gjorde ett hårt jobb, sade han.

- Vi är ett av de fyra bästa lagen i Europa, sade han och sög på orden.

Favoriten föll och Danmarks EM-insats hamnade plötsligt i en helt annan dager.
- Defensivt har vi koll på det mesta och det behövde vi ha. Frankrike har ju spelat ut sina motståndare tidigare.

Närmast väntar Norge men Danmark står starka, i semi utan att ha vunnit en match under ordinari tid och med medaljen klar.
- Det är en lång väg kvar, jag vet inte vilka spelare som haltar imorgon och vilka som kommer till träningen, avslutade Kenneth Heiner-Möller.

Frankrikes förbundskapten Bruno Bini fick uppleva ännu ett nederlag istället för medalj och kommenterade först allting sparsamt:
- Vad ska jag säga, sade han och sade inget mer innan att han fick den specifika frågan om att utveckla sin besvikelse.

- Jag är besviken över att vi blev besegrade. Vi har 35 dåliga minuter, sedan är jag inte besviken på den andra halvleken. Vi förtjänade inte resultatet, jag återupplever scenariot från 2009 när vi förlorade mot Holland.

Martin 2013-07-23 02:19

Det blev en drömavslutning på Linköping Arena, en riktig publikfest och en match där ett vilt kämpandes Danmark tog sig vidare trots Frankrike på andra sidan plan och en domare som för att uttrycka sig milt var en katastrof och allt som oftast gav Frankrike fördel i 50/50 situationer. Just domaren var extra tråkigt då jag tidigare imponerats av domarnas insatser åtminstone på Linköping Arena.

Det Frankrike jag lät mig imponeras av i matchen mot England körde fast fullständigt mot ett taktiskt fulländat danskt försvar och deras främsta offensiva vapen blev tyvärr en hel del filmningar vilket jag personligen blev mycket besviken på. Förutom straffen som var helt horribel så fick man mängder av frisparkar i 'drömlägen' runt det danska straffområdet som var mycket tveksamt dömda.

Det ska samtidigt sägas att Frankrike hade en annan situation där man blev bestulna på en straff under ordinarie matchtid så totalt blev väl de två felen ett rätt om man säger så.

Mest roligt var nog ändå att efter matchen få se ett flertal LFC-spelare i danska tröjor ta sig ner för läktaren för att gratulera sina danska lagkamrater Pernille Harder och Mariann Gajhede.

Just Harder stod för övrigt för en fantastisk insats och lyckades till stor del på egen hand skapa stor oreda i det franska försvaret och det var ju också hon som snyggt spelade fram till Rasmussens 1-0 mål som vid det läget var mer än välförtjänt. Hon visade dessutom precis som i LFC upp ett mycket lojalt försvarsspel och att hon nu hittat formen på allvar är dåliga nyheter för Norge.

Bäst i Danmark var ju ändå förstås Stine Lycke Petersen som förutom riktigt bra insatser vid straffarna också stod för en handfull riktigt 'svettiga' räddningar under själva matchen.

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.