Norge hade straffarna - Tyskland gjorde målet

Finalen på Friends Arena såg länge ut att vara en helt öppen historia tills Malmös Anja Mittag gjorde 1:0 på en snabb omställning. Norge kunde inte förvalta två straffar som slogs av Trine Rönning och Solveig Gulbrandsen och som räddades av Nadine Angerer, matchens hjälte. Tyskland är åter Europa-mästare infr 41.301 på Friends Arena
EM-guld till Tyskland.

- Vi startade turneringen på ett skakigt sätt men kämpade oss tillbaka. Från kvartsfinalen och framåt hittade vi spelet defensivt och offensivt, sade Silvia Neid.

Fantastiska förutsättningar. En nästan ny och underbar modern arena och i det närmaste fullsatta läktare i svensk sommarväder. Så presenterade sig Friends Arena i Solna när Tyskland och Norge gjorde intåg för att göra upp om vem som vinner EURO 2013.

Even Pellerud nominerade Cathrine Dekkerhus istället för Ingvild Isaksen medan Tyskland ersatte Anja Mittag med Celia Okoyino da Mbabi och i sin startelva för finalen.
- Med tanke på Celias skada kan hon inte börja på bänken och bli inbytt, då vet man inte hur det går, kommenterade Silvia Neid.

Tyskland träffade ribban direkt efter en minut och en frispark som Maroszan slog in i straffområdet och som hamnade via ett tyskt huvud på ribban. Okoyino da Mbabi sköt förbi målet i den fjärde minuten. Silvia Neids lag ville tydligen satsa framåt från början. Lena Lotzen prövade Ingrid Hjelmseth i den nionde matchminuten. Norge började matchen som väntat mer avvaktande, men flyttade upp folk så fort man fick fasta situationer.

Efter tolv minuter visade Dszenifer Maroszan upp sin fina teknik och testade Hjelmseth åter igen. På andra sidan fick Nadine Angerer för första gången visa upp sig när Maren Mjelde testade henne efter en snabb framrusning.

Avvaktande spel, typiskt för en final i den första kvarten. Bägge lagen hade stor respekt för varandra och ville undvika felaktiga beslut. Efter en hörna av Maroszan nickade Okoyino da Mbabi strax utanför i den 20:e minuten. Annars attackerades Okoyino da Mbabi redan långt utanför straffområdet, mest av Marit Fiane Christensen som en del bedömare ser som en av turneringens bästa mittbackar.

I den 28:e minuten blev det straff för Tyskland efter att Cathrine Dekkerhus fälldes av Celia Okoyino da Mbabi och matchhjälten från semifinalen Trine Rönning tog straffen - som Nadine Angerer räddade. En mycket viktig moment i matchen som kunde ha gett Tyskland energi och chockat Norge. Men efter ett distinkt instick av Ada Hegerberg dök Ingvild Stensland upp framför Nadine Angerer och var nära att ge Norge ledningen, men ytterligare en gång var den fd Djurgårdsmålvakten snabbare.

Planens gigant i den första halvleken var dock inte Angerer utan fd KGFC-mittfältaren Ingvild Stensland som vann väldigt många bollar på mittfältet och fördelade bollarna på kort distans. Tyskland försökte neutralisera Gulbrandsen, men fick istället leva med en aktiv Stensland. Båda Norges ytterbackar var offensivare än i många andra matcher i turneringen Akerhaugen och snabba Mjelde på Laudehrs kant.

Med 0:0 gick man i paus i en match där Norge överraskade genom att satsa mer på offensivt spel än vad de flesta hade trott. När de båda finallagen hade gått in i omklädningsrummet kom det svenska landslaget in för att tacka publiken för stödet och jublet i arenan var öronbedövande.

Direkt till andra halvleken kom Anja Mittag in för Lena Lotzen, ett tecken på att Neid var inte nöjd med första halvlekens spel.
- Jag ville sätta mer press på hennes kant och få in rutin i matchen men också få in någon som kan arbeta defensivt. Anja har haft bra självförtroende sedan Sverigematchen, sade Silvia Neid efteråt.

Men det var Norge som visade framfötterna, ett skott av Hansen en fin framåtrusning av Mjelde. Tyskland fick dock en snabb omställning och Okoyino da Mbabi hade mycket plats på vänsterkanten, Norge sprang i rasande fart tillbaka, men kom för sent inne i positonerna, passningen till Anja Mittag kom och LdB-anfallaren gjorde inget fel och gjorde 1:0 för europamästarna.

I den 56:e matchminuten höll Ingvild Stensland Norge in i matchen efter en nick av Okoyino da Mbabi räddade hon på mållinjen. På den efterföljande hörnan var det Akerhaugen som räddade före Hjelmseth som sedan tog kommandot i sitt straffområde efter ett skot av Leonie Maier. Målet gav Tyskand kraft och energi och kom som en chock för Norge.

Som fick sin andra straff i den 61:a minuten: Den här gången var det Caroline Hansen som föll och Solveig Gulbrandsen som tog den - och för andra gången var det Nadine Angerer som räddade. Två missade straffar mor Tyskland - då kan man inte vinna mot Europas bästa lag.

Ad Hegerberg kvitterade sedan efter ett skarpt inlägg av Maren Mjelde, men den rumänska domaren valde att döma bort målet för offsifde. Tyskland hade tur, mycket tur och de hade Angerer.

Angerer som distraherade inbytta Thorsnes i en 1:1 situation så att denne sköt strax utanför.

Evan Pellerud gjorde ännu ett offensivt byte, skickade in Ingvild Isaksen för Ingvild Stensland och hade därmed tagit ut båda sina mittfältsstrateger. Matchen svängde, men riktigt stora chanser blev det inte mer. I slutändan blev det en lycklig tysk seger tack vare de norska straffskyttarnas oförmåga att sätta dit bollen när man hade chansen.

Leni Kaurin blev Norges tredje reserv som fick komma in för Marit Fiane Christensen, ytterligare ett offensivt byte och en stor risk bakåt, men man hade inget mer att förlora. Tyskorna räddade dock uddamålsledningen över tiden och får kalla sig Europas bästa lag även i fyra år till.

På presskonferensen summerade Even Pellerud en händelserik match.
- Mycket action i straffområdena och väldigt jämnt, fram och tillbaka och väldigt intensivt, sade han.

- Jag är väldigt nöjd med den matchen vi spelade, jag visste inte vad jag kunde förvänta spelarna hade använt sina ben men de kramade ur allt. Vi har verkligen förbättrat vår nivå fysiskt. Jag är besviken över förlusten men det finns inget att klaga på.

Silvia Neid har varit pressad under turneringen. Nu finns inget annat i kikaren än att fira ännu en mästerskapstriumf
- Jag känner mig inte uttröttad, däremot har jag blivit tio år yngre under turneringen, log hon.

- Det blir man genom att arbeta med friska spelare som visat karaktär och passion. Men om jag känner på samma sätt imorgon, efter festen får vi se.

Text: Rainer Fussgänger & Fredrik Hasselgren
Foto: Fredrik Hasselgren

Martin 2013-07-28 18:01

Vet inte om Tyskland hade så mycket tur. Både Norges straffar kändes 'billiga' och deras mål var klart offside.

Tycker faktiskt att Tyskland vann valförtjänt även om Norge ska ha cred för att de bjöd upp till både kamp och framförallt spel i finalen med ett betydligt mer positivt spela än mot Danmark.

Rainer Fussgänger 2013-07-28 18:57

Jag menar att det är alltid lite turligt när motståndarlaget bränner två straffar såsom Norge gjorde. Det var stort av Angerer, men som hon själv sade så hade hon tur att de sköt rakt i mitten båda två.

fair play 2013-07-28 19:10

Det är inte bara "tjejfotbollen" som är ljusår från spelet killar kan utan även tjejdomare visade sig i den sämsta upplagan
Tjejen som hjälpte Norge med 2 straffar, som hade olika kriterier vid lika situationer. Det värst var väl att hon inte orkade springa och följa spelet och spelarna.
Finalen som kändes som vilken match som helst under detta EM, med massvis med dåliga mottagningar, skott på mål och fel beslut
Det enda positiva är väl tempo och ork tjejer visat

Lenn 2013-07-28 22:26

Bästa coach tycker jag Norges Pellerud - laget förtjänade en finalplats.
Bästa målvakt Angerer tätt följd av Norges Hjelmseth
Jag har inte riktigt koll men en bra anfallare är Hegeberg
Mest tur hade Tyskland och visst laget har kvaliteter och bra spelare på alla platser så GRATTIS

Rainer Fussgänger 2013-07-29 13:06

2009 gjorde Tyskland 21 mål i hela turneringen och inte mindre än 6 i finalen.

2013 gjorde Tyskland 6 mål - i hela turneringen.

Snacka om förändring. Ändå kändes det i slutändan som om Tyskland är fortfarande (nästan) oslagbar i Europa när det verkligen gäller.

Matchen mot Sverige var en bragd inför ett frenetiskt Ullevi, visst hade Sverige bra chanser, men Tyskland hade kunnat göra fler mål och vinsten var rättvist.

Matchen mot Norge vinner Tyskland tack vare individuelle fel av Marit Fiane Christensen som fullständigt tappar kontrollen och lämnar mitten och Anja Mittag ensam och beslöt sig för att springa mot da Mbabi som redan hade 2 norskor rusande mot sig. Individuella fel av Trine Rönning och Solveig Gulbrandsen som klarade inte att ta sina straffar mot en betydligt mer laddad Angerer.

Turneringen var en fantastisk publiksuccé, men precis som Rönning sa i går på frågan om EM skulle leda till ett jätteuppsving för damfotbollen i hennes hemland.

- Nej.

Nu ska vi tillbaka till Damallsvenskan och allt mellan 300 och 1500 åskådare igen. Vardagen liksom. Och vi har 2 år på oss att ladda för den nästa stora festen låångt västerut i Kanada.

Håkis 2013-07-29 23:54

Nu får du ge dig .Tysklands segermål mot Norge är ju ett drömmål.Laudehr driver förbi en norska, passar till Marozsan som snabbt passar till Kessler som snabbt slår en löpboll till M`Babi som sen slår en perfekt passning till Mittag som avslutar suveränt.Man kan se om hela spelfrekvensen från Laudehr till Anja Mittags avslut hur många gånger som helst och njuta av det varenda gång.Så skall fotboll spelas

Rainer Fussgänger 2013-07-29 13:06

2009 gjorde Tyskland 21 mål i hela turneringen och inte mindre än 6 i finalen.

2013 gjorde Tyskland 6 mål - i hela turneringen.

Snacka om förändring. Ändå kändes det i slutändan som om Tyskland är fortfarande (nästan) oslagbar i Europa när det verkligen gäller.

Matchen mot Sverige var en bragd inför ett frenetiskt Ullevi, visst hade Sverige bra chanser, men Tyskland hade kunnat göra fler mål och vinsten var rättvist.

Matchen mot Norge vinner Tyskland tack vare individuelle fel av Marit Fiane Christensen som fullständigt tappar kontrollen och lämnar mitten och Anja Mittag ensam och beslöt sig för att springa mot da Mbabi som redan hade 2 norskor rusande mot sig. Individuella fel av Trine Rönning och Solveig Gulbrandsen som klarade inte att ta sina straffar mot en betydligt mer laddad Angerer.

Turneringen var en fantastisk publiksuccé, men precis som Rönning sa i går på frågan om EM skulle leda till ett jätteuppsving för damfotbollen i hennes hemland.

- Nej.

Nu ska vi tillbaka till Damallsvenskan och allt mellan 300 och 1500 åskådare igen. Vardagen liksom. Och vi har 2 år på oss att ladda för den nästa stora festen låångt västerut i Kanada.

Rufus 2013-07-29 13:08

Angående den nya tyska triumfen kom en vitsig vän till undertecknad på detta rubrikförslag, som inte bör undanhållas läsekretsen:

LÄCKERT "MITTAGSMÅL" MÄTTADE HUNGRIGT TYSKLAND

Håkis 2013-07-29 20:39

2009 gjorde Tyskland 21 mål och 2013 6 mål.Likväl spelade Tyskland lika offensivt som vanligt.Under året har Tyskland spelat 3-3 mot både Frankrike och USA och slagit Japan med 4-2.10 mål på 3 matcher mot lag i världstoppen.Fotboll är ibland märklig

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.