Norge till final efter straffar

Ett tidigt mål på Nya Parken såg ut att ta Norge till Solna. Danmark kvitterade dock sent i den 87:e minuten och matchen blev en rysare som slutade med straffläggning där danskorna haft tidigare erfarenhet., men där Ingrid Hjelmseth blev matchens hjälte och Trine Rönning sköt Norge till Solna.
Varje straffläggning har en hjälte. Norska målvakten Ingrid Hjelmseth kramas om av Toril Akerhaugen.

Trots att matchen officiell var utsåld såg man några hundra tomma blåa stolar på Nya Parken i Norrköping. Ändå får man betrakta 9260 som en mycket bra publiksiffra. Turneringen lever vidare trots att hemmalaget gjort sorti.

Danmarks tränare Kenneth Heiner Möller gjorde en ändring i startelvan jämfört med kvartsfinalen. För målskytten Johanna Rasmussen (Kristianstads DFF) startade fd Linköpings-spelaren Julie Rydahl. Flera spelare i det danska laget hade sagt att Norge är deras drömmotståndare och att detta semifinal skulle bli deras största match hittills i karriären.

Norge började med en drömstart och gjorde 1-0 redan i den 3:e matchminuten genom mittbacken Margit Christensen efter matchens allra första hörna. Christensen bröstade in bollen från 3-4 meter framför mållinjen. Danmarks första försök, ett skott av Pernille Harder (Linköpings FC) ställde Ingrid Hjelmseth inte för några större problem. I och med det tidiga målet hade Norge fått matchen precis så de ville ha den. Styrkan i detta norska lag ligger i försvaret med turneringens näst bäste målvakt och med mittbackarna Marit Christensen och Trine Rönning. Framåt rör sig 18-åriga Ada Hegerberg som ett ständigt hot framför veteranerna Ingvild Stensland och Solveig Gulbrandsen. Speciellt Gulbrandsen är ett nöje att se på mittfältet: teknisk, bollsäker, en spelare som kan fördröja och höja tempot och dessutom är målfarlig.

Den 32:a minuten visade Ada Hegerberg vad hon kan göra, en snabb vändning på liten yta och ett skott som gick ribban ut. Ytterligare ett norskt mål hade nog avgjort matchen tidigt.

Det var en bra fotbollsmatch i första halvlek, men den hade inte alls samma fart som gårdagens tillställning på Gamla Ullevi i Göteborg. Norge fick vad man ville efter mindre än 200 sekunder och bevakade ledningen mer eller mindre utan problem. Det snackades om turneringens bästa backlinje under pausen på pressläktaren och det kan ligga någonting i det. Mycket rutin med endast 23-åriga Maren Mjelde (Turbine Potsdam) under 30-årsgränsen.

Danmark fortsatte att ha mer boll i början på andra halvleken och kom även till en bra chans genom Marianne Gajhede (Linköpings FC) i den 53:e minuten, men hennes skott gick drygt en och en halv meter utanför Hjelmseths bortre stolpe. Hur farligt Norges omställningar kan vara såg man strax därefter. Solveig Gulbrandsen hittade Caroline Hansen som testade Stina Petersen som höll Danmark kvar i matchen.

Hansen fick strax därefter lämna planen och åter igen kom Stabaeks anfallare Elise Thorsnes som fick hoppa in i alla matcher hittills. Andra bytet blev Cathrine Dekkerhus in för Ingvild Isaksen. Med 2 minuter kvar ficvk Danmarks Kenneth Heiner Möller byta in två offensiva krafter i Nadia Nadim och Johanna Rasmussen som ersatte Janni Arnth och Julie Rydahl. En anfallare för en mittback vilket innebar en trebackslinje med Katrine Söndergaard Pedersen lite tajtare framför försvararna. Trebackslinjer innebär alltid risker och någon minut efter ändringen var Solveig Gulbrandsen nära att göra 2-0 med ett volleyskott.

De offensiva byten ledde inte till någon väsentlig förändring av matchbilden. Norges försvar kontrollerade det mesta på sin planhalva och med 10 minuter kvar hämtade
gamle räven Evan Pellerud Ada Hegerberg från planen och ersatte henne med Emilie Haavi.

Matchen såg ut att sluta 1:0, men fyra minuter från slutet var det plötsligt Marianne Knudsen som kvitterade för ett annars harmlöst Danmark. Knudsen nickade in ett inlägg från vänster.

Det sena målet gav danskorna adrenalin och de började förlängningen starkare och skapade mer tryck än tidigare under ordinarie tid. Byten ledde till att Norge saknade spetstalangerna Hansen och Hegerberg under förlängningen medan Danmarks slutoffensiv tvingade Rasmussen att agera falsk vänsterback. Norge såg mer och mer trött ut trots att Danmark hade förlängningen mot Frankrike i benen. Danmark offensivare, men Norge farligt med ett skott av Thorsnes som Pedersen räddade.

Den ukrainska domaren Kateryna Monzul försökte förhindra att spelarna drack under bytet, men misslyckades. Så sattes den andra halvan av förlängningen i gång. Där Norge försökte sig på fler omställningar och där Danmark fick en frispark i ett bra läge som Line Röddik satte över målet.

Straffläggning mellan Danmark och Norge:

Hjelmseth räddar Röddiks straff.
0-1 Solveig Gulbrandsen
Hjelmseth räddar Nielsens straff
0-2 Emelie Haavi
1-2 Nadia Nadim
1-3 Maren Mjelde
2-3 Johanna Rasmussen
2-4 Trine Rönning

Even Pellerud bad nästan om ursäkt när han öppnade eftersnacket:
- Alla kan se att det inte var vår bästa match vi spelade idag. Vi hade hoppats försvara oss lite högre upp i banan och sätta press på bollhållaren på mittfältet men det var mycket trötta ben idag. Vi spelade inte så bra som jag hade hoppats men vi har en vass målvakt, sade han.

Att Norge inte höll optimal kondition oroade också lite smått inför finalen.
- Vi har bara två dagar för återhämtning men vi har också fräscha ben på bänken idag. Spelarna som är mest fit kommer att spela på söndag.

Annars koncentrerade sig Even Pellerud förstås en del på det storslagna faktumet - Norge är i final.
- Ja, de flesta är nog förvånade över det och jag räknade inte med det själv. Vi hade satt upp topp fyra men det var ett utsträckt mål.

Kenneth Heiner-Möller förlorade den taktiska duellen, något som grämde honom på presskonferensen:
- Det är alltid ledsamt när min sorts fotboll inte vinner men målen räknas. Norge arbetade hårt, höll nära mellan lagdelarna. Om vi ser på oss själva är vi inte så nöjda med resultatet men vi måste se på prestationen, om vi tar bort de första 35 minuterna spelar vi som förväntat, kanske mer.

Danmark ändrade några straffskyttar jämfört med förra gången, vilket förbundskaptenen förklarade:
- Några hade vi bytt ut under matchen och några som slog straffar i kvartsfinalen hade Norge med säkerhet sett. Men de fem som vi valde ville skjuta.

Text: Raine Fussgänger & Fredrik Hasselgren
Foto: Fredrik Hasselgren

Taggar: ,
Martin 2013-07-25 23:29

Ja tombola-Danmarks 'flyt' kunde inte hålla i sig hela vägen men i den här matchen förtjänade man verkligen att vinna. Norge spelar ett primitivt spel som är usel reklam för damfotbollen där man satsar allt på fasta situationer och motståndarnas misstag och helt saknar ett eget spel.

Det blev verkligen ett mardrömsslut på EM med en final som riskerar att bli den tråkigaste som skådats på mycket länge om inte Tyskland hittar ytterligare en växel att lägga i. Norge kommer ju inte göra något för att bjuda upp, deras Drillo-filosofi bygger ju bara på att förstöra alla intentioner till konstruktivt spel.

Nu ska jag säga något jag aldrig trodde jag skulle säga nämligen: HEJA TYSKLAND, för damfotbollens framtid som publiksport !

Rufus 2013-07-26 20:50

Som jag känner det kommer jag inte att följa Martins exempel och heja fram Tyskland på Friends nu på söndag. Istället tänkte jag ägna mesta tiden åt att beundra arkitekturen och arrangemangen runtomkring denna mastodontarena. Finns säkert en del att hämta där. Mitt drömscenario var att se Sverige och Frankrike mötas i en finalduell där i Solna. Inget ont om de duktiga damerna i Norges och Tysklands trupper, men jag ser det som ett bakslag för damfotbollen om en destruktiv Drillo-Pellerud-taktik à la Norge skulle vinna terräng - igen.

Vaddå - jag är inte bitter! Men min drömfinal hade förstås varit Sverige vs Frankrike. Schelin mot Nécib, Fischer mot Renard, Sundhage mot Bini.

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.