Spanien slog England i dramatisk match

England och Spanien möttes på fredagskvällen i Linköping inför drygt 5.000 på nya arenan. Och den mycket spännande och välspelade matchen slutade med spansk vinst. Det avgörande 3-2-målet kom på tilläggstid.

England och Spanien möttes under fredagskvällen i Linköping. Och den mycket spännande och välspelade matchen slutade med spansk vinst. Det avgörande 3-2-målet kom på övertid.

Matchen började i ett rasande tempo. Och faktum är att undertecknad, som stressade från matchen i Norrköping för att hinna till Linköping, kom in precis när Veronica Boquete rullade in 1-0 efter några minuter av matchen. Då stor en annan Tyresöspelare, Christen Press, upp på läktaren precis framför mig, och jublade åt sin lagkamrats mål.

Men England kom tillbaka snabbt och redan i den 8:e minuten kvitterade laget genom kvalets måldrottning Eniola Aluko. Sedan fortsatte den första halvleken i ett intensivt tempo med två lag som gjorde allt för att utnyttja sina styrkor. Och England och Spanien har ganska olika styrkor som fotbollslag. Samtidigt som Spanien ville dra upp tempot, spela på teknik och rörelse, ville England dra ner tempot något och utnyttja sin fysik, sitt mer raka spel och sina huvuden. Den välspelade första halvleken slutade 1-1.

I den andra halvleken mattades Spanien av, blev trötta och allt mer tillbakapressade. England skapade chanser men gjorde aldrig det där andra målet. Spanien stack upp ibland och hade några farliga avslut, men det var ändå England som dominerade den andra halvleken. Men det var Spanien, och ytterligare en damallsvensk profil, som gjorde matchens tredje mål. Efter en spansk hörna och en nick som rensats undan landade bollen hos Jennifer Hermoso som snyggt skickade in 2-1 bakom Karen Bardsley. I den 85:e minuten. Och där och då såg matchen ut att vara över för England. Men finalisterna från EM 2009 kom tillbaka ännu en gång. Och kvitterade strax efter Spaniens mål. Laura Bassett hittade mål i den 89:e minuten och helt plötsligt kändes det som att ett tillbakapressat Spanien sålt smöret och tappat pengarna.

Men. Den här matchen skulle svänga ytterligare än gång. Spanien gjorde mål på övertid och officiell målskytt blev inhopparen Alexia Putellas. Men tv-bilder visar att det var den engelska målvakten Karen Bradsley som skickade in bollen i eget mål. Bradsley som även gjorde en del märkligheter i förra veckans träningsmatch mot Sverige stördes av Putellas och nickade in bollen i eget mål. Strax där efter blåste domaren av matchen och Spanien kunde fira på innerplan. Engelskorna deppade efter matchen men reste sig snabbt upp för att gå runt på planen och applådera sina fans som sjungit under stora delar av matchen. Även Spanien hade en del supportrar på läktaren och stämningen på Linköpings Arena måste beskrivas som mycket god. De 5190 personerna på läktaren fick se en välspelad och dramatisk match som slutade 2-3 efter att båda lagen bjudit upp till dans.

Englands förbundskapten Hope Powell mötte pressen efter match, märkbart besviken över den sena förlusten.
- Jag känner mig väldigt besviken. Att ligga under och komma tillbaka, ligga under och komma tillbaka. Sen kämpar vi som om det gällde livet i slutet och att då förlora i sista sekundern, det är inte roligt. Men det är som det är – vi förlorade matchen och gå vidare.
Powell fick frågan om Bradsleys tveksamma ingripande, men valde att inte kritisera sin målvakt.
- Jag tror att det var en besvikelse för alla. Det är elva spelare på planen, man kan inte peka ut en spelare. Jag tyckte inte vi presterade alls. Vi var nervösa i första halvleken. Men med det sagt; jag tycker man måste berömma Spanien. De spelade tekniskt och jobbade väldigt hårt, säger Powell.

Boquete däremot, var strålande glad när vi pratade med henne efter matchen.
Det var en spännande match att titta på, hur var det att spela den?
- Det var precis samma. Vi såg verkligen fram emot att starta EM och spela mot England var lite av en chans till revansch för oss.
Här i Sverige tycker många att det här var en skräll, ingen förväntade sig att ni skulle vinna.
- Det gjorde ingen i resten av Europa heller. Alla trodde att det skulle vara omöjligt. Men vi har ingen press på oss, och vi trodde på oss. Och nu med det här resultatet kanske folk börjar tycka att ”Oj, Spanien är ett bra lag”.

Senast Spanien var i ett mästerskap var 1997. Då gick de, överraskande, till semifinal. Sedan dess har den spanska damfotbollen stått i skuggan och inte varit med i mästerskap. Och, EM 1997 spelades som ni säkert redan läst - i Sverige, och Norge.
- Ja, vi gillar tydligen Sverige. JAG gillar Sverige. Kanske är det ödet? Jag vet inte, men vi har väntat på det här ögonblicket i 16 år. Och just nu känner vi att det här är vårat tillfälle, säger en strålande glad Vero till oss efter matchen.

Värt att nämna är att vi även såg en damallsvensk spelare i Englands startelva. Kopparbergs/Göteborgs Anita Asante spelade hela matchen på det engelska mittfältet och stod för en stabil insats.

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.