Sverige är redo för premiären mot Danmark

Imorgon klockan 20:30 smäller det. Sverige och Danmark möts i EM:s officiella premiär. Tidigare under dagen har Italien och Finland smygpremiär i Halmstad. Men Sverige mot Danmark är morgondagens största match. Vi var med på både Sveriges och Danmarks presskonferenser så här dagen innan dagen.
Lotta Schelin mötte pressen dan före dan på Gamla Ullevi.

Till Sveriges presskonferens kom förbundskaptenen Pia Sundhage och nyckelspelaren och lagkaptenen Lotta Schelin. På presskonferensen fick vi bland annat höra att Caroline Seger, även hon lagkapten för laget, är redo för spel. Hon tränar för fult idag.
- Ja, och det gjorde hon igår också. Så hon är okej. Laget är redo, och alla är redo att köra, sade Sundhage och menade på att truppen är skadefri.

Sundhage fick även frågan om vad det finns för förväntningar på henne i Sverige.
- Jag vet inte, men jag tror att - Om man tittar på laget, jag är förbundskapten för ett lag som är väldigt bra. Det faktum att vi spelar hemma i Sverige; det är många entusiastiska människor som hoppas att vi kommer spela många matcher och spela bra. Och det är därför jag säger att det är ett privilegium att spela under press, sade Sundhage och menade också på att laget är redo för vad som komma skall.
- Våra förberedelser har varit bra, vi har gjort ett bra jobb för att laget ska vara redo. Det är en njutning att spela under press. Jag tror att både jag själv och laget är redo för den första matchen i EM.

Lotta Schelin beskrev sina känslor inför morgondagens premiär.
- Det känns verkligen bra, det är en fantastiskt känsla. Det är i Sverige, i Göteborg, mästerskapet startar imorgon och det är obeskrivligt. Vi har varit beredda ett tag nu så nu väntar vi bara på att det ska starta. Vi vill starta idag, men, sade Lotta med ett stort leende när hon fick frågan om hur känslan inför det som komma skall var.

Det blev inte så mycket snack om Danmark på dagens presskonferens. De flesta frågor handlade om känslan att spela ett EM på hemmaplan eller hur historien sett ut, hur Sundhage upplever resan från det där första, och enda guldet, till idag. Och när frågan kom om vilken spelare som är farligast i Danmark gav Schelin och Sundhage ett entydigt svar.
- Bästa spelaren? Det är laget, sade Sundhage och fick medhåll från Schelin.

Tydligt är i alla fall att Sverige är redo för premiärmatchen mot Danmark. Lotta Schelin nämnde att hon helst sett att EM startat redan idag och berättade sedan att det, till skillnad mot under VM 2011, inte finns någon inövad målgest i det svenska laget.
- Spontana moves kommer ni nog få se, det är jag helt övertygad om. Det kommer bli en enorm glädje om vi gör mål imorgon, NÄR vi gör mål i morgon. Jag vet inte om vi har planerat något speciellt, det får ni väl se. Men oavsett ska det vara spontant och jag hoppas på något riktigt kul. Men först och främst – mål, sade Schelin och strax därefter började Sverige sin sista träning inför morgondagens premiär.

Efter den halvtimmeslånga presskonferensen tränade Sverige på matcharenan. Första kvarten var öppen för media medan resterande 45 minuter sker bakom stängda dörrar.

Danmark å sin sida valde att ha en presskonferens med två spelare, Katrine Pedersen och Johanna Rasmussen, samt förbundskaptenen Kenneth Heiner Möller. Och till skillnad mot Sveriges var hela Danmarks träning öppen för media efter presskonferensen. På Danmarks presskonferens fick vi bland annat höra att ungefär 1000 danska supportrar kommer se matchen på plats imorgon. Supportrarna kommer, precis som delar av Sveriges fans, att tåga tillsammans till Gamla Ullevi.

Sedan talade förbundskaptenen Heiner Möller om att även Danmark är redo för premiärmatchen.
- Sen kvalet har vi sett fram emot EM och sedan lottningen har vi sett fram emot de här matcherna. Vi har förberett och och vi är beredda Det kommer bli tufft mot Sverige. Det avgörs av vilka som visar mest karaktär och vilja och jag kan lova er att det här laget kommer göra allt för att gå för en vinst. Vi är redo för den här turneringen och vi är redo för morgondagen, sade Heiner Möller som även fick frågor om varför de, till skillnad mot Sverige, valt att ha en helt öppen träning idag.
- Vi är klara, vi har inget att förbereda som vi inte kan visa er. Jag tror att det är bra för spelarna att bara gå ut och ha en rolig träning på en fantastisk plan. Så nej, jag tror att det här är det bästa sättet att förbereda sig. Vi är redo, så varför inte gå ut idag och ha roligt? Blev hans svar på det.

Huruvida det är bra eller dåligt att möta hemmanationen, och gruppfavoriten, Sverige redan i premiären kunde Heiner Möller inte avgöra.
- Jag vet inte om det är en fördel att börja mot Sverige, men vi ska se det som en fantastisk möjlighet att spela den här matchen, svarade hon på frågan.

De danska spelarna fick sedan frågan om det ser Sverige som en storasyster och hur deras relation till Sverige ser ut. Lagkaptenen Pedersen svarade då såhär:
- Sverige är ett bra lag, deras mål är att nå finalen. Det betyder att de vill vinna imorgon, de är favoriter men vi vill sätta käppar i hjulet.

Text: Alva Nilsson
Foto: Fredrik Hasselgren

Taggar: ,
Calle 2013-07-09 21:09

Fast matchen börjar redan 20:30. Det vore trist att missa första kvarten :-)

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.