Sverige går för vinst i gruppfinalen

20:30 idag spelas den tredje och sista matchen i grupp A i EM. Sveriges ställs mot Italien i Halmstad samtidigt som Finland och Danmark möts i ett nordiskt derby i Göeborg. Vi passade på att prata med Lisa Dahlkvist inför kvällens gruppfinal.
Lisa Dahlkvist under ett träningspass.

Lisa Dahlkvist har börjat båda Sveriges EM-matcher på bänken för att senare få hoppa in både mot Finland och Italien. Hon hymlar inte med att hon vill åt en startplats, men samtidigt tycker hon att lagkamraterna gjort det bra. När vi fick en pratstund med henne efter matchen mot Finland, före matchen mot Italien, såg hon sådär lugn och avslappnad ut som hon ofta gör. Och som hon faktiskt är. Lisa Dahlkvist guidade oss sedan genom känslan i EM, publikstödet och hur hon ser på att spela på resultat i gruppfinalen mot Italien.
På landslagets pressträff i söndags, före avresan mot Falkenberg och Halmstad, fick vi en pratstund med Lisa Dahlkvist – tillsammans med en hel del andra journalister.

Hur funderar du kring att ni har allt i egna händer?
- Det är väl jätteskönt att vi själva kan avgöra, ta oss vidare och få det sämsta motståndet i en kvartsfinal, så det vore väldigt skönt.

Lotta Schelin sade att hon inte håller koll på tabeller och resultat hit och dit, det gör du?
- Nej, alltså inte vilka lag men jag vet ju att om vi kommer etta i gruppen får vi möta en trea. Så, det är väl det jag vet. Sen vilket lag det kan bli har jag ingen aning om.

Vad vet du om Italien?
- Jag har inte sett Italien någonting, så jag vet inte hur duktiga de är. De slog ju Danmark så de är väl ändå ett lag att räkna med, det kommer bli en tuff match.
Har du mött dem tidigare?
-Nej, jag kan inte minnas det. Det är väl i ungdomslandslaget man har mött dem mycket.
Sverige mötte Italien i EM 2009, och jag tror att ni vann med 2-0. Och då var du med.
- Vad bra, då har jag spelat mot dem. Då, ja... Då har jag erfarenhet av Italien helt enkelt.

Att det räcker med oavgjort för Sverige för att säkra kvartsfinalplats, tror du det kommer att påverka er?
- Nej, vi kommer gå in för att vinna matchen och göra mål. Det är alltid lurigt om man håller på och spelar på resultat. Så vi går för fult.

Om ni hade gått in för att spela oavgjort och spelat bort Danmark, då hade du inte kunnat återvända till träningen i Tyresö och se Line Röddik Hansen i ögonen va?
- Oj, nej gud nej. Det skulle jag inte ha gjort. Att hålla på att spela på resultat skulle inte jag föredra. Alltså, ska vi hålla på och backa hem kan det hända att vi gör misstag där bak. Det är bara att köra på det som gett framgång.

Italienenskorna kan ibland falla lite lätt, vad säger du om det?
- Det är ju bara att tänka på något annat. Att inte lägga fokus på det. Vi vet att de kommer hålla på så, sen får vi se vad domaren säger. Annars är det bara att vända ryggen till och köra. Det är upp till var och en att försöka ta bort det ur fotbollen.

Att det är just ni och Italien som möts i en gruppfinal, är det något som förvånar?
- Nej, damfotbollen har gått framåt. Det är ingenting som förvånar alls.

Har du bra koll på Italien?
- Nej, jag har inte koll på dem. Förutom EM 2009 där, som jag... Ja, inte kom ihåg så mycket av. Jag kommer aldrig ihåg matcher i efterhand.

Du verkar vara avslappnad och väldigt ”laidback”, hur kan du hålla det trots allt som händer runt omkring?
- Det är inte så svårt, vi har bra folk som leder oss på rätta vägar. Jag behöver inte ha koll, vi får se ett schema framför oss varje dag som vi går efter. Så, jag vet knappt vilken dag det är alltså. Och det är skönt att kunna släppa allt annat.

Eftersom intervjun skett i samband med en pressträff är det inte nödvändigtvis undertecknad som ställt alla frågorna till Lisa Dahlkvist, andra journalister har även varit med i samtalet och bidragit med sina. .

Rufus 2013-07-16 16:04

Alva, det här med att italienskor - och för den delen andra sydeuropeiska damfotbollsspelare - agerar à la Hollywood är nog både förlegat och fördomsfullt! Jo, jag vet att detta med lätt fallande sydlänningar är en etablerad uppfattning, i synnerhet bland sportjournalister, men då handlar det främst om det s k starka könet (om nu vi män verkligen är det starka könet...) Jag har nu sett både Italien och Spanien x 2, och i de matcherna fanns inte ett spår av överspel i fallsituationer. Däremot kan ju italienskorna vara väl så tuffa, snudd på fula, i närkamperna. Därför får Sverige passa sig för att inte ge tillbaks med f ö r mycket av samma mynt - inga gula kort, tack!

Martin 2013-07-16 16:51

Håller med Rufus och vad gäller Spanien så är ju deras damlag mycket 'tuffare' än herrlaget i närkampsspelet. Jag såg England-Spanien live och spanskorna var ju hårdare än motståndarna och det var till stor del det som gjorde man vann matchen.

Har inte heller sett Italiens damer hålla på med några filmningar under matcherna, tvärtom så spelar de en mycket fysisk fotboll där det både ges och tas emot i närkamperna. Däremot så var det mycket psykningar mot Danmark och man försöker hela tiden dra ner tempot i spelet vid defensiva fasta situationer.

Läste nånstans att Italien ska prioritera bevakning av Fischer på fasta situationer, lycka till är min reaktion och skulle de lyckas så kan ju alltid Rohlin göra några mål istället :)

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.