Sverige gruppetta efter vinst mot Italien

Sverige vann gruppfinalen mot Italien efter en avslagen första halvlek och en målrik andra halvlek. Matchen i Halmstad inför 7 288 på Örjans valls läktare slutade 3-1 och de svenska målen gjordes av Therese Sjögran, Lotta Schelin och Josefine Öqvist.
Jessica Samuelsson i kamp med Giorga Motta. FOTO: Fredrik Hasselgren

Senast dessa lag möttes i ett Europa-mästerskap vann Sverige med 2-0 inför 5.947 åskådare i Åbo. De svenska målskyttarna var Kosovare Asllani och Lotta Schelin. Idag är de båda stjärnor i Sveriges landslag och de delar på kaptensrollen i Sundhages blågula. Båda fanns med på planen i dagens match – gruppfinalen mellan Sverige och Italien.

Under den första halvleken hände i ärlighetens namn inte speciellt mycket. Hela tillställningen kändes ganska avslagen och båda lagen verkade nöjda med 0-0. Kosovare Asllani glimtade till stundtals men såg också ut att vara hämmad av den där fotskadan. Caroline Seger slet på mittfältet och Sara Thunebro tog en del offensiva löpningar. Men det hände inte speciellt mycket mer. I den andra halvleken gjorde Pia Sundhage ett byte direkt när matchen blåstes igång. Ut gick Asllani och in kom den 36-åriga veteranen Therese Sjögran. I sin 183:e landskamp satte Sjögran full fart från början och bara ett par minuter senare låg bollen i nät. Målgörare? Therese Sjögran.

Av bara farten kom sedan 2-0 genom Lotta Schelin i den 50:e minuten och sju minuter efter att Schelin själv löpt igenom och gjort det målet skulle hon visa sina kvaliteter som framspelare. Schelin trampade runt på vänsterkanten och vrickade in bollen till Josefine Öqvist som kunde göra 3-0. Där och då var matchen avgjord. Det var först då Italien satte in sina kanske bästa spelare i matchen – där ibland Melania Gabbiadini som i den 78:e minuten nickade in reduceringsmålet 3-1.

Italiens förbundskapten Antonio Cabrini var nöjd med att laget avancerat till kvartsfinal, men inte över resultatet i matchen:
- Vi hjälpte Sverige genom individuella misstag, sade Cabrini och fortsatte sedan:
- Det visar att på internationell nivå kan det göra står skillnad när man tappar koncentrationen.

Till Sveriges presskonferens kom Pia Sundhage, Therese Sjögran och matchens spelare enligt UEFA - Lotta Schelin.
- Min uppladdning inför EM har inte varit optimal, jag har kämpat på och får 45 minuter idag. Det känns skönt. Och det kan nog ses som ett lyckat inhopp, sade Therese Sjögran efter matchen.

Lotta Schelin berättade sedan om förändringen vi fick se mellan halvlekarna och vad som sades i halvtid.
- Det var lite "vad vill vi visa, vad vill vi vara, hur vill vi spela?" Och så ville vi visa publiken vad vi kan.

Text: Alva Nilsson
Foto: Fredrik Hasselgren

The Observer 2013-07-16 22:37

Jo, det här blev "mellanmatchen" för Sverige: lite som mot Danmark, lite (i andra halvlek) som mot Finland.

Yep, Asllani ut - värt "risken" att spela? You tell me!

Yep, en pånyttfödd Sjögran in och en (rätt osynlig med kort speltid) Schough in.

Sundhage har sagt att hon kommer att rulla runt på många spelare och hittills har det ju funkat bra.

Hur tänkte tränaren i Italien - vila stjärnorna inför kvarten? Nya spelare som vill ta chansen ska få den? Matchen ändå sannolikt förlorad på förhand? Varför starta med ett på pappret sämre lag annars?

Första hindret avklarat för Sverige - nu blir det cupspel och då måste både huvud och fötter vara med från början!

Martin 2013-07-16 23:25

Med facit i hand ska vi vara glada att Italien valde att ge bort matchen genom att bänka sina bästa spelare. Italien A vann ju nämligen matchen med 1-0. Några reflektioner efter matchen:

  • Schelin bäst ikväll, mål igen och väldigt delaktig i spelet.
  • Sjögrans inhopp kan ju bara sägas vara en total succé. Där får jag erkänna mig motbevisad.
  • Samspelet mellan backlinje och målvakt var inte bra. Italiens mål får Hammarström ta på sig anser jag, det är hennes yta inlägget går mot.
  • Thunebro är inte kompis med bollen, idag var det ännu värre än i matcherna innan och ikväll hade hon ju ingen assist som 'räddade' totalintrycket.
  • Jossan måste sluta löpa offside hela tiden, kan hon få timingen i löpningarna att bli bättre blir hon en enorm tillgång.
Mark 2013-07-16 23:50

"Vad många mål!"

Rufus 2013-07-17 00:54

Lite märkligt att det är Asllani själv som får bestämma om och när hon ska spela med en osäker fotskada i bagaget. Borde inte det medicinska teamet och givetvis högsta lagledningen avgöra detta? Laget går före egot - och en frisk och hel "Kosse" behövs när det blir finalspel!

Martin 2013-07-17 02:11

@Rufus

Fast så är det ju inte. Just denna skada ska ju vara av den typ som inte 'blir värre' av att spela. Då det alltså 'bara' handlar om smärta så är det ju faktiskt bara spelaren själv som kan avgöra om det gör för ont eller om hon kan spela ändå.

Jag är övertygad om att lagledningen eller för den delen Kosse själv skulle 'chansa' om de/hon inte trodde det skulle vara riskfritt och faktum är ju att Kosse var helt okej i första halvlek i min mening.

The Observer 2013-07-17 08:48

Njae Martin, först säger läkaren att det är 50/50 att hon kan spela. Sedan säger Lilie Persson att om det varit kvart/semi så hade hon spelat (= att skadan inte är värre än så).

Asllani sa själv i TV-intervju igår att "hon ville så gärna spela" och Sundhage "en av våra bästa spelare ville spela....".

Efter matchen säger Asllani att hon gick av i halvtid för att "hon inte ville riskera något".

Så - var det Asllani som tog ut sig själv i laget? Om det nu inte fanns något att riskera, varför pratade Asllani plötsligt om att det fanns det?

Nä, storyn håller helt enkelt inte ihop. Kanske var det så att Asllani helt enkelt inte var så bra (i likhet med många i första halvlek) och att hon blev avplockad (vilket hon förmodligen inte själv skulle säga) i kombination med att Sundhage ville prova fler spelare?

"Tant" Sjögran gjorde en bra insats i det raka bytet med Asllani - kanske är det bl a där skon klämmer (hoppsan) för Asllani - det finns andra i laget som gör ett bra jobb och det är inte självklart att hon saknas på plan?

Lenn 2013-07-17 21:55

Ett stort misstag att inte spela Lina Nilsson på högerbacken och trimma in laget. Förstår det inte. Förutom försvaret är laget lite svårbedömt både med mittfältet och anfallet. Vi får se vad som händer. Nu är det för sent att trimma in laget.

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.