Sverige klarade inte pressen från elva meter

Premiärmatchen mellan Sverige och Danmark var dramatisk. Danmark tog ledningen, Sverige kvitterade och fick sedan två chanser att göra ett vinnande mål från straffpunkten. Men misslyckades. Stina Lykke Petersen blev stor dansk poängräddare.
Sveriges målskytt Nilla Fischer i duell med Katrine S. Pedersen.

På ett näst intill fullsatt Gamla Ullevi i Göteborg klev Sverige och Danmark ut för att mäta sina krafter i den officiella EM-premären. Innan dess hade Italien och Finland spelat 0-0 och vid vinst i dag skulle både Danmark och Sverige koppla ett grepp om grupp A. Det var Danmark, som spelade utan en renodlad anfallare, som kopplade ett litet grepp om matchen till en början. Ja, eller Sverige startade denna premiär som de brukar – full fart framåt för att sedan tappa lite i tempo efter fem-tio minuter på matchklockan. Efter det var det mer Danmark än Sverige, men Danmark skapade för den sakens skull inga heta chanser.

Men Sveriges försvar kändes otajmat och lämnade mycket att önska under stunder av matchen. Bland annat när Linköpings Mariann Gajhede Knudsen fintade sig igenom det svenska försvaret och, på liten yta, fick iväg ett skott i den 25:e minuten. Kristin Hammarström i det svenska målet kunde bara se på när Gajhede sboll letade sig in i nätmaskorna och 0-1 var ett faktum. Strax där efter hade Danmark en bra möjlighet att utöka sin ledning.

Istället var det Sverige som kom upp och skapade mer. Dock inga heta målchanser och samspelet mellan Lotta Schelin och Kosovare Asllani lyste med sin frånvaro. Faktum är att under de första 45 minuterna lyckades Schelin och Asllani med mycket lite. Båda hade varsin nick mot mål, där Schelins nick rensades undan på mållinjen medan Asllani stördes av den utrusande Stina Lykke Petersen i Danmarks mål. Men, till slut kom det ack så förlösande första svenska EM-målet.
Sara Thunebro slog en lång, välplacerad, frispark från högerkanten som nådde Nilla Fischer. 1-0 var ett faktum i den 39:e minuten, när Sverige hade sin bästa period i den första halvleken.

Efter halvtidsvilan löpte Schelin mer, försökte hitta luckor. Men bollarna från Seger och Hammarström på mitten kom för sällan. När dryga timmen var spelade hände allt under matchen. Kristin Hammarström räddade ett friläge från Julie Rydahl Bukh och i nästa anfall föll Asllani lätt i Danmarks straffområde. Domaren pekade på straffpunkten. Fram stegade stjärnan och härföraren Lotta Schelin. Straffen räddades av Lykke.

Efter straffmissen började de svenska spelarna hänga med huvudet. Och kroppsspråket på spelarna sade att Danmark skulle vinna matchen. Men Hammarström i det svenska målet räddade Sverige gång på gång. Och Sverige skulle få en ny chans från elva meter. Om den första straffen varit tveksam var den andra solklar. Theresa Nielsen täckte med händerna innanför straffområdet. Och fram stegade Sveriges andra anfallare – Asllani. En dålig straff räddades av Lykke som således blev stor poängräddare för Danmark.
- Jag bestämde mig för ett håll och hade tur, sade Petersen efter matchen och berättade sedan att hon inte tyckte Asllanis straff var bra.
- Nej, den var inte så bra. Den var lös, hade den varit hårdare så hade den gått i mål.

Sverige å sin sida har en hel del att jobba på inför matchen mot Finland. Sundhage har tidigare sagt att det är en ära, ett privilegium, att spela under press. Idag pallade Sverige inte den pressen. Och frågan vi ställer oss är hur de svenska spelarna återhämtar sig efter att båda anfallarna missat chansen att bli hjältar från elva meter?

Pia Sundhage fick frågan hur vi ska gå vidare efter att Lotta Schelin hon inte lyckats göra mål från elva meter:
- Ja, hur går hon vidare. Först och främst är det lite tjurigt att missa en straff, men jag tror det är viktigt att hon går igenom det. Att hon får vara tjurig. Det är tur att vi inte spelar imorgon. Jag tror hon behöver dagarna tills vi spelar mot Finland, blev svaret.
- Men ta Asllani, först har Lotta missat en straff och sen ska hon kliva in och missar hon också. Och det är sent i matchen. Hon kunde ha vänt alltihop, det tänker de här naturligtvis på. Det är oerhört viktigt att de inte bara blundar, fortsätter Sundhage.

Text: Alva Nilsson
Foto: Fredrik Hasselgren

Rufus 2013-07-11 00:22

Som väntat har den berömda sågen redan plockats fram i media och det likaså kända ordet "fiasko" har också hörts efter Sveriges överraskande mediokra insats mot Danmark. Jag tycker att kritikerkåren ska lugna ner sig några kilon. Detta var premiärmatchen för blågult och vi vet att just premiärmatcher bjuder på darriga uppvisningar - så alltså även ikväll.

Danmark överraskade däremot stort och hade man vunnit kampen hade det inte känts alls orättvist. Tänk hur nära det var 2-1 för danskorna om inte Kristin Hammarström hade gjort en näranog omänsklig prestation! Århundradets dubbelräddning. "Krisse" var för övrigt bäst i Team Sundhage tillsammans med Josefine Öqvist. För övrigt får inga svenskor mer än G i betyg. Några suddade bokstavligen ut sig själva under de nittio minuterna: Vart tog Caroline Seger vägen, var fanns Antonia Göransson? Rutinerade vänsterklippan Thunebro hade inte många procent rätt i sitt försvars- och passningsspel.

Jobbigast för danska försvaret var ovannämnda Öqvist. Man slutar aldrig imponeras av hennes offensiva vilja och energi. Däremot har hon mycket att lära när det handlar om försvarsspel. Så har vi tyvärr än en gång till mysteriet med Sveriges storstjärnor (ja, det är inte de själva som korat sig med epitetet) Lotta Schelin och Kosovare Asllani. Match efter match, turnering efter turnering går och man frågar sig - när ska dessa båda äntligen hitta varandra och bli det oslagbara offensiva vapen som frälser Sveriges landslag?

Slutligen: Hur stor är sannolikheten för att ett lag missar två straffar i rad i en internationell stormatch? Inte särskilt stor, det är väl istället en slags bedrift att lyckas med detta - ursäkta ironin. Framöver har Pia dock lovat att L8 och Kosse inte ska ta några straffar. Plats på scen för Lisa Dahlqvist och Marie Hammarström, då!

På tal om straffskytte. Om jag inte misstar mig helt så hette ett tidigare svenskt landslags straffläggare #1 Anette Börjesson. Hon stegade alltid fram när det blev dags, och hon missade aldrig, iallafall väldigt sällan, har ingen statistik på detta. Kanske Anette själv har bättre reda på detta?

Rufus 2013-07-11 00:44

Tilläggas bör till mitt förra epos, att det inte bara var svenskor som gled omkring på planen som skuggor av sig själva. Danmarks bästa spelare - och utan tvivel en världsspelare i vardande - Pernille Harder, hade haussats upp som det allra största hotet mot Sverige. Så blev det inte. Harder syntes det en hel av i början av första halvlek, sedan bleknade hon bort helt och man fick anstränga sig hårt för att se om hon fanns med på arenan överhuvudtaget. Hon (upp)vaktades förstås flitigt av det svenska försvaret.

Det var alltså inte fröken Harder som blev dagens danska hjältinna utan hennes lagkamrat i Linköpings FC, Mariann Gajhede Knudsen. Lustigt nog kom detta EM:s två första mål från en fot och ett huvud, båda tillhörande LFC. Nilla Fischer blev ju svensk poängräddare.

fair play 2013-07-11 08:10

Trots straffar som inte fanns och spelet som lyste med sin frånvaro så klarade Sverige oavgjort mot klart bättre Danmark
Vad säga om Schelin: osynlig, trött på fotbollen verkar som, överskattad
Att hitta nya straffläggare löser knappast problem med det svenska spelet
Var finns de mittfältarna och hur kommer man framöver att klara sig om en back blir den som ska göra målen?

Anette Börjesson 2013-07-11 10:12

I landslagströjan kan jag inte minnasat att jag bommat en straff men i Jitex tröjan så blev det nog någon gång. Men så är det, man kan inte sätta alla.

Tycker att Lotta hade ett bra svar om sin straff. För dåligt placerad. Skulle inte vara orolig att låta Lotta slå en till. Nästa sätter hon.

Kosses straff med kort ansats var inte heller bra. Framför inte tillräckligt bra tryck i bollen.
Med lite kyla hade de haft ögonen lite på målvakten och kunnat byta hörn men återigen när det gäller mycket är det inte alltid så lätt.
En poäng är bra men jag tycker självklart att Sverige skulle vunnit om man kunnat leverera framåt. Dock en eloge till Danmark som också hade ett par skapliga chanser att på nytt ta ledningen. Tur då att Kristin Hammarström fick kliva in och visa varför hon står i det svenska målet.

Det är dags att ta nya tag i vårt blågula damlandslag.........//Anette Börjesson

Lenn 2013-07-11 15:43

Ja vad ska man säga Grattis Danmark det var lite överraskande med ett så bra spel, Sverige måste kunna bättre, Straffarna svaga och helt fel att Asllani divaktigt tar straffen, Men helt fel av Marie Hammarström att släppa den, Straffläggare är Marie H, Lisa D och t.ex Sara TH, Nilla F punkt slut och inget annat, Så rött kort till Asllani, Seger, Antonia G och gult till Lotta och Marie H(mesig vid straffen) Pia S ligger nog på gult också ingen bra ledning men spelarna var nervösa inför premiären.

Martin 2013-07-12 02:08

Jag tycker 1-1 känns som ett helt ok resultat, Danmark är ett underskattat lag och en premiär är alltid en premiär. Med det sagt finns det några punkter att notera:

  • Linköpings mästerskapsdebutant Jessica Samuelsson kvitterade ut en etta i betyg i Aftonblaskan. Jag som såg matchen live är helt förbryllad för även om hon såg riktigt nervös ut och periodvis hade svårt med passningsspelet så löste hon det rätt snabbt genom att spela enklare. Det hjälpte ju inte direkt att hon hade en vass Rasmussen och senare den luriga Nadim mot sig samtidigt som Öqvist försvarsarbete lämnade en del att önska. För mig var hon klart godkänd med alla faktorer inräknade.

  • Thunebro som varit med i typ 20 mästerskap känns det som spred passningar åt alla håll, även om frisparken till målet var riktigt känslig, och stod dessutom för en vansinnig dribbling där en farlig spelvändning var riktigt nära. Trots detta kom hon tillsammans med de fullständigt osynliga Seger och Schelin, ja Schelin märktes ju i o f s när hon missade straffen, undan med en tvåa (godkänt) betyg i samma tidning.

  • Fischer/Rohlin såg riktigt stabila ut, visst var det lite passivt vid Gajhedes mål men det är framförallt Seger som missade att 'plocka upp' henne i situationen innan. Klart godkända i min värld.

  • Fel straffläggare - I min värld är det vansinne att skicka fram våra två stjärnor i detta läge. De hade redan innan matchen en enorm press på sig och hade inte lyckats tidigare i matchen. Jag hade hellre sett nån 'no-nonsense' spelare av Dahlqvist/Fischertyp slå straffen istället. Nån som inte tänker för mycket utan bara klipper till alltså. Framförallt Schelin såg fruktansvärt nervös ut och det kan man ju förstå i en premiär inför hemmapubliken i Göteborg.

Med detta sagt så var Danmark riktigt bra. Man spelade som ett lag, hade läst sönder oss fullständigt och framförallt var Pedersen och Gajhede förkrossande överlägsna i mittfältskampen mot Seger och Hammarström. När deras försvar och målvakt dessutom gör en stormatch blir det förstås svårt att vinna.

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.