Sverige utslaget

Tyskland satte stopp för Sveriges jakt på final i EM. Dzsenifer Marozsán gjorde 1-0, som blev matchens slutresultat, i första halvlek . 16.806 på utsålt Gamla Ullevi hade Sverige i ryggen från början till slut.
Pia Sundhage efter slutsignalen. FOTO: Fredrik Hasselgren

Semifinalen mellan Tyskland och Sverige började i ett rasande tempo där det blev tydligt att Sverige har en del problem i försvaret. Både Sverige och Tyskland drog upp tempot och i inledningen radade båda lagen upp chanser.

Men det var Tyskland som tog ledningen när Dzsenifer Marozsan hittade nätet i den 33:e minuten. Drygt 7 minuter senare var Tyskland ytterst nära att göra 2-0 efter en hörna men Kristin Hammarström räddade Sverige i sista sekunden.

Men det var inte bara Tyskland som skapade chanser. Det svenska anfallet lett av Lotta Schelin och Kosovare Asllani men också en pilsnabb Josefine Öqvist,hade en del möjligheter.

Ställningen i halvtid var 0-1 och då var Sverige endast 45 minuter från att få lämna EM. I den andra halvleken radade Sverige upp chanser och när klockan passerat 60 minuter hade Lotta Schelin en boll i nät. Svenskan vinkades dock av för offside.

Närmare än så kom aldrig Sverige. Tyskland vann med 1-0 och marscherar vidare mot sitt 6:e raka EM-guld.

- Man måste komma ihåg att Tyskland är ett bra lag. Vi skapar många chanser. Det handlar om vilka beslut vi tar i sista tredjedelen. När vi skulle ha skjutit passade vi och vice versa. Vi skapade bra situationer där vi kunde ha gjort ett par mål. Dock är jag idag glad att vi visar publiken att vi gjorde vårt bästa, ibland räcker inte det. Det är därför Tyskland vann, sade Pia Sundhage till den samlade presskåren efter matchen.

- Jag såg inte reprisen, för jag hade redan firat. Jag tycker hon blåser väldigt sent, och jag förstår inte riktigt vad hon blåser för. Jag tror inte det är offside och jag tror att hon halkar också så att, ja, Jag vet inte. En domare är en domare, sade Caroline Seger efter matchen när hon fick frågan om Lotta Schelins boll som var i nät men inte dömdes som mål.

Text: Alva Nilsson
Foto: Fredrik Hasselgren

Taggar: ,
Mark 2013-07-26 02:11

"Sverige hade inte en chans utifrån 13-11 i skott tyvärr."

The Observer 2013-07-24 23:13

Tyvärr fick de som anat stora problem för det svenska försvaret rätt. Tyvärr hade svenska anfallet inte varken kylan eller marginalerna på sin sida. Mittfältet var ett slagfält och kunde inte domineras.

Tyskland var precis så rutinerade som det fanns anledning att frukta. Lagets dynamik i turneringen har varit den närmast motsatta mot Sveriges - svajigt och sedan i den avgörande matchen - kamp och skicklighet.

För att Sverige ska vinna matcher av den här kalibern måste nog inte bara laget fungera på topp utan även flera nyckelspelare överträffa sig själva - det gjorde de inte.

Tråkigt att ett EM-brons ska kännas så snöpligt. Är EM-festen över nu? Vi vet i Norrköping imorgon och i Solna på söndag.....från svensk till nordisk hejarklack?

Mark 2013-07-25 00:33

"Kom igen!"

Nillan 2013-07-25 00:13

Allså tjejerna har gjort det bra, man hade stolpe ut istället för in, sen kan man inte säga att Tyskland hade ett avslut av rang precis. Missförstå mig rätt Sverige har en del att jobba med och det kommer dom att göra också.
Bortdömda målet känns bittert. Men det är bara att slicka såren och komma tillbaka!

Håkis 2013-07-25 01:08

Schelin var offside,kanske blåste domaren för det.Någon får fråga henne

Håkis 2013-07-25 01:12

Om domaren blåser sent då betyder det att hon blåste för offfside.Och hur vet Seger att domaren blåste sent?Det svenska omedelbara jublet gjorde nog att att svenskorna inte uppfattade att spelet var avblåst

Mark 2013-07-25 01:28

"I mina ögon blåste domaren."

Håkis 2013-07-25 01:53

Schelin knuffade omkull tyskan.Klar frispark.Nu har det uppstått ett nytt påstående.Tyskan sprang in i Schelin.

Rainer Fussgänger 2013-07-25 10:11

Vi har sett EM:s bästa match hittills i går. Utan tvekan. Som tysk i Sverige är man alltid lite kluven i såna matcher. Jag har dömt ut Tyskland, kritiserat laget och framför allt lagledningen eftersom de har spelat urdåligt mot Holland, Norge och Italien, gjort vad de skulle mot Island.
Plötsligt, på Gamla Ullevi är de tillbaka. De har energi, de börjar hitta varandra, de börjar hota storfavoriten och de visar en vinnarskalle som Wolfsburg gjorde mot Lyon senast i London. Med tanke på hur ungt detta Tyskland är, 12 spelare födda 1990 eller senare (Sverige har endast sex sådana i truppen), ser man hur stort dettta är.
Sverige gjorde sin hittills bä#sta match i turneringen, men de mötte också för första gången en motståndare som kunde hota de i 90 minuter. Danmark var bra och då blev det bara 1-1, Finland, Italiens B-lag och Island håller inte samma klass, men deras lätta fall närde drömmen om ett guld på hemmaplan.
Nu hände samma sak som Tyskland 2011. Man förlorar på hemmaplan och man är på inget sätt förberedda för det. Det går ju liksom inte.
Det var mycket små marginaler i går, men jag vill påstå mot alla odds och alla läsare här att det var en rättvis seger. Tyskland hade mer variation i sitt spel, de utnyttjade det svenska akillehälet, försvaret. Fischer spelade hur bra som helst trots att hon borde fått det andra gula kortet redan i den första halvleken. Thunebro, Rohlin och Samuelsson däremot duger inte (längre eller än) på det högsta internationella planet. Där har Pia Sundhage en uppgift att hitta eller utveckla spelare. Amanda Ilestedt är ett löfte. Magdalena Eriksson ett annat.
När Dszenifer "Maro" Maroszan var steget snabbare än Rohlin utnyttjade Tyskland iskallt felet i samspelet mellan Hammarström och Rohlin. Marginalerna är små. Hade detta hänt med Linköpings-målvakten Lundgren som har mycket mer spel- och träningstid med Rohlin som en del bedömare undrat innan turneringen.
Taktiskt sedd hade Pia Sundhage ingen plan C, inte ens en plan B. Det blev långbollar nästan hela tiden i förhoppningen om att någon kan springa iväg från tyskorna. Tyskland kombinerade bättre när det begav sig och de hade kunnat göra fler mål.
Planens giganter var Nadine Angerer som var verkligen världsklass plus i går. Foträddningen mot en framrusande Lotta Schelin går in i historien.
Det svenska målet? Som Pia sa efteråt det är domaren som bestämmer. Men, det är antingen offside eller så är det en knuff mot Annike Krahn. En mkt besviken Lotta sade efter matchen att hon är säker på att Krahn ramlade själv, men hon borde titta på några repriser och se att hon faktiskt sträcker ut höger handen, puttar Krahn i ryggen och SEDAN faller Krahn.
Men vilken match och vilket EM. Själv var jag tio dagar i Kalmar nu senast och upplevde en fantastisk organisation, mötte organisationskommittén där nere, expertade med bl a Steffi Jones och en fd förbundskaptén och kunde se på nära håll hur otroligt bra man har jobbat hittills med turneringen.
2 ggr fyllde Kalmar hela sin arena och vem hade trott innan EM att Norge - Spanien skulle bli utsåld med fantastiska 10.500?
Och nu, när jag strax ska åka till Norrköping för at se Danmark - Norge, är jag säker på att även Norrköping och sedan Solna kommer att leverera.
Det norska laget har jag mött många gånger sedan EM startade och de har också något på gång känns det som. Eller vinner Danmark sin första match i turneringen?

Rufus 2013-07-25 11:02

Finns väl inte mer att tillägga nu när det analyserats och kritiserats. Det var Sveriges bästa match i turneringen och första gången man mötte en jämbördig kanske t o m vassare motståndare i form av ett ungt men smart spelande Tyskland. Bristerna i Sveriges spel är uppenbart för alla som följde matchen. Nervöst, oskärpt och hafsigt i den tyska försvarszonen och en virrig och osynkroniserad backlinje. Fast Nilla Fischer imponerade förstås - när hon var bra...

De blågula ansträngde sig nog för att göra en kanonmatch och då kan det gå i baklås, som vi vet. Det finns ingen anledning att hänga ut enskilda spelare till offentlig skam och vanära och jag tycker att Antonia Göransson fått onödigt mycket skit hällt över sig.

Det slutade alltså som vanligt med förlust mot Tyskland i finalspel. Traditionens makt är stor! Kanske kunde det vara till någon tröst för Pia & tjejerna att fråga sig detta: Vad är värst att uppleva - att förlora snöpligt mot Tyskland i en semifinal eller att gå på pumpen mot Norge inför nära 50 000 på Friends Arena?

Tack för all underhållning och glädje ni skänkt oss under detta mästerskap, Sveriges damer! Nu är det bara att bita ihop och satsa stentufft inför VM 2015!

Nillan 2013-07-25 12:19

Nu var det inte offside, inte heller var det frispark, Krahn snubblade, sen kan man inte säga att Tyskland var det bättre laget, jo i första halvlek, men inte i andra.
Hur man kan säga att Tyskland var det bättre laget när man vinner på en rullboll och ett bortdömt mål.
Nu tror inte jag att Sverige hade gått på pumpen mot Norge på Friends :)

HEJA DANMARK!!!!

Lenn 2013-07-25 17:08

Helt klart var Sverige det bättre laget. Skulle spelat med Lotta S och Josefin Ö i anfall
och Marie H - Carolin S - Lisa D - Sofia J på mittfältet och sedan Lina N på högerbacken. Sen skulle Josefin Ö av ledningen fått uppbackning och rättelse att inte missa så mycket och ta lätt på sina chanser redan tidigt i matchen. Annars en bra match av Sverige och även av Tyskland som imponerade som ett samspelt lag.

Mark 2013-07-26 02:00

"Kan du säga exakt när backen snubblade?"

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.