Tränar-comeback som spelare i QBIK

Skyttedrottningen Mia Skoglund var skadad/avstängd. Då klev Ida Lindqvist fram och blev matchvinnare för QBIK när Karlstad-laget hemma vann mot Östers IF med 1–0 (1–0). Dessutom fick tränaren Lisa Mellberg hoppa in när det återstod tjugo minuter av matchen
Lisa Mellberg i mitten hade inte spelat sin sista match utan gjorde come-back i QBIK mot Öster. FOTO: Anders Andersson

.– Vi har haft lite skador och vi hade en spelare avstängd, jag visste om att det här läget skulle kunna inträffa. Då vi inte hade några andra riktiga innermittfältare så fanns jag tillgänglig, berättar Lisa Mellberg som spelade senast 2008 med Jitex.
Men det syntes inte när hon hoppade in och dessutom avslöjade tränarkollegan David Ekelund efter matchen att hon har varit i träning i en och halv månad.

– Hon är kanske inte lika snabb som hon var när hon höll på då, men hon är en bollvinnare och spelfördelare av bra klass. Sen syntes det att hon hade konditionen.

Matchen då. QBIK öppnade starkast och skapade flera farliga lägen i inledningen på den första halvleken. Till slut kunde Susanne Skålberg driva upp bollen på kanten och spela fram den till Ida Lindqvist. Ida tog med sig bollen och när Sanna Åhlander i Östers målet rusade ut, lobbade hon över och QBIK kunde ta ledningen efter 18 minuter.
Det stod sig halvleken ut.

I den andra var det lite mer Öster, men Qbik stod upp bra och kunde därmed ta tre blytunga poäng innan serieuppehållet.

– Jag tycker att vi gör en av våra bästa halvlekar i den första. Det är lite synd att vi inte kan gå ut och spela så här i 90 minuter, på sättet vi gör det. Sen tycker jag att det inte alls har kommit fram under våren i alla matcherna. Men det var skönt att vi åter igen täppte till där bak och inte bjuder motståndarna på några enkla mål, säger Lisa Mellberg efter matchen.

Hur var det att åter igen få spela?

– Mitt fokus låg på att gå in och köra mitt spel, jag skulle spela fysiskt och inte ge motståndarna några ytor. Jag visste om att jag inte skulle kunna gå in och spela fin fotboll, som sagt låg fokus på att göra det svårt för Öster och tighta till det på mitten, säger Lisa Mellberg som gjorde det med bravur.

Tränaren i Öster Marie Bengtsson om matchen;

– Det var som jag sa till tjejerna, QBIK och Öster har en historia av jämna och tighta matcher genom åren. Det har varit målsnålt i mötena och den här gången var det Qbik som drog fördel av målet i den första halvleken, säger Marie Bengtsson och fortsätter;

– Vi har lite svårt att göra mål för tillfället, men det har vi jobbat på och kommer fortsätta jobba med. Vi hoppas det kommer till hösten, säger Marie som tycker att oavgjort hade varit rättvist sett till att lagen hade varsin halvlek.

I likhet med QBIK har Öster ett helt nytt lag inför den här säsongen och om det ställde vi en fråga till Marie Bengtsson. Kort och gott, hur hon har upplevt vårsäsongen?

– Vi har startat om med många nya spelare där en hel del kommer ifrån de lägre divisionerna och det har märkts på slutet när de har blivit trötta. De har inte varit med på den här nivån tidigare, säger Marie och fortsätter;

– Vi bygger på sikt och har som målsättning att bli en mittenlag i år, just nu är vi där tabellmässigt. Det kommer att ta tid med de unga spelarna att tåla mycket träning och att spela på den här nivån, men jag tror på dom här tjejerna på sikt. Framförallt har de karaktär och vill bli elitspelare, säger Östertränaren.

Nu väntar semester för både QBIK och Öster innan man drar igång med träningen igen om två veckor. Då ska Öster iväg på ett läger bland annat. Serien drar igång igen i början på augusti.

Text: Anders Andersson

Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.

Majgaard Jensen lämnar FC Rosengård – med omedelbar verkan

FC Rosengård och Jack Majgaard Jensen har gemensamt beslutat att avsluta samarbetet, skriver klubben i ett pressmeddelande.

Skrällfri cupkväll för de allsvenska lagen

Samtliga lag från Damallsvenskan gick vidare, nästan alla med betryggande marginal. Med onsdagens cupmatcher i mål ordnade de också tävlingsmatcher i förberedelse till nästa säsong.

Linköping helgens stora vinnare

Linköpings FC utnyttjade helgens omgång till att dra ifrån i toppstriden. Längst ner i tabellen fick KIF Örebro se lite ljus med en viktig poäng medan Kopparbergs/Göteborg FC fortfarande sliter med spelet.

Dubbelt Chawinga i Kvarnveden

Två matcher står på menyn för Damallsvenskan under lördagen. Kvarnsvedens IK i stort poängbehov har ett familjärt nyförvärv till hemmamötet med tabelltrean Eskilstuna United.
Lina Hurtig gjorde Sveriges första mål. FOTO: Christian Walgram/GEPA Pictures/Bildbyrån

Svårspelat – men resultatet gick Sveriges väg

Hällande regn i Kroatien och en del misstag i sista passningen. Ännu bättre utsikter får komma senare, det blev en blöt premiär för landslaget under Peter Gerhardsson där målen av Lina Hurtig och Kosovare Asllani var den stora behållningen.

Danmark med ordinarie lag i VM-kvalet

Ett delavtal och fortsatt förhandling efter den första kvalmatchen. Det räddar Danmark som sent omsider reser till Ungern med ordinarie trupp.
Maren Mjelde och Norge sprang ifrån Rachel Furness och Nordirland. FOTO: Fredrik Varfjell/Bildbyrån Norge

VM-kvalet igång – Norge och Tyskland vann stort

I skuggan av den danska spelarstrejken och Sveriges uppladdning på plats i Kroatien drog de första matcherna i VM-kvalet igång kring veckoslutet.

Danmark ställer in träningslandskamp -

Konflikten mellan det danska fotbollförbundet och landslagsspelarna fortsätter. På tisdagen meddelade DBU att den planerade träningsmatchen, tillika finalreprisen från EM är inställd.
Marija Banusics mål gav Linköping en poäng i tätstriden. FOTO: Matilda Ahlberg/Bildbyrån

Rosengård behåller hoppet efter sen kvittering

Linköping stod länge för effektiviteten och variationen i det allsvenska toppmötet. Mot slutet uppenbarade sig dock en öppning och serietvåan Rosengård kom ikapp till 2-2.