Tränar-comeback som spelare i QBIK

Skyttedrottningen Mia Skoglund var skadad/avstängd. Då klev Ida Lindqvist fram och blev matchvinnare för QBIK när Karlstad-laget hemma vann mot Östers IF med 1–0 (1–0). Dessutom fick tränaren Lisa Mellberg hoppa in när det återstod tjugo minuter av matchen
Lisa Mellberg i mitten hade inte spelat sin sista match utan gjorde come-back i QBIK mot Öster. FOTO: Anders Andersson

.– Vi har haft lite skador och vi hade en spelare avstängd, jag visste om att det här läget skulle kunna inträffa. Då vi inte hade några andra riktiga innermittfältare så fanns jag tillgänglig, berättar Lisa Mellberg som spelade senast 2008 med Jitex.
Men det syntes inte när hon hoppade in och dessutom avslöjade tränarkollegan David Ekelund efter matchen att hon har varit i träning i en och halv månad.

– Hon är kanske inte lika snabb som hon var när hon höll på då, men hon är en bollvinnare och spelfördelare av bra klass. Sen syntes det att hon hade konditionen.

Matchen då. QBIK öppnade starkast och skapade flera farliga lägen i inledningen på den första halvleken. Till slut kunde Susanne Skålberg driva upp bollen på kanten och spela fram den till Ida Lindqvist. Ida tog med sig bollen och när Sanna Åhlander i Östers målet rusade ut, lobbade hon över och QBIK kunde ta ledningen efter 18 minuter.
Det stod sig halvleken ut.

I den andra var det lite mer Öster, men Qbik stod upp bra och kunde därmed ta tre blytunga poäng innan serieuppehållet.

– Jag tycker att vi gör en av våra bästa halvlekar i den första. Det är lite synd att vi inte kan gå ut och spela så här i 90 minuter, på sättet vi gör det. Sen tycker jag att det inte alls har kommit fram under våren i alla matcherna. Men det var skönt att vi åter igen täppte till där bak och inte bjuder motståndarna på några enkla mål, säger Lisa Mellberg efter matchen.

Hur var det att åter igen få spela?

– Mitt fokus låg på att gå in och köra mitt spel, jag skulle spela fysiskt och inte ge motståndarna några ytor. Jag visste om att jag inte skulle kunna gå in och spela fin fotboll, som sagt låg fokus på att göra det svårt för Öster och tighta till det på mitten, säger Lisa Mellberg som gjorde det med bravur.

Tränaren i Öster Marie Bengtsson om matchen;

– Det var som jag sa till tjejerna, QBIK och Öster har en historia av jämna och tighta matcher genom åren. Det har varit målsnålt i mötena och den här gången var det Qbik som drog fördel av målet i den första halvleken, säger Marie Bengtsson och fortsätter;

– Vi har lite svårt att göra mål för tillfället, men det har vi jobbat på och kommer fortsätta jobba med. Vi hoppas det kommer till hösten, säger Marie som tycker att oavgjort hade varit rättvist sett till att lagen hade varsin halvlek.

I likhet med QBIK har Öster ett helt nytt lag inför den här säsongen och om det ställde vi en fråga till Marie Bengtsson. Kort och gott, hur hon har upplevt vårsäsongen?

– Vi har startat om med många nya spelare där en hel del kommer ifrån de lägre divisionerna och det har märkts på slutet när de har blivit trötta. De har inte varit med på den här nivån tidigare, säger Marie och fortsätter;

– Vi bygger på sikt och har som målsättning att bli en mittenlag i år, just nu är vi där tabellmässigt. Det kommer att ta tid med de unga spelarna att tåla mycket träning och att spela på den här nivån, men jag tror på dom här tjejerna på sikt. Framförallt har de karaktär och vill bli elitspelare, säger Östertränaren.

Nu väntar semester för både QBIK och Öster innan man drar igång med träningen igen om två veckor. Då ska Öster iväg på ett läger bland annat. Serien drar igång igen i början på augusti.

Text: Anders Andersson

FOTO: Bildbyrån
FOTO: Bildbyrån

Linköping till cupfinal efter 2-0 mot DIF

Linköping är klara för final i svenska cupen. Under söndagseftermiddagen slog de Djurgården med 0-2 och kan se fram emot en final mot Rosengård.
Anja Mittag fick bra utdelning mot Kvarnsveden. FOTO: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån.

FC Rosengård ohotat till finalrepris

I seriespelet åker FC Rosengård på de mest oväntade poängtapp. Svenska Cupen är en annan historia, efter 6-0 hemma mot Kvarnsvedens IK väntar den tredje raka finalen för titelhållaren.
FOTO: Bildbyrån
FOTO: Bildbyrån

Harder hjälte när Wolfsburg vann cupen

I den tyska ligan hittar vi en del bekanta ansikten från damallsvenskan. Nilla Fischer och Pernille Harder är två. Den sistnämnda blev stor matchhjälte när Wolfsburg vann cupen i Tyskland
Johanna Rytting Kaneryds Djurgården tar sig an Linköping på söndag. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Finalrepris eller skrällchans i cupen?

Mycket talar för att pokalduellen mellan Linköpings FC och FC Rosengård upprepas för tredje året. I Svenska Cupens semifinaler finns dock två krafter som drar åt andra håll.

USAs stjärnor kommer till Sverige

Pia Sundhages landslag gör sig redo för VM. I juni möter de regerande världsmästarna USA, som landar i Sverige med spelare som Carli Lloyd, Alex Morgan och Christen Press. Jill Ellis har presenterat sin trupp.

Damallsvenskans slutspurt i SVT

De stora TV-jättarna har det senaste året förhållit sig kalla till att sända ett flertal matcher från Damallsvenskan. Nu fyller SVT ut luckan i utbudet, sänder åtta matcher från och med början av september.

Söberg missnöjd trots poängen

Rsosengård fick bara oavgjort hemma mot KIF Örebro. Efter matchen handlade det mesta om 1-1-målet. – Jag tycker det är solklar frispark, säger bortalagets målvakt Carola Söberg.
Emma Jansson (t.v.) firar 2-2-målet med lagkamrater. FOTO: Christian Örnberg/Bildbyrån

Emma Janssons dubbel delade poängen på Malmö IP

FC Rosengård tappade nya poäng gentemot toppduon när bottenlaget KIF Örebro gästade Malmö IP. Hemmalaget vände underläge till ledning men sänkte garden och släppte in 2-2 till sist.
Äntligen skadefri och i sprakande målform. Linda Sällström har knappast varit bättre. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån (arkiv)

Hattrick av Linda Sällström fällde Djurgården

Djupledsspel och en synnerligen formstark Linda Sällström ledde till att Vittsjö GIK sprang ifrån Djurgårdens IF med 4-1. Tre mål på nio minuter avgjorde målmässigt redan efter en kvart, Sällström är nu i delad ledning av skytteligan.
Fredrik Andersson är ny vid Vittsjöbänken. FOTO: Krister Andersson/Bildbyrån (arkiv)

HBK-legend till Vittsjös ledarstab

Vittsjö GIK tog årets första hemmaseger, plockade placeringar i tabellen och har dessutom stärkt upp i ledarstaben. Fredrik Andersson med en lång spelarkarriär i Halmstad BK och ledaruppdrag i samma klubb syns numera vid tränarbänken.

Assi laddar för långdistansderby

Assi IF har startat med raketfart, är obesegrat inför prestigemötet med Umeå IK. Kalixlaget har en tydlig lokal förankring, lika stark hos dem som tagit sig över hela landet och fyra divisioner för att ta tillbaka sin plats.
Linköpings fyramålsskytt Maja Kildemoes. FOTO: Andreas L Eriksson/Bildbyrån (arkiv).

Säkra segrar för topplagen

Onsdagkvällens stjärna: Maja Kildemoes slog till med fyra fullträffar när hon lämnade Linköpings backlinje och fick kliva fram som ytter mot Kopparbergs/Göteborg. Främsta utmanare: Mimmi Larsson gjorde hattrick när Eskilstuna slog Kvarnsveden och behöll serieledningen.
Savannah Levin är sex matcher in i proffstillvaron med Kopparbergs/Göteborg FC. FOTO: Mathias Bergeld/Bildbyrån.

Välplanerat karriärsteg tog Savannah Levin till Göteborg

Hon avslutade fjoråret i universitetslaget USC Trojans. Nu är det proffsfotboll, utlandsspel och en vardag i Göteborg som gäller för Savannah Levin. "Jag visste redan tidigt att jag ville hit. Långsamt blir det mer och mer hem för mig", säger hon till damfotboll.com.

Skyttedrottning utmaning för serieledaren

Eskilstuna United toppar tabellen som enda obesegrade lag. En del av förklaringen stavas defensiv disciplin och flera hållna nollor, något som nästa motståndare gärna utmanar.

Fanny Andersson: "Blir en erfarenhet rikare"

Fanny Andersson ägnade helgen åt seriematch och fick begrunda förlusten med KIF Örebro. Sedan kom ett samtal från förbundskaptenen som ändrade känsloläget.

En debutant i Sundhages trupp

Sverige fortsätter uppladdningen på hemmaplan inför sommarens mästerskap i Nederländerna. Till träningsmatcherna mot USA i Göteborg 8 juni och Skottland i Växjö 13 juni har Pia Sundhage tagit ut 27 spelare.

Eskilstuna etta efter uddamålsseger

Kopparbergs/Göteborg FC träffade ribban och var närmast ledning före paus. Sedan tog Eskilstuna United över, Olivia Schough prickade in ett kanonskott som tog gästerna till serieledning med två poängs marginal.

Rosengård gick på knock mot Linköping

FC Rosengård vände på steken, kom först till skott och hade två mål i nät redan efter fem minuter. Gästerna blev första lag för säsongen att besegra Linköpings FC (3-0) och hann dessutom med att markera mot sina tvivlare i toppmötet.

Försvarsfokus inför toppmötet

FC Rosengård är under press, riskerar att nå smärtgränsen för avståndet upp till serieledaren. För Linköpings FC stundar ett intressant test om spelet håller inklusive favoritrollen. I seriens mest målfarliga lag ringer damfotboll.com upp varsin tung försvarspjäs.

Sarah Storck: "Klart att vi gärna förstör för dem"

Sarah Storck är tillbaka i storstadslaget, i den svartgula Solna-familjen. Men AIK är inte i Elitettan för att stanna, helgens match på Skytteholm ger en spännande fingervisning i toppmötet med Växjö DFF.

Nykomling vill bli bäst i Halland

Titeln ’bäst i Halland’ lockar för spelarna i både IF Böljan och Kungsbacka DFF. Bland annat hos en 19-årig, djupledslöpande forward som kombinerar fotbollen med räddningstjänst-utbildning. Wilma Persson Gullqvist närmar sig torsdagsmatchen med derbykänsla.

Nyckelspelare gör comeback i Kvarnsveden

Kvarnsveden kallar på förstärkning. Michaela Hermansson återvänder för att stärka upp det skadedrabbade laget. ”Kan jag bidra med något så vill jag hjälpa Kvarnsvedens IK.”, säger hon.

Femte raka för Linköping

Tillbaka i serieledning efter en bortamatch som tidigare vållat stora problem. Linköpings FC lade statistiken åt sidan och sprang ner KIF Örebro till seger 4-1 på Behrn Arena.
Irma Helin spelade U23-landskamp i mars. Snart väntar debut för LFC i Damallsvenskan. FOTO: Pascu Mendez / IBL Bildbyrå

Irma Helin nära LFC-debut

Medan andra Linköpingslirare spelat ihop sig och spetsat matchformen har Irma Helin haft många timmar på gymmet och på träningscykeln. Nu har nyförvärvet fått klartecken för en försenad årspremiär.

Tyskland straffade Spanien i U17-final

Gräsplanen var vattentung och under all kritik. Dramatiken gick däremot inte att klaga på, straffavgörande i finalen av U17-EM där Tyskland fick Spanien på fall.