Jitex-blixtstart på andra halvlek avgjorde i Umeå

Jitex BK lyckades få med sig alla tre poängen i det på förhand tippade svåra bortamötet mot Umeå IK FF. Umeå ledde välförtjänt med 1-0 i paus men sedan Jitex efter slarv i Umeåförsvaret lyckats kvittera alldeles i inledningen av den andra halvleken tappade Umeå mycket av sitt spel. Jitex kunde med både tur och skicklighet glida ifrån till en tämligen bekväm seger med 3-1.
Trångt kring Minna Meriluoto i Jitex-målet.. Umeå vann hörnstatistiken med 9-7 men Jitex mål på hörna med 0-1. FOTO: Britta Åkerlund.

Det var bortalaget Jitex som började matchen bäst och även skapade de bästa chanserna. Jitex satte hög press på Umeå som inte lyckades få ut mycket av sitt spel. Sakta men säkert åt sig dock hemmalaget in i matchen och tog över spelet mer och mer, dock utan att skapa några egentliga målchanser. Det skulle dröja ända till den 36:e matchminuten innan Umeå skapade en riktig farlighet.

Jenny Hjohlman blev frispelad genom en lång genomskärare signerad Elin Landström men Jitex utmärkta målvakt Minna Meriluoto lyckades rädda Hjohlmans skott. Efter den klara målchansen piggnade Umeå till och blev mer rörliga i sina löpningar, hittade passningarna och Jitex fick ägna sig åt att jaga. Logiskt kom 1-0 i 38:e minuten genom Emmelie Konradsson. På egen hand vickade hon bort två Jitexförsvarare och satte från 15 meter ett hårt och välplacerat skott i nättaket utom räckhåll för Meriluoto.

Umeå hade under slutet av den första halvleken flera bra chanser att utöka ledningen. Elin Landström slog en kort högerhörna till Jenny Hjohlman vars flacka inlägg nådde Umeås för dagen bästa spelare Rita Chikwelu, men hennes språngnick gick strax utanför målramen. Ogonna Chukwudi fick ett bra läge i straffområdet men lyfte bollen litet för högt och den hamnade på nättaket i stället för i mål.

Andra halvleken var bara 38 sekunder gammal när Jitex kvitterade till 1-1 efter sjabbel i Umeå-försvaret. Fridolina Rolfö snodde påpassligt bollen av Katrìn Jonsdottir vid straffområdeslinjen, drev några meter in i straffområdet och placerade bollen vid sidan av Umeås målvakt Malin Reuterwall. Målet såg ut att ge Jitex ny energi och när så Mimmi Löfwenius, för dagen uppflyttad i anfallsposition, prickade målet efter en hörnretur i matchminut 62 hade Jitex plötsligt tagit ledningen. Några minuter senare, efter ytterligare sjabbel i Umeå-försvaret kunde Mimmi Löfwenius prickskjuta 3-1 till Jitex, ett välplacerad skott men som från läktarhåll ändå inte såg helt otagbart ut. Visserligen skapade Umeå några halvchanser i slutet av matchen men man var egentligen aldrig riktigt nära att på allvar lyckas hota.

- I den första halvleken jobbar vi konsekvent och gör det bra, sa Umeås tränare Joakim Blomqvist efter matchen. Men i den andra tappar vi mycket rent psykologiskt, det blir uppförsbacke gång på gång och vi lyckas inte resa oss. Men visst skulle man kunna kräva att vi spelar bättre än vad vi gör i andra.

Desto nöjdare med hur matchen utvecklade sig var förstås Stefan Rehn, tränare i Jitex:
- Det var väldigt pyskologiskt att vi fick kvitteringsmålet i början av andra, det höjde våra hjärnor. Jag är väldigt nöjd och stolt över att vi tog tre för vår del så viktiga poäng idag.

Jitex hade sina starkaste kort för dagen i målskyttarna Fridolina Rolfö och Mimmi Löfwenius, två unga intressanta spelare födda 1993 respektive 1994. I Umeå gjorde Rita Chikwelu en mycket stark första halvlek men precis som övriga laget föll hon tillbaka i andra.

Målen:
38 min 1-0 Emmelie Konradsson
46 min 1-1 Fridolina Rolfö
62 min 1-2 Mimmi Löfwenius
66 min 1-3 Mimmi Löfwenius

Text: Britta Åkerlund

Taggar: ,
Sista inlägget på damfotboll.com är gjort. Foto: Fredrik Hasselgren

Slutet på en era med damfotboll.com - UPPDATERAD INFO

April 2017 – Sverige fortsätter uppladdningen till sommarens EM – Seriestart i Damallsvenskan och Elitettan – Semifinaler i Champions League med ”svenskduell” – Damfotboll.com kommer tillbaka

Ge June chansen på liggande boll - då....

Piteå besegrade Eskilstuna United hemma med 2-1 (1-0) inför hela 1 926 på ett soldränkt LF-arena. June Pedersen och Irma Helin blev stora matchvinnare.
Lotta Schelins första insats i Rosengårds träningströja.

OS och Rosengård ger Lotta Schelin en hektisk sommar

Att vinna en allsvensk guldstrid och att ta FC Rosengård långt i Champions League blir kommande drivmedel. Än så länge har Lotta Schelin bara hunnit med det första passet med sin nya klubb.

Klart med ny målvakt till Linköping

Efter Matilda Haglunds korsbandsskada tidigare i vår så har Linköpings FC haft en målvaktsposition vakant i truppen. Nu är det klart med ersättare till Matilda, och det kommer att bli Chandra Bednar som klubben signerat ett korttidskontrakt med gällande höstsäsongen.
Irma Helin gör sin andra säsong i Piteå. FOTO: Peter Skaugvold/Bildbyrån.

Tredjeplatsen på spel mellan Piteå och Eskilstuna

Halvårsskiftet är tiden på året när det är svårast att skilja dag från natt längst upp i norr. Mot halvtid i seriespelet vill Piteå IF gärna bli en ljuspunkt och ta över tredjeplatsen.
Wilma Stenman hade svårt att hålla tårarna borta men bjöd ändå på ett lite leende. Foto: Anette Börjesson

Vinsten, ett silver och kompisar för livet

En silvermedalj brukar sällan bli någon stor tröst för de förlorande spelarna och precis så såg det ut när vi inledde intervju med Wilma Stenman, back i Västerbotten som hade svårt att hålla underläppen still men det gick.
Skåne vann Cup Kommunal 2016. Foto: Anette Börjesson

Skåne överlägset i finalen

För 11:e gången vann Skåne Cup Kommunal efter att ha finalbesegrat Västerbotten i Halmstad med 3-0. Det var aldrig någon tvekan om vart segertrofén skulle hemföras.

Klart för finalen i Cup Kommunal

Så här i slutet av juni precis efter midsommar spelas finalen i Cup Kommunal. Då koras vilket fotbollsdistrikt som ska bli landets bästa och 2016 står slaget mellan Skåne och Västerbotten. Spelplats som vanligt Halmstad Arena (Sannarp) onsdag kl 19.15,
Stina Blackstenius glad över OS-platsen. Foto: Bildbyrån

Få överraskningar på Rio-resan

Efter att Pia Sundhage presenterat namnen på de utvalda vet vi när, var och vem som ska göra det för Sverige i OS. Frågan är bara hur det ska gå under augustidagarna i Brasilien.
Pia Sundhage presenterade OS-truppen under Elitflicklägret i Halmstad. Foto: Bildbyrån (arkiv)

OS-truppen klar

På tisdagen presenterade förbundskapten Pia Sundhage den slutgiltiga OS-trupp på 18 spelare (plus fyra reserver) som ska representera blågult under OS i Rio som spelas i augusti. Presentationen skedde på elitflicklägret i Halmstad.
Chloe Logarzo. Foto: Eskilstuna United

Australiensisk landslagsspelare till Eskilstuna

Två matcher återstår av vårsäsongen av Damallsvenskan men redan nu kan United presentera ett nyförvärv inför höstsäsongen i den australiensiska landslagsspelare Chloe Logarzo.
Emma Lind har siktet inställt med LB07. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Emma Lind vill mer efter resan till serietoppen

De första månaderna i den nya klubben fick hon skruva ner konkurrensinstinkten och ta sig tillbaka från skada. Nu tävlar Emma Lind på lika målvaktsvillkor i LB07 och trivs med tillvaron i Malmö och i toppen av Elitettan.
AIK strået vassare i dagens match. Foto: Björn Pettersson

Sirius utan chans mot AIK

AIK kom till dagens match med hetast vilja i bagaget och kunde resa hem med full pott. Sirius fick kännas vid sin tredje raka förlust, den här gången med siffrorna 2 - 5.
Stina Blackstenius sänkte Kopparbergs/Göteborg med segermålet som kom först i den 86:e minuten. FOTO Filip Oskarsson.

Linköping redde ut bekymren på nytt

Bättre sent än aldrig. Linköpings FC fick ingen utdelning på sin inledande forcering, frustrationen växte i takt med brända möjligheter. Sen hittade Pernille Harder luckan i Kopparbergs/Göteborg FC:s försvar och Stina Blackstenius rullade in slutresultatet 1-0.
Elaine gör comeback som spelare.Foto: Per Kristensen

Elaine gör comeback

Elaine lämnar tränaruppdraget i Älta IF och fortsätter som spelare. Pierre Gardelius du Puy tar över tränaransvaret och det är en lösning som gör att klubben ser optimistiskt på kommande seriespel.

Islands damlandslag också på gång

I FIFAs senaste världsranking av damlandslag har Island klättrat till 16:e plats. Schweiz har klättrat fyra placeringar tack vare segrar över Italien och Tjeckien som säkrade en plats i nästa års EM-slutspel.
Tove Enblom räddar före Mia Jalkerud (Foto: Anders Henrikson)

Umeå IK vinner på Stockholms stadion

Tabelljumbon Umeå IK tog säsongens första seger - borta mot DJurgården med 3-1. Målen gjordes av Lina Hurtig, Julia Hellström och Hanna Sandström. Inbytta Emilia Appelqvist reducerade en kvart före slutet för hemmalaget.
KIF Örebros Melissa Tancredi blev matchvinnare borta mot Kvarnsveden. Foto: Bildbyrån

KIF Örebro tillbaka i vinnarspåret

KIF Örebro som inte vunnit en match sedan Damallsvenskans tredje omgång tog med dagens vinst, 0-1 borta mot Kvarnsveden, ett rejält kliv upp till en sjundeplats i tabellen.
Johanna Ejdelind såg öppningar och förarbetade ett av LB07:s mål. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

LB07 stärkte greppet i toppen

LB07 började bra, fullföljde mer tveksamt men höll stilen till 2-1. De förhoppningar som Hammarby IF hade mosade hemmalaget med att göra sina två mål inom loppet av en halvtimme. Efter toppmötet leder LB07 serien med sex poäng.

Piteå spräckte Vittsjös hemmasvit

Vittsjö tog emot Piteå IF hemma på Vittsjö IP inför endast 384 personer. De fick se en match där gästande Piteå dominerade stort i första halvlek bortsett från de fösta tio inledande minuterna av halvleken. Piteå tog en välförtjänt ledning i paus. Det var skånskornas första förlust på hemmaplan i år.
Michaela Johnsson mot Ältas Anna Skugge och Lina Malmborg. FOTO: Daniel Nilsson/Bildbyrån.

LB07 litar till anfallsstyrkan i seriefinalen

Det giftigaste anfallet mot det mest stabila försvaret. Därmed inte sagt att seriefinalen, LB 07 mot Hammarby IF måste utspela sig så. ”De här matcherna är roligast att spela, prov på hur vi står oss mot topplagen”, säger Michaela Johnsson.
Hanne Gråhns möter sina före detta lagkamrater när Örebro tar sig an Kvarnsveden. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Hanne Gråhns tar sats för att besegra gamla bekanta

KIF Örebro gör söndagsresan för att möta en nykomling som satt igång säsongen mer sprudlande än det etablerade laget. För Hanne Gråhns kittlar Borlängebesöket lite extra, kontakterna med de gamla lagkamraterna i Kvarnsvedens IK gör upplevelsen speciell.

Vinst för Hovås Billdal IF mot QBIK

Det blev vinst med 2-0 för hemmalaget Hovås Billdal i en väldigt jämn match där Hovås satte sina chanser mot QBIK

Thomas tillbaka som tränare i Vittsjö

Thomas Mårtensson som av privata skäl varit borta från det delade tränarskapet i Vittsjö GIK under våren är på väg tillbaka och det innebär en förändring i ledarstaben. Håkan Magnusson och Vittsjö GIK går skilda vägar och vårt samarbete avslutades nu i veckan, meddelar klubben.

Derbyknall 1

Växjö DFF vann slaget om Småland och besegrade för första gången IFK Kalmar. Dessutom på IFK Kalmars fruktade hemmaplan Gröndal. Det blev en riktig derbymatch med svallande känslor och mycket dramatik. Och det var ytterst nära att det blivit oavgjort efter IFK Kalmars sena forcering.