Kristianstads kamp mot publikkrisen

Att det är svårt att locka publiken kan många föreningar i Damallsvenskan svara ja på. Frågan är snarare vad som görs för att sälja in matcherna.
FOTO: Bildbyrån (arkiv)

- I våras var publiksnittet på bottennivå och vi jobbar på den fronten. Mycket handlar om att leverera sportsligt och få igång hypen. Publiken går inte på matcher för att vara hygglig utan för att uppleva spänning och glädje, säger Kristianstad DFF:s ordförande Mikael Forsberg.

Kristianstadspubliken och KDFF hade ett lyckligt förhållande som skapade fantastisk inramning när laget 2008 gick upp i högsta serien. Smekmånaderna, över 1 000 åskådare på sju av matcherna och ett rekord på 2 927 personer, är sedan länge över.

När vårsäsongen 2013 spelats hade Kristianstad Damallsvenskans sämsta publiksnitt med 418 åskådare. I höstpremiären räknades 1 146 personer in men det gav inga glädjetjut då publikdragande stjärnlaget Tyresö gästade Vilans IP.
- Idag kom publiken för att titta på Tyresö, hoppas att de kommer tillbaka för att titta på oss nästa gång, säger tränaren Elisabet Gunnarsdottir.

Att Kristianstad med den enda toppen kunde lämna jumboplatsen i publikligan för en åttondeplats säger också någonting om verkligheten på läktarna - före och hittills efter EM.
- Tittar man på Damallsvenskan generellt är det katastrofsiffror, så det är inte ett problem bara för KDFF utan för damfotbollen generellt, säger Mikael Forsberg.

- Jag tror att det handlar om en överlevnadsfråga. SvFF måste visa vad man vill med damfotbollen i Sverige. Jag vet att klubbarna i herrallsvenskan inte får någon hjälp med speciell reklam men i damfotbollen är resan längre, klubbarna har sämre resurser även om det handlar om hjälp till självhjälp, fortsätter han.

Produkten finns på riksnivå med lokala variationer i utbudet. Även i Kristianstad krävs fler ansträngningar och möjligen nya tankar. Skyltar vid infarterna, uppmärksamhet i lokalpressen och inbjudningar via sociala medier har uppenbarligen inte räckt i år.
- Vi kan så klart inte skylla på andra. Men i år har vi marknadsfört oss och synts mer med aktiviteter inne i stan dagen före match än något år tidigare.

Vilka orsaker har ni identifierat till publiktappet?
- Vi hade två krockar med handbollens SM-slutspel där tiderna bestäms med bara någon dags varsel och en eftermiddag var det hockeysemifinal. För vår del är det också prestationerna, att publiken kräver mer när de kommer på matcherna.

Förlorade publikintäkter har hämtats in
Ett ökat snitt till 539 åskådare hjälper inte märkbart för tillfället. Biljetterna till KIF Örebro i nästa hemmamatch på söndag säljer sig inte av sig självt.

Mikael Forsberg pratar om långsiktiga publikmål på över 1 000 åskådare i snitt och om 200- 300 000 kronor i förlorade intäkter när publiksiffrorna inte nått upp till budget.

Kristianstads DFF är hårt hållen ekonomiskt, gick in i säsongen med negativt eget kapital och har krav på sig att lämna in delårsbokslut till förbundet 31 augusti.
- Jag misstänker att de insatser vi gjort under sommaren gör att vi kunnat ta tillbaks det vi förlorat på publiksidan och kommer att klara det trots att det är kärvt ekonomiskt.

Vilka insatser är det?
- Vi har jobbat extra hårt med sponsring, både nya och gamla sponsorer som insett att publiktappet har en ekonomisk sida.

Efter Örebro-matchen spelar KDFF med två spelare i U19-EM (Marija Banusic och Alice Nilsson) som inte är hemma förrän den 3:e september. Under matcherna som återstår har laget två derbyn på Vilans IP.
- Spelschemat är inte optimalt, det är bättre att ha derbymatcher på vårkanten men det ville ju givetvis Vittsjö och Malmö också. Självklart är de matcherna extra intressanta och uppskruvade, vi vill dra folk och att de kommer på fler matcher, säger KDFF-ordföranden.

Läs även damfotboll.com´s blogg i ämnet ....det känns som att

Rainer Fussgänger 2013-08-09 17:12

Tack, Fredrik för en bra och viktig artikel! Publiktappet är annars nästan ett tabubelagt tema i damfotbollens Sverige. När det gäller Kristianstad så finns årligen mycket höga sportsliga förväntningar (laget vill vinna SM-guld i år) som kommuniceras och som bara fyra månader senare får mätas mot en verklighet där laget ligger fyra poäng över nedflyttningssträcket och sjutton efter SM-guldet.

Tyresö FF, svenska mästare 2012, har tappat 42% av sin publik från förra året till i år TROTS att man vunnit SM-guld och siktar ännu högre, till Lissabon 2014. Och trots att man försöker hitta på nya marknadsföringsstrategier.

Och som det står i bloggen har vi sett fyra hemmamatcher där publiksiffran har gått ned efter EM och endast två där det gått upp.

Det är en stor skillnad att gå på en utsåld Kalmar Arena med all dess stämning och bekvämlighet och inramning och sedan ta sig till en damallsvensk arena utan allt detta.

Landslagsfotboll och klubbfotboll är två helt olika sporter känns det som ibland. Det gäller ju inte bara Sverige utan även Tyskland, Frankrike, England, Norge.

Norge vann EM-silver och har sen dess spelat 2 omgångar av sin Toppserie och bästa publiksiffran var 338, annars kommer det drygt 100-150 för att se sina vice-europamästare.

Vad ska förbundet och klubbarna göra?

JonasE 2013-08-10 13:41

Kanske räknar klubbarna bättre än tidigare, då sjunker ju siffrorna;)

Dock inte Tyresö. Jag var på Tyresö-Piteå i våras och jag reagerade när publiksiffran förkunnades, 912. Matchen var så otroligt tråkig i andra halvlek så jag gick räknade publik. Bytte plats för att se alla. Det var inte mer än 660 pers. Säg 700 då för jag kanske inte såg alla.

En kompis sa samma sak när jag berättade fast en annan match. De "räknar" säkert mer fel ju mer som är där så det blir mindre tydligt.

Skulle tippa att Tyresös snitt är mer 800 än 1100.

Vilket är helt osannolikt med tanke på vilket lag de har. Svårt då för de andra klubbarna att locka folk.

Men jag gillar VERKLIGEN damfotboll. Följer allt. Alltid rent spel, trevligt att vara publik. Kul med webb TV som många kör jättebra. Men ibland, eller ganska ofta, blir spelet otroligt tradigt, långsamt, trist och dåligt. Så är det! Jag gillar det oftast ändå eftersom man kan titta lite extra på de spelare man känner till (alla!)

Men jag förstår att marginalpubliken vägrar komma.

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.