LdB FC Malmö glänste mot Kopparbergs/Göteborg

En suverän första halvlek lade grunden till storsegern 5-0 borta mot serietrean Kopparbergs/Göteborgs FC. Fem viktiga mål för LdB FC Malmö i kampen mot serieledarna Tyresö FF där nu målskillnaden inte är mer än ett mål men Tyresö har en match kvar att spela innan omgången är fullbordad.
Anja Mittag gör 2-0 för Malmö. Foto: Bildbyrån/Daniel Stiller

Det tog tio minuter innan LdB FC Malmö kunde utnyttja sitt spelövertag i matchen och göra 1-0 genom samarbete mellan Ramona Bachmann och Anja Mittag. Ett fint väggspel med en avslutande klack av Ramona gav Anja skottläge med vänstern och skottet satt helt utom räckhåll för Kristin Hammarström i Göteborgs-målet.

Kopparbergs/Göteborgs nykomponerade backlinjen fick mycket att göra med LdB FCs kvicka spelare. Mittbacksparet Stina Segerström och Anita Asante hade fullt upp både med de kvicka inspelen centralt och sen att täcka upp bakom Cathrine Johansson som spelade vänsterback. På den kanten huserade Manon Melis som via sin snabbhet, väggspel och löpvilja ställde till mycket bekymmer för motståndarna.

Anja Mittag slog till igen bara nio minuter efter ledningsmålet. Ett nytt fint väggspel förde Ramona Bachmann fram i läge där hon testade att chippa bollen in mot mål där Kristin Hammarström enhandsräddade dock med påföljden att bollen hamnade hos en fristående Anja som kunde lägga bollen i mål förbi tillrusande backar.

Med EM i minne minns vi en blek Manon Melis i det holländska landslaget men i dagens match visade hon sina styrkor. 3-0 målet var ett mål man kan säga vara signerat Manon. En snabb omställning där Malin Levenstad hittade fram till Manon som med en nick på egen planhalva hittade till Anja Mittag centralt. Anja lyfte sen smart fram bollen i djupled där Manon fortsatt sin löpning. Kopparbergs/Göteborgs backlinje hängde inte med och Manon kunde behärskat lyfta in bollen över och förbi en backande Kristin Hammarström i målet.
3-0-målet kom alltså i den 38:e minuten och KGFC-tränaren Torbjörn Nilsson kunde bara konstatera att hans lag inte klarade att stå emot LdB FC:s offensiva spel.

Ett mål till skulle det bli innan det var dags att gå till halvtidsvila och även här kom upprinnelsen via Manon Melis på högerkanten. Melis hittade in till Ramona Bachmann i straffområdet. Hennes snabba skott räddades av Hammarström men returen slog Therese Sjögran enkelt in.

En 4-0 ledning i Göteborg hör inte till vanligheterna för något lag men i jakten på serieledande Tyresö kan man dock konstatera att det var viktiga mål för LdB FC på samma gång som det blev en svidande läxa för hemmalaget som såg blekt ut denna söndagskväll.

Det skulle faktiskt dröja nästan tio minuter in i andra halvlek innan Kopparbergs/Göteborg fick till ett anständigt avslut mot Malmö-målet och då var det Sara Lindén som höll sig framme.
I det skedet försökte göteborgskorna hitta tillbaka till sitt normalt stabila spel men man lyckades bara i korta perioder. LdB FC som ledde stort tappade farten men bara tillfälligtvis. I den 70:e matchminuten ökade ledningen till 5-0 genom Sara Björk Gunnarsdottir som slog in passningen/skottet ifrån nyinbytta Katrine Veje.

Malmöspelarna glänste som helhet men ett plus går till Ramona Bachmann och Manon Melis som hela tiden hotade i djupled.
LdB FCs tränare Jonas Eidevall var nöjd:
- Vi gjorde en av säsongens bästa matcher. Vår snabba rörlighet kombinerad med ett bra passningsspel är helt avgörande och jag är nöjd med matchen som den ser i 70 minuter, sade han till TV4 efter matchen.

Emma Janssons dubbel delade poängen på Malmö IP

FC Rosengård tappade nya poäng gentemot toppduon när bottenlaget KIF Örebro gästade Malmö IP. Hemmalaget vände underläge till ledning men sänkte garden och släppte in 2-2 till sist.
Äntligen skadefri och i sprakande målform. Linda Sällström har knappast varit bättre. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån (arkiv)

Hattrick av Linda Sällström fällde Djurgården

Djupledsspel och en synnerligen formstark Linda Sällström ledde till att Vittsjö GIK sprang ifrån Djurgårdens IF med 4-1. Tre mål på nio minuter avgjorde målmässigt redan efter en kvart, Sällström är nu i delad ledning av skytteligan.
Fredrik Andersson är ny vid Vittsjöbänken. FOTO: Krister Andersson/Bildbyrån (arkiv)

HBK-legend till Vittsjös ledarstab

Vittsjö GIK tog årets första hemmaseger, plockade placeringar i tabellen och har dessutom stärkt upp i ledarstaben. Fredrik Andersson med en lång spelarkarriär i Halmstad BK och ledaruppdrag i samma klubb syns numera vid tränarbänken.

Assi laddar för långdistansderby

Assi IF har startat med raketfart, är obesegrat inför prestigemötet med Umeå IK. Kalixlaget har en tydlig lokal förankring, lika stark hos dem som tagit sig över hela landet och fyra divisioner för att ta tillbaka sin plats.
Linköpings fyramålsskytt Maja Kildemoes. FOTO: Andreas L Eriksson/Bildbyrån (arkiv).

Säkra segrar för topplagen

Onsdagkvällens stjärna: Maja Kildemoes slog till med fyra fullträffar när hon lämnade Linköpings backlinje och fick kliva fram som ytter mot Kopparbergs/Göteborg. Främsta utmanare: Mimmi Larsson gjorde hattrick när Eskilstuna slog Kvarnsveden och behöll serieledningen.
Savannah Levin är sex matcher in i proffstillvaron med Kopparbergs/Göteborg FC. FOTO: Mathias Bergeld/Bildbyrån.

Välplanerat karriärsteg tog Savannah Levin till Göteborg

Hon avslutade fjoråret i universitetslaget USC Trojans. Nu är det proffsfotboll, utlandsspel och en vardag i Göteborg som gäller för Savannah Levin. "Jag visste redan tidigt att jag ville hit. Långsamt blir det mer och mer hem för mig", säger hon till damfotboll.com.

Skyttedrottning utmaning för serieledaren

Eskilstuna United toppar tabellen som enda obesegrade lag. En del av förklaringen stavas defensiv disciplin och flera hållna nollor, något som nästa motståndare gärna utmanar.

Fanny Andersson: "Blir en erfarenhet rikare"

Fanny Andersson ägnade helgen åt seriematch och fick begrunda förlusten med KIF Örebro. Sedan kom ett samtal från förbundskaptenen som ändrade känsloläget.

En debutant i Sundhages trupp

Sverige fortsätter uppladdningen på hemmaplan inför sommarens mästerskap i Nederländerna. Till träningsmatcherna mot USA i Göteborg 8 juni och Skottland i Växjö 13 juni har Pia Sundhage tagit ut 27 spelare.

Eskilstuna etta efter uddamålsseger

Kopparbergs/Göteborg FC träffade ribban och var närmast ledning före paus. Sedan tog Eskilstuna United över, Olivia Schough prickade in ett kanonskott som tog gästerna till serieledning med två poängs marginal.

Rosengård gick på knock mot Linköping

FC Rosengård vände på steken, kom först till skott och hade två mål i nät redan efter fem minuter. Gästerna blev första lag för säsongen att besegra Linköpings FC (3-0) och hann dessutom med att markera mot sina tvivlare i toppmötet.

Försvarsfokus inför toppmötet

FC Rosengård är under press, riskerar att nå smärtgränsen för avståndet upp till serieledaren. För Linköpings FC stundar ett intressant test om spelet håller inklusive favoritrollen. I seriens mest målfarliga lag ringer damfotboll.com upp varsin tung försvarspjäs.

Sarah Storck: "Klart att vi gärna förstör för dem"

Sarah Storck är tillbaka i storstadslaget, i den svartgula Solna-familjen. Men AIK är inte i Elitettan för att stanna, helgens match på Skytteholm ger en spännande fingervisning i toppmötet med Växjö DFF.

Nykomling vill bli bäst i Halland

Titeln ’bäst i Halland’ lockar för spelarna i både IF Böljan och Kungsbacka DFF. Bland annat hos en 19-årig, djupledslöpande forward som kombinerar fotbollen med räddningstjänst-utbildning. Wilma Persson Gullqvist närmar sig torsdagsmatchen med derbykänsla.

Nyckelspelare gör comeback i Kvarnsveden

Kvarnsveden kallar på förstärkning. Michaela Hermansson återvänder för att stärka upp det skadedrabbade laget. ”Kan jag bidra med något så vill jag hjälpa Kvarnsvedens IK.”, säger hon.

Femte raka för Linköping

Tillbaka i serieledning efter en bortamatch som tidigare vållat stora problem. Linköpings FC lade statistiken åt sidan och sprang ner KIF Örebro till seger 4-1 på Behrn Arena.
Irma Helin spelade U23-landskamp i mars. Snart väntar debut för LFC i Damallsvenskan. FOTO: Pascu Mendez / IBL Bildbyrå

Irma Helin nära LFC-debut

Medan andra Linköpingslirare spelat ihop sig och spetsat matchformen har Irma Helin haft många timmar på gymmet och på träningscykeln. Nu har nyförvärvet fått klartecken för en försenad årspremiär.

Tyskland straffade Spanien i U17-final

Gräsplanen var vattentung och under all kritik. Dramatiken gick däremot inte att klaga på, straffavgörande i finalen av U17-EM där Tyskland fick Spanien på fall.

Nykomlingen skrällde mot guldfavoriten

Hammarby kämpade till sig en 1-0-seger mot Rosengård. Skrällvinsten är lagets första trepoängare för säsongen.

McLeods fokus ska ge ny nolla

Förra våren drog Erin McLeod sönder knät. I söndags gjorde den kanadensiska målvakten comeback och debut i damallsvenskan. Under söndagseftermiddagen gästar hon och Rosengård Hammarby i jakten på lugnet.

Den här gången räckte två Sällström-mål till seger

Två mål av Linda Sällström var en fartfylld faktor när Vittsjö GIK plockade tre poäng borta mot Kvarnsvedens IK. Speedkulan tog sig till delad skytteligaledning, straffligan toppar hon ensam efter segermålet 3-2.

Tränarens sågning: "De är maktlystna"

LB07 föll med 0-3 mot Eskilstuna. Efter matchen uttryckte tränaren Sven Sjunnesson kritik mot domarkåren - men Sjunnesson vill inte skulle förlusten på dagens domaren.

Eskilstuna i topp efter 3-0 mot LB07

Eskilstuna United bortaslog LB07 med 3-0 under lördagseftermiddagen och återtar serieledningen i Damallsvenskan.

Försvarskris hos Kvarnsveden?

Kvarnsvedenspelarna har tagit emot den senaste smällen. Som bekant är Lina Lundqvists knäskada inte det enda som drabbat Borlängelaget på slutet.

Ny form för elitfotbollen i Alingsås

Holmalunds IF spelar sitt andra år i Elitettan - det är redan klart att det blir det sista. Föreningen och damsektionen går skilda vägar efter säsongen. Medan letandet efter samarbetspartner och ny klubbadress fortgår gör spelarna sitt för att behålla elitstatus.