LdB FC Malmö glänste mot Kopparbergs/Göteborg

En suverän första halvlek lade grunden till storsegern 5-0 borta mot serietrean Kopparbergs/Göteborgs FC. Fem viktiga mål för LdB FC Malmö i kampen mot serieledarna Tyresö FF där nu målskillnaden inte är mer än ett mål men Tyresö har en match kvar att spela innan omgången är fullbordad.
Anja Mittag gör 2-0 för Malmö. Foto: Bildbyrån/Daniel Stiller

Det tog tio minuter innan LdB FC Malmö kunde utnyttja sitt spelövertag i matchen och göra 1-0 genom samarbete mellan Ramona Bachmann och Anja Mittag. Ett fint väggspel med en avslutande klack av Ramona gav Anja skottläge med vänstern och skottet satt helt utom räckhåll för Kristin Hammarström i Göteborgs-målet.

Kopparbergs/Göteborgs nykomponerade backlinjen fick mycket att göra med LdB FCs kvicka spelare. Mittbacksparet Stina Segerström och Anita Asante hade fullt upp både med de kvicka inspelen centralt och sen att täcka upp bakom Cathrine Johansson som spelade vänsterback. På den kanten huserade Manon Melis som via sin snabbhet, väggspel och löpvilja ställde till mycket bekymmer för motståndarna.

Anja Mittag slog till igen bara nio minuter efter ledningsmålet. Ett nytt fint väggspel förde Ramona Bachmann fram i läge där hon testade att chippa bollen in mot mål där Kristin Hammarström enhandsräddade dock med påföljden att bollen hamnade hos en fristående Anja som kunde lägga bollen i mål förbi tillrusande backar.

Med EM i minne minns vi en blek Manon Melis i det holländska landslaget men i dagens match visade hon sina styrkor. 3-0 målet var ett mål man kan säga vara signerat Manon. En snabb omställning där Malin Levenstad hittade fram till Manon som med en nick på egen planhalva hittade till Anja Mittag centralt. Anja lyfte sen smart fram bollen i djupled där Manon fortsatt sin löpning. Kopparbergs/Göteborgs backlinje hängde inte med och Manon kunde behärskat lyfta in bollen över och förbi en backande Kristin Hammarström i målet.
3-0-målet kom alltså i den 38:e minuten och KGFC-tränaren Torbjörn Nilsson kunde bara konstatera att hans lag inte klarade att stå emot LdB FC:s offensiva spel.

Ett mål till skulle det bli innan det var dags att gå till halvtidsvila och även här kom upprinnelsen via Manon Melis på högerkanten. Melis hittade in till Ramona Bachmann i straffområdet. Hennes snabba skott räddades av Hammarström men returen slog Therese Sjögran enkelt in.

En 4-0 ledning i Göteborg hör inte till vanligheterna för något lag men i jakten på serieledande Tyresö kan man dock konstatera att det var viktiga mål för LdB FC på samma gång som det blev en svidande läxa för hemmalaget som såg blekt ut denna söndagskväll.

Det skulle faktiskt dröja nästan tio minuter in i andra halvlek innan Kopparbergs/Göteborg fick till ett anständigt avslut mot Malmö-målet och då var det Sara Lindén som höll sig framme.
I det skedet försökte göteborgskorna hitta tillbaka till sitt normalt stabila spel men man lyckades bara i korta perioder. LdB FC som ledde stort tappade farten men bara tillfälligtvis. I den 70:e matchminuten ökade ledningen till 5-0 genom Sara Björk Gunnarsdottir som slog in passningen/skottet ifrån nyinbytta Katrine Veje.

Malmöspelarna glänste som helhet men ett plus går till Ramona Bachmann och Manon Melis som hela tiden hotade i djupled.
LdB FCs tränare Jonas Eidevall var nöjd:
- Vi gjorde en av säsongens bästa matcher. Vår snabba rörlighet kombinerad med ett bra passningsspel är helt avgörande och jag är nöjd med matchen som den ser i 70 minuter, sade han till TV4 efter matchen.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.

Majgaard Jensen lämnar FC Rosengård – med omedelbar verkan

FC Rosengård och Jack Majgaard Jensen har gemensamt beslutat att avsluta samarbetet, skriver klubben i ett pressmeddelande.

Skrällfri cupkväll för de allsvenska lagen

Samtliga lag från Damallsvenskan gick vidare, nästan alla med betryggande marginal. Med onsdagens cupmatcher i mål ordnade de också tävlingsmatcher i förberedelse till nästa säsong.

Linköping helgens stora vinnare

Linköpings FC utnyttjade helgens omgång till att dra ifrån i toppstriden. Längst ner i tabellen fick KIF Örebro se lite ljus med en viktig poäng medan Kopparbergs/Göteborg FC fortfarande sliter med spelet.

Dubbelt Chawinga i Kvarnveden

Två matcher står på menyn för Damallsvenskan under lördagen. Kvarnsvedens IK i stort poängbehov har ett familjärt nyförvärv till hemmamötet med tabelltrean Eskilstuna United.
Lina Hurtig gjorde Sveriges första mål. FOTO: Christian Walgram/GEPA Pictures/Bildbyrån

Svårspelat – men resultatet gick Sveriges väg

Hällande regn i Kroatien och en del misstag i sista passningen. Ännu bättre utsikter får komma senare, det blev en blöt premiär för landslaget under Peter Gerhardsson där målen av Lina Hurtig och Kosovare Asllani var den stora behållningen.

Danmark med ordinarie lag i VM-kvalet

Ett delavtal och fortsatt förhandling efter den första kvalmatchen. Det räddar Danmark som sent omsider reser till Ungern med ordinarie trupp.
Maren Mjelde och Norge sprang ifrån Rachel Furness och Nordirland. FOTO: Fredrik Varfjell/Bildbyrån Norge

VM-kvalet igång – Norge och Tyskland vann stort

I skuggan av den danska spelarstrejken och Sveriges uppladdning på plats i Kroatien drog de första matcherna i VM-kvalet igång kring veckoslutet.

Danmark ställer in träningslandskamp -

Konflikten mellan det danska fotbollförbundet och landslagsspelarna fortsätter. På tisdagen meddelade DBU att den planerade träningsmatchen, tillika finalreprisen från EM är inställd.
Marija Banusics mål gav Linköping en poäng i tätstriden. FOTO: Matilda Ahlberg/Bildbyrån

Rosengård behåller hoppet efter sen kvittering

Linköping stod länge för effektiviteten och variationen i det allsvenska toppmötet. Mot slutet uppenbarade sig dock en öppning och serietvåan Rosengård kom ikapp till 2-2.

Danska landslaget i konflikt

Sedan hösten 2016 har DBU (danska fotbollförbundet) och spelarföreningen förhandlat om ett nytt landslagsavtal. Nu har det tidigare avtalet löpt ut och de två parterna har lämnat förhandlingsbordet.

CL: Linköping och Rosengård slapp blindskären

En överkomlig lottning. Så bör både Linköpings FC och FC Rosengård ha reagerat på sitt kommande motstånd i första omgången av Champions League.

Sverige faller på rankingen

Kvartsfinalförlusten i EM var tung och får också följder för Sveriges status i världsfotbollen. I den senaste FIFA-rankingen återfinns det blågula landslaget först på elfte plats.
Ella Masar rundar Josephine Frigge och avgör för Rosengård. FOTO: Christian Örnberg/Bildbyrån.

Tung derbyseger för Rosengård

Malmöderbyt på Swedbank Stadion skickade flera signaler till omvärlden. Publiksiffran 7 825 åskådare inte minst, Rosengårds markering i den allsvenska tätstriden med 1-0 och LB07:s förmåga att höja spelkvaliteten i underläget nådde också ut till fler än de på plats.

Spelare och sponsorer till Växjö

Växjö DFF leder Elitettan med sju poäng. Var siktet är inställt visar de senaste dagarnas kommunikation: förstärkning från proffsligan i USA och miljonavtal på sponsorsidan.

Sverige på ny kurs med Peter Gerhardsson

Kroatien på bortaplan blir Peter Gerhardssons matchdebut som förbundskapten. Hans första trupp förmådde att bryta in och ställa över delar av den tidigare centrallinjen.