Nilla Fischer till Wolfsburg i förtid

Linköpings FC släpper Nilla Fischer till Wolfsburg. Parterna är överens om att söndagens hemmamatch mot Piteå blir Nillas sista i LFC-tröjan för den här gången. Till att Linköpings FC släpper Fischer före säsongens slut bidrar det faktum att LFC förlorat sina två första matcher och därmed tappat i tabellen i kampen om de två Champions League-platserna.
Nilla Fischer. FOTO: Fredrik Hasselgren (arkiv).

LFC har idag kommit överens med Nilla Fischer och VfL Wolfsburg om en övergång till den tyska klubben från måndag 19 augusti, meddelar klubben.
Det innebär att Nilla finns tillgänglig på söndag mot Piteå på Linköping Arena som blir hennes sista uppträdande i Linköping för den här gången.

- Vi har valt att gå Nilla och Wolfsburg tillmötes genom att godkänna den här övergången redan nu, säger klubbdirektören Anders Mäki.

Nilla Fischer kommenterar själv:
- Jag har trivts fantastiskt bra i LFC och det är en klubb jag kan tänka mig att komma tillbaka till. Jag är tacksam att de har lyckats lösa detta nu och jag önskar LFC all lycka framöver.

Till del att LFC släpper Fischer före säsongens slut hör det faktum att LFC förlorat sina två första matcher och därmed tappat i tabellen i kampen om de två Champions League-platserna.

- Det är klart att förlusterna i Mallbacken och Umeå spelar in, men framför allt att vi nu har Jennie Nordin på gång in efter sin skadefyllda vårsäsong och får chansen att spela in sig på mittbacksplatsen inför kommande säsong. Jennie spelade ju mittback senast ihop med Charlotte Rohlin, tillägger Anders Mäki.
- För Nillas del önskar vi henne stort lycka till på sitt äventyr och hoppas såklart att hon återvänder till Linköping i framtiden.

LFC har en överenskommelse mellan parterna att inte tillkännage några detaljer gällande den tidigarelagda övergången.

The Observer 2013-08-13 18:38

Inte helt oväntat. Man får väl hoppas att klubben fick en slant för försvagningen av en redan ansträngd centrallinje. I det vanliga snacket kommer väl båda klubbarna att förklara sig nöjda och undvika att nämna några summor eller kanske ens att det varit pengar inblandade.

Nödförklaringen att man förlorat två matcher och därmed i jakten på Champions Leaugeplatser är intressant. Skojar man - hade LFC verkligen trott eller tänkt att man skulle klippa LdB eller Tyresö??????

Linköping kommer sannolikt dessutom att säga något i stil med
" Vi vill inte hindra Nillas utveckling till en världsspelare...." Gulligt!

Thorsten Frennstedt 2013-08-13 18:51

Någonstans kommer det säkert att spekuleras om summor. Men de sista raderna i LFCs pressmeddelande borgar för att det bir just spekulationer - mer eller mindre kvalificerade. Vi får vänta till LFCs bokslut, för där lär det komma att framgå. Hur som helst är Nilla välunnad de euros hon kommer att förtjäna samt sponsorbil(?), Volkswagen tillverkas just i Wolfsburg.

Martin 2013-08-13 18:53

Ett väntat och bra beslut och det bästa för alla inblandade parter.

För Fischers del får hon mer tid att acklimatisera sig i Tyskland och en bättre chans att komma in i sitt nya lag direkt.

För Wolfsburgs del får man redan nu möjlighet att spela ihop en tänkbar startelva då jag utgår ifrån att Fischer är värvad som ett av förstavalen i deras backlinje.

För LFC:s del får Jennie Nordin chansen att spela ihop sig ordentligt med Rohlin så de är riktigt samspelta till nästa säsong. Genom att gå Fischer till mötes så förbättrar man dessutom chansen att hon kanske kommer tillbaka och visar också att man inte vill stå i vägen för sina spelares fortsatta utveckling vilket är en positiv signal att skicka till andra framtida spelare i laget.

Att LFC dessutom får en summa pengar, även om det säkert inte är några jättesummor det handlar om, skadar ju inte då man ju inte har en obegränsad börs att ösa ur som Tyresö och Malmö.

The Observer 2013-08-13 21:16

Jodå Martin, du har naturligtvis rätt i mycket, MEN:

Gagnar det här lagets fullföljande av säsongen? Sannolikt inte - Fischer har kanske varit en av LFC:s bästa och ofta bättre än Rohlin

Visst, Nordin och Rohlin i all ära, men Nordin har knappt spelat sedan försäsongen och nu ska hon ersätta Fischer.....yeah, right

Mmmm, det sänder signaler som du säger, också till klubbar med finansiella muskler att under säsong plocka "russinen ur kakan" - LFC ställer upp!

För bara någon vecka var snacket ett annat (visst, det kan ju varit förhandlingsteknik): Jodå, Fischer var angelägen om att fullfölja säsongen och hjälpa laget till en framskjuten placering!

Pengar, äventyr och titlar det som räknas - klubbkänsla och jävlar anamma passé?

Så min sammanfattning blir en delvis annan än din Martin:

-Sportsligt, ekonomiskt och personligt bra för Fischer
-Sportsligt (innevarande säsong, inte ett osäkert framtida lagbygge) dåligt för LFC
-Viss ekonomisk kompensation till LFC - bra, men sannolikt endast på marginalen och knappast avgörande för framtida möjligheter

Komma tillbaka? - det ingår väl i spelet att säga så nu - hur många som spelat utomlands har kommit tillbaka till senaste svenska klubb?

Martin 2013-08-13 23:39

Tycker du är lite väl negativ nu mr Observer. LFC har som bekant inte samma finansiella muskler som man får anta klubben hade tidigare och då kommer de europeiska jättarna plocka russinen ur kakan oavsett vad du och jag tycker om det hela.

I damfotbollen är det dessutom omöjligt att göra några stora pengar i Sverige och därför har jag svårt att känna någon ilska över att våra bästa svenska spelare vill utomlands där man ju i t ex Lotta Schelins fall kan tjäna i sammanhanget astronomiska summor på bara några enstaka säsonger och dessutom få spela med de allra bästa spelarna.

I o m de två tunga förlusterna och det faktum att Malmö slog Tyresö så är dessutom den realistiska chansen på topp två och CL-spel borta och då finns det faktiskt ingen mening att 'av princip' hålla kvar en spelare som man ändå vet är förlorad till nästa säsong. 3:e eller 10:e plats är ju faktiskt av akademisk betydelse om det nu inte mot förmodan delas ut betydande summor till lagen längre ner i tabellen även om det sportsligt givetvis är roligare att sluta så högt upp i tabellen som möjligt.

Sen har jag väl ändå inte påstått att Jennie Nordin skulle 'ersätta' Fischer, det är nog ingen med det minsta vett i huvudet som skulle hävda något sådant, men det måste vara bättre att hon får spela in sig tillsammans med Rohlin då hon ju väl har kontrakt som sträcker sig över åtminstone nästa säsong också. Jag tror nämligen att sannolikheten är stor att hon kommer bli förstavalet med Rohlin under nästa säsong då LFC nog knappast lär ha en större budget kommande säsonger utan snarare tvärtom.

Intresset för att sponsra damfotboll är helt enkelt inte stort nog i Östergötland och då får LFC anpassa sig efter det rådande läget. Sen vad gäller kompensationen för Fischer så får man ju räkna in ett antal löneutbetalningar som inte behöver göras också så allt som allt tror jag det blir lite mer än 'i marginalen' när bokslutet kommer men det återstår ju att se.

Rainer Fussgänger 2013-08-14 01:46

Ekonomiskt är det bra för Linköping att släppa spelaren som har klart mest inkomst redan nu plus att man får någon slant från Wolfsburg.
Om Fischer blir back eller mittfältare i Wolfsburg får vi se i september då säsongen börjar.
Visst en förlust för svensk damfotboll, men Jennie Nordin har alla chanser att bli en fullgod ersättare, inte om en månad, men vi får inte glömma att hon är nio år yngre än Nilla Fischer. Time is liksom on her side.

Rufus 2013-08-14 12:28

Helt rätt av LFC att släppa Nilla Fischer nu! Framförallt är det "schysst" gjort mot henne, en lojal spelare och en sympatisk människa. Om "firma Mård & Mäki" tjänar några € på transaktionen skadar ju inte heller. Man insåg i tid att racet mot Champions League och ädla medaljer var kört efter debaklen mot Mallbacken och Umeå. Med eller utan Nilla hade laget inte kapacitet för mer än en hygglig mittenplacering i sluttabellen - och nu får det unga gardet med Nordin, Magda Ericsson, Samuelsson, Hammarlund, Blackstenius o.s.v, visa att de är just de framtidshopp som de spåtts bli.

Tycker som Rainer att det ska bli intressant att se var Wolfsburg placerar henne i laguppställningen. Själv gillar hon ju mittfältet bäst, men nu har hon kanske fått mersmak för mittbackspositionen. Tror att Pia Sundhage är synnerligen nyfiken på hur det slutar...

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.