Harder gör fyra mål när Linköping slår Sunnanå

Hemma i Skellefteå tog Sunnanå emot Linköpings FC. Laget från Östergötland fick med sig alla tre poängen efter att danska landslagsanfallaren Pernilla Harder gjorde alla fyra målen mot Sunnanås enda, alltså 4-1 till Linköpings FC
Pernille Harder, Linköpings FC. FOTO. Bildbyrån (arkiv)

Martti Tikkanen, Sunnanås tränare, var ändå inte helt missnöjd med matchen.

––Jag tycker att vi spelmässigt under lång tid gör en bra match, kanske en av våra bästa för säsongen. Slutresultatet är lite missvisande. Men vi släpper till lite för enkla mål, och vi ger för stora utrymmen till Pernille Harder, som är en världsstjärna.

Danskan gjorde både 1-0 och 2-0 innan Annika Kukkonen reducerade för Sunnanå, precis före halvtidsvilan.

I den 65:e minuten gjorde Harder 3-1. Hon punkterade sedan matchen med sitt fjärde mål sex minuter innan slutet.

Martin Sjögren, tränare för Linköpings FC, var nöjd med matchen:

––Jag är jättenöjd med vinsten, matchen var spelmässigt jämn.
Sjögren ansåg liksom Tikkanen att segersifforna blev lite väl stora för sitt lag i förhållande till spelet.
Han är extra nöjd med vinsten eftersom förutsättningarna inför inte var de bästa.

––Vi fick två återbud inför den här matchen sent i veckan, så det var ett delvis nykomponerat lag.

Linköpings FC ligger nu på en tredjeplats, en poäng före Kopparbergs/Göteborg, som dock har en match mindre spelad.
Sunnanå ligger fortsatt sist i tabellen, och det ska mycket till om de nu ska klara sig kvar.

FOTNOT: Pernille Harder blev den andra spelaren i år som gjort fyra mål i samma match. Christen Press gjorde lika många också mot Sunnaå i Tyresös bortamatch.

Martin 2013-09-08 22:42

Ja nu får vi väl säga att Pernille H inte längre kan bli en världsspelare, hon är nämligen redan en. LFC hade sina två, ja förutom Pernille då, viktigaste spelare borta och presterar ändå fortsatt en bra fotboll. Mycket positivt för fortsättningen och jag gissar att Mäki & Co är MYCKET nöjda att Harder har kontrakt även över nästa säsong för annars hade det blivit SVÅRT att få behålla henne.

Noterbart är också att Harder gjort 13 av LFC:s totalt 28 mål så här långt och frågan är om en enskild spelare någonsin varit så enskilt dominerande i ett lags offensiv. Faktum är att hon även noterats för två assist, något jag kan intyga borde varit några fler bara på de hemmamatcher jag sett, och därmed kan sägas ligga bakom fler än hälften av LFC:s mål i år.

Harder är nu också blott 3 mål ifrån klubbrekordet vad gäller gjorda mål under en säsong vilket förstås innehas av Melis som förra säsongen gjorde 16 mål på 21 spelade matcher men som ju då hade ett betydligt mer namnkunnigt lag omkring sig.

LasseW 2013-09-09 00:02

Jodå,nog är Pernille "Magic" Harder the real deal.Snacka om att ha hela paketet.Teknik.snabbhet,skott,spelintelligens och en 7jäkla arbetskapacitet.Uppträder trots sin relativt unga ålder med en sån mognad i spelet.Måste vara klart bästa offensiva spelaren LFC någonsin haft.
Fundering:Har LFC någonsin haft en yngre allsvensk startelva?? Medelålder 21 år, om jag inte räknat alldeles galet.
Junisarna anfaller! Gotta love it!
Kul även att Maja och "Psycho" fick mycket speltid.
Hoppas att Mariann och Queen Rohlin kryar på sig snabbt.Behövs på planen när vi möter Göteborg i kampen om tredjeplatsen.

Rufus 2013-09-09 00:27

LFC-ledningen tackar sig nog själva för det geniala draget att värva Danmarks bästa damlirare. Vad ska det bli av den "pigen"? Men samtidigt vet vi att pengastarka lag ute i världen håller noga koll på supertalanger som Pernille M Harder - och kontrakt är till för att brytas, med hjälp av en himla massa kosing. Nilla Fischers avyttring till Wolfsburg var (har man förstått) en bra affär för fattiga(?) Linköping, så för några hundra tusen sköna euro kanske klubben skulle frestas att släppa sin största stjärna.

Dagens seger mot Sunnanå var förstås viktig på många sätt, men som den gnällgubbe man är måste jag strö smolk i glädjebägaren. Håll med om, Martin, att det är Harders målproduktion som fört LFC till dagens topplacering! Annars imponerar ju inte målskyttet i år, nej, det är riktigt dåligt ställt med just detta bakom Harder. De femton mål som inte hon gjort fördelar sig över resten av laget, från mittbackar och uppåt. En äkta anfallslinje existerar knappast - unga Stina Blackstenius har satts på den svåra uppgiften att ofta få agera ensam forward à la Lotta Schelin i landslaget tidigare. Ingen lätt uppgift för en ännu grön 17-åring hämtad från division 2...

Det kommer rapporter varje vecka om att Linköpings finländska anfallsvapen Linda Sällström är på väg mot en comeback efter sin långa skadeperiod. Med en löpstark och spelsugen "Sällis" i startelvan kommer det att bli en välbehövlig tyngd i anfallsspelet och då slipper Pernille dra nästan hela lasset själv, det tackar hon säkert för!

Martin 2013-09-14 23:08

Var inne och räknade på Malmös målproduktion och då visade det sig att Anja Mittag ligger bakom lite drygt hälfiten av deras mål också så jag kanske inte ska vara för negativ angående det faktum att Harder är så viktig för LFC:s offensiv. LFC ska ju också framförallt vara täta bakåt för det har ALLTID varit framgångsreceptet genom åren.

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.