Korsbandsrapporten fortsätter..

Vi har tidigare rapporterat om tio korsbandsskador i Damallsvenskan och ledsamt nog får vi nu konstatera att siffran stigit till elva. Kristianstads DFFs Gudny Björk Odinsdottir som spelade EM med Island skadade sig olyckligt på en träning dagen efter matchen mot Tyskland. I mitten av augusti konstaterade Malmö FF:s läkare Pär Herbertsson att korsbandet var delvis av och att en operation är nödvändig.
Gudny Björk Odinsdottir i Kristianstads röda tröja. Foto. Bildbyrån

Därefter väntar ett år rehabilitering.
– Jag är ändå nöjd att det blir operation, korsbandet är väldigt instabilt och skulle det vara så här hela livet hade jag inte ens kunnat jogga i framtiden. Det här var enda chansen om jag ville spela fotboll igen och det vill jag, säger Björk Odinsdottir till Kristianstadsbladet.
Det blir hennes fjärde korsbandsoperation. Trots det vägrar hon ge upp karriären.
– Jag har inte ens fyllt 25 och är inte redo att ställa skorna på hyllan, förklarar hon.

Tidigare skador
De spelare som vi tidigare rapporterat om skadade korsband och som är eller ska bli opererade och troligtvis blir borta större delen av säsongen är följande:

Mallbackens finska mittförsvarare Maija Saari skadade sig någon månad för EM-slutspelet och hennes frånvaro är förstås ett stort avbräck för Mallbacken och var säkert kännbart för Finland under sommarens EM.

Det var i slutminuterna av seriepremiären mot Mallbacken som KIF Örebros talangfulla mittfältare Linda Hallin, som varit given i svenska F17-landslaget, landade illa efter en duell och fick en smäll mot vänsterknäet. Första beskedet var att det var menisken, därför blev beskedet efter meniskoperationen en chock – det främre korsbandet var i princip av och en ny operation gjordes och sju-tolv månaders rehabilitering väntar.

Den 18-åriga talangen Anna Törnqvist, som gjorde allsvensk debut ifjol och som funnits med på bänken vid årets uppstart av Damallsvenskan, skadade sig i en U19-match får någon vecka sedan. Det rör sig om det främre korsbanden och Anna är borta hela säsongen.

I början av mars månad blev Linköpings FC:s finska landslagsspelare Linda Sällström för andra gången på två säsonger korsbandsskadad.
I slutet av mars kom även beskedet att Piteås Emelie Lövgren dragit av korsbandet och dessutom skadat menisken.
Hanna Pettersson i Piteå IF skadade sig innan matchen mot LdB FC Malmö och i en artikel på damfotboll.com framkom det att hon skadat bakre korsbandet

Med bara två spelade omgångar hade nykomlingen i Damallsvenskan Sunnanå SK två spelare på listan över korsbandsskadade. Nyförvärvet ifrån Sundsvall Hanna Glas drabbades under försäsongen och blir borta hela spelåret och senare konstaterades att även Nina Jakobsson drabbats av en korsbandsskada.
För Ninas del innebär det att hon missar spel i EM-slutspelet för F19-landslaget i augusti.

I slutet av april fick vi beskedet att Vittsjö-spelaren Erika Martinsson drog av sitt korsband vid den sista träningen före den Damallsvenska premiären.

När Umeå IK spelade mot Tyresö borta var olyckan framme för mittbacken i Umeå och landslaget, Emma Berglund, som nu missar EM på hemmaplan.

TureiYtterby 2013-05-08 08:01

ja det är nu vi skördar bristande insikt om korsbandskador, det är förvånande att aldrig furbundet haft högre krav på tränare ,sjukgymnaster under alla år. jag har sett detta under mina 30 år som narkossköterska och man blir ju beklämd, man har haft uppe det i olika symposium, men händer inget
man måste börja träna tjejerna inriktat på knäled,fotled redan i 12-13 årsåldern bygga muskler. skadorna är ju en följd av tjejer blir duktigare, snabbare hårdare spel
sen ska man heller inte glömma den ren anatomiska skillnaden på korsband mellan tjejer och killar. Pia Sundhage har ju helt rätt i hennes krav att vissa spelare måste lägga på sig mer muskler. visst kan man komma tillbaka efter all rehab, men enligt mig ökar risken för ny korsbandskada avsevärt, detta har gått alldeles för långt innan man sett allvaret

Emil Edmar 2013-05-31 22:36

Tjejerna som åker på dessa skador är helt enkelt för svaga, och har sedan tidig ålder inbanat felaktiga rörelsemönster. En mer professionell och forskningsbaserad fysträning är ett måste för att stoppa denna trend. Här borde alla tränare tänka till lite extra och söka kvalificerat hjälp.
Rekommenderar starkt denna bloggen för mer läsning på detta området: http://qaperformance.se./blogg/sa-forebygger-vi-korsbandsskador/

TureiYtterby 2013-06-07 08:05

du har rätt i detta, problemet är komplext men ansvaret för rätt utbildning ligger mest på förbundet som aldrig sett till att klubbarna utbildar rätt, i tränarutbildningar även sjukgymnaster. Man måste ju också beakta den rent anatomiska skillnaden för tjejer
ibland blir ja bara så arg när jag misstänker är detta för det är damfotboll? killarna läggs ju mycke mer forskningspengar på. hela mitt yrkesliv har ja ju sett dessa op. och lider med tjejerna, sen när man vet hur himla svårt det är komma tillbaka fullt ut, även riskerna för ny korsbandskada

Martin 2013-06-06 21:18

I värsta fall så kan LFC:s Lidija Kulis läggas till listan då hon vred till knät i matchen mot Piteå, vore oerhört tungt då det redan börjar bli tunt i truppen.

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.