Lina Hurtigs två mål blytunga i guldstriden

Två individuella misstag i Tyresö-försvaret och en påpasslig Lina Hurtig gav hemmalaget Umeå IK FF ena poängen mot topplaget Tyresö FF inför en storpubliken 2 150 personer. Matchen slutade 2-2 efter 1-1 i halvtid och det oavgjorda slutresultatet får betraktas som rättvist. Tyresö hade det mesta och bästa av spelet men det var det Umeå som tog ledningen två gånger om och som dessutom var sylvassa i sina kontringar.
Lina Hurtig större än Marta i Umeå, tiderna har förändrats. FOTO: Britta Ålkerlund.

De vimlar av världsstjärnor i Tyresö och för dagen fick såväl Sara Thunebro som Caroline Seger och Marta finna sig i att starta på bänken. Alla stjärnspelare till trots var det Umeå som tog ledningen efter dryga fem minuters spel. En illa placerad utspark av Ashlyn Harris fångades av Lina Hurtig som distinkt precisionssköt 1-0 till hemmalaget. Tyresös replik var dock snabb och redan i 8:e matchminuten kom kvitteringen genom Kirsten van de Ven fint frispelad framför mål av Caroline Graham Hansen. Ju längre den första halvleken led ju mer tryckte Tyresö på dock utan att skapa särskilt farliga lägen. De flesta chanserna skapades av redan nämnda duo men det var allsvenska skytteligaledaren Christen Press som fick det bästa läget när hon kom fri framför Malin Reuterwall i Umeåmålet i matchminut 37 men Reuterwall reflexräddade.

Den andra halvleken var bara 5 minuter gammal när Lina Hurtig än en gång utnyttjade ett misstag i Tyresöförsvaret. Alexandra Kriegers passning ämnad till Linda Sembrant genomskådades av Hurtig som hann emellan, tog löpningen mot Tyresö--målet och Sembrant hann inte med. Hurtig valde att prova skott ur rätt snäv vinkel och lyckades placera bollen förbi Ashlyn Harris i Tyresömålet.

- Vinkeln blev så konstig så hade egentligen bara ett alternativ och det var att lägga på mål, sa en nöjd Lina Hurtig efter matchen.

Lina Hurtig berömde både sina lagkamrater och publiken:

- Idag hade vi bestämt oss för att gå ut och stå upp för laget och det lyckades vi med. Det är kul att möta ett så här bra lag och så blev man peppad av att det var så mycket folk och härlig stämning.

Med dryga 20 minuter kvar av matchen gjorde Tyresö ett dubbelbyte då både Sara Thunebro och Marta byttes in. För Martas del var det comeback efter ryggproblemen som gjort att hon missat de sex senaste matcherna. Inhoppet på gamla hemmaarenan togs emot med stort jubel av Umeåpubliken och Marta gjorde en habil insats även om hon såg ut att ha en bit kvar till normal Marta-standard. Kvitteringsmålet kom efter en passning av Marta från vänsterkanten till Caroline Graham Hansen som ostört fick ladda från straffområdeslinjen. På tilläggstid ville Tyresö ha straff då Marta gick omkull i straffområdet men domaren Pernilla Larsson valde att fria.

Tyresös tränare Tony Gustavsson var både nöjd och missnöjd efter matchen:

- Mina spelare gör en bra match och visar en otrolig mentalitet när vi reser oss efter två onödiga baklängesmål. Vi straffas hårt för två individuella misstag men jag vill också ge en enorm kred till Umeå som ligger bra i position och som har jobbat jättebra med unga spelare och fått ihop dom till ett riktigt bra lag.

Även om dagens poängtapp gav ytterligare fördel till LdB Malmö i guldstriden har Gustavsson inte gett upp hoppet.

- 4 poäng och 3 matcher kvar är förstås inte det bästa läget men än kan mycket hända. Nu får jag som tränare jobba för att lappa ihop litet mentala sår och spela ihop laget ytterligare. Eftersom vi inte blev rankade i UEFA Womens Champions League förstärkte vi laget i somras och vi behöver litet mer tid tillsammans för att få ihop det. Förhoppningsvis är vi där innan vi möter Paris Saint-Germain i oktober.

Joakim Blomqvist, tränare i Umeå, var mycket nöjd med sitt lags insats:

- Vi möter ett lag som är bättre men vi står upp bra, jag är otroligt glad och stolt över tjejerna. Det är bra att få möta ett lag som vill spela och föra matchen, det gör att vi också får en chans att visa upp vårt spel.

Tyresö är individuellt skickliga på alla positioner och i framförallt den första halvleken visade man gång på gång prov på en snabbt och skickligt omställningsspel. Bäst för dagen i Tyresö var Kirsten van de Ven och Caroline Graham Hansen som åtskilliga gånger satte Umeåförsvaret på prov. Umeå var hela tiden farliga med sina kontringar men framförallt visade man ett rejält krigarhjärta och det här var en av lagets bästa matcher för i år. Malin Reuterwall gjorde flera kvalificerade räddningar och ingripanden och försvarsmässigt gjorde hela laget en strålande insats. Framåt glimtade Ogonna Chukwudi och Jenny Hjohlman till men framför allt tvåmålsskytten Lina Hurtig. Hon visade också vid flera tillfällen hur viktig hon är vid motståndarnas hörnor då hon dominerade ytan vid första stolpen.

Målen:
6 min 1-0 Lina Hurtig
8 min 1-1 Kirsten van de Ven
51 min 2-1 Lina Hurtig
79 min 2-2 Caroline Graham Hansen

Text: Britta Åkerlund

davidfermin 2013-09-17 16:20

domarinsatsen inte direkt 5 + totalt ojämn och feg

Sista inlägget på damfotboll.com är gjort. Foto: Fredrik Hasselgren

Slutet på en era med damfotboll.com - UPPDATERAD INFO

April 2017 – Sverige fortsätter uppladdningen till sommarens EM – Seriestart i Damallsvenskan och Elitettan – Semifinaler i Champions League med ”svenskduell” – Damfotboll.com kommer tillbaka

Ge June chansen på liggande boll - då....

Piteå besegrade Eskilstuna United hemma med 2-1 (1-0) inför hela 1 926 på ett soldränkt LF-arena. June Pedersen och Irma Helin blev stora matchvinnare.
Lotta Schelins första insats i Rosengårds träningströja.

OS och Rosengård ger Lotta Schelin en hektisk sommar

Att vinna en allsvensk guldstrid och att ta FC Rosengård långt i Champions League blir kommande drivmedel. Än så länge har Lotta Schelin bara hunnit med det första passet med sin nya klubb.

Klart med ny målvakt till Linköping

Efter Matilda Haglunds korsbandsskada tidigare i vår så har Linköpings FC haft en målvaktsposition vakant i truppen. Nu är det klart med ersättare till Matilda, och det kommer att bli Chandra Bednar som klubben signerat ett korttidskontrakt med gällande höstsäsongen.
Irma Helin gör sin andra säsong i Piteå. FOTO: Peter Skaugvold/Bildbyrån.

Tredjeplatsen på spel mellan Piteå och Eskilstuna

Halvårsskiftet är tiden på året när det är svårast att skilja dag från natt längst upp i norr. Mot halvtid i seriespelet vill Piteå IF gärna bli en ljuspunkt och ta över tredjeplatsen.
Wilma Stenman hade svårt att hålla tårarna borta men bjöd ändå på ett lite leende. Foto: Anette Börjesson

Vinsten, ett silver och kompisar för livet

En silvermedalj brukar sällan bli någon stor tröst för de förlorande spelarna och precis så såg det ut när vi inledde intervju med Wilma Stenman, back i Västerbotten som hade svårt att hålla underläppen still men det gick.
Skåne vann Cup Kommunal 2016. Foto: Anette Börjesson

Skåne överlägset i finalen

För 11:e gången vann Skåne Cup Kommunal efter att ha finalbesegrat Västerbotten i Halmstad med 3-0. Det var aldrig någon tvekan om vart segertrofén skulle hemföras.

Klart för finalen i Cup Kommunal

Så här i slutet av juni precis efter midsommar spelas finalen i Cup Kommunal. Då koras vilket fotbollsdistrikt som ska bli landets bästa och 2016 står slaget mellan Skåne och Västerbotten. Spelplats som vanligt Halmstad Arena (Sannarp) onsdag kl 19.15,
Stina Blackstenius glad över OS-platsen. Foto: Bildbyrån

Få överraskningar på Rio-resan

Efter att Pia Sundhage presenterat namnen på de utvalda vet vi när, var och vem som ska göra det för Sverige i OS. Frågan är bara hur det ska gå under augustidagarna i Brasilien.
Pia Sundhage presenterade OS-truppen under Elitflicklägret i Halmstad. Foto: Bildbyrån (arkiv)

OS-truppen klar

På tisdagen presenterade förbundskapten Pia Sundhage den slutgiltiga OS-trupp på 18 spelare (plus fyra reserver) som ska representera blågult under OS i Rio som spelas i augusti. Presentationen skedde på elitflicklägret i Halmstad.
Chloe Logarzo. Foto: Eskilstuna United

Australiensisk landslagsspelare till Eskilstuna

Två matcher återstår av vårsäsongen av Damallsvenskan men redan nu kan United presentera ett nyförvärv inför höstsäsongen i den australiensiska landslagsspelare Chloe Logarzo.
Emma Lind har siktet inställt med LB07. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Emma Lind vill mer efter resan till serietoppen

De första månaderna i den nya klubben fick hon skruva ner konkurrensinstinkten och ta sig tillbaka från skada. Nu tävlar Emma Lind på lika målvaktsvillkor i LB07 och trivs med tillvaron i Malmö och i toppen av Elitettan.
AIK strået vassare i dagens match. Foto: Björn Pettersson

Sirius utan chans mot AIK

AIK kom till dagens match med hetast vilja i bagaget och kunde resa hem med full pott. Sirius fick kännas vid sin tredje raka förlust, den här gången med siffrorna 2 - 5.
Stina Blackstenius sänkte Kopparbergs/Göteborg med segermålet som kom först i den 86:e minuten. FOTO Filip Oskarsson.

Linköping redde ut bekymren på nytt

Bättre sent än aldrig. Linköpings FC fick ingen utdelning på sin inledande forcering, frustrationen växte i takt med brända möjligheter. Sen hittade Pernille Harder luckan i Kopparbergs/Göteborg FC:s försvar och Stina Blackstenius rullade in slutresultatet 1-0.
Elaine gör comeback som spelare.Foto: Per Kristensen

Elaine gör comeback

Elaine lämnar tränaruppdraget i Älta IF och fortsätter som spelare. Pierre Gardelius du Puy tar över tränaransvaret och det är en lösning som gör att klubben ser optimistiskt på kommande seriespel.

Islands damlandslag också på gång

I FIFAs senaste världsranking av damlandslag har Island klättrat till 16:e plats. Schweiz har klättrat fyra placeringar tack vare segrar över Italien och Tjeckien som säkrade en plats i nästa års EM-slutspel.
Tove Enblom räddar före Mia Jalkerud (Foto: Anders Henrikson)

Umeå IK vinner på Stockholms stadion

Tabelljumbon Umeå IK tog säsongens första seger - borta mot DJurgården med 3-1. Målen gjordes av Lina Hurtig, Julia Hellström och Hanna Sandström. Inbytta Emilia Appelqvist reducerade en kvart före slutet för hemmalaget.
KIF Örebros Melissa Tancredi blev matchvinnare borta mot Kvarnsveden. Foto: Bildbyrån

KIF Örebro tillbaka i vinnarspåret

KIF Örebro som inte vunnit en match sedan Damallsvenskans tredje omgång tog med dagens vinst, 0-1 borta mot Kvarnsveden, ett rejält kliv upp till en sjundeplats i tabellen.
Johanna Ejdelind såg öppningar och förarbetade ett av LB07:s mål. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

LB07 stärkte greppet i toppen

LB07 började bra, fullföljde mer tveksamt men höll stilen till 2-1. De förhoppningar som Hammarby IF hade mosade hemmalaget med att göra sina två mål inom loppet av en halvtimme. Efter toppmötet leder LB07 serien med sex poäng.

Piteå spräckte Vittsjös hemmasvit

Vittsjö tog emot Piteå IF hemma på Vittsjö IP inför endast 384 personer. De fick se en match där gästande Piteå dominerade stort i första halvlek bortsett från de fösta tio inledande minuterna av halvleken. Piteå tog en välförtjänt ledning i paus. Det var skånskornas första förlust på hemmaplan i år.
Michaela Johnsson mot Ältas Anna Skugge och Lina Malmborg. FOTO: Daniel Nilsson/Bildbyrån.

LB07 litar till anfallsstyrkan i seriefinalen

Det giftigaste anfallet mot det mest stabila försvaret. Därmed inte sagt att seriefinalen, LB 07 mot Hammarby IF måste utspela sig så. ”De här matcherna är roligast att spela, prov på hur vi står oss mot topplagen”, säger Michaela Johnsson.
Hanne Gråhns möter sina före detta lagkamrater när Örebro tar sig an Kvarnsveden. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Hanne Gråhns tar sats för att besegra gamla bekanta

KIF Örebro gör söndagsresan för att möta en nykomling som satt igång säsongen mer sprudlande än det etablerade laget. För Hanne Gråhns kittlar Borlängebesöket lite extra, kontakterna med de gamla lagkamraterna i Kvarnsvedens IK gör upplevelsen speciell.

Vinst för Hovås Billdal IF mot QBIK

Det blev vinst med 2-0 för hemmalaget Hovås Billdal i en väldigt jämn match där Hovås satte sina chanser mot QBIK

Thomas tillbaka som tränare i Vittsjö

Thomas Mårtensson som av privata skäl varit borta från det delade tränarskapet i Vittsjö GIK under våren är på väg tillbaka och det innebär en förändring i ledarstaben. Håkan Magnusson och Vittsjö GIK går skilda vägar och vårt samarbete avslutades nu i veckan, meddelar klubben.

Derbyknall 1

Växjö DFF vann slaget om Småland och besegrade för första gången IFK Kalmar. Dessutom på IFK Kalmars fruktade hemmaplan Gröndal. Det blev en riktig derbymatch med svallande känslor och mycket dramatik. Och det var ytterst nära att det blivit oavgjort efter IFK Kalmars sena forcering.