Lina Hurtigs två mål blytunga i guldstriden

Två individuella misstag i Tyresö-försvaret och en påpasslig Lina Hurtig gav hemmalaget Umeå IK FF ena poängen mot topplaget Tyresö FF inför en storpubliken 2 150 personer. Matchen slutade 2-2 efter 1-1 i halvtid och det oavgjorda slutresultatet får betraktas som rättvist. Tyresö hade det mesta och bästa av spelet men det var det Umeå som tog ledningen två gånger om och som dessutom var sylvassa i sina kontringar.
Lina Hurtig större än Marta i Umeå, tiderna har förändrats. FOTO: Britta Ålkerlund.

De vimlar av världsstjärnor i Tyresö och för dagen fick såväl Sara Thunebro som Caroline Seger och Marta finna sig i att starta på bänken. Alla stjärnspelare till trots var det Umeå som tog ledningen efter dryga fem minuters spel. En illa placerad utspark av Ashlyn Harris fångades av Lina Hurtig som distinkt precisionssköt 1-0 till hemmalaget. Tyresös replik var dock snabb och redan i 8:e matchminuten kom kvitteringen genom Kirsten van de Ven fint frispelad framför mål av Caroline Graham Hansen. Ju längre den första halvleken led ju mer tryckte Tyresö på dock utan att skapa särskilt farliga lägen. De flesta chanserna skapades av redan nämnda duo men det var allsvenska skytteligaledaren Christen Press som fick det bästa läget när hon kom fri framför Malin Reuterwall i Umeåmålet i matchminut 37 men Reuterwall reflexräddade.

Den andra halvleken var bara 5 minuter gammal när Lina Hurtig än en gång utnyttjade ett misstag i Tyresöförsvaret. Alexandra Kriegers passning ämnad till Linda Sembrant genomskådades av Hurtig som hann emellan, tog löpningen mot Tyresö--målet och Sembrant hann inte med. Hurtig valde att prova skott ur rätt snäv vinkel och lyckades placera bollen förbi Ashlyn Harris i Tyresömålet.

- Vinkeln blev så konstig så hade egentligen bara ett alternativ och det var att lägga på mål, sa en nöjd Lina Hurtig efter matchen.

Lina Hurtig berömde både sina lagkamrater och publiken:

- Idag hade vi bestämt oss för att gå ut och stå upp för laget och det lyckades vi med. Det är kul att möta ett så här bra lag och så blev man peppad av att det var så mycket folk och härlig stämning.

Med dryga 20 minuter kvar av matchen gjorde Tyresö ett dubbelbyte då både Sara Thunebro och Marta byttes in. För Martas del var det comeback efter ryggproblemen som gjort att hon missat de sex senaste matcherna. Inhoppet på gamla hemmaarenan togs emot med stort jubel av Umeåpubliken och Marta gjorde en habil insats även om hon såg ut att ha en bit kvar till normal Marta-standard. Kvitteringsmålet kom efter en passning av Marta från vänsterkanten till Caroline Graham Hansen som ostört fick ladda från straffområdeslinjen. På tilläggstid ville Tyresö ha straff då Marta gick omkull i straffområdet men domaren Pernilla Larsson valde att fria.

Tyresös tränare Tony Gustavsson var både nöjd och missnöjd efter matchen:

- Mina spelare gör en bra match och visar en otrolig mentalitet när vi reser oss efter två onödiga baklängesmål. Vi straffas hårt för två individuella misstag men jag vill också ge en enorm kred till Umeå som ligger bra i position och som har jobbat jättebra med unga spelare och fått ihop dom till ett riktigt bra lag.

Även om dagens poängtapp gav ytterligare fördel till LdB Malmö i guldstriden har Gustavsson inte gett upp hoppet.

- 4 poäng och 3 matcher kvar är förstås inte det bästa läget men än kan mycket hända. Nu får jag som tränare jobba för att lappa ihop litet mentala sår och spela ihop laget ytterligare. Eftersom vi inte blev rankade i UEFA Womens Champions League förstärkte vi laget i somras och vi behöver litet mer tid tillsammans för att få ihop det. Förhoppningsvis är vi där innan vi möter Paris Saint-Germain i oktober.

Joakim Blomqvist, tränare i Umeå, var mycket nöjd med sitt lags insats:

- Vi möter ett lag som är bättre men vi står upp bra, jag är otroligt glad och stolt över tjejerna. Det är bra att få möta ett lag som vill spela och föra matchen, det gör att vi också får en chans att visa upp vårt spel.

Tyresö är individuellt skickliga på alla positioner och i framförallt den första halvleken visade man gång på gång prov på en snabbt och skickligt omställningsspel. Bäst för dagen i Tyresö var Kirsten van de Ven och Caroline Graham Hansen som åtskilliga gånger satte Umeåförsvaret på prov. Umeå var hela tiden farliga med sina kontringar men framförallt visade man ett rejält krigarhjärta och det här var en av lagets bästa matcher för i år. Malin Reuterwall gjorde flera kvalificerade räddningar och ingripanden och försvarsmässigt gjorde hela laget en strålande insats. Framåt glimtade Ogonna Chukwudi och Jenny Hjohlman till men framför allt tvåmålsskytten Lina Hurtig. Hon visade också vid flera tillfällen hur viktig hon är vid motståndarnas hörnor då hon dominerade ytan vid första stolpen.

Målen:
6 min 1-0 Lina Hurtig
8 min 1-1 Kirsten van de Ven
51 min 2-1 Lina Hurtig
79 min 2-2 Caroline Graham Hansen

Text: Britta Åkerlund

davidfermin 2013-09-17 16:20

domarinsatsen inte direkt 5 + totalt ojämn och feg

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.