Mallbacken vek ner sig i Kristianstad

Kristianstads DFF dominerade medan Mallbackens IF vek sig förvånansvärt lätt i den viktiga streckstridsdrabbningen på Vilans ip. Första målet var en ren bjudning från bortalaget och sedan fortsatte Kristianstad utan pardon till 3-0-seger.
Mallbackens Emmie Johansson sätter dobbarna i Kristianstads DFs Olivia Welin. FOTO. Lennart Månsson, Bildbyrån.

- Vi spelar som ett lag, kämpar för varenda boll och gör grundjobbet. Det är precis det som har saknats i vårt spel tidigare, sade Margret Lara Vidarsdottir.

När orsakerna till Kristianstads DFFs tillvaro i nedre delen av tabellen stöts och blöts handlar det ofta om svagt försvar och en uppställning som är alltför offensivt lagd. Inget av detta behövde dock laget stå till svars för i lördagsmatchen.
- Vi är tajta bakåt. Alla spelare har en defensiv roll, vi vet vad vi ska göra och idag höll vi taktiken matchen ut.

I spelet på egen planhalva hade KDFF stärkt upp innermittfältet med Sif Atladottir som gav ro till försvarsarbetet. Framåt var det snarast Mallbacken som lämnade fritt så att Kristianstad kunde sätta bollarna.

Susanne Moberg gjorde 1-0 efter sju minuter efter ett misslyckat tillbakaspel och en nedtagning som aldrig blev av i Mallbackens försvar.

Margret Lara Vidarsdottir nickade in 2-0 med Johanna Rasmussen att tacka för inlägget. Vidarsdottir hade ytterligare ett par vassa avslut för att utöka ledningen.
Blott 17-åriga Olivia Welin spelade från start för första gången och bidrog till målet genom att bryta bollbanan på ett inkast.

Efter en halvtimme växelspelade hon snyggt med Linnéa Liljegärd och sköt i straffområdet. Bollen gick via målvakten och en oväntad studs i nät.

Ridå för matchen och spänningen men målen till trots såg Margret Lara Vidarsdottir en klar uppryckning av karaktären hos sig själv och lagkamraterna som största anledning till att laget på ett tidigt stadium hakade av Mallbacken.
- Tittar man på truppen ligger vi för långt ner i tabellen och säsongen har varit mycket stolpe ut. Vi har spelat bra i många matcher men inte fått någon poäng. Det har varit jobbigt men vi behåller tron på det vi gör. Vi kommer inte att vinna något guld men fortfarande komma högre upp i tabellen, sade hon.

Hedvig Lindahl förtjänar att uppmärksammas sedan hon höll nollan, Mallbacken hade trots den bedrövliga inledningen några öppna lägen efter paus som kunde ha resulterat om inte Lindahl timat sina ingripanden rätt.

Hemmatränaren Elisabet Gunnarsdottir stod för en lika koncis som berömmande sammanfattning:
- Inställningen är på topp och vi hade fantastiskt bra förberedelser. Det bättre laget vann, rättvist.

Stefan Johansson använde sina ord med klar betoning. Och han började i ett helt annat tonläge än sin tränarkollega.
- Jag är fruktansvärt besviken på vår insats, Kristianstad behöver inte göra någon som helst prestation för att vinna. Efter 30 minuter börjar vi ta löpningar och perioden fram till 90 minuter kanske är fullt godkänd men det hjälper ju inte.

På veckans två bortamatcher har Mallbacken därmed skrapat ihop en poäng, och tappat desto fler. Nu skiljer fyra poäng till lagen ovanför strecket.
- Det är för dåligt av ett lag som ligger i vår region av tabellen. Det märkliga är att vi har gjort bra prestationer tidigare under hösten, fortsatte han.

Mallbacken var långt ifrån i flera situationer och gick inte in i duellerna på ett sätt som kan förväntas av ett lag piskat att ta poäng. Julia Karlenäs som försökte vända ner och hjälpa till i speluppbyggnaden var bland de bättre på förlorarsidan.
- Jag tror inte att vi gick in i en enda närkamp nästan, vi ligger för långt ifrån i markering och det är väldigt tungt att vi börjar så, sade hon.

Ni har en del att ta tag i till nästa match med andra ord?
- Framförallt måste vi vara med från start, till 100 procent. Passnings- och presspelet ska vara där.

Pia Sundhage sköt över favoritskapet till Nederländerna. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Pia Sundhage tar OS-bilder till hjälp under EM

Ett gruppspel med ingredienser av att Sverige släppt till chanser och blivit straffat, senare utslagsmatch mot värdnationen. Känns det igen? Pia Sundhage gör gärna OS-kopplingen för att trigga landslaget i och inför Nederländerna.
Lisa Dahlkvist med blicken inställd på Nederländerna och kvartsfinal. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Lisa Dahlkvist laddar om för slutspel

Resultatet räckte för att ta Sverige vidare och därmed jämnt. Citaten från spelarna som analyserade och såg framåt under onsdagen fyllde rummet med orangea istället för svarta färger.

Forwardsduon vann mark när Sverige förlorade

Paradoxalt nog var det ett offensivt samarbete som gav Sverige det största och sista hoppet. Före detta Linköpingsduon Stina Blackstenius och Fridolina Rolfö får fler och fler minuter tillsammans på topp i landslaget med bra utdelning.
Elin Rubensson, här mot Martina Rosucci tillhörde de svenska försvararna som hamnade i trubbel. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Sundhages ”gambling” blev nitlott

Pia Sundhage gjorde valet och fick osäkerhet i backlinjen som ett brev på posten. Ändå var Sverige bara ett mål från gruppseger, men föll på ännu ett försvarsmisstag.
Kalkylerad risk eller onödig nolla? Pia Sundhage och Sverige får ta nya tag i kvartsfinalen. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Försvarskollaps – tre insläppta mål när Sverige föll mot Italien

Rörigt försvarsspel i första halvlek, bättre anfallstryck i den andra. De defensiva bekymren följde dock Sverige hela matchen och Italien avgjorde med 3-2 i slutminuterna.

Andersson, Folkesson och Rubensson i elvan mot Italien

Tre nya spelare och fyra platsbyten i uppställningen. Pia Sundhage ger också några viktiga pjäser ledigt i den sista gruppspelsmatchen mot Italien.

Startelvan i centrum i sista gruppspelsmatchen

Slutspelsplatsen är om inte helt klar så iallafall med tydlig kvartsfinalkänning för Sverige. Italien sist ut i gruppspelet - då hamnar fokus också på hur Pia Sundhage matchar laget.
Katrine Veje sprang förtjänstfullt på vänsterkanten när Danmark gick till kvartsfinal. FOTO: Florian Ertl/Gepa/Bildbyrån.

Katrine Veje: Har bra grepp på svenskarna

Danmark bokade en biljett till kvartsfinal och får vänta fem dagar på att få ut sin energi igen i EM. Redan tisdag kväll blir motståndet klart, Tyskland eller Sverige är de givna huvudalternativen.

Ada Hegerberg: Måste komma fram till vad som ska göras bättre

Noll poäng och fruktlösa försök i målskyttet. Norges EM var en besvikelse för alla inblandade, från de nya talangerna till de som håller till i europeiska toppklubbar.

EM grupp A: Nederländerna och Norge vidare

Nederländerna fick återigen motståndaren över sig i andra halvlek, fann svar på tal och avfärdade Belgien. Den belgiska jakten var dock påfrestande för Danmark som trots tidig ledning fick kasta nervösa blickar på en annan arena innan andraplatsen var klar.
Lotta Schelin på presskonferensen dagen före match.

Lotta Schelin: Italien kommer visa vad de går för

Italiens långsamma innerbackar tryckte Thomas Dennerby på inför det samlade svenska mediauppbådet i söndags. Lotta Schelin i djupled har potential att utnyttja de bristerna men gick knappast all in på de nämnda ytorna i sitt snack på presskonferensen.
Thomas Dennerby har kollat in Italien inför tisdagsmatchen. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Italienskt avsked med svårtippad elva

Den svenska bevakaren Tomas Dennerby har ett klurigt jobb att förutse Italiens startelva. Den sista gruppspelsmotståndaren har en värre uppgift – att få ihop spelet med en skadedrabbad trupp och mönstra energi för ett acceptabelt uttåg.

EM grupp D: England mot kvartsfinal med taktisk triumf

England var mer effektivt och vann det bitvis avslagna toppmötet mot Spanien med 2-0. Spanien passade till höger och vänster, letade efter luckor som aldrig kom och ett ramstarkt försvar visade sig mästra skicklig teknik men obefintlig finess.
Jessica Samuelsson ser en del av Italien innan tisdagsmatchen. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Jessica Samuelsson: Gillar att kolla på matcher själv

Med bevakarnas ögon och belysande videoklipp får landslaget matnyttiga bitar att ta till sig kring kommande motståndare. Vissa vill ha mer än ledarnas ord och taktiska tankar.
Stina Blackstenius igång på söndagsträningen. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Stina Blackstenius håller igen efter obehagliga smällen

Inför turneringen var hon Frankrikeproffs och främst inhoppare i landslaget. Efter rykten om Linköpingsflytt står Stina Blackstenius fast vid att det blir Montpellier också till hösten. Med blågult har hon nått startplats i EM.
Ramona Bachmann och Sara Björk Gunnarsdottir i duell, Bachmann och Schweiz drog längsta strået. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Ramona Bachmann dubbel målskytt: "beredda att kämpa för varandra"

Två Sverige-bekanta spelare hade huvudroller i ödesmatchen mellan Island och Schweiz. Lagkaptenen Sara Björk Gunnarsdottir försökte förgäves driva på sitt ölag, virtuosen Ramona Bachmann var inblandad i båda målen i vändningen.

EM grupp C: Schweiz spräckte EM-nollan, ny poäng för Österrike

VM-debuten var i princip platt fall för Schweiz. Drygt en match in i lagets första EM såg det också dystert ut. Då kom en liten vändning, 2-1 mot Island. Österrike fortsätter överraska och snodde en poäng av Frankrike, 1-1 i en välspelad match.
Caroline Seger såg positiva anfallstendenser mot Ryssland. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Vilodag efter första segern

Fyra dagar mellan maxinsatserna tillåter lugn och bättre återhämtning emellanåt. Sverige fick en lugn lördag i gymmet och i poolen, efter inte bara en utan två påfrestande matcher att bearbeta.
Pauline Hammarlund fick göra 17 minuter mot Ryssland, FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Pauline Hammarlund med inhopp i "svårt läge"

Efter två matcher har Pia Sundhage valt att använda två tredjedelar av truppen i spel. Pauline Hammarlund blev spelare nummer 16 att komma in i EM, offensivspelaren blev närmast inslängd mot Ryssland.

Stina Blackstenius på bättringsvägen: ”Väldigt god chans att hon kan spela”

Stina Blackstenius gjorde ett starkt intryck med kraftfulla forceringar och framförallt ett mål när hon fick chansen från start mot Ryssland. Huvudskadan som fick henne att kliva av matchen är under kontroll enligt landslagets medicinska team.

Lotta Schelin slog svenskt EM-rekord

Två mål av forwards var förlösande på sitt sätt. Lotta Schelins nätkänning hade dessutom en högre mening. Hennes sjunde EM-mål – nu är rekordhållaren också Sveriges bästa spelare i det avseendet.
Magdalena Eriksson och Olivia Schough jublar högst efter 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Magdalena Erikssons fot drev igång målskyttet

Magdalena Erikssons fredagskväll i Deventer hann knappt börja innan hon fick bruka sin vänsterfot. Frisparkar, inlägg och hörnor, mycket med samma, sylvassa precision kom från försvararens mängdtränade anfallsvapen.
Mål efter 51 minuter - 20 minuter senare var Stina Blackstenius utbytt och på väg ut från arenan. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Stina Blackstenius – under observation efter smäll mot huvudet

Sveriges 2-0-skytt Stina Blackstenius fick inte glädjas hela vägen åt sitt mål. När hon nickade ihop i en duell och senare utgick dök farhågorna om hjärnskakning upp. De första signalerna var försiktigt positiva men avvaktande om skadan.
Lotta Schelin gjorde det första svenska målet mot Ryssland - och i EM. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Sverige slog tillbaka mot Ryssland

Efter flera uddamålssegrar i formraden slog Sverige Ryssland med 2-0, gick om och även upp i topp av tabellen. Ett stort steg mot kvartsfinal, sista omgången blir ett slag mellan tre lag där Sverige har fördelen av att möta redan avhakade Italien.

Stina Blackstenius och Magdalena Eriksson in mot Ryssland

Sverige avstår den extra offensiva formationen som märkts av under de senaste dagarnas träningar. Lotta Schelin får dock en ny anfallspartner från start och Magdalena Eriksson går igång som vänsterback.