Mallbacken vek ner sig i Kristianstad

Kristianstads DFF dominerade medan Mallbackens IF vek sig förvånansvärt lätt i den viktiga streckstridsdrabbningen på Vilans ip. Första målet var en ren bjudning från bortalaget och sedan fortsatte Kristianstad utan pardon till 3-0-seger.
Mallbackens Emmie Johansson sätter dobbarna i Kristianstads DFs Olivia Welin. FOTO. Lennart Månsson, Bildbyrån.

- Vi spelar som ett lag, kämpar för varenda boll och gör grundjobbet. Det är precis det som har saknats i vårt spel tidigare, sade Margret Lara Vidarsdottir.

När orsakerna till Kristianstads DFFs tillvaro i nedre delen av tabellen stöts och blöts handlar det ofta om svagt försvar och en uppställning som är alltför offensivt lagd. Inget av detta behövde dock laget stå till svars för i lördagsmatchen.
- Vi är tajta bakåt. Alla spelare har en defensiv roll, vi vet vad vi ska göra och idag höll vi taktiken matchen ut.

I spelet på egen planhalva hade KDFF stärkt upp innermittfältet med Sif Atladottir som gav ro till försvarsarbetet. Framåt var det snarast Mallbacken som lämnade fritt så att Kristianstad kunde sätta bollarna.

Susanne Moberg gjorde 1-0 efter sju minuter efter ett misslyckat tillbakaspel och en nedtagning som aldrig blev av i Mallbackens försvar.

Margret Lara Vidarsdottir nickade in 2-0 med Johanna Rasmussen att tacka för inlägget. Vidarsdottir hade ytterligare ett par vassa avslut för att utöka ledningen.
Blott 17-åriga Olivia Welin spelade från start för första gången och bidrog till målet genom att bryta bollbanan på ett inkast.

Efter en halvtimme växelspelade hon snyggt med Linnéa Liljegärd och sköt i straffområdet. Bollen gick via målvakten och en oväntad studs i nät.

Ridå för matchen och spänningen men målen till trots såg Margret Lara Vidarsdottir en klar uppryckning av karaktären hos sig själv och lagkamraterna som största anledning till att laget på ett tidigt stadium hakade av Mallbacken.
- Tittar man på truppen ligger vi för långt ner i tabellen och säsongen har varit mycket stolpe ut. Vi har spelat bra i många matcher men inte fått någon poäng. Det har varit jobbigt men vi behåller tron på det vi gör. Vi kommer inte att vinna något guld men fortfarande komma högre upp i tabellen, sade hon.

Hedvig Lindahl förtjänar att uppmärksammas sedan hon höll nollan, Mallbacken hade trots den bedrövliga inledningen några öppna lägen efter paus som kunde ha resulterat om inte Lindahl timat sina ingripanden rätt.

Hemmatränaren Elisabet Gunnarsdottir stod för en lika koncis som berömmande sammanfattning:
- Inställningen är på topp och vi hade fantastiskt bra förberedelser. Det bättre laget vann, rättvist.

Stefan Johansson använde sina ord med klar betoning. Och han började i ett helt annat tonläge än sin tränarkollega.
- Jag är fruktansvärt besviken på vår insats, Kristianstad behöver inte göra någon som helst prestation för att vinna. Efter 30 minuter börjar vi ta löpningar och perioden fram till 90 minuter kanske är fullt godkänd men det hjälper ju inte.

På veckans två bortamatcher har Mallbacken därmed skrapat ihop en poäng, och tappat desto fler. Nu skiljer fyra poäng till lagen ovanför strecket.
- Det är för dåligt av ett lag som ligger i vår region av tabellen. Det märkliga är att vi har gjort bra prestationer tidigare under hösten, fortsatte han.

Mallbacken var långt ifrån i flera situationer och gick inte in i duellerna på ett sätt som kan förväntas av ett lag piskat att ta poäng. Julia Karlenäs som försökte vända ner och hjälpa till i speluppbyggnaden var bland de bättre på förlorarsidan.
- Jag tror inte att vi gick in i en enda närkamp nästan, vi ligger för långt ifrån i markering och det är väldigt tungt att vi börjar så, sade hon.

Ni har en del att ta tag i till nästa match med andra ord?
- Framförallt måste vi vara med från start, till 100 procent. Passnings- och presspelet ska vara där.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.

Majgaard Jensen lämnar FC Rosengård – med omedelbar verkan

FC Rosengård och Jack Majgaard Jensen har gemensamt beslutat att avsluta samarbetet, skriver klubben i ett pressmeddelande.

Skrällfri cupkväll för de allsvenska lagen

Samtliga lag från Damallsvenskan gick vidare, nästan alla med betryggande marginal. Med onsdagens cupmatcher i mål ordnade de också tävlingsmatcher i förberedelse till nästa säsong.

Linköping helgens stora vinnare

Linköpings FC utnyttjade helgens omgång till att dra ifrån i toppstriden. Längst ner i tabellen fick KIF Örebro se lite ljus med en viktig poäng medan Kopparbergs/Göteborg FC fortfarande sliter med spelet.

Dubbelt Chawinga i Kvarnveden

Två matcher står på menyn för Damallsvenskan under lördagen. Kvarnsvedens IK i stort poängbehov har ett familjärt nyförvärv till hemmamötet med tabelltrean Eskilstuna United.
Lina Hurtig gjorde Sveriges första mål. FOTO: Christian Walgram/GEPA Pictures/Bildbyrån

Svårspelat – men resultatet gick Sveriges väg

Hällande regn i Kroatien och en del misstag i sista passningen. Ännu bättre utsikter får komma senare, det blev en blöt premiär för landslaget under Peter Gerhardsson där målen av Lina Hurtig och Kosovare Asllani var den stora behållningen.

Danmark med ordinarie lag i VM-kvalet

Ett delavtal och fortsatt förhandling efter den första kvalmatchen. Det räddar Danmark som sent omsider reser till Ungern med ordinarie trupp.
Maren Mjelde och Norge sprang ifrån Rachel Furness och Nordirland. FOTO: Fredrik Varfjell/Bildbyrån Norge

VM-kvalet igång – Norge och Tyskland vann stort

I skuggan av den danska spelarstrejken och Sveriges uppladdning på plats i Kroatien drog de första matcherna i VM-kvalet igång kring veckoslutet.

Danmark ställer in träningslandskamp -

Konflikten mellan det danska fotbollförbundet och landslagsspelarna fortsätter. På tisdagen meddelade DBU att den planerade träningsmatchen, tillika finalreprisen från EM är inställd.
Marija Banusics mål gav Linköping en poäng i tätstriden. FOTO: Matilda Ahlberg/Bildbyrån

Rosengård behåller hoppet efter sen kvittering

Linköping stod länge för effektiviteten och variationen i det allsvenska toppmötet. Mot slutet uppenbarade sig dock en öppning och serietvåan Rosengård kom ikapp till 2-2.

Danska landslaget i konflikt

Sedan hösten 2016 har DBU (danska fotbollförbundet) och spelarföreningen förhandlat om ett nytt landslagsavtal. Nu har det tidigare avtalet löpt ut och de två parterna har lämnat förhandlingsbordet.

CL: Linköping och Rosengård slapp blindskären

En överkomlig lottning. Så bör både Linköpings FC och FC Rosengård ha reagerat på sitt kommande motstånd i första omgången av Champions League.

Sverige faller på rankingen

Kvartsfinalförlusten i EM var tung och får också följder för Sveriges status i världsfotbollen. I den senaste FIFA-rankingen återfinns det blågula landslaget först på elfte plats.
Ella Masar rundar Josephine Frigge och avgör för Rosengård. FOTO: Christian Örnberg/Bildbyrån.

Tung derbyseger för Rosengård

Malmöderbyt på Swedbank Stadion skickade flera signaler till omvärlden. Publiksiffran 7 825 åskådare inte minst, Rosengårds markering i den allsvenska tätstriden med 1-0 och LB07:s förmåga att höja spelkvaliteten i underläget nådde också ut till fler än de på plats.

Spelare och sponsorer till Växjö

Växjö DFF leder Elitettan med sju poäng. Var siktet är inställt visar de senaste dagarnas kommunikation: förstärkning från proffsligan i USA och miljonavtal på sponsorsidan.

Sverige på ny kurs med Peter Gerhardsson

Kroatien på bortaplan blir Peter Gerhardssons matchdebut som förbundskapten. Hans första trupp förmådde att bryta in och ställa över delar av den tidigare centrallinjen.