Alexandra Riley har hittat rätt i guldklubben

I glädjerus och höstrusk dansade LdB Malmös trupp tillsammans som guldvinnare i Damallsvenskan. Flera av spelarna återfick känslan av att vara på topp, för andra var det första gången som de smakade på orden bäst i Sverige.
Alexabdra Riley gar fått lära hur man firar på svenska, bakom henne Sara Björk Gunnarsdottir. FOTO: Petter Arvidson, Bildbyrån.

- Det känns bara så bra. I fjol var vi så besvikna, sedan första speldagen i år har vi laddat för det här, sade Alexandra Riley till damfotboll.com.

Med guldet bara en poäng bort visade Malmö att man inte bara har spelarna och spelet för guld. Konsten att få till det under press, från media och omgivningen med de egna förhoppningarna målades med mörka färger och blev en börda mot Umeå förra säsongen. Nu gav hela situationen istället energi, första halvleken var stabil och synnerligen guldgrundande med 2-0.
- Det kan gå på två sätt, antingen kommer man ut och känner pressen med en massa överskott som man inte vad man ska göra av. Eller också faller allt bara på plats som idag, vi förtjänade det efter en fantastisk säsong.

Att spelet efter pausvilan ackompanjerades av mer och mer hällande regn kunde spelarna inte bry sig mindre om. Jublet var lika starkt, glädjen lika genomträngande som starkaste solsken.

Ett mörkt hörn under ett utskjutande tak är ingen glamorös plats för en guldintervju men man tager vad man haver. LdB FC Malmö har nyss tagit tillbaka vad man hade för två år sedan och Alexandra Riley är inte knusslig med miljön.

Hon spelar frekvent i Nya Zeelands landslag, växte upp i Los Angeles och kom till Malmö 2012. I år har hennes roll blivit mer och mer stabil.
- Det är alltid svårt första året i ett nytt lag och ett nytt land. Förra året med OS i mitten gav en annorlunda känsla, det har känts mycket bättre i år. Ramona, Anja och
Schmidt, vi spelar alla andra året och jag tror alla kan se att vi är mer bekväma nu, sade Alexandra Riley.

Vänsterbacken har växt in i laget och kunnat utöka sina uppgifter på plan.
- Jag har fått arbeta mycket med mina attacker.

Mot Umeå var det de uppenbara defensiva kvaliteterna som syntes först, duellerna med Emmelie Konradsson som var Umeås utmanande kraft på kanten.

I valet och kvalet mellan att avancera och hålla kvar en av få positioner på egen planhalva under anfallen började Riley avvaktande men började så smått följa med upp.

Ett svårt val? Inte om man drillats i LdB Malmös offensiva balans.
- I vårt lag är det bara att gå på om det händer på ens kant. En extra spelare i anfallen gör det svårare för motståndarna. Det händer mer och mer på damsidan att ytterbackarna är med upp.

På det sättet blev hon delaktig med assisten till Manon Melis 1-0. Therese Sjögran tog med sig bollen längs kanten, väntade ut ögonblicket och spelade fram till Riley som lade vidare snett inåt bakåt till ytan dit Melis ofta löper.

Stämpeln med en delaktig ytterback fick också 2-0-målet med Lina Nilsson vid inlägget. Siffror som stod sig till slutsignalen och understryker en annan del av LdB:s guldbygge.

Motståndarna nollade för 14:e gången, frukten av många timmars försvarsträning.
- Det har vi verkligen lagt ner mycket kraft på. Thora är en fantastisk målvakt och vi har verkligen stöttat henne. Försvaret börjar ändå uppe från våra forwards, Anja pressar, Ramona pressar och vi har byggt upp det som ett lag.

Har du fått anpassa din egen försvarsstil?
- Det är mer tekniskt här medan det går direkt i USA. Att springa och vara snabb en är en stor tillgång där, här måste jag vara nära spelarna. Försvarar man sig mot Ramona Bachmann varje dag på träningarna vet man snart vad det handlar om, sade Alexandra Riley och blir ett ännu större leende.

Tiden under taket närmar sig sitt slut, gratulanterna står i kö och Riley gör sig klar för ett varmt ombyte. Kvällen är ung för spelare i guldhatt, Malmös guldhjältar transporterades i limousin till en gemensam middag.

Medaljerna delas ut i de djupa Värmlandsskogarna, efter sista omgången nästa helg.
- Vi har ju match på onsdag och vi vill avsluta starkt mot Mallbacken nästa helg. Men klubben har säkert planerat något, jag får väl lära mig ett och annat från de som vet hur man firar ”swedish style” efter ett SM-guld.

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.