Lekande lätt, Sverige

Sverige hade inga som helst problem att besegra Färöarna på hemmaplan. Segersiffrorna skrevs till 5-0 i en match där det mesta gick väldigt lätt för svenskorna.
Lotta Schelin nickar in 4-0. FOTO; Carl Sandin, Bildbyrån.

Sverige gick in till den tredje matchen i detta kval som storfavorit mot Färöarna, som för första gången tagit sig vidare från förkvalet till detta kvalspel. En sjuk Josefine Öqvist ersattes i startelvan av Marie Hammarström. Färöarna kom till start med en ultradefensiv uppställning och – som man säger i fotbollssammanhang - ”parkerade bussen” vid eget straffområde.

Men den färöiska bussen kunde inte göra mycket när Sverige fick en billig straff i den 11:e minuten. Lotta Schelin stegade, precis som mot Bosnien senast, fram och slog in 1-0 till Sverige. Några minuter senare såg domaren ut att vara emot Färöarna igen. Therese Sjögran skickade in bollen framför mål – lite stök senare låg bollen i nät bakom Färöarnas målvakt Randi Wardum som såg ut att ha hållits undan ordentligt av de svenska spelarna, men domaren höll inte med och därmed hade Amanda Ilestedt gjort sitt första landslagsmål i sin första landskamp från start.

3-0 kom bara 4 minuter senare. Ett lågt inspel nådde Kosovare Asllani som dundrade upp bollen i nättaket från nära håll. Schelin blev tvåmålsskytt i den 30:e minuten. Även denna gång var det en boll från Sjögrans fötter som förvaltades på bästa sätt. Vid den första stolpen nickade Schelin in 4-0-målet.

Efter en halvlek kunde vi konstatera det vi länge trott – Färöarna räcker helt enkelt inte till på den här nivån. Färöarna hade inga som helst ambitioner att anfall< utan skickade bara upp bort bollen så fort den erövrats. Dessa bollar plockades väldigt enkelt upp av Ilestedt eller Nilla Fischer.

Den andra halvleken började precis som den första. Färöarna flyttade ned hela laget till eget straffområde redan innan Sverige slagit avsparken. Och det dröjde ungefär lika långt tid för Sverige att göra mål i de båda halvlekarna. 5-0 var även det ett debutantmål, och ett snyggt sådant. Umeå IKs Jenny Hjohlman drog på från långt håll och 5-0 var ett faktum. Det var Hjohlmans första mål i landslagströjan.

Precis som i den första halvleken försökte Färörarna inte ens få till ett anfallsspel. Men när matchklockan tickade upp mot 90 minuter fick Kristin Hammarström i det svenska målet göra sin första riktiga räddning. Heidi Sevdal, som tillsammans med målvakten var Färöarnas bästa spelare idag, kontrade men Hammarström kom ut bra och lyckades avstyra anfallet.

Slutresutlatet skrevs till 5-0 även om Sverige hade bud på både ett och tre mål till.

Assisterande förbundskapten Lilie Persson hade följande kommentar till insatsen:
- Matchbilden var som vi trodde, delvis klarar vi det bra men vi har inte tillräckligt med tålamod. Ungefär som att det går lite för enkelt, då blir vi slarviga, slutar gå runt på kanterna, sade hon innan följdfrågan kom från en uppsluppen Pia Sundhage.

"Hur ska vi göra för att rätta till det där?"
- Alla vi som har spelat fotboll vet att det är lätt att falla ur ramen när man tycker att det går lite för lätt, fick Lilie Persson snabbt ur sig till svar och gick över till att orda om Färöarna

- Jag har aldrig sett ett lag ställa upp som Färöarna gjorde till avspark, parkera lågt direkt i andra halvlek.

Parkera var ordet, sa Bull. Sverige parkerade också Färöarna med 5-0, och därmed var landslagsåret med den makalösa EM-sommaren till ända matchmässigt.

Läs mer
The Observer 2013-10-31 22:57

Efter 5-0-segern är jag glad över tre saker:

  1. Att Pia Sundhage vet att Sveriges spel behöver förbättras. Hon blev sannerligen förstärkt i den tron idag

  2. Att jag inte åkte till Göteborg

  3. Jenny Hjolmans mål

Jag blir också mindre glad (typ förvånad eller möjligen skitsur) över:

  1. Att Sverige verkar vara hur långt som helst från en VM-medalj 2015

  2. Envisandet med meningslösa och misslyckade korta hörnor

  3. Svaga och sena beslut från alltför många i Sverige

  4. Att Sundhage inte prövar fler yngre spelare - är de untouchables eftersom de spelar i yngre landslag?

  5. Tråcklandet helst ända in på mållinjen

Minst en handfull svenska klubblag hade troligen gjort det här bättre resultatmässigt, men förstås - det spelar ju kanske inte så många svenskor i de lagen......

15-0 hade varit bra, 10-0 godkänt och nu 5-0 efter en straff och två misstänkta offsidemål - 3 poäng och vinst, visst, men i övrigt klart underkänt!

Brrrrrrrrrrrrrr - i höstrusket!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Rufus 2013-10-31 23:51

Finns väl inte mycket att tillägga om denna match än att Sverige tog 3 självklara poäng och att laget kunde gå av planen med betyget Godkänt - men inte mer. Första halvleken var ändå rolig att ta del av, men i den andra erkänner jag att det blev allt svårare att hålla sig vaken i tevefåtöljen...

Färöarnas uppvisning ikväll var en parodi på fotboll! Elva tafatta tjejer som bildade köttmur alternativt hönsgård i boxen, slog ifrån sig bollen i panik, gnällde på allt och alla, gav de blågula tjuvnyp och knuffar och som lyckades få till ett enda anfallschans tack vare att en halvsovande Nilla Fischer lät sig avluras bollen.

Inte illa av svenskorna att trots allt göra fem fina mål och att ett par "gamlingar" plus ett par "rookies" visade framfötterna på det regnhala gräset.

Martin 2013-11-01 02:13

Har sett att det blivit stor uppmärksamhet för de 7 (!) förändringar i startelvan som Pia S gjorde från fiaskomatchen i Bosnien men det jag direkt noterar är att 5 av dom gjordes i 'försvaret' (balansspelaren, backlinjen och målvaktsposten) och därför fick samma offensiva spelare chansen igen.

Det verkar som att man har mycket större tålamod med de offensiva spelarna än med de defensiva som aldrig får chansen att känna någon 'trygghet' vilket jag finner märkligt då vårat försvarsspel i stort fungerar 'bra' medan offensiven inte gör det.

Kul att Hjohlman fick göra mål och får man önska något så är det att fler av våra duktiga unga offensiva spelare kan få chansen i framtiden för det behöver hända något då våran offensiv verkar sönderläst av motståndarna.

När vi har fler offensiva talanger än på mycket länge med Hurtig, Banusic och Blackstenius i främsta ledet är det faktiskt för dåligt att ingen av dom fått chansen att pröva på spel på högsta landslagsnivå. Är det missriktad omtanke gentemot F18/19-landslaget som ligger bakom detta så måste det omedelbart bli en förändring för framgångar för flicklandslagen betyder inte något om man inte drar nytta av dom Damlandslaget.

Noterbart är också att av det så framgångsrika F19-landslag som vann VM-guld för några år sedan så är det nästan ingen som lyckats ta steget/fått chansen att spela in sig i Damlandslaget och vad var det guldet egentligen värt då ?

Rufus 2013-11-01 12:40

Intressant påpekande i sista stycket, Martin! Jag är dock osäker på vad du syftar på angående F19/U19? Är det den lyckosamma konstellationen från EM 2012? Här börjar ändå en och annan sippra in i A.landslaget, Jenny Hjolman och Elin Rubensson t ex. Säkerligen kommer många av de bästa unga talangerna att slussas in i Sundhages trupp allteftersom. Det tycks ju som om Pia är mer benägen att prova nya namn och nya uppsättningar än hennes föregångare på förbundskaptenstronen.

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.