Linköping slog Tyresö med mittfältare i målet

Linköpings FC vann med klara 4-1 mot Tyresö på hemmaplan. Därmed har de inte förlorat en endaste hemmamatch på hela säsong och visar att de vill vara med och spela om guldet i framtiden.
Glädje i hemmalaget efter Jonna Anderssons 3-0 mål. Johanna Frisk och Linda Sembrant verkar inte lika glada. Foto: Filip Oskarsson

För någon vecka sedan sa Tony Gustavsson, tränare i Tyresö FF, att Damallsvenskan är en tvålagsliga. Idag fick serietrean Linköping möjligheten att bevisa motsatsen. I den, för tabellen, betydelselösa matchen mellan Linköping och Tyresö körde tabelltrean, med en mittfältare som målvakt, över serietvåan som kom till spel utan världsstjärnan Marta och skyttedrottningen Christen Press.

Det rasslade till bakom Carola Söberg i Tyresömålet redan efter två minuter Emma Lennartssons svepande inlägg nådde Pernille Harders fötter och 1-0 var ett faktum.

En halvtimme senare testade Tyresö, genom Caroline Graham Hansen, Linköpings burväktare för första gången i matchen. Med både Sofia Lundgren och Lina Ringshamre på skadelistan var det mittfältaren Pernilla Larsson som stod i hemmalagets mål och plockade in Hansens frispark i skopan. Efter räddningen satte Larsson igång spelet snabbt och bollen nådde den unga talangen Stina Blackstenius som kyligt rundade Söberg och rullade in 2-0 till hemmalaget. 2-0 blev 3-0 innan halvtidsvilan genom Jonna Andersson.

Båda lagen saknade nyckelspelare i denna match. Förutom att Larsson fick ta platsen i målet hos Linköping saknade hemmalaget bland annat mittbacken och lagkaptenen Charlotte Rohlin. Tyresö å sin sida vilade såväl Marta som lagets alla amerikanskor och båda spanjorskorna.
Detta gav en kvalitetssänktning i spelet mot vad vi är vana att se när dessa lag möts. Men det var ändå Linköping som var det bättre laget och höll i taktpinnen från start till slutsignalen ljöd.

Några minuter in i den andra halvleken gjorde Blackstenius sitt andra, och Linköpings fjärde, mål i matchen. Tyresö spelade upp sig i den andra halvleken och hade ett par chanser att spräcka Larssons nolla. Men Larsson räddade bland annat ett avslut från Caroline Seger och såg ut att hålla nollan mot Damallsvenskans målfarligaste lag.

Men i matchens sista spark letade sig ett avslut från Caroline Graham Hansen in bakom Larsson. Matchen slutade 4-1 efter att Linköping missat en straff. Såväl Linköpings Jennie Nordin som Tyresös Karin Lissel fick syna det röda kortet under den andra halvleken.

Efter matchen passade vi givetvis på att prata med huvudpersonen och dagens publikfavorit – mittfältaren som tagit plats i målet
- Säsongen har varit lite upp och ned för mig, väldigt mycket ner men annorlunda. Då blev jag väldigt arg att jag inte fick hålla nollan, det hade varit roligt att kunna säga att man höll nollan mot Tyresö, säger Petra Larsson och berättar sedan att hon blev ”skitsur” när hon såg Hansens boll leta sig in.

Larsson, om fick veta att hon skulle ta plats i målet först några timmar innan matchen, fick visa sina kvaliteter som målvakt några gånger under matchen.
- Högklassiga vet jag inte, men jag gjorde några räddningar i alla fall och jag fick boxa en gång men då glömde jag spänna handlederna, så nu har jag lite ont.

Professorn 2013-10-20 19:13

Tyresö var verkligen bleka idag, det kunde ju faktiskt blivit både 5 och 6-0, då LFC hade en boll i mål som blev bortblåst och en missad straff.

Martin 2013-10-20 22:59

Ja den här matchen visade ju det orimliga i att ha landskamper som krockar med seriespelet i Damallsvenskan, förhoppningsvis är detta något man kommer slippa se kommande säsong. Nu är det väl i o f s troligt att de amerikanska spelarna hade fått vila i vilket fall då Tyresö på sin hemsida i inför-matchen snacket betonat hur "oviktig" denna match var och att man därför skulle spara så många spelare som möjligt.

Samtidigt bör det nog störa Tyresö en smula att se hur mycket sämre än LFC man faktiskt visade sig vara utan en del av sitt stjärngalleri för det var ju inte på långa vägar ett ordinarie hemmalag man ställdes emot med en utespelare i mål, Rohlin och Magda Ericsson utanför truppen, Jessica Samuelsson som mittback och forwarden Jonna Andersson som vänsterback.

Därför kan jag ändå känna en viss glädje/stolthet över segern för även Tyresö-B är ett riktigt vasst lag med många landslagsspelare där framförallt Seger var riktigt bra, däremot kändes det inte som att Dahlqvist alls fick ut något i matchen. Att det dessutom var LFC-B som krossade dom och såg till att man nu fick gå igenom säsongen som obesegrade på hemmaplan va riktigt kul.

Även om Petra L blev utsedd till matchens lirare så kändes det för mig som att tvåmålsskytten Stina Blackstenius var vassast i hemmalaget. Skulle hon bara bli lite mer 'ego' och inte leta passningar så ofta så kommer hon hamna i toppen i skytteligan nästa säsong och fortsätter hon utvecklas så ska hon med som 'joker' till VM 2015 då hon är en annan typ av forward än de vi har i Damlandslaget idag och med sin rättframhet och fysik ger en till dimension i spelet. 8 mål på blott 11 matcher från start tyder ju på en viss målfarlighet också :)

Förutom Blackstenius så var ju 'Magic' Harder som vanligt briljant och gick idag 1+1 och utökade klubbrekordet till 18 mål på en och samma säsong. Inte illa för en 20 åring med så mycket förväntningar på sina axlar.

Martin 2013-10-20 23:19

Lite tragiskt också att man nu läser om LdB Malmös/Rosengårds tränare Eidevall som beklagar sig över 'cirkusen' i denna match och fortsätter ösa skit över LFC för att de till skillnad mot hans egna lag inte har en ungdomsakademi. Att denna pajas inte verkar reflekterat över att LFC har en mindre än hälften så stor budget och därför tyvärr inte har råd/möjlighet att hålla sig med Flicklag nedåt i åldrarna är direkt pinsamt.

Dessutom låter ju faktiskt LFC svenska talanger få chansen 'på riktigt', d v s i A-laget, och det är ju något hans eget lag minst sagt borde bli bättre på.

Rufus 2013-10-21 13:16

Vi ska inte bry oss alltför mycket om vad Malmös... förlåt, Rosengårds och Tyresös tränare kläcker ur sig för grodor. Båda herrarna har förmånen att blicka ner (se ner?) på resten av Damallsvenskan von oben. Att deras lag också är två överbefolkade främlingslegioner vars värvningspolicy hotar den inhemska återväxten för talanger är en allvarligare sak, som överglänser detta med egna små "akademier". Tyvärr är det oftast så, i både Tyresö och Malmö, att när egenfostrade spelare är mogna för A-lagsspel sätts de istället på bänken, till förmån för någon färdig produkt utifrån stora världen. Trist och som sagt och en fara för svensk damfotbolls framtid - även om inte de två topplagen inte är de enda syndarna!

Martin 2013-10-21 21:06

Jag ska ju säga att jag i sak håller med Eidevall om att det är synd att inte alla elitlag i Dafotbollssverige kan hålla sig med ungdomslag nedåt i åldrarna för på sikt är det ju faktiskt direkt nödvändigt om svenska damallsvenska klubbar ska kunna hävda sig internationellt.

Det är mera hans sätt att uttrycka sig som känns väldigt 'von oben' vilket är tråkigt då ju även han måste veta att LFC och övriga klubbar i den lägre ekonomiska divisionen gör vad man kan men det går ju inte att trolla med knäna och i slutändan blir det en ekonomisk fråga. LFC:s klubbdirektör har ju själv sagt att man är missnöjda med hur ungdomssatsningen fungerat så här långt vilket man ju också ska vara.

Till nästa säsong hoppas jag LFC avbryter försöken att sammarbeta med regionens klubbar på lägre nivåer angående talangutveckling och istället samlar ihop de mest talangfulla spelarna i ett helt eget lag så man kan få den kontinuerlighet som krävs för ett bättre resultat framöver.

Rufus 2013-10-21 19:56

En negation ("inte") för mycket i mitt inlägg ovan. Slarvigt! Antar att alla ändå fattar...

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.