Sirius-seger i sista hemmamatchen

Eftersom både AIK och Eskilstuna United gick fullt igår var dagens match i Uppsala betydelselös. En allsvensk plats går inte längre att nå för Sirius och QBIK parkerar i mitten av tabellen utan möjlighet att avancera eller risk att trilla ur. Därför var hemmatränarnas order till damerna helt enkelt ”Gå ut och ge järnet framåt. Och se till att ha kul.”. Och det blev det - för Sirius som vann med 3-0.
Siriusjubel efter första målet på 274 minuter. FOTO: Mats Karlström

Matchen började också i ett högt tempo och Sirius tog hand om kommandot. Efter tio minuter hade Sirius krigat fram både en hörna och ett par rejäla målchanser innan QBIK fick sin första möjlighet, en hörna som dock rann ut i sanden.
Uppenbarligen blev hörnan lite av tändvätska för gästerna som tog över matchen och krigade sig fram till flera halvchanser. Sirius kämpade sig dock snart tillbaka in i matchen och därefter vidtog en lång period utan målchanser. Båda mittfälten bytte av varandra vid bollen och det hände inte särskilt att skriva hem om.

Redan efter 20 minuter tvingades hemmalagets Fanny Andersson lämna planen på grund av sjukdom och 25 minuter in i halvleken drog hela Studenternas efter andan när Allysha Chapman krockade med QBIKs Mia Skoglund vid en luftduell. Skoglunds axel tog precis där Allysha tidigare under säsongen drabbats av ett käkbrott. Allysha sänker man inte i första taget och efter att hon samlat sig några minuter vid sidlinjen brakade hon in i handlingen igen.
Sirius tog över allt mer och första målchansen blev Jenny Janssons när hon drog på en rökare som blåste en bit över ribban. Strax därefter smekte Caroline Lundberg en perfekt boll jäms med stolparna och Jenny Jansson hann sånär fram med stortån.
Fem minuter senare var det dags för Jennifer Egelryd att stå för den öppnande passningen. Jenny Jansson tog åter emot, vände upp och sköt strax utanför bortre stolpen.
Vid det här laget hade Sirius mer eller mindre tagit över matchen. QBIK tog en liten sväng upp och utmanande Sirius försvar men blev snabbt avväpnade. Snabb omställning och Tessa Gavilsky avlossade ett skott som även det seglade över ribban.
Strax före halvtid drogs Julia Lyckberg ner nära främre hörnstolpen och lade en rysare till frispark som gästernas keeper Maria Yatrakis hade uppenbara problem att få fatt på. Tyvärr fanns ingen på plats för att ta vara på chansen. I det påföljande anfallet fick QBIK:s Jocelyn Charette på en rökare som passerade strax utanför främre stolpen hos Emelie Almesjö.

Andra halvlek inleddes med stabilt hemmaspel, och redan efter en kvart hade man hunnit avverka ett antal chanser, bland annat ett skott över ribban från Allysha Chapman. Inte förrän i den 63:e minuten kom den första QBIK-chansen, även denna gång signerad Jocelyn Charette.
Sirius fortsatte att mala på och i den 74:e minuten var äntligen 274 minuters måltorka över för Sirius. När ett hårt skott från Jenny Jansson studsade tillbaka ut i boxen var Linnéa Eriksson där och dängde in lädret.
Sirius hittade sin energi och trummade vidare mot QBIK-målet. Ett alltmer tröttkört QBIK-försvar hade svårt att freda sig och i den 83 minuten var det åter dags för Maria Yatrakis att vittja maskorna efter ett knallhårt skott i bortre krysset, med avsändare Caroline Lundberg.
QBIK var vid det här laget ett slaget lag och slog nu endast ifrån sig. Något som inte hjälpte särskilt bra mot ett målmedvetet krigande Sirius. Efter en del trassel i boxen kunde Jennifer Egelryd dundra in hemmalagets tredje mål för dagen. Därmed var matchen stängd och Sirius backade hem en smula, dock med full kontroll på händelserna, och med ett par snabba omställningar som blev resultatlösa.
Med dagens match gav Sirius damer en tydlig signal att de har för avsikt att avsluta serien på starkast möjliga vis. Kvar att kämpa för är även några rekord för historieböckerna. Sirius är nämligen det lag som till dags dato släppt in minst antal mål, och som har den bästa målskillnaden. En viss chans finns också att bli målrikaste lag men dit är det en bit.

Sirius – QBIK 3 – 0 (0 – 0)
Målskyttar:
Linnéa Eriksson (74), Caroline Lundberg (83), Jennifer Egelryd (88)

Text: Mats Karlström

Taggar: ,

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.