Umeå IK behövde inte öka takten efter första kvarten

Umeå IK FF inledde hemmamötet mot Kristianstads DFF med att rada upp målchanser. Det tog bara 16 minuter för Umeå att skaffa sig en betryggande 3-0 ledning och det kändes som att Umeå ju längre matchen led slog av på takten något. Framförallt i den andra halvleken verkade Umeå mer bevaka ledningen än att försöka utöka den. Slutresultatet skrevs till 3-1 efter 3-0 i halvtid inför 230 tappra åskådare, en solig men ändå kylig höstdag på T3 Arena.

Umeå tog ledningen knappa nio minuter in i matchen när Ogonna Chukwudi påpassligt höll sig framme på en retur. Vid det laget hade Umeå redan levererat åtminstone två målchanslägen och Kristianstad fick inrikta sig på försvar. Två minuter senare var det dags för 2-0 när Lina Hurtig nådde Emmelie Konradsson med ett inlägg från högerkanten. Konradsson bredsidade på volley bollen elegant i mål, otagbart för Hedvig Lindahl i Kristianstadsmålet. 16 minuter in i matchen kom 3-0 på ett självmål. Upprinnelsen var att Emmelie Konradsson drev upp bollen på högerkanten, förlängde till Jennie Hjohlman som drev ner mot kortlinjen och med ett klassiskt snett-inåt-bakåt-inlägg försökte nå Konradsson. Kristianstadsbacken Mia Carlsson hann emellan men brytningen gick rakt i eget mål.
Kristianstad gjorde ett tidigt byte när lagets klart vassaste målskytt och poängplockare Margrét Lára Vidarsdóttir gick av redan efter 33 minuter.
–Jag fick en skada i baksidan av höger lår ner mot knät vid förra matchen mot Vittsjö, berättade Vidarsdóttir efter matchen. Jag ville verkligen spela men när vi låg under med 3-0 och jag fick mer ont så valde jag att byta.

Umeå gick till halvtidsvila med en betryggande ledning men såg litet bekväma ut i den andra halvleken. Kristianstad, som i den första halvleken inte skapat en enda farlighet, lyckades flytta upp laget och gick över till en 3-backslinje. Satsningen framåt gav också reducering till 3-1 i matchminut 65. Marija Banusic och gamla Umeåbekantingen Johanna Rasmussen, som spelade i Umeå 2008 och 2009, samspelade på vänsterkanten, Rasmussen slog ett väl avvägt inlägg som Mia Carlsson omarkerad framför mål inte gärna kunde missa. Närmare än så kom dock inte Kristianstad som fick återvända poänglösa hem till Skåne. I och med att Vittsjö samtidigt lyckades besegra KIF Örebro gick också Vittsjö förbi i tabellen vilket gör att Kristianstad slutar på en 9:e plats i årets Damallsvenska. Örebros förlust innebar också att Umeå gick förbi i tabellen och slutar på en godkänd 5:e plats.

–Det har varit en konstig säsong, sammanfattade Kristianstads tränare Elisabet Gunnarsdottir årets insats. Vi har presterat långt under våra förhoppningar inför säsongen. Men vi vet vad som är problemet och kommer att rätta till det, avslutade Gunnarsdottir som har ytterligare 1 år kvar på sitt kontrakt och därför fortsätter minst en säsong till.

Umeåtränaren Joakim Blomqvist gjorde däremot, som damfotboll.com tidigare berättat, sin sista match med laget. När han sammanfattade sina fyra år som tränare och årets säsong så var Blomqvist tämligen nöjd med vad de tillsammans har presterat:
–Vi har ett härligt ungt lag som nästan är där, i den yttersta toppen. Utifrån förutsättningarna med den skakiga ekonomin och den omstart vi fick göra så är det fantastiskt att se hur spelarna i laget har utvecklats och vågar ta för sig mer och mer. De sista 4-5 matcherna har varit otroligt roliga för oss, nu är alla där vi vill att dom ska vara. Det känns speciellt att det nu är över men jag är jätteglad för de här åren och hur vi har utvecklats tillsammans.

Nu återstår det för klubbledningarna i respektive lag att få ihop slagkraftiga trupper inför säsongen 2014. Enligt sport.nu byter Ogonna Chukwudi Umeå mot KIF Örebro. Umeås mittback Katrin Jonsdottir har gjort sitt i Umeå och mittbackskollegan Alexandra Nilsson ryktas på väg norrut. Långtidsskadade landslagsspelaren Emma Berglund har ännu inget kontrakt för nästa säsong. Positivt för Berglunds del är att rehabiliteringen efter korsbandsskadan går planenligt och hon ska förhoppningsvis vara helt återställd när säsongen 2014 drar igång. Sen väntar förstås alla Umeåfansen med spänning på vilka tränare som kommer att knytas till laget inför de kommande åren. Det blir en intressant Silly Season.

Målen i matchen
9 min 1-0 Ogonna Chukwudi
11 min 2-0 Emmelie Konradsson
17 min 3-0 Självmål
65 min 3-1 Mia Carlsson

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.