Hjörring gammal bekant för Linda Sembrant

Tyresös resa i Champions League fortsätter, med ständigt nya förutsättningar. Succéseger som underdog mot Paris Saint-Germain i första omgången, på plats i Hjörring för åttondelsfinal är svensklaget favoriter till avancemang.
Linda Sembrant, Tyresö FF. minns sitt förra lyckosamma besök i Hjörring och UEFA Women´s Champions League. FOTO: Anders Henrikson (arkiv).

- Det spelar ingen roll om folk utifrån tycker du är favorit eller inte, prestationerna i de här två matcherna blir avgörande, säger Linda Sembrant.

Det är dan före dan i samhället på norra Jylland. Linda Sembrant känner att tävlingsnerven börjar infinna sig och vill gärna låta spelet tala.

En blick ut över spelplatsen för lördagens bortamatch kan innerbacken tillåta sig. Ögonen sveper över Hjörring stadion, Sembrant ler och känner igen sig. Det är hon inte ensam om ur svensk synvinkel.

Planen är välbekant cupunderlag. Sommartid gäller ungdomsturneringen Dana Cup och i slutet av hösten anländer damallsvenska lag i ett stadigt flöde.

De två senaste åren har Kopparbergs/Göteborg tagit gräset i besittning för åttondelsfinal i Champions League, nu har Tyresös spetsformation kommit för samma uppgift.

Linda Sembrant värderar grönytan i sensäsongskrud och minns sitt senaste besök, med KGFC 2011.
- En tajt match, vi vann med 1-0. Planen var sådär, en ganska grisig match på det sättet, säger hon.

När solstrålarna stundtals bryter igenom det höstliga molntäcket framstår mattan som frodigt grön. Kanske en bedräglig kulör, prognosen lovar regn vilket kan innebära 90 tungsprungna minuter för Tyresö.
- Härifrån ser det iallafall fint ut, vi får se på närmare håll, säger Sembrant.

Fortuna Hjörring har hemmafördelen först men hade säkert sluppit den ständiga svensklottningen för att öka sin sportsliga chans.

Medan serieledarna, utan förlust efter tolv omgångar av den danska ligan, driver en målmedveten satsning på talanger framför ekonomiskt kostsamma stornamn och ständigt lever på toppen hemmavid i Danmark, verkar det aldrig riktigt våras internationellt.

Tuffa motståndare och jämnt flera gånger men historien har upprepat sig med farväl i åttondelsfinalen fyra år i rad.

Lagkaptenen och backklippan Janni Arnth är en av sex spelare från den danska EM-truppen som hör hemma i Hjörring, därutöver bland annat anfallaren Nadia Nadim. Den internationella uppbackningen består bland annat av rumänska anfallaren Laura Rus och ukrainska målvakten Irina Zvarych.

Medelåldern i lördagens startelva lär bli 23 år, Hjörring känner underlaget väl och vet sin kapacitet.
- Vi har förberett oss bra. Vår chans blir att spela hårt, vara cyniska och beredda att stänga ner för chanser i 90 minuter, säger Janni Arnth.

Linda Sembrant får replikera på uppstuds - om motståndarna prioriterar fysiken ska väl Tyresö satsa på speed?
- Fart och hårt, vi har många olika egenskaper och olika sätt att anfalla på, säger hon.

Lita på att Tyresö vill genomföra matchen med offensiva ytterbackar, blanda genomskärare längs marken med långbollar för att bryta sönder försvaret.

Dessutom står laget på en god grund med sin egen defensiv, PSG förmådde blott ett mål på straff i den förra CL-omgången.
- Det var försvarsspel från elva man, vi gjorde det väldigt bra. Det försvarsspelet ska vi ta med oss, samma prestation eller bättre gäller imorgon, säger Linda Sembrant som passade ihop med nya mittbacken Whitney Engen i returen (0-0) i Paris.

Samarbetet satt direkt i Engens första, sena årsdebut för Tyresö.
- Vi har kommit närmare varandra för varje minut, kompletterar varandra och gör varandra bra.

Vem ska vara styrande av er?
- Där hjälps vi åt, vi drar varandra åt rätt håll för att hålla laget kompakt.

Slår kompakt, fysisk fotboll igenom som helhetsbild gynnar det Hjörring mer än Tyresö. Men det är bara en bricka i spelet, blir det inte alltför mycket av det blöta fältets schack behåller Tyresö favoritrollen till torsdagens onsdagens hemmaretur.

Linda Sembrant avstår dock från tipsresonemang, utöver det stora målet.
- Vi vill bara ta oss vidare och låta resan fortsätta, säger hon.

Lördag 15.00 Fortuna Hjörring - Tyresö FF

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.