Tyresös förra skyttedrottning på väg tillbaka

Tyresö vill värva tre nya toppspelare i jakten på framgång i Champions League. En klasspelare i varje lagdel skall in om Tony Gustavsson får bestämma. Men det finns också en spelare som är redo att komma tillbaka. Madelaine Edlund.
Madelaine Edlund. FOTO; Anders Henrikson (arkiv).

Mitt i snacket om nyförvärv till kommande säsong frågade damfotboll.com Tyresös tränare om den förra skyttedrottningen.
Är hon på väg tillbaka?
Vill hon spela i Tyresö?
Vill Tyresö ha henne i sitt lag?
Vi fick svar på några av de frågorna och fick också veta att Edlund faktiskt redan är tillbaka:
– Om du frågar mig personligen är det inget snack om att vi vill ha henne tillbaka. Jag var överlycklig förra veckan när vi hade henne tillbaka i träning. Vi smög in henne två gånger förra veckan, första träningarna med boll och hon var med i en träningsmatch när vi spelade 11 mot 11, sade Tony Gustavsson och även Edlund berättar om de träningar hon gjorde med laget i förra veckan.
– Jo, jag har tränat med dem i kanske två veckor, säger bekräftar hon..

Lagom till säsongen 2012 meddelade Josefine Öqvist att hon skulle ta en paus från fotbollsspelandet. Hon var gravid. Under den säsongen öste Tyresös andra anfallsstjärna Edlund in mål inklusive det som avgjorde striden om den allsvenska slutsegern i Malmö. När säsongen 2013 drog igång fanns inte Edlund med och tidigt meddelades det att hon inte skulle spela under den säsong som just har passerat. För två och en halv månad sedan födde hon en dotter. Nu är skyttedrottningen som vunnit SM-guld med såväl Umeå IK som Tyresö FF på väg tillbaka. Och för att återvända till på frågan vi ställde till Gustavsson om Edlund vill spela fotboll i Tyresö nästa säsong svarar hon själv:
– Ja, jag har kontrakt med Tyresö över nästa år, efter det får jag fundera men jag är ju inte så himla gammal, så jag tycker att jag borde kunna spela några år till. Men det beror ju på hur mycket tid man känner att man har och sådant.

När Edlund valde att ta en paus från fotbollen för att skaffa barn var hon en landslagsspelare. Sedan dess har landslaget bytt förbundskapten, spelat ett mästerskap på hemmaplan och gått in i ett VM-kval.
– Just nu fokuserar jag bara på att komma tillbaka och göra det bra. Det är klubblaget som gäller först och främst, jag tänker inte på landslaget men skulle det gå så pass bra att jag blir uttagen så skulle jag köra på, säger Edlund som gjort 35 landskamper på seniornivå.

Edlund berättar att hon inte är redo för match i dagsläget, det är drygt två och en halv månad sedan hon födde dottern Alva och hon har inte hunnit träna upp muskelmassan igen. Konditionen är inte heller på topp, men det kommer nog mer av sig själv. En av Edlunds styrkor på fotbollsplanen har varit hennes snabbhet och djupledsspel, något som Gustavsson lyfter fram med ett brett leende.
– Bara hennes närvaro på Tyresövallen gör att man får ett leende på läpparna. Och var det inte Öqvist som sade att man blir snabbare efter att man fått barn? Så om Madde kommer tillbaka snabbare nu än hon var innan – då har vi ett djupledshot som heter duga.
Edlund:
- Det finns många kvinnor som kommit tillbaka och varit bättre. Titta bara på "Jossan", hon är bättre än någonsin. Det är så mycket hormoner i kroppen att det nästan är som att vara bloddopad.

Att konkurrensen i Tyresö blivit tuffare sedan hon avgjorde seriefinalen mot LdB FC Malmö för drygt ett år sedan skrämmer inte Edlund. Snarare har det påverkat hennes beslut att ta sig tillbaka på ett positivt sätt.
– Vi har fått in nya spelare och blivit bättre som ett lag, det är klart att det blir en drivkraft för mig. Jag vill spela för att utvecklas, avslutar anfallsesset som till meriterna ovan även kan lägga till UEFA Women´s Champions Cup med sitt tidigare klubblag och VM-brons med landslaget.

Rufus 2013-11-17 13:31

Vi konstaterar två stora händelser i Edlunds liv detta år: Hon är snart redo för spel igen, men - framförallt - hon fick en dotter! Den lilla heter för övrigt Alva...

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.