Tyresös förra skyttedrottning på väg tillbaka

Tyresö vill värva tre nya toppspelare i jakten på framgång i Champions League. En klasspelare i varje lagdel skall in om Tony Gustavsson får bestämma. Men det finns också en spelare som är redo att komma tillbaka. Madelaine Edlund.
Madelaine Edlund. FOTO; Anders Henrikson (arkiv).

Mitt i snacket om nyförvärv till kommande säsong frågade damfotboll.com Tyresös tränare om den förra skyttedrottningen.
Är hon på väg tillbaka?
Vill hon spela i Tyresö?
Vill Tyresö ha henne i sitt lag?
Vi fick svar på några av de frågorna och fick också veta att Edlund faktiskt redan är tillbaka:
– Om du frågar mig personligen är det inget snack om att vi vill ha henne tillbaka. Jag var överlycklig förra veckan när vi hade henne tillbaka i träning. Vi smög in henne två gånger förra veckan, första träningarna med boll och hon var med i en träningsmatch när vi spelade 11 mot 11, sade Tony Gustavsson och även Edlund berättar om de träningar hon gjorde med laget i förra veckan.
– Jo, jag har tränat med dem i kanske två veckor, säger bekräftar hon..

Lagom till säsongen 2012 meddelade Josefine Öqvist att hon skulle ta en paus från fotbollsspelandet. Hon var gravid. Under den säsongen öste Tyresös andra anfallsstjärna Edlund in mål inklusive det som avgjorde striden om den allsvenska slutsegern i Malmö. När säsongen 2013 drog igång fanns inte Edlund med och tidigt meddelades det att hon inte skulle spela under den säsong som just har passerat. För två och en halv månad sedan födde hon en dotter. Nu är skyttedrottningen som vunnit SM-guld med såväl Umeå IK som Tyresö FF på väg tillbaka. Och för att återvända till på frågan vi ställde till Gustavsson om Edlund vill spela fotboll i Tyresö nästa säsong svarar hon själv:
– Ja, jag har kontrakt med Tyresö över nästa år, efter det får jag fundera men jag är ju inte så himla gammal, så jag tycker att jag borde kunna spela några år till. Men det beror ju på hur mycket tid man känner att man har och sådant.

När Edlund valde att ta en paus från fotbollen för att skaffa barn var hon en landslagsspelare. Sedan dess har landslaget bytt förbundskapten, spelat ett mästerskap på hemmaplan och gått in i ett VM-kval.
– Just nu fokuserar jag bara på att komma tillbaka och göra det bra. Det är klubblaget som gäller först och främst, jag tänker inte på landslaget men skulle det gå så pass bra att jag blir uttagen så skulle jag köra på, säger Edlund som gjort 35 landskamper på seniornivå.

Edlund berättar att hon inte är redo för match i dagsläget, det är drygt två och en halv månad sedan hon födde dottern Alva och hon har inte hunnit träna upp muskelmassan igen. Konditionen är inte heller på topp, men det kommer nog mer av sig själv. En av Edlunds styrkor på fotbollsplanen har varit hennes snabbhet och djupledsspel, något som Gustavsson lyfter fram med ett brett leende.
– Bara hennes närvaro på Tyresövallen gör att man får ett leende på läpparna. Och var det inte Öqvist som sade att man blir snabbare efter att man fått barn? Så om Madde kommer tillbaka snabbare nu än hon var innan – då har vi ett djupledshot som heter duga.
Edlund:
- Det finns många kvinnor som kommit tillbaka och varit bättre. Titta bara på "Jossan", hon är bättre än någonsin. Det är så mycket hormoner i kroppen att det nästan är som att vara bloddopad.

Att konkurrensen i Tyresö blivit tuffare sedan hon avgjorde seriefinalen mot LdB FC Malmö för drygt ett år sedan skrämmer inte Edlund. Snarare har det påverkat hennes beslut att ta sig tillbaka på ett positivt sätt.
– Vi har fått in nya spelare och blivit bättre som ett lag, det är klart att det blir en drivkraft för mig. Jag vill spela för att utvecklas, avslutar anfallsesset som till meriterna ovan även kan lägga till UEFA Women´s Champions Cup med sitt tidigare klubblag och VM-brons med landslaget.

Rufus 2013-11-17 13:31

Vi konstaterar två stora händelser i Edlunds liv detta år: Hon är snart redo för spel igen, men - framförallt - hon fick en dotter! Den lilla heter för övrigt Alva...

Sista inlägget på damfotboll.com är gjort. Foto: Fredrik Hasselgren

Slutet på en era med damfotboll.com - UPPDATERAD INFO

April 2017 – Sverige fortsätter uppladdningen till sommarens EM – Seriestart i Damallsvenskan och Elitettan – Semifinaler i Champions League med ”svenskduell” – Damfotboll.com kommer tillbaka

Ge June chansen på liggande boll - då....

Piteå besegrade Eskilstuna United hemma med 2-1 (1-0) inför hela 1 926 på ett soldränkt LF-arena. June Pedersen och Irma Helin blev stora matchvinnare.
Lotta Schelins första insats i Rosengårds träningströja.

OS och Rosengård ger Lotta Schelin en hektisk sommar

Att vinna en allsvensk guldstrid och att ta FC Rosengård långt i Champions League blir kommande drivmedel. Än så länge har Lotta Schelin bara hunnit med det första passet med sin nya klubb.

Klart med ny målvakt till Linköping

Efter Matilda Haglunds korsbandsskada tidigare i vår så har Linköpings FC haft en målvaktsposition vakant i truppen. Nu är det klart med ersättare till Matilda, och det kommer att bli Chandra Bednar som klubben signerat ett korttidskontrakt med gällande höstsäsongen.
Irma Helin gör sin andra säsong i Piteå. FOTO: Peter Skaugvold/Bildbyrån.

Tredjeplatsen på spel mellan Piteå och Eskilstuna

Halvårsskiftet är tiden på året när det är svårast att skilja dag från natt längst upp i norr. Mot halvtid i seriespelet vill Piteå IF gärna bli en ljuspunkt och ta över tredjeplatsen.
Wilma Stenman hade svårt att hålla tårarna borta men bjöd ändå på ett lite leende. Foto: Anette Börjesson

Vinsten, ett silver och kompisar för livet

En silvermedalj brukar sällan bli någon stor tröst för de förlorande spelarna och precis så såg det ut när vi inledde intervju med Wilma Stenman, back i Västerbotten som hade svårt att hålla underläppen still men det gick.
Skåne vann Cup Kommunal 2016. Foto: Anette Börjesson

Skåne överlägset i finalen

För 11:e gången vann Skåne Cup Kommunal efter att ha finalbesegrat Västerbotten i Halmstad med 3-0. Det var aldrig någon tvekan om vart segertrofén skulle hemföras.

Klart för finalen i Cup Kommunal

Så här i slutet av juni precis efter midsommar spelas finalen i Cup Kommunal. Då koras vilket fotbollsdistrikt som ska bli landets bästa och 2016 står slaget mellan Skåne och Västerbotten. Spelplats som vanligt Halmstad Arena (Sannarp) onsdag kl 19.15,
Stina Blackstenius glad över OS-platsen. Foto: Bildbyrån

Få överraskningar på Rio-resan

Efter att Pia Sundhage presenterat namnen på de utvalda vet vi när, var och vem som ska göra det för Sverige i OS. Frågan är bara hur det ska gå under augustidagarna i Brasilien.
Pia Sundhage presenterade OS-truppen under Elitflicklägret i Halmstad. Foto: Bildbyrån (arkiv)

OS-truppen klar

På tisdagen presenterade förbundskapten Pia Sundhage den slutgiltiga OS-trupp på 18 spelare (plus fyra reserver) som ska representera blågult under OS i Rio som spelas i augusti. Presentationen skedde på elitflicklägret i Halmstad.
Chloe Logarzo. Foto: Eskilstuna United

Australiensisk landslagsspelare till Eskilstuna

Två matcher återstår av vårsäsongen av Damallsvenskan men redan nu kan United presentera ett nyförvärv inför höstsäsongen i den australiensiska landslagsspelare Chloe Logarzo.
Emma Lind har siktet inställt med LB07. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Emma Lind vill mer efter resan till serietoppen

De första månaderna i den nya klubben fick hon skruva ner konkurrensinstinkten och ta sig tillbaka från skada. Nu tävlar Emma Lind på lika målvaktsvillkor i LB07 och trivs med tillvaron i Malmö och i toppen av Elitettan.
AIK strået vassare i dagens match. Foto: Björn Pettersson

Sirius utan chans mot AIK

AIK kom till dagens match med hetast vilja i bagaget och kunde resa hem med full pott. Sirius fick kännas vid sin tredje raka förlust, den här gången med siffrorna 2 - 5.
Stina Blackstenius sänkte Kopparbergs/Göteborg med segermålet som kom först i den 86:e minuten. FOTO Filip Oskarsson.

Linköping redde ut bekymren på nytt

Bättre sent än aldrig. Linköpings FC fick ingen utdelning på sin inledande forcering, frustrationen växte i takt med brända möjligheter. Sen hittade Pernille Harder luckan i Kopparbergs/Göteborg FC:s försvar och Stina Blackstenius rullade in slutresultatet 1-0.
Elaine gör comeback som spelare.Foto: Per Kristensen

Elaine gör comeback

Elaine lämnar tränaruppdraget i Älta IF och fortsätter som spelare. Pierre Gardelius du Puy tar över tränaransvaret och det är en lösning som gör att klubben ser optimistiskt på kommande seriespel.

Islands damlandslag också på gång

I FIFAs senaste världsranking av damlandslag har Island klättrat till 16:e plats. Schweiz har klättrat fyra placeringar tack vare segrar över Italien och Tjeckien som säkrade en plats i nästa års EM-slutspel.
Tove Enblom räddar före Mia Jalkerud (Foto: Anders Henrikson)

Umeå IK vinner på Stockholms stadion

Tabelljumbon Umeå IK tog säsongens första seger - borta mot DJurgården med 3-1. Målen gjordes av Lina Hurtig, Julia Hellström och Hanna Sandström. Inbytta Emilia Appelqvist reducerade en kvart före slutet för hemmalaget.
KIF Örebros Melissa Tancredi blev matchvinnare borta mot Kvarnsveden. Foto: Bildbyrån

KIF Örebro tillbaka i vinnarspåret

KIF Örebro som inte vunnit en match sedan Damallsvenskans tredje omgång tog med dagens vinst, 0-1 borta mot Kvarnsveden, ett rejält kliv upp till en sjundeplats i tabellen.
Johanna Ejdelind såg öppningar och förarbetade ett av LB07:s mål. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

LB07 stärkte greppet i toppen

LB07 började bra, fullföljde mer tveksamt men höll stilen till 2-1. De förhoppningar som Hammarby IF hade mosade hemmalaget med att göra sina två mål inom loppet av en halvtimme. Efter toppmötet leder LB07 serien med sex poäng.

Piteå spräckte Vittsjös hemmasvit

Vittsjö tog emot Piteå IF hemma på Vittsjö IP inför endast 384 personer. De fick se en match där gästande Piteå dominerade stort i första halvlek bortsett från de fösta tio inledande minuterna av halvleken. Piteå tog en välförtjänt ledning i paus. Det var skånskornas första förlust på hemmaplan i år.
Michaela Johnsson mot Ältas Anna Skugge och Lina Malmborg. FOTO: Daniel Nilsson/Bildbyrån.

LB07 litar till anfallsstyrkan i seriefinalen

Det giftigaste anfallet mot det mest stabila försvaret. Därmed inte sagt att seriefinalen, LB 07 mot Hammarby IF måste utspela sig så. ”De här matcherna är roligast att spela, prov på hur vi står oss mot topplagen”, säger Michaela Johnsson.
Hanne Gråhns möter sina före detta lagkamrater när Örebro tar sig an Kvarnsveden. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Hanne Gråhns tar sats för att besegra gamla bekanta

KIF Örebro gör söndagsresan för att möta en nykomling som satt igång säsongen mer sprudlande än det etablerade laget. För Hanne Gråhns kittlar Borlängebesöket lite extra, kontakterna med de gamla lagkamraterna i Kvarnsvedens IK gör upplevelsen speciell.

Vinst för Hovås Billdal IF mot QBIK

Det blev vinst med 2-0 för hemmalaget Hovås Billdal i en väldigt jämn match där Hovås satte sina chanser mot QBIK

Thomas tillbaka som tränare i Vittsjö

Thomas Mårtensson som av privata skäl varit borta från det delade tränarskapet i Vittsjö GIK under våren är på väg tillbaka och det innebär en förändring i ledarstaben. Håkan Magnusson och Vittsjö GIK går skilda vägar och vårt samarbete avslutades nu i veckan, meddelar klubben.

Derbyknall 1

Växjö DFF vann slaget om Småland och besegrade för första gången IFK Kalmar. Dessutom på IFK Kalmars fruktade hemmaplan Gröndal. Det blev en riktig derbymatch med svallande känslor och mycket dramatik. Och det var ytterst nära att det blivit oavgjort efter IFK Kalmars sena forcering.