AIK slår ur underläge mot tipparna

Damallsvenskans stora jojo-lag är tillbaka i den högsta serien. Denna gång för att stanna. Vi tog ett snack med AIK-tränaren Mattias Eriksson som berättar hur man jobbar med att utveckla lagets spel, att behålla unga talanger och att vara ett spelförande bottenlag med svårigheter att göra mål.
Mattias Eriksson, AIK:s tränare håller kollen på sina spelare. Foto: Bildbyrån

Mattias Eriksson var liksom undertecknad på plats på Bosön under ett gruppspel i Cup Kommunal. Han och en del andra damallsvenska tränare såg när deras unga talanger spelade match med distriktslaget. Stockholm slog Södermanland med 3-1 och Eriksson diskuterade länge och väl med Eskilstuna Uniteds tränare Viktor Eriksson under matchen. Båda är nykomlingar i den högsta serien. Men de har olika utgångslägen.
− Vi har inte samma resurser som Eskilstuna men… säger Eriksson och pekar bort mot sin kollega för att sedan fortsätta.
− Nej, men det känns bra. Jag tycker vi har fått kontinuitet, vilket inte är alldeles enkelt i fotbollen på damsidan, men även fått in några spelare som förhoppningsvis kan höja nivån.

Viktiga nyförvärv som triggas av utmaningen
Nyförvärven han pratar om heter Sarah Storck och Malin Levenstad. Den sistnämnda blir en viktig kugge för försvarsarbetet men bidrar också med en hel del rutin till ett ganska orutinerat lag.
− Levenstad betyder enormt mycket! Hon är väldigt erfaren och har varit en av ledarna i ett lag (LdB FC Malmö) som har vunnit tre av de fyra senaste SM-gulden. Sen blir det en väldig utmaning för henne att gå från ett toppenlag till ett bottenlag, men min upplevelse är att hon söker den utmaningen. Det här kan vara något som triggar henne så blir hon ännu bättre.
− Vi har många yngre spelare men liten erfarenhet, då är det viktigt att få in rutin.

Kontinuitet på spelarsidan
Rutin ja. AIK har gjort sig känd som klubben som utvecklar multum av egna talanger. Talanger som sedan lämnat när AIK åkt jojo genom serierna. Nu har talanger som Petra Andersson, Elin Bragnum och Daniella Novakovic stannat i klubben.
Hur viktigt är det att era unga talangfulla spelare har stannat?
− De vart medvetet från vår sida att försöka behålla dem, det fanns intresse för många spelare. Men jag vet inte om det är mer viktigt att utveckla och behålla dem rent resultatmässigt, däremot tror jag det är viktigt över tid att vi får fram våra egna spelare. Kan vi behålla dem lite längre är det bra för vår verksamhet och det behöver inte vara negativt för spelarna heller. Tittar man på de som lämnade efter förra säsongen var väl alla kanske inte riktigt redo. Eller, alla var redo men hamnade kanske inte i en miljö som passade dem. Några av dem har inte riktigt fast fotfäste, det behöver vi kunna erbjuda till spelare och då får de bestämma själva var de vill spela, svarar Mattias Eriksson och vi kommer osökt in på hur AIK ska göra för att denna session i Damallsvenskan ska bli flerårig.
− Vi kommer behöva vara bra på det vi, i alla fall stundtals, var bra på under 2012. Då hade vi ett ganska bra försvarsspel och var relativt bekväma i att hålla i bollen och tråka ut motståndarna. Vi letar efter ett bra försvarsspel och förmågan att vara bekväma med att hålla i bollen, då tror jag att vi kommer bli farliga. Sen måste vi bli vassare i vårt omställningsspel

Folk kommer att tippa att vi åker ut men…….
2012 slutade AIK sist i Damallsvenskan och gjorde minst antal mål i serien. Trots det lyckades AIK vinna hemma mot LdB FC Malmö, ta poäng mot Linköping, förlorade bara med uddamålet mot Tyresö och tog fyra av sex poäng mot Kopparbergs/Göteborg. Det var i möten med andra bottenlag man förlorade och tappade den damallsvenska platsen.
− För två år sedan tyckte jag att vi styrde och förde spelet mer än ett typiskt bottenlag brukar. Men vår förmåga att omsätta chanser till mål var för dålig.
I år måste utdelningen bli bättre, laget vinna fler matcher och göra fler mål. Om det lyckas får tiden utvisa men Mattias Eriksson tror på sitt lag.
− Vi är nykomlingar och vi har andra målsättningar än att vara i botten. Men det hjälper nog inte hur mycket vi talar om det för andra, det är klart folk kommer tippa att vi åker ut.

Text: Alva Nilsson

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.