Första matcherna för Stefan Rehns nya lag

I helgen startar Kopparbergs/Göteborg FCs träningsmatchsäsong med en miniturnering mot Bröndby och Fortuna Hjörring från den danska damligan. Det är ett delvis nytt lag som håller på att ta form i Kopparbergs/Göteborgs FC under överinseende av den nye tränaren Stefan Rehn, tidigare Jitex.
Stefan Rehn, ny tränare i Kopparbergs Göteborg FC. Foto: Bildbyrån

Flertalet av fjolårets profiler har lämnat laget. Tvillingarna Kristin och Marie Hammarström som tillhörde nyckelspelarna ifjol har tackat för sig inom fotbollen, landslagsspelaren Olivia Schough har blivit proffs i tyska Bayern München, mittfältaren Yael Averbuch har återvänt för spel i USA och Anita Asante har lämnat för konkurrenten FC Rosengård i Malmö. Inte heller Camille Levin, Jessica Landström och Jodie Taylor är kvar i fjolårstruppen.

Med dessa många tapp fick du Stefan direkt börja värva spelare. Tre spelare Annica Sjölund och Kathlene Fernström och Julia Wahlberg anslöt ifrån Jitex, hur känsligt var det?
– Annica och Kathlene hade redan bestämt sig för att lämna Jitex. De hamnade i Kopparbergs/Göteborg av eget val. Julia som är en mycket lovande spelare hade nog tänkt stanna i Jitex men i takt med att allt fler spelare lämnade så kände väl hon att det var bäst för hennes egen utveckling att byta riktning hon med, mer har jag inte att säga om det, säger Stefan.

Matcha in nya spelare
Ni har också fyllt på med de holländska stjärnorna Manon Melis, forward, Lieke Martens, mittfältare och Loes Guerts, målvakt. Tre nyckelspelare på viktiga positioner som ska fylla hålen efter några som slutat. Kan du redan nu säga om det är något speciellt du fäst dig vid gällande dessa spelare under de träningar som varit. Jag tänker nog mest på samspelet mellan Melis och Sara Lindén (tillbaka efter korsbandsskada 2013).
– De är tre mycket rutinerade spelare och med tanke på vilka som försvunnit från i fjol så blir de förstås viktiga i uppbyggnaden av ett delvis nytt lag. Hur vi ska spela på topp vet vi inte ännu. Fyra spelare konkurrerar i dagsläget och förutom Melis och Lindén är det Sjölund och Cathrine Dyngvold.

Ni har flera rutinerade spelare kvar, Sara Lindén redan nämnd och i backlinjen Stina Segerström och Marlene Sjöberg och unga men numera ändå rutinerade Cathrine Johansson. Jag antar att Kathlene Fernström ska göra den backlinjen komplett i mitten bredvid Stina?
– Kathlene har mycket fotboll i sig och jag hoppas att hon ska nå en ny nivå i år. Hon är absolut redo att ta en ledande roll i försvaret.
Är laget som du ser det komplett nu eller är dörren öppen för fler nyförvärv?
– Dörren är i alla fall inte stängd, skrattar Stefan som snabbt vill lämna det ämnet.

Almgren har inte gett upp
Det är två spelare som man inte hört så mycket om. Jessica Landström och Johanna Almgren som har dragits med skada efter skada. Den förstnämnda är väl inte kvar i klubben, vet du vart hon är på väg och hur står det till med Johanna. Tror du att hon klarar att komma tillbaka ännu en gång?
– Jessica fick inte förnyat kontrakt och jag vet inte om hon är på väg till annan klubb. Vad gäller Johanna så kör hon rehab för fullt och hon har viljan att komma tillbaka så mycket vet jag. Sen får tiden utvisa om och när det blir. Vi hoppas förstås, för Johanna är en bra spelare som vi gärna ser i laget, tillägger Stefan.

Om nya utmaningar
Efter två år i Jitex är du nu tränare för ett lag som uttryckligen säger sig ha målsättningen att slåss i toppen av Damallsvenskan. Det blir en annorlunda utmaning för dig som tränare jämfört med Jitex där ni hela tiden fick slåss för er existens, eller är det kanske ändå samma tryck på dig som tränare Stefan?
– Som tränare har man alltid ett visst tryck på sig att lyckas. I Jitex handlade det om att undvika nedflyttning samtidigt har man som tränare en egen målsättning att utveckla laget för att nå nya höjder på sikt. KGFC:s vision att utmana toppen i Damallsvenskan och att nå Champions League spel är inspirerande men även här måste man se till förutsättningarna (vi har många nya spelare) och bygga långsiktigt. Tar vi en titt på fjolårets tabell så kom KGFC fyra, och det ser väl inte så pjåkigt ut men om vi skådar närmare så handlar det om 22 poäng upp till vinnarna i Malmö. Ganska många poängs differens och till en början handlar det om att krympa det avståndet. En ny säsong ger nya möjligheter. Vi bygger ett nytt lag och vi vill spänna bågen mot högre höjder men är också realister och vet att det kan ta sin tid.

Du har varit i laget en tid nu är det något specifikt du känner att du vill förändra i form av spelstil eller annat?
– Glädjande för mig spelar ju Kopparbergs/Göteborg en passningsorienterad fotboll, man vill rulla boll och hitta kombinationer, det ska jag inte ändra på. Det gäller att hitta nästa nivå, spetsa till det lite ytterligare och hitta tydligare roller för spelarna. Det är tidigt på året ännu och som alla förstår har vi inte hunnit långt med den biten ännu. Det tar sin tid.

I helgen åker ni till Danmark för att spela en miniturnering mot Fortuna Hjörring och Bröndby. Viktig turnering eller bara bra träning?
– Matcher är kul och viktiga för att man ska börja hitta varandra på plan. Det blir en bra uppstart och jag tänker låta så många av spelarna som möjligt ska få speltid. Jag räknar det som en bra genomkörare för laget och stirrar mig inte blind på några resultat, säger Stefan.

På fredagen den 31/1 inleder KGFC minicupen mot danska Bröndby. Klockan 16:00 drar matchen igång på konstgräsplanen i Hjörring.
Söndagen den 2/2 klockan 09:00, står hemmalaget Fortuna Hjörring för motståndet.

Fakta om Kopparbergs/Göteborg FCs värvningar
Loes Geurts, 28, målvakt, Vittsjö.
Manon Melis, 27, forward, Malmö.
Annica Sjölund, 28, forward, Jitex.
Kathlene Fernström, 27, back, Jitex.
Julia Wahlberg, 18, mittfältare, Jitex
Stefan Rehn, 47, tränare, Jitex.

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.