Linda Sällström åter korsbandsskadad

För tredje gången sedan 2012 kommer Linda Sällström att missa den största delen av säsongen pga en korsbandsskada. I Linköpings vänskapsmatch mot Thailand på lördagen gick det främre korsbandet i Lindas vänster knä av och hon fick åka direkt till sjukhus från fotbollsplanen.
Linda Sällström. FOTO: Anders Henrikson (arkiv).

- Att Linda återigen drabbas av en allvarlig knäskada känns väldigt orättvist. Hon har jobbat hårt med sin rehabilitering för att komma tillbaka och så händer det igen. Att undvara Linda är givetvis ett hårt slag mot vår trupp, men framför allt ett än hårdare slag mot Linda själv, säger LFC:s tränare Martin Sjögren på klubbens hemsida.

Linda själv säger: - Jag är tacksam för all hjälp jag har fått på plats i Bangkok. Vår värdinna Kerstin Rosander och hjälpen från SAAB har varit ovärderlig.

Matchen mot Thailands landslag vann Linköping med tre mål efter mål av Pernille Harder och Stina Blackstenius.

FOTNOT: Den 16 september i fjol gjorde Linda Sällström comeback när LFC besegrade Kopparbergs/Göteborg med 3-0, drygt ett halvår efter hennes andra korsbandsoperation. Då hade hon inte spelat någon match sedan den 15 oktober 2011 när LFC mötte Piteå.

Martin 2014-01-25 20:49

Förbannat tråkigt att Sällis ska få yterliggare en säsong förstörd av ett skadat knä och förstås även ett tungt tapp för LFC som nu återigen står med en rätt tunn trupp som kommer vara skadekänslig.

Rufus 2014-01-26 00:06

Förmodar (jag är inte medicinskt sakkunnig) att det är något medfött fysiologiskt som gör att Sällströms knän - och korsband - inte står emot kroppstyngden i vissa rörelser. Det är inte så ovanligt som det låter, det finns tyvärr liknande exempel från fotbollsvärlden. Kanske är det dags för Linda att överväga riskerna med en fortsatt fotbollskarriär på elitnivå. Har för mig att hon var en mycket duktig sprinter med landslagsmeriter innan hon bytte till fotboll. Trots allt är risken för skador oändligt mycket mindre att springa rakt fram på en löparbana - här heter värsta gisslet muskelbristningar.

Får vi se Linda Sällström i Finnkampen om ett par år?

TureiYtterby 2014-01-26 10:04

detta har jag skrivit om flera ggr i detta forum, sett och varit med om dessa op under alla mina år som narkossköterska, det man måste veta är att tjejer har en annan anatomi i sina leder , knä och fotled än killar, alltså missar man av okunskap lägga redan i tidig ålder upp rätt styrketräning för tjejerna, bygga muskler så att när man blir snabbare, starkare ska klara påfrestningarna i snabba stopp och sidledsförflyttning. synd att man aldrig tagit detta på allvar i damfotbollen bättre utbildade tränare, sjukgymnaster, först nu på senare år man börjat ta tag i detta problem tycker jag.
det är ju bara så tragiskt för tjejerna som drabbas och oerhört svårläkt samt riskerna att drabbas igen
försökt framföra detta i olika forum, se på alpina damlandslaget och deras träning att bygga upp styrka i knä och fotleder, dom har ju oerhörda påfrestningar på knä och fotleder, och drabbas ju inte lika frekvent av korsbandskador som tjejer i damfotbollen, även om dom ju också drabbas
man kan hoppas bara att Linda tänker till noga om hon ska fortsätta, detta är ju bara så trist för henne

mia.e. 2014-01-26 16:01

När jag först läste den här nyheten, som snabbt kom ut i svt.se, Aftonbladets damfotbollsblogg bl a, undrade jag lite över vari nyhetsvärdet låg. Att en allsvensk spelare skadat sig är alltid en nyhet, rent sakligt, men jag tyckte det "skorrade" lite om den här nyheten, funderade lite över vad nyheten eller intresset låg i utifrån texterna? Var det att en viktig spelare i Linköpings allsvenska lag skadat sig, och att det var ett avbräck för Linköping inför säsongen (Sjögren: "...ett än hårdare slag mot Linda själv"). Eller att en spelare i Linköpings lag är särskilt utsatt eller otursförföljd (Anders Nilsson: "Att drabbas av tre korsbandsskador (två i ena knät och en i den andra)...är inget annat än omänskligt") vad gäller skador, eller handlar det om hur utbredda knäskador är inom fotbollen (har inte sett det i detta sammanhang) eller att fotbollen egentligen är en för tuff sport för tjejer/damer - och borde förbjudas, eller ändras eller... inte jämföras med "riktig" fotboll? (Har inte sett det heller, tack och lov, men kommentaren om särskild knäträning här - "Knäkontrollen", finns det inte ett sånt projekt på gång? - var intressant).

Eller låg det första egentliga nyhetsvärdet egentligen i en vag anspelning på att fotbollsspelare uppvuxna på andra sidan Östersjön är mindre hållbara än fotbollsspelare som vuxit upp på den här sidan samma pöl?

Det var nog inte inte illa menat, men omnämnandet här ovan av Finnkampen (men finns den å andra sidan inte med lite underförstått redan i nyheten; vem är drabbad: en "landslagsspelare" - men inte en av våra...) kändes nästan lite osmaklig när en fotbollsspelare precis skadat sig och tankarna nog - också - kretsar i de banor som andra "matar på" med nu: hur illa är det? Går det att komma tillbaka? (Är det slut nu, allting?)

...Innan man vet närmare och vet hur man går vidare med rehab.

...Eftersom en ny karriär inom friidrotten, en annan sport, inte är realistisk ens utan en knäskada att rehabilitera. Så "finnkampen" var ett ...skämt? På nått sätt. Ur ymnighetshornet vårat?

Vi är i alla fall många som varit där med skador, en del har kommit tillbaka om och om igen, andra har forsatt vid sidan av planen i en form eller annan. Man känner med Linda Sällström, "Sällis" som någon kallade henne, just nu.

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.