Press till Chicago, Klingenberg till Boston, Engen till Houston

Vid 17-tiden svensk tid släppte den amerikanska proffsligan NWSL (National Women's Soccer League) ett pressmeddelande och avslöjade var totalt 50 amerikanska, kanadensiska och mexikanska landslagsspelare kommer att lira under 2014. Uppifterna läckte ut lite tidigare och bekräftade att Christen Press ansluter till Chicago Red Stars, Whitney Engen till Houston Dash och Meghan Klingenberg till Boston Breakers.
Christen Press har maximalt fem månader kvar i Tyresö (Foto: Rainer Fussgänger)

Svenska vicemästarna Tyresö FF kommer därmed inte bara tappa sin amerikanska målvakt Ashlyn Harris utan även alla andra fyra landslagsspelare. Ali Krieger följer Harris till Washington Spirit medan den än så länge kvarvarande trion Press, Engen och Klingenberg kommer att fördelas till tre olika klubbar. Kopparberg/Göteborgs förra mittfältare Yael Averbuch gör sällskap med Harris och Krieger i Washington.

Som tidigare rapporterat vill den amerikanska ligan och det amerikanska förbundet US Soccer ha tillbaka sina landslagsspelar för att säkerställa ligans status och för att möjligtvis locka även uländska klasspelare i ett senare skede.

Än så länge kan dock Christen Press, Whitney Engen och Meghan Klingenberg vara kvar i Sverige. Man har dock kommit överens om att amerikanskornas vara eller ickevara i Europa kopplas till Tyresös öde i Champions League 2013/14. Laget har fått en förhållandevis gynnsam lottning och möter österrikiska Neulengbach i kvartsfinalen i mars, turneringens troligtvis svagaste lag. Även i en eventuell semifinal mot vinnaren i den engelska duellen mellan Birmingham och Arsenal vore Tyresö nog favorit.

Tre dagar efter Champions-League-finalen gästar svenska mästarlaget FC Rosengård (fd LdB FC Malmö) Tyresö. Möjligtvis får stjärnorna spela även denna match i omgång 7 av Damallsvenkan. I de resterande 15 matcherna kommer dock Tyresö FF ser ganska annorlunda ut.

Hela listan med landslagsspelarna:

Boston Breakers: Meghan Klingenberg (USA), Kristie Mewis (USA), Heather O'Reilly (USA), Chelsea Stewart (CAN), Kaylyn Kyle (CAN / tidigare Piteå IF)), Dinora Garza (MEX)

Chicago Red Stars: Shannon Boxx (USA), Amy LePeilbet (USA), Christen Press (USA / Tyresö FF)), Adriana Leon (CAN), Erin McLeod (CAN / tidigare Dalsjöfors GoIF), Rachel Quon (CAN)*

Houston Dash: Whitney Engen (USA / Tyresö FF)), Melissa Tancredi (CAN / tidigare Piteå IF, Dalsjöfors GoIF), Teresa Noyola (MEX)

FC Kansas City: Nicole Barnhart (USA), Lauren Holiday (USA), Amy Rodriguez (USA), Becky Sauerbrunn (USA), Desiree Scott (CAN), Lauren Sesselmann (CAN), Cecilia Santiago (MEX)

Portland Thorns FC: Rachel Buehler (USA), Tobin Heath (USA), Alex Morgan (USA), Christine Sinclair (CAN), Karina LeBlanc (CAN), Jackie Acevedo (MEX)

Seattle Reign FC: Stephanie Cox (USA), Sydney Leroux (USA), Megan Rapinoe (USA), Hope Solo (USA / tidigare Kopparberg/Göteborgs FC), Carmelina Moscato (CAN / tidigare Piteå IF)), Arianna Romero (MEX)*

Sky Blue FC: Jill Loyden (USA), Kelley O'Hara (USA), Christie Rampone (USA), Jonelle Filigno (CAN), Sophie Schmidt (CAN / tidigare Kristianstads DFF), Monica Ocampo (MEX)

Washington Spirit: Yael Averbuch (USA / tidigare Kopparberg/Göteborgs FC), Ashlyn Harris (USA / tidigare Tyresö FF), Ali Krieger (USA / tidigare Tyresö FF)), Robyn Gayle (CAN), Diana Matheson (CAN), Renae Cuellar (MEX)

Western New York Flash: Carli Lloyd (USA), Abby Wambach (USA), Selenia Iacchelli (CAN), Veronica Perez (MEX)

LÄS ÄVEN damfotboll.com´s blogg "USA har hittat sin modell"

Rufus 2014-01-03 23:13

Stor eloge till dig. Rainer, för denna utmärkta och aktuella sammanställning om den knepiga sitsen för de amerikanska utlandsproffsen!

Silfver 2014-01-04 10:57

Hoppas att man äntligen lyckas få till en livskraftig liga i USA. Ett helt engagemang och inramning kring matcherna i damlagidrotter än vad man är van med. Har sett både fotboll och basketboll i USA. Förhoppningsvis har man denna gång ett bättre samarbete med herrlagen som man har inom basketboll.

Michaela Hermansson: "Saknat en stor del av mitt liv"

I början av året tackade hon för sig som spelare. Trots utsikterna att fylla sin tid med annat än fotboll var Michaela Hermansson mottaglig för Kvarnsvedens skadebetingade nödrop.
FOTO: Bildbyrån
FOTO: Bildbyrån

Linköping till cupfinal efter 2-0 mot DIF

Linköping är klara för final i svenska cupen. Under söndagseftermiddagen slog de Djurgården med 0-2 och kan se fram emot en final mot Rosengård.
Anja Mittag fick bra utdelning mot Kvarnsveden. FOTO: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån.

FC Rosengård ohotat till finalrepris

I seriespelet åker FC Rosengård på de mest oväntade poängtapp. Svenska Cupen är en annan historia, efter 6-0 hemma mot Kvarnsvedens IK väntar den tredje raka finalen för titelhållaren.
FOTO: Bildbyrån
FOTO: Bildbyrån

Harder hjälte när Wolfsburg vann cupen

I den tyska ligan hittar vi en del bekanta ansikten från damallsvenskan. Nilla Fischer och Pernille Harder är två. Den sistnämnda blev stor matchhjälte när Wolfsburg vann cupen i Tyskland
Johanna Rytting Kaneryds Djurgården tar sig an Linköping på söndag. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Finalrepris eller skrällchans i cupen?

Mycket talar för att pokalduellen mellan Linköpings FC och FC Rosengård upprepas för tredje året. I Svenska Cupens semifinaler finns dock två krafter som drar åt andra håll.

USAs stjärnor kommer till Sverige

Pia Sundhages landslag gör sig redo för VM. I juni möter de regerande världsmästarna USA, som landar i Sverige med spelare som Carli Lloyd, Alex Morgan och Christen Press. Jill Ellis har presenterat sin trupp.

Damallsvenskans slutspurt i SVT

De stora TV-jättarna har det senaste året förhållit sig kalla till att sända ett flertal matcher från Damallsvenskan. Nu fyller SVT ut luckan i utbudet, sänder åtta matcher från och med början av september.

Söberg missnöjd trots poängen

Rsosengård fick bara oavgjort hemma mot KIF Örebro. Efter matchen handlade det mesta om 1-1-målet. – Jag tycker det är solklar frispark, säger bortalagets målvakt Carola Söberg.
Emma Jansson (t.v.) firar 2-2-målet med lagkamrater. FOTO: Christian Örnberg/Bildbyrån

Emma Janssons dubbel delade poängen på Malmö IP

FC Rosengård tappade nya poäng gentemot toppduon när bottenlaget KIF Örebro gästade Malmö IP. Hemmalaget vände underläge till ledning men sänkte garden och släppte in 2-2 till sist.
Äntligen skadefri och i sprakande målform. Linda Sällström har knappast varit bättre. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån (arkiv)

Hattrick av Linda Sällström fällde Djurgården

Djupledsspel och en synnerligen formstark Linda Sällström ledde till att Vittsjö GIK sprang ifrån Djurgårdens IF med 4-1. Tre mål på nio minuter avgjorde målmässigt redan efter en kvart, Sällström är nu i delad ledning av skytteligan.
Fredrik Andersson är ny vid Vittsjöbänken. FOTO: Krister Andersson/Bildbyrån (arkiv)

HBK-legend till Vittsjös ledarstab

Vittsjö GIK tog årets första hemmaseger, plockade placeringar i tabellen och har dessutom stärkt upp i ledarstaben. Fredrik Andersson med en lång spelarkarriär i Halmstad BK och ledaruppdrag i samma klubb syns numera vid tränarbänken.

Assi laddar för långdistansderby

Assi IF har startat med raketfart, är obesegrat inför prestigemötet med Umeå IK. Kalixlaget har en tydlig lokal förankring, lika stark hos dem som tagit sig över hela landet och fyra divisioner för att ta tillbaka sin plats.
Linköpings fyramålsskytt Maja Kildemoes. FOTO: Andreas L Eriksson/Bildbyrån (arkiv).

Säkra segrar för topplagen

Onsdagkvällens stjärna: Maja Kildemoes slog till med fyra fullträffar när hon lämnade Linköpings backlinje och fick kliva fram som ytter mot Kopparbergs/Göteborg. Främsta utmanare: Mimmi Larsson gjorde hattrick när Eskilstuna slog Kvarnsveden och behöll serieledningen.
Savannah Levin är sex matcher in i proffstillvaron med Kopparbergs/Göteborg FC. FOTO: Mathias Bergeld/Bildbyrån.

Välplanerat karriärsteg tog Savannah Levin till Göteborg

Hon avslutade fjoråret i universitetslaget USC Trojans. Nu är det proffsfotboll, utlandsspel och en vardag i Göteborg som gäller för Savannah Levin. "Jag visste redan tidigt att jag ville hit. Långsamt blir det mer och mer hem för mig", säger hon till damfotboll.com.

Skyttedrottning utmaning för serieledaren

Eskilstuna United toppar tabellen som enda obesegrade lag. En del av förklaringen stavas defensiv disciplin och flera hållna nollor, något som nästa motståndare gärna utmanar.

Fanny Andersson: "Blir en erfarenhet rikare"

Fanny Andersson ägnade helgen åt seriematch och fick begrunda förlusten med KIF Örebro. Sedan kom ett samtal från förbundskaptenen som ändrade känsloläget.

En debutant i Sundhages trupp

Sverige fortsätter uppladdningen på hemmaplan inför sommarens mästerskap i Nederländerna. Till träningsmatcherna mot USA i Göteborg 8 juni och Skottland i Växjö 13 juni har Pia Sundhage tagit ut 27 spelare.

Eskilstuna etta efter uddamålsseger

Kopparbergs/Göteborg FC träffade ribban och var närmast ledning före paus. Sedan tog Eskilstuna United över, Olivia Schough prickade in ett kanonskott som tog gästerna till serieledning med två poängs marginal.

Rosengård gick på knock mot Linköping

FC Rosengård vände på steken, kom först till skott och hade två mål i nät redan efter fem minuter. Gästerna blev första lag för säsongen att besegra Linköpings FC (3-0) och hann dessutom med att markera mot sina tvivlare i toppmötet.

Försvarsfokus inför toppmötet

FC Rosengård är under press, riskerar att nå smärtgränsen för avståndet upp till serieledaren. För Linköpings FC stundar ett intressant test om spelet håller inklusive favoritrollen. I seriens mest målfarliga lag ringer damfotboll.com upp varsin tung försvarspjäs.

Sarah Storck: "Klart att vi gärna förstör för dem"

Sarah Storck är tillbaka i storstadslaget, i den svartgula Solna-familjen. Men AIK är inte i Elitettan för att stanna, helgens match på Skytteholm ger en spännande fingervisning i toppmötet med Växjö DFF.

Nykomling vill bli bäst i Halland

Titeln ’bäst i Halland’ lockar för spelarna i både IF Böljan och Kungsbacka DFF. Bland annat hos en 19-årig, djupledslöpande forward som kombinerar fotbollen med räddningstjänst-utbildning. Wilma Persson Gullqvist närmar sig torsdagsmatchen med derbykänsla.

Nyckelspelare gör comeback i Kvarnsveden

Kvarnsveden kallar på förstärkning. Michaela Hermansson återvänder för att stärka upp det skadedrabbade laget. ”Kan jag bidra med något så vill jag hjälpa Kvarnsvedens IK.”, säger hon.

Femte raka för Linköping

Tillbaka i serieledning efter en bortamatch som tidigare vållat stora problem. Linköpings FC lade statistiken åt sidan och sprang ner KIF Örebro till seger 4-1 på Behrn Arena.
Irma Helin spelade U23-landskamp i mars. Snart väntar debut för LFC i Damallsvenskan. FOTO: Pascu Mendez / IBL Bildbyrå

Irma Helin nära LFC-debut

Medan andra Linköpingslirare spelat ihop sig och spetsat matchformen har Irma Helin haft många timmar på gymmet och på träningscykeln. Nu har nyförvärvet fått klartecken för en försenad årspremiär.