Turbine Potsdam vinner Deutscher Hallenpokal i Magdeburg

För sjunde gången på 20 år vann Turbine Potsdam på söndagen turneringen Deutscher Hallenpokal i Magdeburg. I finalen slog Potsdam serieledarna 1.FFC Frankfurt med 7:6 efter straffläggning.
Glada miner i Turbine Potsdam (Foto: Mirko Kappes)

Inför 4634 åskådare i en helt slutsålt GETEC-arena i Magdeburg började turneringen kl 10 på söndagmorgon. Det får betecknas som ett stort jippo för damfotbollen. Alla 12 lag i Bundesliga deltar och spelar i tre grupper. Matcherna spelas på 1 x 12 minuter och omedelbart efter slutsignalen måste lagen lämna planen, eftersom nästa match börjar bara en minut (!) senare. Detta ger publiken en nonstop-underhållning där hela ligan presenterar sig. Arrangemanget visades dessutom live och gratis på DFB-TV på internet. Någonting som Svenska fotbollsförbundet borde fundera på. I Magdeburg är det nämligen tyska DFB som står som arrangör. Ett fantastiskt evenemang som ger fansen möjlighet att träffa spelarna som skriver hundratals autografer.

Titelförsvarande Turbine Potsdam kom från ett stentufft träningsläger i Lindow till Magdeburg. Lagets nya målvakt Guðbjörg Gunnarsdóttir stiftade bekantskap med Potsdams träningsmetoder med nio träningar under hennes tre första dagar i Tyskland. Möjligtvis började Potsdam just därför lite trött och fick inte ihop sitt spel i början av turneringen. I gruppspelet förlorade man först mot Essen med 1:2 och när även Bayer Leverkusen lyckades vinna med 3:1 mot CL-kvartsfinalisterna såg det ut som om Turbine var nära att slåss ut. Men man vann sista matchen mot Sindelfingen med hela 6:0 och nådde kvartsfinalen som näst bäste grupptrea. Med vinster över Jena och Leverkusen stod Potsdam slutligen i final och slog Frankfurt med 7:6. Länge ledde Frankfurt genom ett tidigt mål av Meike Weber med 1:0, men minuten före slutsignalen dundrade Jennifer Zietz in kvitteringen. I straffläggningen sköt Dszenifer Maroszan förbi när Potsdam ledde med 7:6 och Guðbjörg Gunnarsdóttir hade vunnit sin första titel sedan 2008. Även Antonia Göransson fick en hel del speltid.

- Det var en väldig intensiv, men även schysst match, sade vinnarlagets tränare Bernd Schröder. - Vi alla kan vara mycket nöjda med hela turneringen som had en hög nivå.

Frankfurts tränare Colin Bell: - Straffläggningen kan alltid sluta si eller så, denna gång förlorade vi tyvärr.

Bell berömde dock Potsdam för att ha kommit tillbaka in i turneringen efter två inledande förluster. Bland publiken var även förbundskaptenen Silvia Neid: - Inomhus kan alla slå alla och det är just det som gör det så spännande, sade hon innan hon gav sig iväg till Schweiz där hon ska delta i FIFA:s Ballon d'or gala på måndagen. Tillsammans med Wolfsburgs Ralf Kellermann och Sveriges Pia Sundhage är Neid nominerad till årets tränare.

Tyska mästarna och CL-vinnarna VfL Wolfsburg förlorade redan i kvartsfinalen mot Bayer Leverkusen som vann straffläggningen med 3:2 efter Leverkusens målvakt Lisa Schmitz hade räddat den avgörande straffen mot världsspelaren Nadine Kessler.

Rufus 2014-01-13 11:16

Jag håller med Rainer om att detta evenemang borde sjösättas på svensk mark, eventuellt med vissa förändringar! Kanske kunde något av de bästa lagen i Elitettan få ställa upp om damallsvenska lag avstår nöjet.

Tyvärr tror jag att klubbledningarna i regel är för räddhågade - för att inte säga fega - för det här, med tanke på risken för skador, samtidigt som Förbundet i vanlig ordning är för konservativt. Helst må inga cirklar rubbas, går tankegångarna. Då undrar man ju, inte helt osökt, hur det resoneras inom den tyska damfotbollen. Borde inte skaderiskerna vara lika stora där, de logistiska problemen likaså? Givetvis spelar säsongsindelning och en annorlunda planering stor roll i Europas största damfotbollsland. Då borde Sverige ändå hålla sig framme och plocka åt sig några av de bästa russinen i den tyska kakan!

mia.e. 2014-01-13 19:10

Håller abslolut med, låter alldeles fantastiskt kul! Och vilken god PR för serien, ge publiken en försmak av kommande säsong, vilka som spelar var och att hitta nya intressanta lag att följa till redan kända favoriter.

Detta skulle gott kunna göras för både Damallsvenskan och Elitettan. Tänker att Elitettan kanske skulle vara lite jämnare och mer spännande att följa i sådan här cup, med utgången mer oviss? Möjligen mer ojämn nivå på lagen i Damallsvenskan och topp-tre placeringarna mer givna?

Men vilket bra sätt att få en "snabb-presentation" av lagen och spelarna! Svensk damfotboll samlad en gång om året. Om det dessutom kunde ordnas och visas på SVT/TV4 skulle det kunna vara en positiv och kul sak inte bara för lagen men för publiken man vill nå ut till också! Alternativt skulle Fotbollsförbundet från sin hemsida, någon associerad sida, kunna erbjuda möjligheten att följa en sådan cup "live" medan det pågår. Skulle fungera som fantastiskt fin PR inte bara för damfotbollen, men också för Fotbollsförbundet självt också.

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.