D23-landslaget till La Manga

Sveriges D23-landslag reser till La Manga där det blir riktigt bra motstånd i matcher 1,3, och 5 mars mot England, Tyskland och USA som alla kvalificerat sig till U20-VM i Kanada.

Förbundskapten Anneli Andersén har också ett ungt lag.
- Bara fem spelare i den här truppen är "U23" i bemärkelsen födda 1991, övriga är yngre.

Målvakter
Hilda Carlén, Piteå IF
Emelie Lundberg, Eskilstuna United DFF

Backar
Johanna Andersson, Piteå IF 
Magdalena Ericsson, Linköpings FC
Catrine Johansson, Kopparbergs/ Göteborg FC
Elin Landström, Umeå IK FF
Jennie Nordin, Linköpings FC
Sanna Svensson, Vittsjö GIK
Malin Winberg, IK Sirius FK

Mittfältare/Forwards
Jonna Andersson, Linköpings FC
Petra Andersson, AIK FF
Marija Banusic, Kristianstads DFF
Elin Bragnum, AIK FF
Malin Diaz Pettersson, Tyresö
Pauline Hammarlund, Piteå IF
Irma Helin, Djurgårdens IF DFF
Julia Karlenäs, Mallbackens IF
Mimmi Larsson, Mallbackens IF
Emma Lennartsson, Linköpings FC
Fridolina Rolfö, Linköpings FC

Rufus 2014-02-13 14:07

Det brukas sägas en del saker om U 23-landslaget och det är inte i vackra ord, tyvärr. "En frysbox", "dödens väntrum", "avstjälpningsplats" mm, är några av epiteten. Det ligger förstås en del sanning i detta. Att bli överhoppad i A-landslaget, men bli "befordrad" till U 23 är en tvivelaktig ära för unga talanger - sanningen är, att få spelare som fått göra insatser i denna trupp har sedan gått vidare till "stora" landslaget. Det är något av "ja, du är bra, men du passar inte riktigt in" .

Frågan är vilka defekter som vidlåder spelare som Irma Helin, Maria Banuzic, Magdalena Ericsson, Jennie Nordin, Malin Diaz eller Mimmi Larsson, för att ta några aktuella ur högen. Det guldkantade U 19-landslaget från 2012 har knappt någon representation alls i A-landslaget. Ganska anmärkningsvärt. Att däremot supertalanger som Lina Hurtig och Stina Blackstenius bör stå på tillväxt något år till, det kan man svälja, men om båda förbigås i fortsättningen känns det som grovt tjänstefel, snudd på det kriminella, från landslagsledningarnas sida! (Oj, där tog jag visst i ordentligt!)

Ja, Herrans vägar äro outgrundliga, precis som förbundskapteners...

Fotbollssupporter 2014-02-14 10:05

Att kalla U-23 landslaget för dödens väntrum eller en avstjälpningsplats känns både okunnigt och nedvärderande. U-23 är väl en jättebra möjlighet för våra unga talanger att få fortsätta att spela internationella matcher på hög nivå för att kunna ta ytterligare kliv i sin utveckling. Alla 19-20 åriga talanger är kanske inte mogna för att ta klivet upp till a-landslaget.

Att påstå att få spelare tar sig vidare från U-23 till a-landslaget är rent felaktigt. Tittar man på spelarna i dagens a-landslag så har samtliga spelat ett antal U-23 matcher, flertalet t.o.m. tvåsiffrigt antal.

Jag tror inte alls att dessa tjejer ser sig som överhoppade eller befordrade ner till U-23 utan ser det som ett steg i sin utveckling och en nyttig erfarenhet i sitt fotbollsliv som man alltid har nytta om oavsett om man senare tar klivet upp till a-landslaget eller inte.

Att få representera blå-gult, oavsett landslagsnivå, kan aldrig vara en tvivelaktig ära utan är alltid en stor ära som dessa tjejer gör med stolthet.

Olle 2014-02-14 20:27

Ja du Rufus dom har inget i A landslaget att göra för dom är inte tillräckligt bra som svar på din fråga. Jag tycker det är konstigt att sådana som Irma helin och Malin Diaz är aktuella över huvudtaget. Var är Helene Eke t.ex? Hon har ju spelat i allsvenskan och inte suttit på bänken. Numera i Hammarby på egen begäran.

Martin 2014-02-15 05:59

Jag har använt mig av epitetet avstjälpningsplats för D23-landslaget och det står jag för då det tyvärr stämmer i en överväldigande majoritet av fallen. Det är ju bara att kolla på denna trupp så kan man se att det inte är fler än ett fåtal av dessa spelare som någonsin kommer vara aktuella för spel i A-landslaget och även om det säkert inte skadar för just dessa spelare att få lite internationell erfarenhet så tvivlar jag på att träningsmatcher på den nivån ger mer än en seriematch i Damallsvenskan.

Kanske är det 'nedvärderande' att kalla det för en avstjälpningsplats men såvitt jag vet finns det inga D23-mästerskap och därför blir det inte riktigt på allvar i min värld. Det som också stör mig är att ett antal av dessa spelare, inte bara från mitt favoritlag ska tilläggas, knappast skulle göra bort sig i det riktiga Damlandslaget och då blir ju den utsökta frågan varför de inte får hänga med till Algarve särskilt när vi har ett A-landslag som gått bakåt i utvecklingen sen VM 2011.

Jag tror säkert att "Fotbollssupporter" ovan har rätt i att det är en ära för de uttagna spelarna att få representera Sverige och visst är det rätt att inte alla 19-20 åriga spelare är redo att ta steget in i A-landslaget men jag tycker ändå vi är för dåliga på att ge talangerna chansen på allvar i Sverige jämfört med många andra länder inom damfotbollen. Ett lysande exempel är på målvaktssidan där vi nu snart står helt utan målvakter med internationell erfarenhet på seniornivå p g a att spelare som Öhrström och kanske framförallt Sussie Nilsson (numera serbisk landslagsmålvakt) aldrig fått chansen att visa upp sig ens i träningsturneringar.

Rufus 2014-02-17 13:05

Jag tror säkert att de flesta uttagna till U 23 är stolta över att få dra på sig den blågula dressen, men samtidigt anar nog många av dem att det är högsta steget i landslagskarriären för dem. Det är heller inte deras fel att vi har ett seniorlandslag som svävar i limbo utan ansvaret ligger hos allsmäktiga Förbundet!

Kanske två A-landslag vore lösningen? ;)

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.