Panos/Jitex BK, varför inte?

Igår kunde man läsa i GP att den klassiska klubben Jitex BK kan vara på väg mot ett namnbyte, och ett sponsorkontrakt som skulle kunna rädda dem från ekonomikaoset. Min spontana tanke – varför inte?

Jo, jag är medveten om exakt hur klassisk Jitex är som damfotbollsförening. Det var en av de första klubbarna att ploppa upp och tillsammans med Öxabäck slogs man om SM-gulden när damfotbollen fortfarande var en nykläckt sport och chefredaktör Börjesson var lagkapten i det lila laget.

Pia Sundhage, Anette Börjesson, Elisabeth Leidinge, Anette Niklasson – listan på storspelare som dragit på sig Jitextröjan kan göras längre, men låt oss inte fastna i det, då kan vi vara sysselsatta hela natten.

En klassisk klubb som Jitex går inte i graven för att de byter namn. En klassisk klubb som Jitex kan undvika graven genom ett klubbyte. Och får jag välja ser jag hellre att våra damklubbar heter som deodoranter, alkoholdrycker och klädföretag än att de inte finns alls.

För ibland måste man bryta ett mönster och göra något annat. Att Mölndals kommun inte riktigt stöttar Jitex ekonomsikt så som de önskar är ingen hemlighet. Andra kommuner, så som Örebro och Tyresö, stöttar upp sina föreningar, vissa kommuner gör det inte. Så ser politiken ut och vi får köpa det, även om vi kanske inte älskar det. Om man då, som Jitex, verkar i en kommun som inte skjuter till de pengar man behöver måste man välja andra lösningar. Man måste hitta sponsorer som är beredda att skjuta till pengar så att hjulet kan fortsätta snurra.
Visst vore det väl skönt om det, som i mitt FIFA Managerspel, räckte med att sälja reklamskyltar på arenan och vips landar 2.5 miljoner på klubbkontot. Men precis som vi alla vet att datorspelande kan vara beroendeframkallande vet vi också att företag inte betalar de summorna till en klubb som Jitex. Ett lag som 2012 hade ett publiksnitt på strax över 300 personer och vann sitt senaste SM-guld för 24 år sedan. Ett lag som inte spelade en endaste tv-match under 2013.

Tyresös och Rosengårds tröjsponsorer syns i tv ofta. Lika så de sponsorer som köpt reklamplats på arenan. Jitex sponsorer? Kristianstads sponsorer och Vittsjös sponsorer? Nej, de syns inte lika ofta. Då måste både föreningen och eventuella sponsorer fundera över vart de kan synas. Svaret är lika enkelt som självklart. I tabellerna på SVT:s text-tv, i en snabb rapporteringslista hos tv-fyra och bland sportbilagornas resultatlistor. Kort sagt, ett sponsornamn är nog småklubbars enda chans att dra in mer pengar än de kronorna som räddar dem från konkurs en gång om året.

Och vet ni vad? Man kan tycka vad man vill om sponsornamn, men ett bra namn sätter sig. Idag är ”Jitex” namnet på en klassisk damfotbollsklubb, en av Sveriges mest framgångsrika föreningar. När klubben bildades döptes den efter sponsorn som tillhandahöll matchtröjor – Ji-Tex.

Jag har ingen aning om vad det skulle röra sig om för pengar om Panos fick namnge Mölndalsklubben. Jag har heller ingen aning om vad Jitex behöver för pengar för att kunna bygga upp en stabil och långsiktig organisation. Men min spontana tanke är ändå; Panos BK, Panos/Jitex eller varför inte Panos – varför inte?

Det här inlägget hade kunnat sluta här. Med den retoriska frågan ”varför inte?”. Men under tisdagen kom ett svar som ett brev på posten. I GT säger Panos Papadopoulos att de kan bli aktuellt att han har planer på att göra om Jitex matchställ. Han använder ord som ”kvinnligare” och mer ”attraktivt”.
− Jag tror till och med att tjejer som spelar fotboll i hela världen hade velat att det såg lite annorlunda ut, säger Papadopoulos till GT.
− Oavsett vad du har för jobb – om du ser representativ ut och är tillräckligt attraktiv så blir dina mål ännu snyggare och folk kommer att minnas dig, fortsätter han.

Och någonstans är det där vi får svar på varför denna sponsordeal skulle kunna vara dålig. Det är såklart upp till Jitex att avgöra hur det vill göra. Det är upp till spelarna vilka kläder de vill spela i och man vill ha tajtare tröjor. Det är inte jag som ska spela i dem. Men jag får lite kalla kårar när en man kliver in i damfotbollen och pratar om att kläderna måste bli ”kvinnligare” och mer ”attraktiva”. Jag tycker inte så himla mycket om när idrott ska handla om utseende och inte prestationer. Det känns sunkigt och ofräscht.

Rufus 2014-02-11 18:00

Fina funderingar och bra skrivet som vanligt, Alva! Fast den optimistiska och ljusa tonen slutar i ett mollackord. Det sker när du kommenterar herr Panos funderingar om att göra matchställen "kvinnligare". Nu är ju denne Panos någon slags baddräktskung och ser väl saker och ting från den synvinkeln. Han menar nog inte att spelarna ska kuta omkring i bikinis eller tights, snarare då i en dräkt med mer snits och feminin touch än de oftast så bylsiga herrmodeller som tjejerna får nöja sig med. Tror inte att han vågar/vill ta bort den klassiska lila grundfärgen, men varför inte satsa på snyggare design, klatschigare färgkombinationer etcetera?

Det är ändå inte klädbyte det handlar om. Ska man nå framgång i Damallsvenskan krävs framförallt uppoffring och hårt arbete. Det vet man givetvis i Jitex och så jobbar man - med stöd av X antal sköna sponsormiljoner!

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.