Premiär som förbundskapten för Anneli Andersén

På torsdag är de avfärd för U23-landslaget och den årliga turneringen i La Manga. För första gången leds U23-landslaget av Anneli Andersén som i flera år varit assisterande tränare och observatör tillsammans med Calle Barrling i hans landslag. Med andra ord har hon tidigare träffat de flesta spelarna i den trupp hon tagit ut till La Manga.
Anneli Andersén, förbundskapten för U23-landslaget. Foto: Bildbyrån

Anneli du har jobbat i många år med talangutveckling, är numera riksinstruktör med ansvar för de nordligaste distrikten samt förbundskapten för U23-landslaget. Det är nästan så högt upp man kan komma?
– Oj, det har jag inte funderat på överhuvudtaget, jag gör det jag gör och just nu är det fokus på talangutveckling och U23-landslaget. Det är ett mycket stimulerande jobb där jag får användning av min lärarbakgrund, att kunna vara med och bidra en aning i en människas utveckling och det är i allra högsta grad vad mitt jobb går ut på.

Rutinerad fotbollstränare
Annelis meritlista är lång och visar på ett gediget fotbollsintresse.
I slutet av 80-talet spelade hon allsvensk fotboll för i Sunnanå. Anneli har tränarutbildning motsvarande Advanced Level, har verkat som klubbtränare och varit distriktsförbundskapten i Jämtland/Härjedalen samt spelarutbildare och instruktör på fotbollsgymnasium. Lägg sen till ett par år tillsammans med Calle Barrling som assisterande tränare och observatör i de yngre flicklandslagen, så kan vi konstatera att det är en mycket erfaren förbundskapten vi pratar med. Med detta sagt går vi över till den kommande turneringen Sverige ska spela i La Manga.

Tid och insikt behövs för att bli elitspelare
Ett U23-landslag får inte många tillfällen att ses under året och man spelar heller inga matcher av mästerskapskaraktär. Kan du nämna något om syftet med att ha ett U23-landslag igång?
– Man kan säga att det handlar om att förbereda spelarna på det som väntar. Att ta steget från att vara ung lovande spelare till att bli en etablerad elitspelare tar tid, och även om flera av spelarna i kraft av sin talang redan är med i ett damallsvenskt lag är de ändå unga och har inte en kropp som är redo för att tåla hårdare belastning och det kräver sin tid. Tid att bli bra tränad så att man orkar det tuffa spelschema som krävs under inte bara en säsong utan flera. Jag läste en intervju med Charlotte Kalla när hon var 17 år. Då sa hon att hon visst siktade på att nå toppen men först skulle hon bygga en kropp som tålde det som krävs. Nu är hon 28 och har just gjort sina bästa resultat i OS. Det ger lite perspektiv till saker och ting, eller hur?

Hur går tankarna då inför årets matcher i La Manga där ni i tur och ordning, med start på lördag, ska möta England, USA och Tyskland?
– Här är det viktigt att vi förbereder spelarna så gott det går. Med tanke på att vi befinner oss i försäsongsträning kommer jag inte att måla upp några orealistiska bilder. Vi måste börja från grunden eftersom de flesta aldrig har spelat tillsammans tidigare. Alla som kan något om fotboll vet att det tar lite tid att börja hitta varandra på plan. Vi kommer ner på fredag och hinner i bästa fall med ett, kanske två pass fotboll innan det är dags att spela match på lördag. Vi ska ha respekt för motståndet, jobba hårt med försvarsspelet och våra omställningar och göra så gott vi bara kan med hårt arbete över hela plan. England kommer med en trupp där de flesta är födda 91-92 och likadant gäller för USA. Tyskland kommer i stort sett med det lag 94-95:or som kvalificerat sig till U20-VM och ser väl den här turneringen som ett genrep inför det kommande mästerskapet. Det blir onekligen tuffa matcher som oavsett utgång ger våra spelare värdefull insikt i vad som krävs för att nå toppen, säger Anneli.

Som kuriosa kan nämnas om turneringen i La Manga att samtliga Japans matcher sänds i TV borta i Japan.

Så här spelas matcherna på La Manga Club i Spanien

1 mars
Japan – USA 12:00
Norge – Tyskland 15:00
England – Sverige 18:00

3 mars
Japan – Norge 13:00
England–Tyskland 16:00
USA-Sverige 19:00

5 mars
Norge – USA 13:00
Japan – England 16:00
Sverige – Tyskland 19:00

Text: Anette Börjesson

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.

Majgaard Jensen lämnar FC Rosengård – med omedelbar verkan

FC Rosengård och Jack Majgaard Jensen har gemensamt beslutat att avsluta samarbetet, skriver klubben i ett pressmeddelande.

Skrällfri cupkväll för de allsvenska lagen

Samtliga lag från Damallsvenskan gick vidare, nästan alla med betryggande marginal. Med onsdagens cupmatcher i mål ordnade de också tävlingsmatcher i förberedelse till nästa säsong.

Linköping helgens stora vinnare

Linköpings FC utnyttjade helgens omgång till att dra ifrån i toppstriden. Längst ner i tabellen fick KIF Örebro se lite ljus med en viktig poäng medan Kopparbergs/Göteborg FC fortfarande sliter med spelet.

Dubbelt Chawinga i Kvarnveden

Två matcher står på menyn för Damallsvenskan under lördagen. Kvarnsvedens IK i stort poängbehov har ett familjärt nyförvärv till hemmamötet med tabelltrean Eskilstuna United.