Norrbotten skakade Skåne - men inte Rebecka

Skåne som vanligt favorit i Cup Kommunal är på nytt i final men efter att Norrbotten varit det klart bättre laget fram till 3-1-ledning en bit in i andra halvlek av semifinalen som avgjordes i Staffanstorp på söndagen. Skåne räddade sig till förlängning och avgjorde där till slutresultatet 5-3. En fyramålsskytt blev matchhjälte för Skåne.
Fyra mål och en assist av Rebecka Holm Klensmeden gjorde Skåne klara för final i Cup Kommunal. Foto: Anette Börjesson

Norrbotten imponerade i första halvlek med ett klart snabbare kortpassningspel på små ytor, vann dessutom boll i nästan alla närkamper.
Genom att pressa Skåne högt på hemmalagets planhalva uppstod osäkerheten som gjorde att Anna Berglund (Älvsby IF) utnyttjade en för lös bakåtpassning, smet emellan och enkelt gav Norrbotten ledningen efter 11 minuter. Det dröjde sedan en kvart innan Rebecka Holm Klensmeden (LB 07) gjorde det första av sina fyra mål för Skåne.
Lotta Öqvist var Norrbottens mest framträdande spelare långa stunder. Hon avslutade ett av halvlekens finaste anfall startat av backen Ronja Aronsson (Piteå IF) från egen planhalva, men Skåne-målvakten Lina Abrahamsson stod för en lika högklassig räddning.
Ändringarna i spelet Skåne-tränarna pratade om i halvtid hann inte få effekt förrän Lotta Öqvist med matchens bästa långskott återgav Norrbotten ledningen. Egna målvakten Moa Öhman fick också göra några skickliga räddningar när bland andra Linnea Johansson (FC Hessleholm) frestade henne. Icke desto mindre utökade Norrbotten ledningen till 3-1 genom Jennifer Askebrand (Notvikens IF) efter hörna.

Rebecka Holm Klensmeden reducerade till 2-3 efter inspel från höger av Erika Ekelund och i det skedet började initiativet glida från Norrbotten, men det var när Malin Nilson blev fälld och domare Linda Bergström dömde straff man började ana vartåt matchen var på väg att sluta - men först efter att Rebecka Holm Klensmeden fullbordat sitt hat-trick med att kallt placera in straffen till 3-3.
Sekunderna före sidbytet i förlängningen gjorde Nathalie Persson 4-3 för Skåne - på Rebecka Holm Klensmedens frispark och ytterligare två minuter efter avspark avgjorde Rebecka definitivt vem som blir Stockholms finalmotståndare i juni vid Elitflicklägret i Halmstad.

Det blev en målrik semifinal och mesta målgöraren Rebecka Holm Klensmeden var mycket nöjd efter matchen.
–Vi hängde inte riktigt med i första halvlek och Norrbotten fick ett visst grepp om spelet på mittfältet. Det såg illa ut ett tag i andra också men vi är ett gäng som aldrig ger upp. När 3-2 målet kom kände vi att chansen fanns och när sen kvittering kom strax innan full tid blev vi ännu mer taggade. Att göra fyra mål och vara klara för final i Cup Kommunal är jag förstås jättenöjd med.

Sk¨ånes distriktsförbundskapten Johanna Bryhagen strålar efter matchen och passar på att berömma Rebecka:
– Hon brukar ta hand om våra fasta situationer och var ju klockren när hon slog in straffen.

Det såg ut att gå er emot och Norrbotten hade er på kroken med en 3-1 ledning. Hur resonerade ni?
– Jag upplevde det som en bra match och där Norrbotten verkligen fick utdelning på sitt fina spel. Anna Berglund på topp hotade gång på gång och Lotta Öqvist var också ett orosmoment med sitt fina spel på kanten. Vi försökte tajta till det i mitten och snackade också om det i paus men det tog tid innan vi kunde få grepp. Men så småningom kom chanserna dock utan att vi lyckades få hål på dem, Deras målvakt, Moa Öhman (Piteå IF), var bra. När 2-3-målet kom så såg man på våra tjejer att det här skulle vi fixa. Härligt att höra att dom själva också upplevde det på det sättet. När kvitteringen kom var jag också säker på att nu grejar vi detta. När det väl lossnade så gjorde det det rejält samtidigt som det ju blir jobbigt för motståndarna när vi väl kom i kapp och sedan tog ledningen. Det var en väldigt skön vinst det här, säger Johanna efter matchen.

Norrbottens tränare Robert Isaksson:
– Så här direkt efteråt är vi besvikna för att ha tappat en 3-1-ledning, men sett äver hela matchen kan tjejerna ändå vara stolta över att vi följer vår gameplan. Vi satte hög press på Skåne och bestämde tempot. Om Skåne inte fått straffen till 3-3 - och den var solklar - hade vi kanske klarat att hålla undan. Det ser kanske konstigt ut att vi inte får stopp på Skånes fyramålsskytt, men de hade andra duktiga spelare - liksom vi.

Samtliga foton utom startbilden är tagna av Fredrik Hasselgren.

FOTO: Bildbyrån
FOTO: Bildbyrån

Linköping till cupfinal efter 2-0 mot DIF

Linköping är klara för final i svenska cupen. Under söndagseftermiddagen slog de Djurgården med 0-2 och kan se fram emot en final mot Rosengård.
Anja Mittag fick bra utdelning mot Kvarnsveden. FOTO: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån.

FC Rosengård ohotat till finalrepris

I seriespelet åker FC Rosengård på de mest oväntade poängtapp. Svenska Cupen är en annan historia, efter 6-0 hemma mot Kvarnsvedens IK väntar den tredje raka finalen för titelhållaren.
FOTO: Bildbyrån
FOTO: Bildbyrån

Harder hjälte när Wolfsburg vann cupen

I den tyska ligan hittar vi en del bekanta ansikten från damallsvenskan. Nilla Fischer och Pernille Harder är två. Den sistnämnda blev stor matchhjälte när Wolfsburg vann cupen i Tyskland
Johanna Rytting Kaneryds Djurgården tar sig an Linköping på söndag. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Finalrepris eller skrällchans i cupen?

Mycket talar för att pokalduellen mellan Linköpings FC och FC Rosengård upprepas för tredje året. I Svenska Cupens semifinaler finns dock två krafter som drar åt andra håll.

USAs stjärnor kommer till Sverige

Pia Sundhages landslag gör sig redo för VM. I juni möter de regerande världsmästarna USA, som landar i Sverige med spelare som Carli Lloyd, Alex Morgan och Christen Press. Jill Ellis har presenterat sin trupp.

Damallsvenskans slutspurt i SVT

De stora TV-jättarna har det senaste året förhållit sig kalla till att sända ett flertal matcher från Damallsvenskan. Nu fyller SVT ut luckan i utbudet, sänder åtta matcher från och med början av september.

Söberg missnöjd trots poängen

Rsosengård fick bara oavgjort hemma mot KIF Örebro. Efter matchen handlade det mesta om 1-1-målet. – Jag tycker det är solklar frispark, säger bortalagets målvakt Carola Söberg.
Emma Jansson (t.v.) firar 2-2-målet med lagkamrater. FOTO: Christian Örnberg/Bildbyrån

Emma Janssons dubbel delade poängen på Malmö IP

FC Rosengård tappade nya poäng gentemot toppduon när bottenlaget KIF Örebro gästade Malmö IP. Hemmalaget vände underläge till ledning men sänkte garden och släppte in 2-2 till sist.
Äntligen skadefri och i sprakande målform. Linda Sällström har knappast varit bättre. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån (arkiv)

Hattrick av Linda Sällström fällde Djurgården

Djupledsspel och en synnerligen formstark Linda Sällström ledde till att Vittsjö GIK sprang ifrån Djurgårdens IF med 4-1. Tre mål på nio minuter avgjorde målmässigt redan efter en kvart, Sällström är nu i delad ledning av skytteligan.
Fredrik Andersson är ny vid Vittsjöbänken. FOTO: Krister Andersson/Bildbyrån (arkiv)

HBK-legend till Vittsjös ledarstab

Vittsjö GIK tog årets första hemmaseger, plockade placeringar i tabellen och har dessutom stärkt upp i ledarstaben. Fredrik Andersson med en lång spelarkarriär i Halmstad BK och ledaruppdrag i samma klubb syns numera vid tränarbänken.

Assi laddar för långdistansderby

Assi IF har startat med raketfart, är obesegrat inför prestigemötet med Umeå IK. Kalixlaget har en tydlig lokal förankring, lika stark hos dem som tagit sig över hela landet och fyra divisioner för att ta tillbaka sin plats.
Linköpings fyramålsskytt Maja Kildemoes. FOTO: Andreas L Eriksson/Bildbyrån (arkiv).

Säkra segrar för topplagen

Onsdagkvällens stjärna: Maja Kildemoes slog till med fyra fullträffar när hon lämnade Linköpings backlinje och fick kliva fram som ytter mot Kopparbergs/Göteborg. Främsta utmanare: Mimmi Larsson gjorde hattrick när Eskilstuna slog Kvarnsveden och behöll serieledningen.
Savannah Levin är sex matcher in i proffstillvaron med Kopparbergs/Göteborg FC. FOTO: Mathias Bergeld/Bildbyrån.

Välplanerat karriärsteg tog Savannah Levin till Göteborg

Hon avslutade fjoråret i universitetslaget USC Trojans. Nu är det proffsfotboll, utlandsspel och en vardag i Göteborg som gäller för Savannah Levin. "Jag visste redan tidigt att jag ville hit. Långsamt blir det mer och mer hem för mig", säger hon till damfotboll.com.

Skyttedrottning utmaning för serieledaren

Eskilstuna United toppar tabellen som enda obesegrade lag. En del av förklaringen stavas defensiv disciplin och flera hållna nollor, något som nästa motståndare gärna utmanar.

Fanny Andersson: "Blir en erfarenhet rikare"

Fanny Andersson ägnade helgen åt seriematch och fick begrunda förlusten med KIF Örebro. Sedan kom ett samtal från förbundskaptenen som ändrade känsloläget.

En debutant i Sundhages trupp

Sverige fortsätter uppladdningen på hemmaplan inför sommarens mästerskap i Nederländerna. Till träningsmatcherna mot USA i Göteborg 8 juni och Skottland i Växjö 13 juni har Pia Sundhage tagit ut 27 spelare.

Eskilstuna etta efter uddamålsseger

Kopparbergs/Göteborg FC träffade ribban och var närmast ledning före paus. Sedan tog Eskilstuna United över, Olivia Schough prickade in ett kanonskott som tog gästerna till serieledning med två poängs marginal.

Rosengård gick på knock mot Linköping

FC Rosengård vände på steken, kom först till skott och hade två mål i nät redan efter fem minuter. Gästerna blev första lag för säsongen att besegra Linköpings FC (3-0) och hann dessutom med att markera mot sina tvivlare i toppmötet.

Försvarsfokus inför toppmötet

FC Rosengård är under press, riskerar att nå smärtgränsen för avståndet upp till serieledaren. För Linköpings FC stundar ett intressant test om spelet håller inklusive favoritrollen. I seriens mest målfarliga lag ringer damfotboll.com upp varsin tung försvarspjäs.

Sarah Storck: "Klart att vi gärna förstör för dem"

Sarah Storck är tillbaka i storstadslaget, i den svartgula Solna-familjen. Men AIK är inte i Elitettan för att stanna, helgens match på Skytteholm ger en spännande fingervisning i toppmötet med Växjö DFF.

Nykomling vill bli bäst i Halland

Titeln ’bäst i Halland’ lockar för spelarna i både IF Böljan och Kungsbacka DFF. Bland annat hos en 19-årig, djupledslöpande forward som kombinerar fotbollen med räddningstjänst-utbildning. Wilma Persson Gullqvist närmar sig torsdagsmatchen med derbykänsla.

Nyckelspelare gör comeback i Kvarnsveden

Kvarnsveden kallar på förstärkning. Michaela Hermansson återvänder för att stärka upp det skadedrabbade laget. ”Kan jag bidra med något så vill jag hjälpa Kvarnsvedens IK.”, säger hon.

Femte raka för Linköping

Tillbaka i serieledning efter en bortamatch som tidigare vållat stora problem. Linköpings FC lade statistiken åt sidan och sprang ner KIF Örebro till seger 4-1 på Behrn Arena.
Irma Helin spelade U23-landskamp i mars. Snart väntar debut för LFC i Damallsvenskan. FOTO: Pascu Mendez / IBL Bildbyrå

Irma Helin nära LFC-debut

Medan andra Linköpingslirare spelat ihop sig och spetsat matchformen har Irma Helin haft många timmar på gymmet och på träningscykeln. Nu har nyförvärvet fått klartecken för en försenad årspremiär.

Tyskland straffade Spanien i U17-final

Gräsplanen var vattentung och under all kritik. Dramatiken gick däremot inte att klaga på, straffavgörande i finalen av U17-EM där Tyskland fick Spanien på fall.