Säkra Bollstanäs i Elitettan - Lindas tränarmål

När nykomlingen Bollstanäs SK tar sats för första säsongen i Elitettan gör man det med en tanke om att etablera sig men inte till vilket pris som helst. Balans i träningsupplägg, spelartrupp och även hos ledarna för laget. Linda Fagerström heter tränaren, ett namn som borde klinga igenkännande hos många i vårt avlånga fotbollssverige.
Jubel i Bollstanäs, nykomlingar i Elitettan 2014.

Linda återvände till Bollstanäs SK efter en egen rätt lång karriär som spelare med bland annat 97 landskamper och 12 säsonger i Damallsvenskan i Bälinge, Hammarby och sedan 2001 i Älvsjö och Djurgården/Älvsjö där hon var med och vann två SM-guld. Valet att bli tränare var inte direkt en given tanke när hon avslutade spelarkarriären.
– Nej, nej, säger Linda.
– Jag hade inga sådana tankar alls till en början. Jag var rätt mätt på själva elitsatsningen när jag beslutade mig för att lägga av. Det blev ju en comeback senare men då hade jag fått tid att göra annat emellan. Det är samtidigt svårt att bara lägga av att spela för det har ju varit en stor bit i mitt liv en lång tid.
Vi träffades för några år sedan i Eslöv när du gick en komprimerad kurs ihop med andra elitspelare. Det var det första stora steget mot en elittränarutbildning. Nu är du tränare i din moderförening. Vi tar den klassiska frågan hur känns det?
– Mycket bra. Jag har fått lite distans till min egen satsning och kunnat ladda om. Nu är jag tillbaka som tränare och stortrivs med att kunna bjuda tillbaka av mina fotbollserfarenheter. Egentligen trodde jag inte själv att jag skulle hitta det här drivet och att jag skulle vilja satsa på att bli tränare, men idag känner jag att det är helt rätt för mig.

BSK gick ohotat igenom serien ifjol, tappade bara en poäng och väl i kvalet skaffade ni ett bra försprång i bortamatchen mot Assi IF och vann med hela 4-2. Att ni sedan förlorade returen hemma spelade ju ingen roll.
– Det jobbiga i det här är att man kan vara så ohotad under en hel säsong och sedan ställs allt på sin spets i två kvalmatcher som allt plötsligt hänger på. Nu fick vi det mesta med oss borta och gjorde väl ingen jättematch hemma men det räckte och platsen i Elitettan var vår. Det var det vi spelade för, förklarar Linda.

Fjolårssäsongen som helhet är Linda givetvis nöjd med.
– Vi gjorde många mål men släppte också in 19, vilket är 19 mål för mycket. Många mål har kommit till när vi lett klart och sedan slappnat av lite och det är såklart en sak vi måste ändra på. Anledningen till att vi går upp nu är framförallt att våra nyckelspelare varit så bra. Utöver dem har vi dock haft många bra unga spelare, tjejer födda 96 och 97 från de egna leden. Det har varit en bra mix mellan gammalt och ungt.

Hur tror du, eller vet du att Elitettan skiljer sig jämfört med gamla Söder- och Norrettan?
– Vi har ju lite koll på de lagen eftersom många är från Stockholms-trakten. Sen har jag pratat med flera tränare i dessa klubbar och i stort sett alla understryker att Elitettan har spetsat konkurrensen betydligt .

Bollstanäs spelade i Norrettan i många år innan man åkte ur 2012 och jag funderar över vilken målsättning som kan vara rimlig för er med tanke på att ni nu åter kliver upp i den näst högsta serien när den dessutom i konkurrenshänseende har blivit så mycket bättre?
– Vi tänker inte värva för pengar vi inte har. Vi har kollat med andra som säger att Elitettan förvisso har höjt standarden men att den också har ökat kostnaderna för klubbarna. Inte minst resorna är fördyrande, säger Linda.

Men kanske ändå inte så betungande för er som ligger i ett område där många klubbar i serien befinner sig?
– Nej och det är vi glada för. Vi kommer att spela många derbyn, vilket ska bli kul. Andra klubbar norr- och söderifrån får det betydligt tuffare sett till reskostnaderna. Men vi kommer inte att värva spelare för att sikta på toppen. En spelare är ny för säsongen det är Hanna Droh, tidigare Djurgården och AIK, sen har vi egna talanger Julia Ekholm och Julia Zigiotti t.ex som är med i F19-landslaget som ska matchas in ihop med ett våra mest rutinerade spelare varav ett par känt på damallsvensk nivå tidigare, Pernilla Ebberyd, målvakt och Malin Engdahl för att nämna något om vår trupp. Jag tycker att vi har en bra mix och hoppas på att vi lite på sikt ska kunna etablera oss i Elitettan.

Försäsongen har varit lite så där med en del förluster. Något du oroar dig för?
– Inte direkt vi har haft några skador och sjukdomar i laget och det påverkar förstås när man får laborera med laget och det i sin tur kan ju påverka resultatet i en match men det är inget att stirra sig blind på, säger Linda.

Till sist undrar jag om du har något tips om vilket lag som blir farligast i Elitettan 2014?
– Jag säger Hammarby. Dom har ett bra gäng som spelar fin fotboll och jag tror det kan bli ett lag som på allvar utmanar i toppen av Elitettan.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.

Majgaard Jensen lämnar FC Rosengård – med omedelbar verkan

FC Rosengård och Jack Majgaard Jensen har gemensamt beslutat att avsluta samarbetet, skriver klubben i ett pressmeddelande.

Skrällfri cupkväll för de allsvenska lagen

Samtliga lag från Damallsvenskan gick vidare, nästan alla med betryggande marginal. Med onsdagens cupmatcher i mål ordnade de också tävlingsmatcher i förberedelse till nästa säsong.

Linköping helgens stora vinnare

Linköpings FC utnyttjade helgens omgång till att dra ifrån i toppstriden. Längst ner i tabellen fick KIF Örebro se lite ljus med en viktig poäng medan Kopparbergs/Göteborg FC fortfarande sliter med spelet.

Dubbelt Chawinga i Kvarnveden

Två matcher står på menyn för Damallsvenskan under lördagen. Kvarnsvedens IK i stort poängbehov har ett familjärt nyförvärv till hemmamötet med tabelltrean Eskilstuna United.
Lina Hurtig gjorde Sveriges första mål. FOTO: Christian Walgram/GEPA Pictures/Bildbyrån

Svårspelat – men resultatet gick Sveriges väg

Hällande regn i Kroatien och en del misstag i sista passningen. Ännu bättre utsikter får komma senare, det blev en blöt premiär för landslaget under Peter Gerhardsson där målen av Lina Hurtig och Kosovare Asllani var den stora behållningen.

Danmark med ordinarie lag i VM-kvalet

Ett delavtal och fortsatt förhandling efter den första kvalmatchen. Det räddar Danmark som sent omsider reser till Ungern med ordinarie trupp.
Maren Mjelde och Norge sprang ifrån Rachel Furness och Nordirland. FOTO: Fredrik Varfjell/Bildbyrån Norge

VM-kvalet igång – Norge och Tyskland vann stort

I skuggan av den danska spelarstrejken och Sveriges uppladdning på plats i Kroatien drog de första matcherna i VM-kvalet igång kring veckoslutet.

Danmark ställer in träningslandskamp -

Konflikten mellan det danska fotbollförbundet och landslagsspelarna fortsätter. På tisdagen meddelade DBU att den planerade träningsmatchen, tillika finalreprisen från EM är inställd.
Marija Banusics mål gav Linköping en poäng i tätstriden. FOTO: Matilda Ahlberg/Bildbyrån

Rosengård behåller hoppet efter sen kvittering

Linköping stod länge för effektiviteten och variationen i det allsvenska toppmötet. Mot slutet uppenbarade sig dock en öppning och serietvåan Rosengård kom ikapp till 2-2.

Danska landslaget i konflikt

Sedan hösten 2016 har DBU (danska fotbollförbundet) och spelarföreningen förhandlat om ett nytt landslagsavtal. Nu har det tidigare avtalet löpt ut och de två parterna har lämnat förhandlingsbordet.

CL: Linköping och Rosengård slapp blindskären

En överkomlig lottning. Så bör både Linköpings FC och FC Rosengård ha reagerat på sitt kommande motstånd i första omgången av Champions League.

Sverige faller på rankingen

Kvartsfinalförlusten i EM var tung och får också följder för Sveriges status i världsfotbollen. I den senaste FIFA-rankingen återfinns det blågula landslaget först på elfte plats.
Ella Masar rundar Josephine Frigge och avgör för Rosengård. FOTO: Christian Örnberg/Bildbyrån.

Tung derbyseger för Rosengård

Malmöderbyt på Swedbank Stadion skickade flera signaler till omvärlden. Publiksiffran 7 825 åskådare inte minst, Rosengårds markering i den allsvenska tätstriden med 1-0 och LB07:s förmåga att höja spelkvaliteten i underläget nådde också ut till fler än de på plats.

Spelare och sponsorer till Växjö

Växjö DFF leder Elitettan med sju poäng. Var siktet är inställt visar de senaste dagarnas kommunikation: förstärkning från proffsligan i USA och miljonavtal på sponsorsidan.

Sverige på ny kurs med Peter Gerhardsson

Kroatien på bortaplan blir Peter Gerhardssons matchdebut som förbundskapten. Hans första trupp förmådde att bryta in och ställa över delar av den tidigare centrallinjen.