Säkra Bollstanäs i Elitettan - Lindas tränarmål

När nykomlingen Bollstanäs SK tar sats för första säsongen i Elitettan gör man det med en tanke om att etablera sig men inte till vilket pris som helst. Balans i träningsupplägg, spelartrupp och även hos ledarna för laget. Linda Fagerström heter tränaren, ett namn som borde klinga igenkännande hos många i vårt avlånga fotbollssverige.
Jubel i Bollstanäs, nykomlingar i Elitettan 2014.

Linda återvände till Bollstanäs SK efter en egen rätt lång karriär som spelare med bland annat 97 landskamper och 12 säsonger i Damallsvenskan i Bälinge, Hammarby och sedan 2001 i Älvsjö och Djurgården/Älvsjö där hon var med och vann två SM-guld. Valet att bli tränare var inte direkt en given tanke när hon avslutade spelarkarriären.
– Nej, nej, säger Linda.
– Jag hade inga sådana tankar alls till en början. Jag var rätt mätt på själva elitsatsningen när jag beslutade mig för att lägga av. Det blev ju en comeback senare men då hade jag fått tid att göra annat emellan. Det är samtidigt svårt att bara lägga av att spela för det har ju varit en stor bit i mitt liv en lång tid.
Vi träffades för några år sedan i Eslöv när du gick en komprimerad kurs ihop med andra elitspelare. Det var det första stora steget mot en elittränarutbildning. Nu är du tränare i din moderförening. Vi tar den klassiska frågan hur känns det?
– Mycket bra. Jag har fått lite distans till min egen satsning och kunnat ladda om. Nu är jag tillbaka som tränare och stortrivs med att kunna bjuda tillbaka av mina fotbollserfarenheter. Egentligen trodde jag inte själv att jag skulle hitta det här drivet och att jag skulle vilja satsa på att bli tränare, men idag känner jag att det är helt rätt för mig.

BSK gick ohotat igenom serien ifjol, tappade bara en poäng och väl i kvalet skaffade ni ett bra försprång i bortamatchen mot Assi IF och vann med hela 4-2. Att ni sedan förlorade returen hemma spelade ju ingen roll.
– Det jobbiga i det här är att man kan vara så ohotad under en hel säsong och sedan ställs allt på sin spets i två kvalmatcher som allt plötsligt hänger på. Nu fick vi det mesta med oss borta och gjorde väl ingen jättematch hemma men det räckte och platsen i Elitettan var vår. Det var det vi spelade för, förklarar Linda.

Fjolårssäsongen som helhet är Linda givetvis nöjd med.
– Vi gjorde många mål men släppte också in 19, vilket är 19 mål för mycket. Många mål har kommit till när vi lett klart och sedan slappnat av lite och det är såklart en sak vi måste ändra på. Anledningen till att vi går upp nu är framförallt att våra nyckelspelare varit så bra. Utöver dem har vi dock haft många bra unga spelare, tjejer födda 96 och 97 från de egna leden. Det har varit en bra mix mellan gammalt och ungt.

Hur tror du, eller vet du att Elitettan skiljer sig jämfört med gamla Söder- och Norrettan?
– Vi har ju lite koll på de lagen eftersom många är från Stockholms-trakten. Sen har jag pratat med flera tränare i dessa klubbar och i stort sett alla understryker att Elitettan har spetsat konkurrensen betydligt .

Bollstanäs spelade i Norrettan i många år innan man åkte ur 2012 och jag funderar över vilken målsättning som kan vara rimlig för er med tanke på att ni nu åter kliver upp i den näst högsta serien när den dessutom i konkurrenshänseende har blivit så mycket bättre?
– Vi tänker inte värva för pengar vi inte har. Vi har kollat med andra som säger att Elitettan förvisso har höjt standarden men att den också har ökat kostnaderna för klubbarna. Inte minst resorna är fördyrande, säger Linda.

Men kanske ändå inte så betungande för er som ligger i ett område där många klubbar i serien befinner sig?
– Nej och det är vi glada för. Vi kommer att spela många derbyn, vilket ska bli kul. Andra klubbar norr- och söderifrån får det betydligt tuffare sett till reskostnaderna. Men vi kommer inte att värva spelare för att sikta på toppen. En spelare är ny för säsongen det är Hanna Droh, tidigare Djurgården och AIK, sen har vi egna talanger Julia Ekholm och Julia Zigiotti t.ex som är med i F19-landslaget som ska matchas in ihop med ett våra mest rutinerade spelare varav ett par känt på damallsvensk nivå tidigare, Pernilla Ebberyd, målvakt och Malin Engdahl för att nämna något om vår trupp. Jag tycker att vi har en bra mix och hoppas på att vi lite på sikt ska kunna etablera oss i Elitettan.

Försäsongen har varit lite så där med en del förluster. Något du oroar dig för?
– Inte direkt vi har haft några skador och sjukdomar i laget och det påverkar förstås när man får laborera med laget och det i sin tur kan ju påverka resultatet i en match men det är inget att stirra sig blind på, säger Linda.

Till sist undrar jag om du har något tips om vilket lag som blir farligast i Elitettan 2014?
– Jag säger Hammarby. Dom har ett bra gäng som spelar fin fotboll och jag tror det kan bli ett lag som på allvar utmanar i toppen av Elitettan.

Sista inlägget på damfotboll.com är gjort. Foto: Fredrik Hasselgren

Slutet på en era med damfotboll.com - UPPDATERAD INFO

April 2017 – Sverige fortsätter uppladdningen till sommarens EM – Seriestart i Damallsvenskan och Elitettan – Semifinaler i Champions League med ”svenskduell” – Damfotboll.com kommer tillbaka

Ge June chansen på liggande boll - då....

Piteå besegrade Eskilstuna United hemma med 2-1 (1-0) inför hela 1 926 på ett soldränkt LF-arena. June Pedersen och Irma Helin blev stora matchvinnare.
Lotta Schelins första insats i Rosengårds träningströja.

OS och Rosengård ger Lotta Schelin en hektisk sommar

Att vinna en allsvensk guldstrid och att ta FC Rosengård långt i Champions League blir kommande drivmedel. Än så länge har Lotta Schelin bara hunnit med det första passet med sin nya klubb.

Klart med ny målvakt till Linköping

Efter Matilda Haglunds korsbandsskada tidigare i vår så har Linköpings FC haft en målvaktsposition vakant i truppen. Nu är det klart med ersättare till Matilda, och det kommer att bli Chandra Bednar som klubben signerat ett korttidskontrakt med gällande höstsäsongen.
Irma Helin gör sin andra säsong i Piteå. FOTO: Peter Skaugvold/Bildbyrån.

Tredjeplatsen på spel mellan Piteå och Eskilstuna

Halvårsskiftet är tiden på året när det är svårast att skilja dag från natt längst upp i norr. Mot halvtid i seriespelet vill Piteå IF gärna bli en ljuspunkt och ta över tredjeplatsen.
Wilma Stenman hade svårt att hålla tårarna borta men bjöd ändå på ett lite leende. Foto: Anette Börjesson

Vinsten, ett silver och kompisar för livet

En silvermedalj brukar sällan bli någon stor tröst för de förlorande spelarna och precis så såg det ut när vi inledde intervju med Wilma Stenman, back i Västerbotten som hade svårt att hålla underläppen still men det gick.
Skåne vann Cup Kommunal 2016. Foto: Anette Börjesson

Skåne överlägset i finalen

För 11:e gången vann Skåne Cup Kommunal efter att ha finalbesegrat Västerbotten i Halmstad med 3-0. Det var aldrig någon tvekan om vart segertrofén skulle hemföras.

Klart för finalen i Cup Kommunal

Så här i slutet av juni precis efter midsommar spelas finalen i Cup Kommunal. Då koras vilket fotbollsdistrikt som ska bli landets bästa och 2016 står slaget mellan Skåne och Västerbotten. Spelplats som vanligt Halmstad Arena (Sannarp) onsdag kl 19.15,
Stina Blackstenius glad över OS-platsen. Foto: Bildbyrån

Få överraskningar på Rio-resan

Efter att Pia Sundhage presenterat namnen på de utvalda vet vi när, var och vem som ska göra det för Sverige i OS. Frågan är bara hur det ska gå under augustidagarna i Brasilien.
Pia Sundhage presenterade OS-truppen under Elitflicklägret i Halmstad. Foto: Bildbyrån (arkiv)

OS-truppen klar

På tisdagen presenterade förbundskapten Pia Sundhage den slutgiltiga OS-trupp på 18 spelare (plus fyra reserver) som ska representera blågult under OS i Rio som spelas i augusti. Presentationen skedde på elitflicklägret i Halmstad.
Chloe Logarzo. Foto: Eskilstuna United

Australiensisk landslagsspelare till Eskilstuna

Två matcher återstår av vårsäsongen av Damallsvenskan men redan nu kan United presentera ett nyförvärv inför höstsäsongen i den australiensiska landslagsspelare Chloe Logarzo.
Emma Lind har siktet inställt med LB07. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Emma Lind vill mer efter resan till serietoppen

De första månaderna i den nya klubben fick hon skruva ner konkurrensinstinkten och ta sig tillbaka från skada. Nu tävlar Emma Lind på lika målvaktsvillkor i LB07 och trivs med tillvaron i Malmö och i toppen av Elitettan.
AIK strået vassare i dagens match. Foto: Björn Pettersson

Sirius utan chans mot AIK

AIK kom till dagens match med hetast vilja i bagaget och kunde resa hem med full pott. Sirius fick kännas vid sin tredje raka förlust, den här gången med siffrorna 2 - 5.
Stina Blackstenius sänkte Kopparbergs/Göteborg med segermålet som kom först i den 86:e minuten. FOTO Filip Oskarsson.

Linköping redde ut bekymren på nytt

Bättre sent än aldrig. Linköpings FC fick ingen utdelning på sin inledande forcering, frustrationen växte i takt med brända möjligheter. Sen hittade Pernille Harder luckan i Kopparbergs/Göteborg FC:s försvar och Stina Blackstenius rullade in slutresultatet 1-0.
Elaine gör comeback som spelare.Foto: Per Kristensen

Elaine gör comeback

Elaine lämnar tränaruppdraget i Älta IF och fortsätter som spelare. Pierre Gardelius du Puy tar över tränaransvaret och det är en lösning som gör att klubben ser optimistiskt på kommande seriespel.

Islands damlandslag också på gång

I FIFAs senaste världsranking av damlandslag har Island klättrat till 16:e plats. Schweiz har klättrat fyra placeringar tack vare segrar över Italien och Tjeckien som säkrade en plats i nästa års EM-slutspel.
Tove Enblom räddar före Mia Jalkerud (Foto: Anders Henrikson)

Umeå IK vinner på Stockholms stadion

Tabelljumbon Umeå IK tog säsongens första seger - borta mot DJurgården med 3-1. Målen gjordes av Lina Hurtig, Julia Hellström och Hanna Sandström. Inbytta Emilia Appelqvist reducerade en kvart före slutet för hemmalaget.
KIF Örebros Melissa Tancredi blev matchvinnare borta mot Kvarnsveden. Foto: Bildbyrån

KIF Örebro tillbaka i vinnarspåret

KIF Örebro som inte vunnit en match sedan Damallsvenskans tredje omgång tog med dagens vinst, 0-1 borta mot Kvarnsveden, ett rejält kliv upp till en sjundeplats i tabellen.
Johanna Ejdelind såg öppningar och förarbetade ett av LB07:s mål. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

LB07 stärkte greppet i toppen

LB07 började bra, fullföljde mer tveksamt men höll stilen till 2-1. De förhoppningar som Hammarby IF hade mosade hemmalaget med att göra sina två mål inom loppet av en halvtimme. Efter toppmötet leder LB07 serien med sex poäng.

Piteå spräckte Vittsjös hemmasvit

Vittsjö tog emot Piteå IF hemma på Vittsjö IP inför endast 384 personer. De fick se en match där gästande Piteå dominerade stort i första halvlek bortsett från de fösta tio inledande minuterna av halvleken. Piteå tog en välförtjänt ledning i paus. Det var skånskornas första förlust på hemmaplan i år.
Michaela Johnsson mot Ältas Anna Skugge och Lina Malmborg. FOTO: Daniel Nilsson/Bildbyrån.

LB07 litar till anfallsstyrkan i seriefinalen

Det giftigaste anfallet mot det mest stabila försvaret. Därmed inte sagt att seriefinalen, LB 07 mot Hammarby IF måste utspela sig så. ”De här matcherna är roligast att spela, prov på hur vi står oss mot topplagen”, säger Michaela Johnsson.
Hanne Gråhns möter sina före detta lagkamrater när Örebro tar sig an Kvarnsveden. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Hanne Gråhns tar sats för att besegra gamla bekanta

KIF Örebro gör söndagsresan för att möta en nykomling som satt igång säsongen mer sprudlande än det etablerade laget. För Hanne Gråhns kittlar Borlängebesöket lite extra, kontakterna med de gamla lagkamraterna i Kvarnsvedens IK gör upplevelsen speciell.

Vinst för Hovås Billdal IF mot QBIK

Det blev vinst med 2-0 för hemmalaget Hovås Billdal i en väldigt jämn match där Hovås satte sina chanser mot QBIK

Thomas tillbaka som tränare i Vittsjö

Thomas Mårtensson som av privata skäl varit borta från det delade tränarskapet i Vittsjö GIK under våren är på väg tillbaka och det innebär en förändring i ledarstaben. Håkan Magnusson och Vittsjö GIK går skilda vägar och vårt samarbete avslutades nu i veckan, meddelar klubben.

Derbyknall 1

Växjö DFF vann slaget om Småland och besegrade för första gången IFK Kalmar. Dessutom på IFK Kalmars fruktade hemmaplan Gröndal. Det blev en riktig derbymatch med svallande känslor och mycket dramatik. Och det var ytterst nära att det blivit oavgjort efter IFK Kalmars sena forcering.