Säkra Bollstanäs i Elitettan - Lindas tränarmål

När nykomlingen Bollstanäs SK tar sats för första säsongen i Elitettan gör man det med en tanke om att etablera sig men inte till vilket pris som helst. Balans i träningsupplägg, spelartrupp och även hos ledarna för laget. Linda Fagerström heter tränaren, ett namn som borde klinga igenkännande hos många i vårt avlånga fotbollssverige.
Jubel i Bollstanäs, nykomlingar i Elitettan 2014.

Linda återvände till Bollstanäs SK efter en egen rätt lång karriär som spelare med bland annat 97 landskamper och 12 säsonger i Damallsvenskan i Bälinge, Hammarby och sedan 2001 i Älvsjö och Djurgården/Älvsjö där hon var med och vann två SM-guld. Valet att bli tränare var inte direkt en given tanke när hon avslutade spelarkarriären.
– Nej, nej, säger Linda.
– Jag hade inga sådana tankar alls till en början. Jag var rätt mätt på själva elitsatsningen när jag beslutade mig för att lägga av. Det blev ju en comeback senare men då hade jag fått tid att göra annat emellan. Det är samtidigt svårt att bara lägga av att spela för det har ju varit en stor bit i mitt liv en lång tid.
Vi träffades för några år sedan i Eslöv när du gick en komprimerad kurs ihop med andra elitspelare. Det var det första stora steget mot en elittränarutbildning. Nu är du tränare i din moderförening. Vi tar den klassiska frågan hur känns det?
– Mycket bra. Jag har fått lite distans till min egen satsning och kunnat ladda om. Nu är jag tillbaka som tränare och stortrivs med att kunna bjuda tillbaka av mina fotbollserfarenheter. Egentligen trodde jag inte själv att jag skulle hitta det här drivet och att jag skulle vilja satsa på att bli tränare, men idag känner jag att det är helt rätt för mig.

BSK gick ohotat igenom serien ifjol, tappade bara en poäng och väl i kvalet skaffade ni ett bra försprång i bortamatchen mot Assi IF och vann med hela 4-2. Att ni sedan förlorade returen hemma spelade ju ingen roll.
– Det jobbiga i det här är att man kan vara så ohotad under en hel säsong och sedan ställs allt på sin spets i två kvalmatcher som allt plötsligt hänger på. Nu fick vi det mesta med oss borta och gjorde väl ingen jättematch hemma men det räckte och platsen i Elitettan var vår. Det var det vi spelade för, förklarar Linda.

Fjolårssäsongen som helhet är Linda givetvis nöjd med.
– Vi gjorde många mål men släppte också in 19, vilket är 19 mål för mycket. Många mål har kommit till när vi lett klart och sedan slappnat av lite och det är såklart en sak vi måste ändra på. Anledningen till att vi går upp nu är framförallt att våra nyckelspelare varit så bra. Utöver dem har vi dock haft många bra unga spelare, tjejer födda 96 och 97 från de egna leden. Det har varit en bra mix mellan gammalt och ungt.

Hur tror du, eller vet du att Elitettan skiljer sig jämfört med gamla Söder- och Norrettan?
– Vi har ju lite koll på de lagen eftersom många är från Stockholms-trakten. Sen har jag pratat med flera tränare i dessa klubbar och i stort sett alla understryker att Elitettan har spetsat konkurrensen betydligt .

Bollstanäs spelade i Norrettan i många år innan man åkte ur 2012 och jag funderar över vilken målsättning som kan vara rimlig för er med tanke på att ni nu åter kliver upp i den näst högsta serien när den dessutom i konkurrenshänseende har blivit så mycket bättre?
– Vi tänker inte värva för pengar vi inte har. Vi har kollat med andra som säger att Elitettan förvisso har höjt standarden men att den också har ökat kostnaderna för klubbarna. Inte minst resorna är fördyrande, säger Linda.

Men kanske ändå inte så betungande för er som ligger i ett område där många klubbar i serien befinner sig?
– Nej och det är vi glada för. Vi kommer att spela många derbyn, vilket ska bli kul. Andra klubbar norr- och söderifrån får det betydligt tuffare sett till reskostnaderna. Men vi kommer inte att värva spelare för att sikta på toppen. En spelare är ny för säsongen det är Hanna Droh, tidigare Djurgården och AIK, sen har vi egna talanger Julia Ekholm och Julia Zigiotti t.ex som är med i F19-landslaget som ska matchas in ihop med ett våra mest rutinerade spelare varav ett par känt på damallsvensk nivå tidigare, Pernilla Ebberyd, målvakt och Malin Engdahl för att nämna något om vår trupp. Jag tycker att vi har en bra mix och hoppas på att vi lite på sikt ska kunna etablera oss i Elitettan.

Försäsongen har varit lite så där med en del förluster. Något du oroar dig för?
– Inte direkt vi har haft några skador och sjukdomar i laget och det påverkar förstås när man får laborera med laget och det i sin tur kan ju påverka resultatet i en match men det är inget att stirra sig blind på, säger Linda.

Till sist undrar jag om du har något tips om vilket lag som blir farligast i Elitettan 2014?
– Jag säger Hammarby. Dom har ett bra gäng som spelar fin fotboll och jag tror det kan bli ett lag som på allvar utmanar i toppen av Elitettan.

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.