Domarna beredda på diskussioner

Det är inte bara spelarna och ledarna som gått och väntat på att Damallsvenskan och Elitettan skulle komma igång. Vi har även domarna och till upptaktsträffen dök Linn Andersson och Malin Johansson upp. Damfotboll.com satte sig ner och snackade med de båda rättskiparna.
Linn Andersson t v och Malin Johansson. FOTO: Anders Andersson.

– Jag har inte känt mig bättre tränad eller i form tidigare, det har varit en fin försäsong. Dessutom har det varit bra för mig med cupmatcher, det gör att man kommer igång tidigt. Nu ska det bli kul med tävlingsmatcherna på allvar, säger Linn Andersson och får medhåll av Malin Johansson.
– Vi alla domare i gruppen har tränat på bra och har haft en givande kurs där vi gick igenom mycket material. Jag tror att vi alla känner oss förberedda och laddade inför den här säsongen.

Med hjälp av lite sekvenser från olika matcher i Europa och Sverige, framme på scenen, gick domarna Linn Andersson och Malin Johansson igenom de nya bedömningarna som kommer att gälla i samband med offsider.
– Det som blir nytt för oss under säsongen är att vi får ett kommunikationssystem att jobba med, just svåra offsidesituationer till exempel kommer vara bättre för oss att jobba med genom att kommunicera med våra assisterande domare tror jag. Det kräver att domaren är mer engagerad och mer involverade än tidigare i de här besluten, säger Linn och Malin.

– Även om det bara är offsideregeln som har en ny tolkning är det en ganska stor förändring och det kommer troligtvis att bli en hel del reaktioner på den framförallt de första omgångarna. Vi kommer säkert ha lite diskussioner om mål eller inte mål där det blir lite lurigt för spelare, ledarna och även oss domare att veta exakt vad som gäller. Vi måste kunna förklara väldigt tydligt.
Linn Andersson:
– Och innan publiken förstår, att den förstår vad som händer.
Malin igen.
– Det ska bli kul, det gäller att vara så tydlig som möjligt kring detta så tror jag att det kommer lägga sig efter några omgångar och då kommer det flyta på väldigt bra.

Hur har era upplägg sett ut?
Malin Johansson.
– Rent generellt börjar jag upplägget under hösten när sista omgången är slut, då går jag in i uppbyggnadsfasen där man försöker träna på lite tuffare och kanske även vilar mentalt.
– Det blir mycket träning, styrketräning för att orka en hel säsong. Sen börjar träningsmatcherna i januari där man mer och mer finslipar allt från matchledarskap till träna på nya tolkningar av regler om det kommer såna, man börjar prata och diskutera samarbete med assisterande om det är något nytt just det året som behöver ändras kring det. Det börjar redan under hösten och fortsätter ända fram till säsongens början.

Linn Andersson:
– Det är samma här, vi började med att vi hade en träff några veckor efter säsongen var slut. Där pratade vi och sammanfattade vad som hade hänt och vad vi kan göra bättre till nästa säsong både på individnivå och som grupp. Sen har vi en fyscoach där som hjälper oss att lägga upp träningsprogram för vintern. Sen är det bara att jobba på, jag tycker att det är ganska skönt där på hösten och grotta in sig, gå in i gymmet, börja uppbyggnadsträningen och få allting att stämma.
– Jag har fått vara iväg på en turnering på Cypern med landslag med många fina matcher, fina planer, bra lag, det gör jättemycket för att man ska vara i form och taggad när säsongen börjar på riktigt. Sen är det alltid mötena med andra domare, få andra idéer och samarbeta med nya personer, man lär sig alltid någonting.

Malin Johansson kommer in där:
– På samma sätt som lagen och hela Damallsvenskan strävar efter att bli bättre för varje år så har vi samma ambition och man ser tillbaka på vad vi gjorde förra året, vad vi kan göra annorlunda i år. Fotbollen försvåras hela tiden och blir bättre och bättre. Då måste även domarna hänga med på det, den utmaning ställs man inför varje år, det är bara väldigt roligt.
Tankar i övrigt inför säsongen som väntar nu?
– Det blir säkert en spännande och tight säsong med många tuffa matcher och ofta är det många som avgörs sista minuterna. Lagen har blivit jämnare och jämnare för varje säsong, det går inte att förutspå någonting. Varje match vet man litet om innan den har startat. Det gäller att vara förberedd på att allt kan hända och att vara fokuserad i 90 minuter. Det sitter mycket i huvudet att man är koncentrerad . Jag vet att hela vår grupp ser fram emot den här säsongen och att kunna bidraga till att göra att Damallsvenskan blir så bra som möjligt.

Vi kommer där in på hur mycket den nya serien sedan förra året, Elitettan, även betyder för domarna och steget till Damallsvenskan.
Linn Andersson:
– Det är lite individbaserat, jag och Malin dömer herrmatcher de omgångar vi inte har matcher i Damallsvenskan. Andra domare dömer fler dammatcher. Det viktigaste för de domarna som är på väg uppåt är att glappet upp till elitgruppen inte blir inte för stort Det är olika hur man väljer att lägga upp sin säsong och vilka typer av matcher man blandar med.

Vi kommer där in på styrkor som domare.
– Jag tror generellt sett om jag får tala för hela vår grupp som dömer Damallsvenskan att vi alla har en väldigt hög lägsta nivå, vilket skapar en trygghet för spelare, ledare och publik. Det tror jag är en styrka vi har tillsammans i hela gruppen och den tror jag har kommit utifrån att vi har ett nära samarbete och är väldigt öppna inför varandra. Vi hjälps åt och bidrar hela tiden till att göra vårt bästa, det handlar mycket om att man ska vara kollegial och samarbetsvillig men även stötta och supportra. Det vet jag att vi alla känner är väldigt viktigt. Jag tror att det är viktigt för vår grupp och gör att vi förhoppningsvis kan prestera så bra vi kan.

Linn Andersson:
– Det är oerhört viktigt att man känner, vi vet att vi är mänskliga och vi gör misstag, vi försöker göra så få som möjligt och försöker att eftersträva perfektion, det blir inte så, men det är oerhört viktigt att man känner någon gång när man gör misstag så finns det stöttning från varandra och vi vet att fler någon gång har varit i samma situation, säger Linn Andersson och avrundar.
– Som Malin sa, vi finns här för fotbollens skull och för att det ska bli bra matcher och underhållande fotboll. Där tycker jag, i alla fall för min egen del att damfotbollen är jättefin och väldigt vacker på det viset att den är ren, positiv och anfallsrik väldigt ofta, det är otroligt rolig.

Fakta:
Linn Andersson har förutom damallsvenskan internationella uppdrag som domare och dömer herrmatcher i division 2. Malin Johansson dömer framförallt i Damallsvenskan men när hon hinner även herrfotboll på distriktsnivå i Gästrikland.

Text: Anders Andersson

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.