Domarna beredda på diskussioner

Det är inte bara spelarna och ledarna som gått och väntat på att Damallsvenskan och Elitettan skulle komma igång. Vi har även domarna och till upptaktsträffen dök Linn Andersson och Malin Johansson upp. Damfotboll.com satte sig ner och snackade med de båda rättskiparna.
Linn Andersson t v och Malin Johansson. FOTO: Anders Andersson.

– Jag har inte känt mig bättre tränad eller i form tidigare, det har varit en fin försäsong. Dessutom har det varit bra för mig med cupmatcher, det gör att man kommer igång tidigt. Nu ska det bli kul med tävlingsmatcherna på allvar, säger Linn Andersson och får medhåll av Malin Johansson.
– Vi alla domare i gruppen har tränat på bra och har haft en givande kurs där vi gick igenom mycket material. Jag tror att vi alla känner oss förberedda och laddade inför den här säsongen.

Med hjälp av lite sekvenser från olika matcher i Europa och Sverige, framme på scenen, gick domarna Linn Andersson och Malin Johansson igenom de nya bedömningarna som kommer att gälla i samband med offsider.
– Det som blir nytt för oss under säsongen är att vi får ett kommunikationssystem att jobba med, just svåra offsidesituationer till exempel kommer vara bättre för oss att jobba med genom att kommunicera med våra assisterande domare tror jag. Det kräver att domaren är mer engagerad och mer involverade än tidigare i de här besluten, säger Linn och Malin.

– Även om det bara är offsideregeln som har en ny tolkning är det en ganska stor förändring och det kommer troligtvis att bli en hel del reaktioner på den framförallt de första omgångarna. Vi kommer säkert ha lite diskussioner om mål eller inte mål där det blir lite lurigt för spelare, ledarna och även oss domare att veta exakt vad som gäller. Vi måste kunna förklara väldigt tydligt.
Linn Andersson:
– Och innan publiken förstår, att den förstår vad som händer.
Malin igen.
– Det ska bli kul, det gäller att vara så tydlig som möjligt kring detta så tror jag att det kommer lägga sig efter några omgångar och då kommer det flyta på väldigt bra.

Hur har era upplägg sett ut?
Malin Johansson.
– Rent generellt börjar jag upplägget under hösten när sista omgången är slut, då går jag in i uppbyggnadsfasen där man försöker träna på lite tuffare och kanske även vilar mentalt.
– Det blir mycket träning, styrketräning för att orka en hel säsong. Sen börjar träningsmatcherna i januari där man mer och mer finslipar allt från matchledarskap till träna på nya tolkningar av regler om det kommer såna, man börjar prata och diskutera samarbete med assisterande om det är något nytt just det året som behöver ändras kring det. Det börjar redan under hösten och fortsätter ända fram till säsongens början.

Linn Andersson:
– Det är samma här, vi började med att vi hade en träff några veckor efter säsongen var slut. Där pratade vi och sammanfattade vad som hade hänt och vad vi kan göra bättre till nästa säsong både på individnivå och som grupp. Sen har vi en fyscoach där som hjälper oss att lägga upp träningsprogram för vintern. Sen är det bara att jobba på, jag tycker att det är ganska skönt där på hösten och grotta in sig, gå in i gymmet, börja uppbyggnadsträningen och få allting att stämma.
– Jag har fått vara iväg på en turnering på Cypern med landslag med många fina matcher, fina planer, bra lag, det gör jättemycket för att man ska vara i form och taggad när säsongen börjar på riktigt. Sen är det alltid mötena med andra domare, få andra idéer och samarbeta med nya personer, man lär sig alltid någonting.

Malin Johansson kommer in där:
– På samma sätt som lagen och hela Damallsvenskan strävar efter att bli bättre för varje år så har vi samma ambition och man ser tillbaka på vad vi gjorde förra året, vad vi kan göra annorlunda i år. Fotbollen försvåras hela tiden och blir bättre och bättre. Då måste även domarna hänga med på det, den utmaning ställs man inför varje år, det är bara väldigt roligt.
Tankar i övrigt inför säsongen som väntar nu?
– Det blir säkert en spännande och tight säsong med många tuffa matcher och ofta är det många som avgörs sista minuterna. Lagen har blivit jämnare och jämnare för varje säsong, det går inte att förutspå någonting. Varje match vet man litet om innan den har startat. Det gäller att vara förberedd på att allt kan hända och att vara fokuserad i 90 minuter. Det sitter mycket i huvudet att man är koncentrerad . Jag vet att hela vår grupp ser fram emot den här säsongen och att kunna bidraga till att göra att Damallsvenskan blir så bra som möjligt.

Vi kommer där in på hur mycket den nya serien sedan förra året, Elitettan, även betyder för domarna och steget till Damallsvenskan.
Linn Andersson:
– Det är lite individbaserat, jag och Malin dömer herrmatcher de omgångar vi inte har matcher i Damallsvenskan. Andra domare dömer fler dammatcher. Det viktigaste för de domarna som är på väg uppåt är att glappet upp till elitgruppen inte blir inte för stort Det är olika hur man väljer att lägga upp sin säsong och vilka typer av matcher man blandar med.

Vi kommer där in på styrkor som domare.
– Jag tror generellt sett om jag får tala för hela vår grupp som dömer Damallsvenskan att vi alla har en väldigt hög lägsta nivå, vilket skapar en trygghet för spelare, ledare och publik. Det tror jag är en styrka vi har tillsammans i hela gruppen och den tror jag har kommit utifrån att vi har ett nära samarbete och är väldigt öppna inför varandra. Vi hjälps åt och bidrar hela tiden till att göra vårt bästa, det handlar mycket om att man ska vara kollegial och samarbetsvillig men även stötta och supportra. Det vet jag att vi alla känner är väldigt viktigt. Jag tror att det är viktigt för vår grupp och gör att vi förhoppningsvis kan prestera så bra vi kan.

Linn Andersson:
– Det är oerhört viktigt att man känner, vi vet att vi är mänskliga och vi gör misstag, vi försöker göra så få som möjligt och försöker att eftersträva perfektion, det blir inte så, men det är oerhört viktigt att man känner någon gång när man gör misstag så finns det stöttning från varandra och vi vet att fler någon gång har varit i samma situation, säger Linn Andersson och avrundar.
– Som Malin sa, vi finns här för fotbollens skull och för att det ska bli bra matcher och underhållande fotboll. Där tycker jag, i alla fall för min egen del att damfotbollen är jättefin och väldigt vacker på det viset att den är ren, positiv och anfallsrik väldigt ofta, det är otroligt rolig.

Fakta:
Linn Andersson har förutom damallsvenskan internationella uppdrag som domare och dömer herrmatcher i division 2. Malin Johansson dömer framförallt i Damallsvenskan men när hon hinner även herrfotboll på distriktsnivå i Gästrikland.

Text: Anders Andersson

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.

Majgaard Jensen lämnar FC Rosengård – med omedelbar verkan

FC Rosengård och Jack Majgaard Jensen har gemensamt beslutat att avsluta samarbetet, skriver klubben i ett pressmeddelande.

Skrällfri cupkväll för de allsvenska lagen

Samtliga lag från Damallsvenskan gick vidare, nästan alla med betryggande marginal. Med onsdagens cupmatcher i mål ordnade de också tävlingsmatcher i förberedelse till nästa säsong.

Linköping helgens stora vinnare

Linköpings FC utnyttjade helgens omgång till att dra ifrån i toppstriden. Längst ner i tabellen fick KIF Örebro se lite ljus med en viktig poäng medan Kopparbergs/Göteborg FC fortfarande sliter med spelet.

Dubbelt Chawinga i Kvarnveden

Två matcher står på menyn för Damallsvenskan under lördagen. Kvarnsvedens IK i stort poängbehov har ett familjärt nyförvärv till hemmamötet med tabelltrean Eskilstuna United.
Lina Hurtig gjorde Sveriges första mål. FOTO: Christian Walgram/GEPA Pictures/Bildbyrån

Svårspelat – men resultatet gick Sveriges väg

Hällande regn i Kroatien och en del misstag i sista passningen. Ännu bättre utsikter får komma senare, det blev en blöt premiär för landslaget under Peter Gerhardsson där målen av Lina Hurtig och Kosovare Asllani var den stora behållningen.

Danmark med ordinarie lag i VM-kvalet

Ett delavtal och fortsatt förhandling efter den första kvalmatchen. Det räddar Danmark som sent omsider reser till Ungern med ordinarie trupp.
Maren Mjelde och Norge sprang ifrån Rachel Furness och Nordirland. FOTO: Fredrik Varfjell/Bildbyrån Norge

VM-kvalet igång – Norge och Tyskland vann stort

I skuggan av den danska spelarstrejken och Sveriges uppladdning på plats i Kroatien drog de första matcherna i VM-kvalet igång kring veckoslutet.

Danmark ställer in träningslandskamp -

Konflikten mellan det danska fotbollförbundet och landslagsspelarna fortsätter. På tisdagen meddelade DBU att den planerade träningsmatchen, tillika finalreprisen från EM är inställd.
Marija Banusics mål gav Linköping en poäng i tätstriden. FOTO: Matilda Ahlberg/Bildbyrån

Rosengård behåller hoppet efter sen kvittering

Linköping stod länge för effektiviteten och variationen i det allsvenska toppmötet. Mot slutet uppenbarade sig dock en öppning och serietvåan Rosengård kom ikapp till 2-2.

Danska landslaget i konflikt

Sedan hösten 2016 har DBU (danska fotbollförbundet) och spelarföreningen förhandlat om ett nytt landslagsavtal. Nu har det tidigare avtalet löpt ut och de två parterna har lämnat förhandlingsbordet.

CL: Linköping och Rosengård slapp blindskären

En överkomlig lottning. Så bör både Linköpings FC och FC Rosengård ha reagerat på sitt kommande motstånd i första omgången av Champions League.

Sverige faller på rankingen

Kvartsfinalförlusten i EM var tung och får också följder för Sveriges status i världsfotbollen. I den senaste FIFA-rankingen återfinns det blågula landslaget först på elfte plats.
Ella Masar rundar Josephine Frigge och avgör för Rosengård. FOTO: Christian Örnberg/Bildbyrån.

Tung derbyseger för Rosengård

Malmöderbyt på Swedbank Stadion skickade flera signaler till omvärlden. Publiksiffran 7 825 åskådare inte minst, Rosengårds markering i den allsvenska tätstriden med 1-0 och LB07:s förmåga att höja spelkvaliteten i underläget nådde också ut till fler än de på plats.

Spelare och sponsorer till Växjö

Växjö DFF leder Elitettan med sju poäng. Var siktet är inställt visar de senaste dagarnas kommunikation: förstärkning från proffsligan i USA och miljonavtal på sponsorsidan.

Sverige på ny kurs med Peter Gerhardsson

Kroatien på bortaplan blir Peter Gerhardssons matchdebut som förbundskapten. Hans första trupp förmådde att bryta in och ställa över delar av den tidigare centrallinjen.