Domarna beredda på diskussioner

Det är inte bara spelarna och ledarna som gått och väntat på att Damallsvenskan och Elitettan skulle komma igång. Vi har även domarna och till upptaktsträffen dök Linn Andersson och Malin Johansson upp. Damfotboll.com satte sig ner och snackade med de båda rättskiparna.
Linn Andersson t v och Malin Johansson. FOTO: Anders Andersson.

– Jag har inte känt mig bättre tränad eller i form tidigare, det har varit en fin försäsong. Dessutom har det varit bra för mig med cupmatcher, det gör att man kommer igång tidigt. Nu ska det bli kul med tävlingsmatcherna på allvar, säger Linn Andersson och får medhåll av Malin Johansson.
– Vi alla domare i gruppen har tränat på bra och har haft en givande kurs där vi gick igenom mycket material. Jag tror att vi alla känner oss förberedda och laddade inför den här säsongen.

Med hjälp av lite sekvenser från olika matcher i Europa och Sverige, framme på scenen, gick domarna Linn Andersson och Malin Johansson igenom de nya bedömningarna som kommer att gälla i samband med offsider.
– Det som blir nytt för oss under säsongen är att vi får ett kommunikationssystem att jobba med, just svåra offsidesituationer till exempel kommer vara bättre för oss att jobba med genom att kommunicera med våra assisterande domare tror jag. Det kräver att domaren är mer engagerad och mer involverade än tidigare i de här besluten, säger Linn och Malin.

– Även om det bara är offsideregeln som har en ny tolkning är det en ganska stor förändring och det kommer troligtvis att bli en hel del reaktioner på den framförallt de första omgångarna. Vi kommer säkert ha lite diskussioner om mål eller inte mål där det blir lite lurigt för spelare, ledarna och även oss domare att veta exakt vad som gäller. Vi måste kunna förklara väldigt tydligt.
Linn Andersson:
– Och innan publiken förstår, att den förstår vad som händer.
Malin igen.
– Det ska bli kul, det gäller att vara så tydlig som möjligt kring detta så tror jag att det kommer lägga sig efter några omgångar och då kommer det flyta på väldigt bra.

Hur har era upplägg sett ut?
Malin Johansson.
– Rent generellt börjar jag upplägget under hösten när sista omgången är slut, då går jag in i uppbyggnadsfasen där man försöker träna på lite tuffare och kanske även vilar mentalt.
– Det blir mycket träning, styrketräning för att orka en hel säsong. Sen börjar träningsmatcherna i januari där man mer och mer finslipar allt från matchledarskap till träna på nya tolkningar av regler om det kommer såna, man börjar prata och diskutera samarbete med assisterande om det är något nytt just det året som behöver ändras kring det. Det börjar redan under hösten och fortsätter ända fram till säsongens början.

Linn Andersson:
– Det är samma här, vi började med att vi hade en träff några veckor efter säsongen var slut. Där pratade vi och sammanfattade vad som hade hänt och vad vi kan göra bättre till nästa säsong både på individnivå och som grupp. Sen har vi en fyscoach där som hjälper oss att lägga upp träningsprogram för vintern. Sen är det bara att jobba på, jag tycker att det är ganska skönt där på hösten och grotta in sig, gå in i gymmet, börja uppbyggnadsträningen och få allting att stämma.
– Jag har fått vara iväg på en turnering på Cypern med landslag med många fina matcher, fina planer, bra lag, det gör jättemycket för att man ska vara i form och taggad när säsongen börjar på riktigt. Sen är det alltid mötena med andra domare, få andra idéer och samarbeta med nya personer, man lär sig alltid någonting.

Malin Johansson kommer in där:
– På samma sätt som lagen och hela Damallsvenskan strävar efter att bli bättre för varje år så har vi samma ambition och man ser tillbaka på vad vi gjorde förra året, vad vi kan göra annorlunda i år. Fotbollen försvåras hela tiden och blir bättre och bättre. Då måste även domarna hänga med på det, den utmaning ställs man inför varje år, det är bara väldigt roligt.
Tankar i övrigt inför säsongen som väntar nu?
– Det blir säkert en spännande och tight säsong med många tuffa matcher och ofta är det många som avgörs sista minuterna. Lagen har blivit jämnare och jämnare för varje säsong, det går inte att förutspå någonting. Varje match vet man litet om innan den har startat. Det gäller att vara förberedd på att allt kan hända och att vara fokuserad i 90 minuter. Det sitter mycket i huvudet att man är koncentrerad . Jag vet att hela vår grupp ser fram emot den här säsongen och att kunna bidraga till att göra att Damallsvenskan blir så bra som möjligt.

Vi kommer där in på hur mycket den nya serien sedan förra året, Elitettan, även betyder för domarna och steget till Damallsvenskan.
Linn Andersson:
– Det är lite individbaserat, jag och Malin dömer herrmatcher de omgångar vi inte har matcher i Damallsvenskan. Andra domare dömer fler dammatcher. Det viktigaste för de domarna som är på väg uppåt är att glappet upp till elitgruppen inte blir inte för stort Det är olika hur man väljer att lägga upp sin säsong och vilka typer av matcher man blandar med.

Vi kommer där in på styrkor som domare.
– Jag tror generellt sett om jag får tala för hela vår grupp som dömer Damallsvenskan att vi alla har en väldigt hög lägsta nivå, vilket skapar en trygghet för spelare, ledare och publik. Det tror jag är en styrka vi har tillsammans i hela gruppen och den tror jag har kommit utifrån att vi har ett nära samarbete och är väldigt öppna inför varandra. Vi hjälps åt och bidrar hela tiden till att göra vårt bästa, det handlar mycket om att man ska vara kollegial och samarbetsvillig men även stötta och supportra. Det vet jag att vi alla känner är väldigt viktigt. Jag tror att det är viktigt för vår grupp och gör att vi förhoppningsvis kan prestera så bra vi kan.

Linn Andersson:
– Det är oerhört viktigt att man känner, vi vet att vi är mänskliga och vi gör misstag, vi försöker göra så få som möjligt och försöker att eftersträva perfektion, det blir inte så, men det är oerhört viktigt att man känner någon gång när man gör misstag så finns det stöttning från varandra och vi vet att fler någon gång har varit i samma situation, säger Linn Andersson och avrundar.
– Som Malin sa, vi finns här för fotbollens skull och för att det ska bli bra matcher och underhållande fotboll. Där tycker jag, i alla fall för min egen del att damfotbollen är jättefin och väldigt vacker på det viset att den är ren, positiv och anfallsrik väldigt ofta, det är otroligt rolig.

Fakta:
Linn Andersson har förutom damallsvenskan internationella uppdrag som domare och dömer herrmatcher i division 2. Malin Johansson dömer framförallt i Damallsvenskan men när hon hinner även herrfotboll på distriktsnivå i Gästrikland.

Text: Anders Andersson

Sista inlägget på damfotboll.com är gjort. Foto: Fredrik Hasselgren

Slutet på en era med damfotboll.com - UPPDATERAD INFO

April 2017 – Sverige fortsätter uppladdningen till sommarens EM – Seriestart i Damallsvenskan och Elitettan – Semifinaler i Champions League med ”svenskduell” – Damfotboll.com kommer tillbaka

Ge June chansen på liggande boll - då....

Piteå besegrade Eskilstuna United hemma med 2-1 (1-0) inför hela 1 926 på ett soldränkt LF-arena. June Pedersen och Irma Helin blev stora matchvinnare.
Lotta Schelins första insats i Rosengårds träningströja.

OS och Rosengård ger Lotta Schelin en hektisk sommar

Att vinna en allsvensk guldstrid och att ta FC Rosengård långt i Champions League blir kommande drivmedel. Än så länge har Lotta Schelin bara hunnit med det första passet med sin nya klubb.

Klart med ny målvakt till Linköping

Efter Matilda Haglunds korsbandsskada tidigare i vår så har Linköpings FC haft en målvaktsposition vakant i truppen. Nu är det klart med ersättare till Matilda, och det kommer att bli Chandra Bednar som klubben signerat ett korttidskontrakt med gällande höstsäsongen.
Irma Helin gör sin andra säsong i Piteå. FOTO: Peter Skaugvold/Bildbyrån.

Tredjeplatsen på spel mellan Piteå och Eskilstuna

Halvårsskiftet är tiden på året när det är svårast att skilja dag från natt längst upp i norr. Mot halvtid i seriespelet vill Piteå IF gärna bli en ljuspunkt och ta över tredjeplatsen.
Wilma Stenman hade svårt att hålla tårarna borta men bjöd ändå på ett lite leende. Foto: Anette Börjesson

Vinsten, ett silver och kompisar för livet

En silvermedalj brukar sällan bli någon stor tröst för de förlorande spelarna och precis så såg det ut när vi inledde intervju med Wilma Stenman, back i Västerbotten som hade svårt att hålla underläppen still men det gick.
Skåne vann Cup Kommunal 2016. Foto: Anette Börjesson

Skåne överlägset i finalen

För 11:e gången vann Skåne Cup Kommunal efter att ha finalbesegrat Västerbotten i Halmstad med 3-0. Det var aldrig någon tvekan om vart segertrofén skulle hemföras.

Klart för finalen i Cup Kommunal

Så här i slutet av juni precis efter midsommar spelas finalen i Cup Kommunal. Då koras vilket fotbollsdistrikt som ska bli landets bästa och 2016 står slaget mellan Skåne och Västerbotten. Spelplats som vanligt Halmstad Arena (Sannarp) onsdag kl 19.15,
Stina Blackstenius glad över OS-platsen. Foto: Bildbyrån

Få överraskningar på Rio-resan

Efter att Pia Sundhage presenterat namnen på de utvalda vet vi när, var och vem som ska göra det för Sverige i OS. Frågan är bara hur det ska gå under augustidagarna i Brasilien.
Pia Sundhage presenterade OS-truppen under Elitflicklägret i Halmstad. Foto: Bildbyrån (arkiv)

OS-truppen klar

På tisdagen presenterade förbundskapten Pia Sundhage den slutgiltiga OS-trupp på 18 spelare (plus fyra reserver) som ska representera blågult under OS i Rio som spelas i augusti. Presentationen skedde på elitflicklägret i Halmstad.
Chloe Logarzo. Foto: Eskilstuna United

Australiensisk landslagsspelare till Eskilstuna

Två matcher återstår av vårsäsongen av Damallsvenskan men redan nu kan United presentera ett nyförvärv inför höstsäsongen i den australiensiska landslagsspelare Chloe Logarzo.
Emma Lind har siktet inställt med LB07. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Emma Lind vill mer efter resan till serietoppen

De första månaderna i den nya klubben fick hon skruva ner konkurrensinstinkten och ta sig tillbaka från skada. Nu tävlar Emma Lind på lika målvaktsvillkor i LB07 och trivs med tillvaron i Malmö och i toppen av Elitettan.
AIK strået vassare i dagens match. Foto: Björn Pettersson

Sirius utan chans mot AIK

AIK kom till dagens match med hetast vilja i bagaget och kunde resa hem med full pott. Sirius fick kännas vid sin tredje raka förlust, den här gången med siffrorna 2 - 5.
Stina Blackstenius sänkte Kopparbergs/Göteborg med segermålet som kom först i den 86:e minuten. FOTO Filip Oskarsson.

Linköping redde ut bekymren på nytt

Bättre sent än aldrig. Linköpings FC fick ingen utdelning på sin inledande forcering, frustrationen växte i takt med brända möjligheter. Sen hittade Pernille Harder luckan i Kopparbergs/Göteborg FC:s försvar och Stina Blackstenius rullade in slutresultatet 1-0.
Elaine gör comeback som spelare.Foto: Per Kristensen

Elaine gör comeback

Elaine lämnar tränaruppdraget i Älta IF och fortsätter som spelare. Pierre Gardelius du Puy tar över tränaransvaret och det är en lösning som gör att klubben ser optimistiskt på kommande seriespel.

Islands damlandslag också på gång

I FIFAs senaste världsranking av damlandslag har Island klättrat till 16:e plats. Schweiz har klättrat fyra placeringar tack vare segrar över Italien och Tjeckien som säkrade en plats i nästa års EM-slutspel.
Tove Enblom räddar före Mia Jalkerud (Foto: Anders Henrikson)

Umeå IK vinner på Stockholms stadion

Tabelljumbon Umeå IK tog säsongens första seger - borta mot DJurgården med 3-1. Målen gjordes av Lina Hurtig, Julia Hellström och Hanna Sandström. Inbytta Emilia Appelqvist reducerade en kvart före slutet för hemmalaget.
KIF Örebros Melissa Tancredi blev matchvinnare borta mot Kvarnsveden. Foto: Bildbyrån

KIF Örebro tillbaka i vinnarspåret

KIF Örebro som inte vunnit en match sedan Damallsvenskans tredje omgång tog med dagens vinst, 0-1 borta mot Kvarnsveden, ett rejält kliv upp till en sjundeplats i tabellen.
Johanna Ejdelind såg öppningar och förarbetade ett av LB07:s mål. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

LB07 stärkte greppet i toppen

LB07 började bra, fullföljde mer tveksamt men höll stilen till 2-1. De förhoppningar som Hammarby IF hade mosade hemmalaget med att göra sina två mål inom loppet av en halvtimme. Efter toppmötet leder LB07 serien med sex poäng.

Piteå spräckte Vittsjös hemmasvit

Vittsjö tog emot Piteå IF hemma på Vittsjö IP inför endast 384 personer. De fick se en match där gästande Piteå dominerade stort i första halvlek bortsett från de fösta tio inledande minuterna av halvleken. Piteå tog en välförtjänt ledning i paus. Det var skånskornas första förlust på hemmaplan i år.
Michaela Johnsson mot Ältas Anna Skugge och Lina Malmborg. FOTO: Daniel Nilsson/Bildbyrån.

LB07 litar till anfallsstyrkan i seriefinalen

Det giftigaste anfallet mot det mest stabila försvaret. Därmed inte sagt att seriefinalen, LB 07 mot Hammarby IF måste utspela sig så. ”De här matcherna är roligast att spela, prov på hur vi står oss mot topplagen”, säger Michaela Johnsson.
Hanne Gråhns möter sina före detta lagkamrater när Örebro tar sig an Kvarnsveden. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Hanne Gråhns tar sats för att besegra gamla bekanta

KIF Örebro gör söndagsresan för att möta en nykomling som satt igång säsongen mer sprudlande än det etablerade laget. För Hanne Gråhns kittlar Borlängebesöket lite extra, kontakterna med de gamla lagkamraterna i Kvarnsvedens IK gör upplevelsen speciell.

Vinst för Hovås Billdal IF mot QBIK

Det blev vinst med 2-0 för hemmalaget Hovås Billdal i en väldigt jämn match där Hovås satte sina chanser mot QBIK

Thomas tillbaka som tränare i Vittsjö

Thomas Mårtensson som av privata skäl varit borta från det delade tränarskapet i Vittsjö GIK under våren är på väg tillbaka och det innebär en förändring i ledarstaben. Håkan Magnusson och Vittsjö GIK går skilda vägar och vårt samarbete avslutades nu i veckan, meddelar klubben.

Derbyknall 1

Växjö DFF vann slaget om Småland och besegrade för första gången IFK Kalmar. Dessutom på IFK Kalmars fruktade hemmaplan Gröndal. Det blev en riktig derbymatch med svallande känslor och mycket dramatik. Och det var ytterst nära att det blivit oavgjort efter IFK Kalmars sena forcering.