Hammarby gillar favoritskapet i Elitettan

Hammarby är inte bara en av favoriterna till att knipa en av uppflyttningsplatserna i årets Elitettan, man är också redo att göra det. − Vi ska tillbaka till Damallsvenskan, säger lagets tränare Pär Lagerström till damfotboll.com.
Hammarby bär gärna favoritskapet i Elitettan. Foto: Anders Henrikson

Hammarby har spenderat åtskilliga säsonger i landets högsta fotbollsserie, långt fler än både Umeå IK och Tyresö FF. Men de senaste tre säsongerna har man kämpat för att ta sig upp igen. Än så länge har försöken misslyckats. För två år sedan kvalificerade sig Hammarby nätt och jämnt till den nyfödda Elitettan och ifjol slutade man fyra i samma serie. Men i år är det dags, i alla fall om man ska tro Pär Lagerström.
− Vi ska tillbaka till Damallsvenskan, det tänker jag inte sticka under stol med, det är vårt uttalade mål. Sen är föreningens mål större än så. Vi vill inte bli något jojo-lag, utan vi jobbar långsiktigt med att etablera oss i Damallsvenskan, säger tränaren som tog över Hammarby just när de fallit ut ur Damallsvenskan.

Utveckling pågår
Hammarby har varit aktivt på spelarmarknaden inför denna säsong. Inte mindre än sju spelare har anslutit till laget, fyra har lämnat.
− Alla spelare har blivit bättre. Ifjol hade vi ett ungt och relativt nytt lag, nu har de fått ett år ihop. Jag tycker att man på varje träning kan se att de blivit bättre. Det är bättre kvalitet i allt, det går snabbare. Sen har vi utvecklat vårt anfallsspel. Och vi har fått in spelare som höjer vår kvalitet, säger Lagerström när undertecknad frågar vad vi bör hålla utkik efter när vi tittar på Hammarby i årets Elitetta.

Anfallsspelet har utvecklats, ja. Hammarby har, sedan undertecknad började följa laget för mer än tio år sedan, alltid haft problem med att göra mål. I vissa matcher har man stått för bollinnehavet men ändå bokförts för oavgjort eller förlust. I höstas lossnade målskyttet en aning och Hammarby vann helt plötsligt med stora siffror, något som då inte hade hänt på flera år.
Pär säger till damfotboll.com att han också tycker att just målskyttet måste bli bättre.
− Jag har inte varit nöjd med det. Vi är inte nöjda med att en massa bollinnehav men inte gör mål. Det är sådant som kan sätta sig i huvudet på spelarna, då måste man gå in och bryta mönster.
När det lossnade, då lossnade det rejält. Under försäsongen tycker jag man kan se att vi blivit ännu bättre på det. Vi har tagit med oss trenden från i höstas, att vi gör många mål.

Om att vara favorit igen
Att vända trender är något som Lagerström nämner flera gånger under vårt samtal. Vi snackar om att Hammarby var favorittippade inför fjolårets Elitetta men mest troligt tappade en topplacering när man spelade för många avgjorda matcher mot motstånd man borde slagit.
− Det blev en trend som satte sig i huvudet, det som är positivt är att vi har brutit den trenden en gång. Det blir en erfarenhet att ta med sig. Har vi brutit den en gång kan vi göra det igen, säger Lagerström och berättar sedan att Hammarby inte har några problem att bära favoritskapet i serien även denna säsong.
− Hammarby har ett varumärke som ger ett favorittryck. Jag ser det som smicker, det betyder att vi har många duktiga spelare och ett bra lag.
Lagerström avslutar sedan vårt samtal med orden:
− Favoritskapet, det tar vi med glädje.

Text: Alva Nilsson

Foto: Bildbyrån
Bildtext lagbilden:

Spelare i Hammarbys Elitettalag poserar för inför säsongen 2014.
Övre raden från vänster: Louise Kjellberg, Faruk Macak, Pär Lagerström, Petronella Ekroth,
Olga Ekblom, Sigrid Persson, Greta Holmberg, Alexandra Lindbeg, Kicki Bengtsson, Tobias Karlsson.
Mellersta raden från vänster: Tinnie Engström, Moa Hedell, Elina Johansson, Therese Persson, Cathrine Dahlström, Anna Lindblom,
Hanna Korell, Helen Eke, Birgitta Sandell
Nedre raden från vänster: Ellinor Lindbom, Nellie Bolander, Matilda Östergaard,
Matilda Agné, Emelie Ekman, Jenny Nauwelaerts de Agé, Emma Jansson, Ellen Gibson, Marie Johansson, Hanna Wallgren Foto: Robin Nordlund / BILDBYRÅN

DIFDAMsaman 2014-04-04 06:24

man kan inte säga att detta Hammarby är bra Djurgården som nu har vunnit 9 av 9 tränings matcher slog det här laget med 1-5 på kanalplan idag jag tror djurgården är minst lika stor kandtat som bajen om inte mer om Hammarby inte ens kan försvara sig hemma på kanalplan är det illa illa

damsupporter 2014-04-05 18:10

Är Hammarby favoriter!? Vems favorit i så fall? Det är svårt att tro efter veckans derby. Ändå var väl inte Jalkerud med om jag förstått det hela rätt?

DIFDAMsaman 2014-04-07 07:06

håller helt med dig Mia var inte med men det blev 1-5 men nu vet jag också att dif har en väldigt bra målvakt nu och det kan ha bidragit till att det blev svårt att göra mål för Hammarby men jag tycker Hammarby har tagit sig vatten över huvudet och det kommer straffa sig tror jag men när Mia väl är med kommer det bli en svårare för moståndarna till dif hon är en spelare med riktigt starkt djurgården hjärta och hon är Jimmie Ölvestads lilla syster andledningen till att Hammarby har tagit sig vatten över huvudet tror jag är för dom har fått till baka sina gamla spelare från förr också men gör det deras favoritskap störe nej

DIFDAMsaman 2014-04-07 07:11

jag tycker det är ett svaghets tecken att gå ut som Hammarby ha gjort med reklam och allt om att dom är på väg mot dam allsvenskan dom får gärna drömma men FRÅGAN ÄR OM DIF tjejerna inte tog Hammarby ner på jorden nu DIF har vunnit 9 av 9 tränings matcher nu jag tror dif kan gå hela vägen i år

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.