Klart Lissabon, Tyresö !

Genom mål av Christen Press (2) och Marta gick Tyresö till final i Champions League där de får möte VfL Wolfsburg den 22 maj i Lissabon.
Christen Press jublar efter ett av sina mål mot Birmingham. Foto: Bildbyrån

25 minuter före matchstart såg det inte ut om publiken skulle söka sig till Champions League semifinalen, men till slut var mer än 2100 på plats för att heja fram sitt Tyresö till en final i Europas elitklass. Endast i Eskilstuna var det fler som såg en damfotbollsmatch denna söndag.

Från början såg alla den förväntade matchbilden. Tyresö hade bollen och försökte göra ett snabbt mål. Man presterade ett varierat anfallsspel med spel på kanterna och i mitten. Världens bästa bänk som fick sitta och nöta i onsdags mot Eskilstuna fanns nu på plan. Ingen av de nya brasilianskorna i startelvan, men Marta, Vero, Seger och Malin Diaz. Att inkludera Malin Diaz i en och samma mening med de tre förstnämnda är ingen slump. En spelare som har växt mycket under det gångna året där hon mest fick sitta på bänken har utvecklats så pass mycket nu att hon får spela ihop med de "stora" från start och slutligen ha en betydande andel i att avgöra matchen med sina två assist till Christen Press mål.

I stort sett var detta en match mot ett mål, men i den 28:e minuten hade matchbilden kunnat bli annorlunda. Marta och Chelsea Weston hamnade på konstgräsmattan efter en duell en mot en och när Weston ville resa sig sparkade Marta liggande mot försvararens ben - ett rött kort hade inte varit fel. Dock den italienska domaren Carina Vitulano såg ingenting och delade inte ens ett gult kort vilket hade stoppat Marta från spel i finalen mot Wolfsburg.

0:0 i paus och visst kändes det trots det stora spelövertaget lite darrigt. Alltför ofta har man upplevt fotbollsmatcher på den nivån där plötsligt det försvarande laget gör ett mål och vinner på en eller två chanser. Tyresö var klart bättre, ingen tvekan, men ändå får man konstatera att Birmingham City Ladies gjorde en kanonmatch. Målvakten Rebecca Spencer behärskade målrummet för det mesta och alla blåa framför henne spelade precis så som Karen Carney hade sagt till undertecknad dagen innan: med hjärta och passion.

Men även Tyresö ska få en eloge för tålamodet. Det är precis det som krävs för att vinna sådana matcher. Och Tony Gustavsson, som ju nämns som en av kandidaterna att ta över posten som cheftränare för USA:s damlandslag, är en mycket driven tränare. Han berättade efteråt i presskonferensen att det var tålamodet man hade pratat mycket om innan. Detta arbete belönades. Trots att Marta inte oväntat brände ytterligare en viktig straff i den andra halvleken - när Vitulano gjorde ytterligare ett fel och gav straff till Tyresö pga ett hands där Chelsea Westons arm definitiv inte gick till bollen.

Dock nog med kritik mot Marta. Det verkade så som om den missade straffen gav brasilianskan ännu mer adrenalin. Hon ville gottgöra sin miss och la in ytterligare en växel. Men det var Malin Diaz vars djupledsboll hittade Christen Press och visst måste Press i dagsläge vara en av världens bästa forwards? Hon har en fantastisk bollmottagning och bara rullar bollen förbi duktiga Spencer.

Birmingham tvingades att spela mer framåt, men lyckades dock aldrig att hota Tyresös miljontrupp. Ännu en assist av Malin Diaz till Press avgjorde matchen och på övertid spelade sig Christen Press igenom på vänsterkanten och gav Marta ett fint inlägg och äntligen fick Marta sitt välförtjänta mål.

I Lissabon, den 22 maj möter det här laget VfL Wolfsburg. Om vi däremot kommer att se samma startelva ytterligare en gång på Tyresövallen är dock tveksamt. På den frågan jag ställde Tony Gustavsson under presskonferensen svarade han att han nog kommer att rotera mycket pga av spelarnas höga belastning bl a genom stundande landskamper och skaderisken.

Den kan mycket väl bli så att den 22 maj blir sista natten med gänget som Gustavsson uttryckte sig efteråt. I publiken befann sig dessutom den norske miljonären Arne Utvik som har byggt upp sitt Avaldsnes IL som ett av Norges starkaste lag i Toppserien. Det ryktas om att både Marta och Fabiana kan vara på väg dit efter sista natten i maj. Utvik har i norsk media sagt att det finns tillräckligt mycket pengar för att rekrytera Marta.

Text: Rainer Fussgänger

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.

Majgaard Jensen lämnar FC Rosengård – med omedelbar verkan

FC Rosengård och Jack Majgaard Jensen har gemensamt beslutat att avsluta samarbetet, skriver klubben i ett pressmeddelande.

Skrällfri cupkväll för de allsvenska lagen

Samtliga lag från Damallsvenskan gick vidare, nästan alla med betryggande marginal. Med onsdagens cupmatcher i mål ordnade de också tävlingsmatcher i förberedelse till nästa säsong.

Linköping helgens stora vinnare

Linköpings FC utnyttjade helgens omgång till att dra ifrån i toppstriden. Längst ner i tabellen fick KIF Örebro se lite ljus med en viktig poäng medan Kopparbergs/Göteborg FC fortfarande sliter med spelet.

Dubbelt Chawinga i Kvarnveden

Två matcher står på menyn för Damallsvenskan under lördagen. Kvarnsvedens IK i stort poängbehov har ett familjärt nyförvärv till hemmamötet med tabelltrean Eskilstuna United.