Välförtjänt Kristianstad-seger mot Tyresö

De sista av de 858 som kom för att se Kristianstads DFF mot Tyresö hade inte hunnit ta plats när Marija Banusic gjorde Damallsvenskans snabbaste mål i år efter bara 50 sekunder. KDFF tog ledningen, men slutresultatet 2-0 kändes inte så sensationellt som det skulle varit i fjol.
Lagkapten Susanne Moberg jublar över Marija Manusics (t h) och Damallsvenskans snabbaste mål. Tyresös målvakt Carola Söberg, backen Linda Sembrant och Mayara Da Fonseca Bordin kan bara konstatera faktum. FOTO: Lennart Månsson, Bildbyrånl

Då vann Tyresö med ett på många platser helt annat lag än det man kom till Kristianstad på söndagen.
Ingen Marta,Veronica Boquete, ingen Caroline Seger o s v.
Tyresö sparar dem till semifinalen i UEFA Women´s Champions League mot Birmingham. Sparat skulle Tyresö i en annan mening sä klart ha gjort långt tidigare..
- Vi ska inte skylla ifrån oss för att vi förlorade, sade Tyresös tränare Tony Gustavsson genast efter matchen.
- Jag är besviken på resultatet men stolt över spelarnas insats.

Tyresö fick i alla fall en match på naturgräs. Förutom att det kändes ovant gynnade det också hemmalaget genom att tempot blev litet lägre.
Det blev en bra match för att vara i premiäromgången.
De båda målvakterna, Tyresös Carola Söberg och KDFFs Hedvig Lindahl fick rädda några frilägen. Carola när Susanne Moberg hade chansen att öka till 2-0 i första halvlek och Hedvig minuten senare mot Madelaine Edlund.
Tyresös Malin Diaz prickade dessutom ribban ytterligare några minuter senare.
Tyresö försökte få igång sitt djupledsspel utan någon större framgång Johanna Rytting Karneryd, 17 år, spelade i Tyresös startelva och hade den bästa chansen i andra halvlek innan hon avlöstes av Christen Press. Men inte ens hon lyckades få hål på Kristianstad vars anfall kom längre när man hotade i mitten.
Olivia Welin punkterade matchen med sitt distanskott till 2-0 10 minuter före slut.
- Jag hann fundera över vem jag skulle spela men sen insåg jag att det var ganska fritt fram att skjuta så det gjorde jag. Det blev ett bra skott efter marken och placeringen var det inte heller något fel på , säger Olivia som fick se sin boll smeka insidan av Carola Söbergs högra stolpe.

Kristianstads tränare Elisabeth Gunnarsdottir berättade att ovissheten inför matchen om vilket lag Tyresö skulle komma med, var lite jobbig.
- Det är klart att det blir lite spänning med tanke på vad som hänt med Tyresö det senaste. Att inte Marta och Caroline Seger skulle spela fanns det indikationer om sen tidigare men som vi såg idag var det fler ordinarie spelare som fattades. Jag är glad över att vi kunde fokusera på vårt och genomföra matchen på ett så bra sätt och att vi lyckades knyta ihop säcken och ta tre poäng mot Tyresö.

The Observer 2014-04-13 20:59

TFF får ta mycket skit de här dagarna, nu också på plan. Det är inte heller lätt att förstå vad som görs av sportsliga skäl eller pga klubbens pyspunka.

Hur kan man ställa över de i artikeln nämnda spelarna? Hur kan Press som ensam kan avgöra en match få sitta på bänken? Spara till CL? Klarar inte de här lyxspelarna att fixa två matcher på en vecka? Löjligt!

Men TFF har producerat mycket skitsnack tidigare också - i samband med senaste värvningen av Marta hade dennes agent sagt hur bra samarbetet fungerat med Hans Löfgren (HL). Dagen därpå säger TFF att han inte alls har någon officiell roll i klubben. Under samma period kutade han omkring i mysbyxorna i alla avspärrade zoner på Bollmoravallen (dags att döpa om nu igen, kommunen?). Och ni kommer väl ihåg hur det lät när det ifrågasattes hur TFF kunde ha råd - HL gick ut i damfotboll.com och betonade att de minsann inte hade större spelarbudget än andra. För att inte tala om TFF lysande ekonomiska modell där de hade hundratals sponsorer som gjorde att de var mer eller mindre osårbara.

Vad som vore intressant att veta är hur ekonomin redovisades när TFF fick elitlicensen från SvFF. Men här har tydligen båda parter ett intresse av att hålla tyst! Något sportjournalistiskt scoop är väl knappast heller att vänta - sådana journalister bevakar andra missdådare.....

Nå, kul för KDFF med vinsten även om TFF valde att förlora. Kanske räknar TFF med att ev CL-final och ev vinst ska gottgöra allt och rädda klubbens rykte - de vågade och vann! Jag är inte lika övertygad. Gissar att det finns en inofficiell krisstrategi efter CL: kanske var det delar av den vi såg idag: just den typen av unga spelare som TFF snabbt gjorde sig av med medan man fortfarande pumpade luft i slottet efter återinträdet i damallsvenskan.

GambitSWE 2014-04-14 02:22

Vero och Meghan Klingenberg skadade sig med resp. landslag, därav spelade inte de. Seger och Marta skadade sig precis innan bortamötet mot Österrikiska Neuenglabach, och är inte riktigt redo för spel än. Hade för mig att det rörde sig om bristningar eller så i vaden respektive baksidan lår.

Press och Engen kom hem till Sverige dagen innan match, från den andra matchen som USA hade mot Kina, och jag antar att de lider av Jet-lag, och därav ville man inte spela dem. Press fick ju hoppa in på slutet, men det hjälpte ju föga.

Som kuriosa så är det väl värt att veta att det amerikanska landslaget brukar samlas tämligen många dagar innan man skall spela en match, för att träna/anpassa sig efter tidskillnaden etc, så att Press överhuvudtaget kom till spel säger ju en del.

När Sverige senaste spelade mot USA i USA, så spelade man matchen dagen efter ankomst. Även om Sverige säkert skulle kunna ha väntat någon extra dag, så säger även detta vilken slags budget som det amerikanska landslaget har.

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.