Linköping vann på straff i Vittsjö

Vittsjö GIK tog emot Linköpings FC på Vittsjö IP inför 403 åskådare som trotsade regnet. De fick se en match som saknade skönspel. Fotbollsplanen var rejält vattensjuk och det hämnade sig på spelet. Linköpings FC vann matchen med 2-1 efter en straff som blev omdiskuterad .
Linköpings Magdalena Ericsson (nr 20) hade säsongspremiär i allsvenskan 2014 efter skada och är här nära att göra mål i andra halvleken. Foto: Filip Oskarsson

Ett glädjeämne för Vittsjö publiken var att Ifeoma Dieke gjorde comeback med full speltid efter sin skada . Hon gjorde en stabil insatts som mittback. Det märktes på Vittsjös spel att backlinjen blev mer samspelt. Sandra Adolfsson var hemma lagets bästa spelare för dagen, men det var lite osäker om hon skulle starta p g a problem med en sträckning på baksidan av låret. Hon genomförde matchen med bravur och byttes inte ut förrän på tilläggstid.

Linköping dominerade första kvarten av första halvlek och gjorde årets snabbaste mål. Då Fridolina Rolfö redan efter 10 sekunders spel kunde sätta 0-1 bakom Shannon Lynn i Vittsjö-målet. Sitiuationen uppstod efter att bollen fastnat i en vattenpöl när Ifeoma Dieke försökte spela hem till egen målvakt. Nästa Linköpings-chans kom i 10:e minuten efter hörna då Mariann Gajhede Knudsen sköt strax utanför. I matchens 14:e minut tryckte Jane Ross in kvitteringen till 1-1. I 22:a minuten fick Sofie Andersson på ett bra skott som rensades undan på mållinjen av en Linköpngs-spelare. Ytterligare några minuter senare sköt Fridolina Rolfö strax över ribban.

Linköpings FC inledde andra halvlek bäst och tog sig runt på Vittsjös vänstra sida. Fridolina Rolfö sköt strax utanför etter tre minuter. När det gått en kvart faller är Sandra Adolfsson och Stina Blackstenius i närkamp i straffområdet. Domare Tess Pettersson ställer sig på straffpunkten och blåser straff för Linköping.

Holländska landslagsspelaren Renée Slegers ger inte Shannon Lynn Vittsjö-målet någon chans att rädda-.
I matchens 78:e minut kom Vittsjös bästa kvitteringschans då Jane Ross tog sig förbi sin back och in i straffområdet och blev upphakad. Hon fullföljde och sköt utanför mål.

Linköpings FCs tränare Martin Sjögren:
-Sköna poäng. Matchen var inte välspelad. Planen är inte i närheten av den allsvenska klassen. Det blir mest kampspel. Vi gör en bättre andra halvlek än den första. Vi har mycket skador och presterar bra med dem vi har tillgängliga. Straffen var kan jag erkänna var billig.

Thomas Mårtensson Vittsjö GIKs s tränare:
-Vår insats är väldigt gedigen och bra. Det är första gången i år vi spelar två halvlekar med vilja och go. En av våra bästa matcher i år. Domaren bör hålla en damallsvensk nivå och inte så dålig klass. Ska vi ha bra klass på allt annat så gäller det banne mig även domare.

Sandra Adolfsson, Vittsjö:
-Alla gör ett fantastiskt jobb med laginsatser. Domaren är under all kritik. Planen var bedrövlig och vattensjuk och bollen stannade upp.

Fridolina Rolfö, Linköping
- Jag får inte ut tillräckligt av mitt spel . Vi får springa mycket. Det var tyvärr inte den mest optimala plan jag sett.

Text: Anders Bystedt

Rufus 2014-05-11 19:28

En bra prestation av lagen att orka spela fotboll i hällregn, vattensamlingar och lervälling. Det underlaget är naturligtvis inte värdigt fotboll på allsvensk nivå. Det kändes nog för spelarna som när Sverige mötte Nordirland - i Nordirland. Men med vilja och bra kondis kommer man långt, iallafall som till att knipa tre poäng. Det var ju dagens mål för Linköping och därmed borde man känna sig nöjd och belåten. Vittsjö GIK borde i sin tur vara nöjda med att man gjorde sin starkaste insats hittills i år. Det kan de blåröda bygga vidare på!

Kritiken mot huvuddomaren för undermålig standard hänger kanske samman med gräsets spelförstörande standard. Om Vittsjö dragit längsta strået idag hade det knappast hörts några klagovisor... ;)

Malte 2014-05-12 15:19

Vilket ju bevisas av att Lfc själva säger att straffen var billig. Man klagar ju inte på den som hjälper eller hur.....
Planens standard har inget med domarens att göra, däremot är jag förvånad över Lfc´s klagande det första målet fick dom ju tack vare planen.
I övrigt var det en bra match mellan två hårt arbetande lag
Det kan ju tyckas att kvaliteten på domarna borde vara av samma standard som spelarna tyvärr verkar det vara viktigare med kön, varför kan man inte lära sig av handbollen?

Rufus 2014-05-11 22:58

Ja, i Finland finns en sportgren som kallas "träskfotboll" och det var kanske något dylikt(!) som utövades på diverse arenor under söndagen. :)

fair play 2014-05-12 15:55

Domare Tess Petersson visar ännu en gång att hon har gått vilse och hamnat i , Gud vet hur, i fotbollen, utan att ha det, minsta möjliga "talang" för jobbet. I matchen AIK-KDFF då missade hon döma straff samt att hon tappade gula kortet någonstans på plan blev det bara pinsamt. Dessutom så hade hon svårt att orka med tempo.
En fotbollsdomare måste ha spelförståelse, måste "läsa" spelarnas avsikter i spelet och mot varandra, hänga på och hinna komma överallt på plan.
Domarinsatser av d/T/essa mått sänker damfotbollens värde såsom publiken visar med sin frånvaro.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.

Majgaard Jensen lämnar FC Rosengård – med omedelbar verkan

FC Rosengård och Jack Majgaard Jensen har gemensamt beslutat att avsluta samarbetet, skriver klubben i ett pressmeddelande.

Skrällfri cupkväll för de allsvenska lagen

Samtliga lag från Damallsvenskan gick vidare, nästan alla med betryggande marginal. Med onsdagens cupmatcher i mål ordnade de också tävlingsmatcher i förberedelse till nästa säsong.

Linköping helgens stora vinnare

Linköpings FC utnyttjade helgens omgång till att dra ifrån i toppstriden. Längst ner i tabellen fick KIF Örebro se lite ljus med en viktig poäng medan Kopparbergs/Göteborg FC fortfarande sliter med spelet.

Dubbelt Chawinga i Kvarnveden

Två matcher står på menyn för Damallsvenskan under lördagen. Kvarnsvedens IK i stort poängbehov har ett familjärt nyförvärv till hemmamötet med tabelltrean Eskilstuna United.
Lina Hurtig gjorde Sveriges första mål. FOTO: Christian Walgram/GEPA Pictures/Bildbyrån

Svårspelat – men resultatet gick Sveriges väg

Hällande regn i Kroatien och en del misstag i sista passningen. Ännu bättre utsikter får komma senare, det blev en blöt premiär för landslaget under Peter Gerhardsson där målen av Lina Hurtig och Kosovare Asllani var den stora behållningen.

Danmark med ordinarie lag i VM-kvalet

Ett delavtal och fortsatt förhandling efter den första kvalmatchen. Det räddar Danmark som sent omsider reser till Ungern med ordinarie trupp.
Maren Mjelde och Norge sprang ifrån Rachel Furness och Nordirland. FOTO: Fredrik Varfjell/Bildbyrån Norge

VM-kvalet igång – Norge och Tyskland vann stort

I skuggan av den danska spelarstrejken och Sveriges uppladdning på plats i Kroatien drog de första matcherna i VM-kvalet igång kring veckoslutet.

Danmark ställer in träningslandskamp -

Konflikten mellan det danska fotbollförbundet och landslagsspelarna fortsätter. På tisdagen meddelade DBU att den planerade träningsmatchen, tillika finalreprisen från EM är inställd.
Marija Banusics mål gav Linköping en poäng i tätstriden. FOTO: Matilda Ahlberg/Bildbyrån

Rosengård behåller hoppet efter sen kvittering

Linköping stod länge för effektiviteten och variationen i det allsvenska toppmötet. Mot slutet uppenbarade sig dock en öppning och serietvåan Rosengård kom ikapp till 2-2.

Danska landslaget i konflikt

Sedan hösten 2016 har DBU (danska fotbollförbundet) och spelarföreningen förhandlat om ett nytt landslagsavtal. Nu har det tidigare avtalet löpt ut och de två parterna har lämnat förhandlingsbordet.

CL: Linköping och Rosengård slapp blindskären

En överkomlig lottning. Så bör både Linköpings FC och FC Rosengård ha reagerat på sitt kommande motstånd i första omgången av Champions League.

Sverige faller på rankingen

Kvartsfinalförlusten i EM var tung och får också följder för Sveriges status i världsfotbollen. I den senaste FIFA-rankingen återfinns det blågula landslaget först på elfte plats.
Ella Masar rundar Josephine Frigge och avgör för Rosengård. FOTO: Christian Örnberg/Bildbyrån.

Tung derbyseger för Rosengård

Malmöderbyt på Swedbank Stadion skickade flera signaler till omvärlden. Publiksiffran 7 825 åskådare inte minst, Rosengårds markering i den allsvenska tätstriden med 1-0 och LB07:s förmåga att höja spelkvaliteten i underläget nådde också ut till fler än de på plats.

Spelare och sponsorer till Växjö

Växjö DFF leder Elitettan med sju poäng. Var siktet är inställt visar de senaste dagarnas kommunikation: förstärkning från proffsligan i USA och miljonavtal på sponsorsidan.

Sverige på ny kurs med Peter Gerhardsson

Kroatien på bortaplan blir Peter Gerhardssons matchdebut som förbundskapten. Hans första trupp förmådde att bryta in och ställa över delar av den tidigare centrallinjen.