Linköping vann på straff i Vittsjö

Vittsjö GIK tog emot Linköpings FC på Vittsjö IP inför 403 åskådare som trotsade regnet. De fick se en match som saknade skönspel. Fotbollsplanen var rejält vattensjuk och det hämnade sig på spelet. Linköpings FC vann matchen med 2-1 efter en straff som blev omdiskuterad .
Linköpings Magdalena Ericsson (nr 20) hade säsongspremiär i allsvenskan 2014 efter skada och är här nära att göra mål i andra halvleken. Foto: Filip Oskarsson

Ett glädjeämne för Vittsjö publiken var att Ifeoma Dieke gjorde comeback med full speltid efter sin skada . Hon gjorde en stabil insatts som mittback. Det märktes på Vittsjös spel att backlinjen blev mer samspelt. Sandra Adolfsson var hemma lagets bästa spelare för dagen, men det var lite osäker om hon skulle starta p g a problem med en sträckning på baksidan av låret. Hon genomförde matchen med bravur och byttes inte ut förrän på tilläggstid.

Linköping dominerade första kvarten av första halvlek och gjorde årets snabbaste mål. Då Fridolina Rolfö redan efter 10 sekunders spel kunde sätta 0-1 bakom Shannon Lynn i Vittsjö-målet. Sitiuationen uppstod efter att bollen fastnat i en vattenpöl när Ifeoma Dieke försökte spela hem till egen målvakt. Nästa Linköpings-chans kom i 10:e minuten efter hörna då Mariann Gajhede Knudsen sköt strax utanför. I matchens 14:e minut tryckte Jane Ross in kvitteringen till 1-1. I 22:a minuten fick Sofie Andersson på ett bra skott som rensades undan på mållinjen av en Linköpngs-spelare. Ytterligare några minuter senare sköt Fridolina Rolfö strax över ribban.

Linköpings FC inledde andra halvlek bäst och tog sig runt på Vittsjös vänstra sida. Fridolina Rolfö sköt strax utanför etter tre minuter. När det gått en kvart faller är Sandra Adolfsson och Stina Blackstenius i närkamp i straffområdet. Domare Tess Pettersson ställer sig på straffpunkten och blåser straff för Linköping.

Holländska landslagsspelaren Renée Slegers ger inte Shannon Lynn Vittsjö-målet någon chans att rädda-.
I matchens 78:e minut kom Vittsjös bästa kvitteringschans då Jane Ross tog sig förbi sin back och in i straffområdet och blev upphakad. Hon fullföljde och sköt utanför mål.

Linköpings FCs tränare Martin Sjögren:
-Sköna poäng. Matchen var inte välspelad. Planen är inte i närheten av den allsvenska klassen. Det blir mest kampspel. Vi gör en bättre andra halvlek än den första. Vi har mycket skador och presterar bra med dem vi har tillgängliga. Straffen var kan jag erkänna var billig.

Thomas Mårtensson Vittsjö GIKs s tränare:
-Vår insats är väldigt gedigen och bra. Det är första gången i år vi spelar två halvlekar med vilja och go. En av våra bästa matcher i år. Domaren bör hålla en damallsvensk nivå och inte så dålig klass. Ska vi ha bra klass på allt annat så gäller det banne mig även domare.

Sandra Adolfsson, Vittsjö:
-Alla gör ett fantastiskt jobb med laginsatser. Domaren är under all kritik. Planen var bedrövlig och vattensjuk och bollen stannade upp.

Fridolina Rolfö, Linköping
- Jag får inte ut tillräckligt av mitt spel . Vi får springa mycket. Det var tyvärr inte den mest optimala plan jag sett.

Text: Anders Bystedt

Rufus 2014-05-11 19:28

En bra prestation av lagen att orka spela fotboll i hällregn, vattensamlingar och lervälling. Det underlaget är naturligtvis inte värdigt fotboll på allsvensk nivå. Det kändes nog för spelarna som när Sverige mötte Nordirland - i Nordirland. Men med vilja och bra kondis kommer man långt, iallafall som till att knipa tre poäng. Det var ju dagens mål för Linköping och därmed borde man känna sig nöjd och belåten. Vittsjö GIK borde i sin tur vara nöjda med att man gjorde sin starkaste insats hittills i år. Det kan de blåröda bygga vidare på!

Kritiken mot huvuddomaren för undermålig standard hänger kanske samman med gräsets spelförstörande standard. Om Vittsjö dragit längsta strået idag hade det knappast hörts några klagovisor... ;)

Malte 2014-05-12 15:19

Vilket ju bevisas av att Lfc själva säger att straffen var billig. Man klagar ju inte på den som hjälper eller hur.....
Planens standard har inget med domarens att göra, däremot är jag förvånad över Lfc´s klagande det första målet fick dom ju tack vare planen.
I övrigt var det en bra match mellan två hårt arbetande lag
Det kan ju tyckas att kvaliteten på domarna borde vara av samma standard som spelarna tyvärr verkar det vara viktigare med kön, varför kan man inte lära sig av handbollen?

Rufus 2014-05-11 22:58

Ja, i Finland finns en sportgren som kallas "träskfotboll" och det var kanske något dylikt(!) som utövades på diverse arenor under söndagen. :)

fair play 2014-05-12 15:55

Domare Tess Petersson visar ännu en gång att hon har gått vilse och hamnat i , Gud vet hur, i fotbollen, utan att ha det, minsta möjliga "talang" för jobbet. I matchen AIK-KDFF då missade hon döma straff samt att hon tappade gula kortet någonstans på plan blev det bara pinsamt. Dessutom så hade hon svårt att orka med tempo.
En fotbollsdomare måste ha spelförståelse, måste "läsa" spelarnas avsikter i spelet och mot varandra, hänga på och hinna komma överallt på plan.
Domarinsatser av d/T/essa mått sänker damfotbollens värde såsom publiken visar med sin frånvaro.

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.