Linköping vann på straff i Vittsjö

Vittsjö GIK tog emot Linköpings FC på Vittsjö IP inför 403 åskådare som trotsade regnet. De fick se en match som saknade skönspel. Fotbollsplanen var rejält vattensjuk och det hämnade sig på spelet. Linköpings FC vann matchen med 2-1 efter en straff som blev omdiskuterad .
Linköpings Magdalena Ericsson (nr 20) hade säsongspremiär i allsvenskan 2014 efter skada och är här nära att göra mål i andra halvleken. Foto: Filip Oskarsson

Ett glädjeämne för Vittsjö publiken var att Ifeoma Dieke gjorde comeback med full speltid efter sin skada . Hon gjorde en stabil insatts som mittback. Det märktes på Vittsjös spel att backlinjen blev mer samspelt. Sandra Adolfsson var hemma lagets bästa spelare för dagen, men det var lite osäker om hon skulle starta p g a problem med en sträckning på baksidan av låret. Hon genomförde matchen med bravur och byttes inte ut förrän på tilläggstid.

Linköping dominerade första kvarten av första halvlek och gjorde årets snabbaste mål. Då Fridolina Rolfö redan efter 10 sekunders spel kunde sätta 0-1 bakom Shannon Lynn i Vittsjö-målet. Sitiuationen uppstod efter att bollen fastnat i en vattenpöl när Ifeoma Dieke försökte spela hem till egen målvakt. Nästa Linköpings-chans kom i 10:e minuten efter hörna då Mariann Gajhede Knudsen sköt strax utanför. I matchens 14:e minut tryckte Jane Ross in kvitteringen till 1-1. I 22:a minuten fick Sofie Andersson på ett bra skott som rensades undan på mållinjen av en Linköpngs-spelare. Ytterligare några minuter senare sköt Fridolina Rolfö strax över ribban.

Linköpings FC inledde andra halvlek bäst och tog sig runt på Vittsjös vänstra sida. Fridolina Rolfö sköt strax utanför etter tre minuter. När det gått en kvart faller är Sandra Adolfsson och Stina Blackstenius i närkamp i straffområdet. Domare Tess Pettersson ställer sig på straffpunkten och blåser straff för Linköping.

Holländska landslagsspelaren Renée Slegers ger inte Shannon Lynn Vittsjö-målet någon chans att rädda-.
I matchens 78:e minut kom Vittsjös bästa kvitteringschans då Jane Ross tog sig förbi sin back och in i straffområdet och blev upphakad. Hon fullföljde och sköt utanför mål.

Linköpings FCs tränare Martin Sjögren:
-Sköna poäng. Matchen var inte välspelad. Planen är inte i närheten av den allsvenska klassen. Det blir mest kampspel. Vi gör en bättre andra halvlek än den första. Vi har mycket skador och presterar bra med dem vi har tillgängliga. Straffen var kan jag erkänna var billig.

Thomas Mårtensson Vittsjö GIKs s tränare:
-Vår insats är väldigt gedigen och bra. Det är första gången i år vi spelar två halvlekar med vilja och go. En av våra bästa matcher i år. Domaren bör hålla en damallsvensk nivå och inte så dålig klass. Ska vi ha bra klass på allt annat så gäller det banne mig även domare.

Sandra Adolfsson, Vittsjö:
-Alla gör ett fantastiskt jobb med laginsatser. Domaren är under all kritik. Planen var bedrövlig och vattensjuk och bollen stannade upp.

Fridolina Rolfö, Linköping
- Jag får inte ut tillräckligt av mitt spel . Vi får springa mycket. Det var tyvärr inte den mest optimala plan jag sett.

Text: Anders Bystedt

Rufus 2014-05-11 19:28

En bra prestation av lagen att orka spela fotboll i hällregn, vattensamlingar och lervälling. Det underlaget är naturligtvis inte värdigt fotboll på allsvensk nivå. Det kändes nog för spelarna som när Sverige mötte Nordirland - i Nordirland. Men med vilja och bra kondis kommer man långt, iallafall som till att knipa tre poäng. Det var ju dagens mål för Linköping och därmed borde man känna sig nöjd och belåten. Vittsjö GIK borde i sin tur vara nöjda med att man gjorde sin starkaste insats hittills i år. Det kan de blåröda bygga vidare på!

Kritiken mot huvuddomaren för undermålig standard hänger kanske samman med gräsets spelförstörande standard. Om Vittsjö dragit längsta strået idag hade det knappast hörts några klagovisor... ;)

Malte 2014-05-12 15:19

Vilket ju bevisas av att Lfc själva säger att straffen var billig. Man klagar ju inte på den som hjälper eller hur.....
Planens standard har inget med domarens att göra, däremot är jag förvånad över Lfc´s klagande det första målet fick dom ju tack vare planen.
I övrigt var det en bra match mellan två hårt arbetande lag
Det kan ju tyckas att kvaliteten på domarna borde vara av samma standard som spelarna tyvärr verkar det vara viktigare med kön, varför kan man inte lära sig av handbollen?

Rufus 2014-05-11 22:58

Ja, i Finland finns en sportgren som kallas "träskfotboll" och det var kanske något dylikt(!) som utövades på diverse arenor under söndagen. :)

fair play 2014-05-12 15:55

Domare Tess Petersson visar ännu en gång att hon har gått vilse och hamnat i , Gud vet hur, i fotbollen, utan att ha det, minsta möjliga "talang" för jobbet. I matchen AIK-KDFF då missade hon döma straff samt att hon tappade gula kortet någonstans på plan blev det bara pinsamt. Dessutom så hade hon svårt att orka med tempo.
En fotbollsdomare måste ha spelförståelse, måste "läsa" spelarnas avsikter i spelet och mot varandra, hänga på och hinna komma överallt på plan.
Domarinsatser av d/T/essa mått sänker damfotbollens värde såsom publiken visar med sin frånvaro.

FOTO: Bildbyrån
FOTO: Bildbyrån

Linköping till cupfinal efter 2-0 mot DIF

Linköping är klara för final i svenska cupen. Under söndagseftermiddagen slog de Djurgården med 0-2 och kan se fram emot en final mot Rosengård.
Anja Mittag fick bra utdelning mot Kvarnsveden. FOTO: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån.

FC Rosengård ohotat till finalrepris

I seriespelet åker FC Rosengård på de mest oväntade poängtapp. Svenska Cupen är en annan historia, efter 6-0 hemma mot Kvarnsvedens IK väntar den tredje raka finalen för titelhållaren.
FOTO: Bildbyrån
FOTO: Bildbyrån

Harder hjälte när Wolfsburg vann cupen

I den tyska ligan hittar vi en del bekanta ansikten från damallsvenskan. Nilla Fischer och Pernille Harder är två. Den sistnämnda blev stor matchhjälte när Wolfsburg vann cupen i Tyskland
Johanna Rytting Kaneryds Djurgården tar sig an Linköping på söndag. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Finalrepris eller skrällchans i cupen?

Mycket talar för att pokalduellen mellan Linköpings FC och FC Rosengård upprepas för tredje året. I Svenska Cupens semifinaler finns dock två krafter som drar åt andra håll.

USAs stjärnor kommer till Sverige

Pia Sundhages landslag gör sig redo för VM. I juni möter de regerande världsmästarna USA, som landar i Sverige med spelare som Carli Lloyd, Alex Morgan och Christen Press. Jill Ellis har presenterat sin trupp.

Damallsvenskans slutspurt i SVT

De stora TV-jättarna har det senaste året förhållit sig kalla till att sända ett flertal matcher från Damallsvenskan. Nu fyller SVT ut luckan i utbudet, sänder åtta matcher från och med början av september.

Söberg missnöjd trots poängen

Rsosengård fick bara oavgjort hemma mot KIF Örebro. Efter matchen handlade det mesta om 1-1-målet. – Jag tycker det är solklar frispark, säger bortalagets målvakt Carola Söberg.
Emma Jansson (t.v.) firar 2-2-målet med lagkamrater. FOTO: Christian Örnberg/Bildbyrån

Emma Janssons dubbel delade poängen på Malmö IP

FC Rosengård tappade nya poäng gentemot toppduon när bottenlaget KIF Örebro gästade Malmö IP. Hemmalaget vände underläge till ledning men sänkte garden och släppte in 2-2 till sist.
Äntligen skadefri och i sprakande målform. Linda Sällström har knappast varit bättre. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån (arkiv)

Hattrick av Linda Sällström fällde Djurgården

Djupledsspel och en synnerligen formstark Linda Sällström ledde till att Vittsjö GIK sprang ifrån Djurgårdens IF med 4-1. Tre mål på nio minuter avgjorde målmässigt redan efter en kvart, Sällström är nu i delad ledning av skytteligan.
Fredrik Andersson är ny vid Vittsjöbänken. FOTO: Krister Andersson/Bildbyrån (arkiv)

HBK-legend till Vittsjös ledarstab

Vittsjö GIK tog årets första hemmaseger, plockade placeringar i tabellen och har dessutom stärkt upp i ledarstaben. Fredrik Andersson med en lång spelarkarriär i Halmstad BK och ledaruppdrag i samma klubb syns numera vid tränarbänken.

Assi laddar för långdistansderby

Assi IF har startat med raketfart, är obesegrat inför prestigemötet med Umeå IK. Kalixlaget har en tydlig lokal förankring, lika stark hos dem som tagit sig över hela landet och fyra divisioner för att ta tillbaka sin plats.
Linköpings fyramålsskytt Maja Kildemoes. FOTO: Andreas L Eriksson/Bildbyrån (arkiv).

Säkra segrar för topplagen

Onsdagkvällens stjärna: Maja Kildemoes slog till med fyra fullträffar när hon lämnade Linköpings backlinje och fick kliva fram som ytter mot Kopparbergs/Göteborg. Främsta utmanare: Mimmi Larsson gjorde hattrick när Eskilstuna slog Kvarnsveden och behöll serieledningen.
Savannah Levin är sex matcher in i proffstillvaron med Kopparbergs/Göteborg FC. FOTO: Mathias Bergeld/Bildbyrån.

Välplanerat karriärsteg tog Savannah Levin till Göteborg

Hon avslutade fjoråret i universitetslaget USC Trojans. Nu är det proffsfotboll, utlandsspel och en vardag i Göteborg som gäller för Savannah Levin. "Jag visste redan tidigt att jag ville hit. Långsamt blir det mer och mer hem för mig", säger hon till damfotboll.com.

Skyttedrottning utmaning för serieledaren

Eskilstuna United toppar tabellen som enda obesegrade lag. En del av förklaringen stavas defensiv disciplin och flera hållna nollor, något som nästa motståndare gärna utmanar.

Fanny Andersson: "Blir en erfarenhet rikare"

Fanny Andersson ägnade helgen åt seriematch och fick begrunda förlusten med KIF Örebro. Sedan kom ett samtal från förbundskaptenen som ändrade känsloläget.

En debutant i Sundhages trupp

Sverige fortsätter uppladdningen på hemmaplan inför sommarens mästerskap i Nederländerna. Till träningsmatcherna mot USA i Göteborg 8 juni och Skottland i Växjö 13 juni har Pia Sundhage tagit ut 27 spelare.

Eskilstuna etta efter uddamålsseger

Kopparbergs/Göteborg FC träffade ribban och var närmast ledning före paus. Sedan tog Eskilstuna United över, Olivia Schough prickade in ett kanonskott som tog gästerna till serieledning med två poängs marginal.

Rosengård gick på knock mot Linköping

FC Rosengård vände på steken, kom först till skott och hade två mål i nät redan efter fem minuter. Gästerna blev första lag för säsongen att besegra Linköpings FC (3-0) och hann dessutom med att markera mot sina tvivlare i toppmötet.

Försvarsfokus inför toppmötet

FC Rosengård är under press, riskerar att nå smärtgränsen för avståndet upp till serieledaren. För Linköpings FC stundar ett intressant test om spelet håller inklusive favoritrollen. I seriens mest målfarliga lag ringer damfotboll.com upp varsin tung försvarspjäs.

Sarah Storck: "Klart att vi gärna förstör för dem"

Sarah Storck är tillbaka i storstadslaget, i den svartgula Solna-familjen. Men AIK är inte i Elitettan för att stanna, helgens match på Skytteholm ger en spännande fingervisning i toppmötet med Växjö DFF.

Nykomling vill bli bäst i Halland

Titeln ’bäst i Halland’ lockar för spelarna i både IF Böljan och Kungsbacka DFF. Bland annat hos en 19-årig, djupledslöpande forward som kombinerar fotbollen med räddningstjänst-utbildning. Wilma Persson Gullqvist närmar sig torsdagsmatchen med derbykänsla.

Nyckelspelare gör comeback i Kvarnsveden

Kvarnsveden kallar på förstärkning. Michaela Hermansson återvänder för att stärka upp det skadedrabbade laget. ”Kan jag bidra med något så vill jag hjälpa Kvarnsvedens IK.”, säger hon.

Femte raka för Linköping

Tillbaka i serieledning efter en bortamatch som tidigare vållat stora problem. Linköpings FC lade statistiken åt sidan och sprang ner KIF Örebro till seger 4-1 på Behrn Arena.
Irma Helin spelade U23-landskamp i mars. Snart väntar debut för LFC i Damallsvenskan. FOTO: Pascu Mendez / IBL Bildbyrå

Irma Helin nära LFC-debut

Medan andra Linköpingslirare spelat ihop sig och spetsat matchformen har Irma Helin haft många timmar på gymmet och på träningscykeln. Nu har nyförvärvet fått klartecken för en försenad årspremiär.

Tyskland straffade Spanien i U17-final

Gräsplanen var vattentung och under all kritik. Dramatiken gick däremot inte att klaga på, straffavgörande i finalen av U17-EM där Tyskland fick Spanien på fall.