Rosengård sprang ner Eskilstuna

Fantasi och frenesi vann seriefinalen åt FC Rosengård. Eskilstuna United var tillbakapressat redan i paus med 1-0 och när gästernas egna spel raderades ut kunde Rosengård sätta ytterligare bollar i nät till 3-0 med sitt variationsrika anfallsspel.
Elin Rubensson gjorde äntligen mål igen och jagas här av Eskilstuna Uniteds Annica Svensson. FOTO: Petter Arvidson, Bildbyrån

– Eskilstuna United är ett av seriens bästa defensiva lag, idag tycker jag att vi visar upp seriens bästa passningsspel, sade Jonas Eidevall.

Seriefinalen inleddes i hällande regn på Malmö IP och var värd namnet redan från start. Rosengård utnyttjade bredden i sin offensiv för att röra till det för gästernas backlinje, som kom till Malmö med ett mycket gott rykte.

När Eskilstuna United vände om var de långa uppspelen legio. Sara Thunebros fina tillslagsfot var ofta inblandad och Sofie Persson markerade bortataktiken med precision i början. När hon hittade Kim Arodin långt fram i banan efter fem minuter tvingades Thora Helgadottir att avvärja till hörna.


I det andra målet gjorde Emelie Lundberg seriedebut och blev riktigt varm i kläderna när Paula Radtke avlossade ett pressat skott från dryga 20 meter, keepern var rätt placerad och hade koll på luftfärden men bollhastigheten undanröjde alla valmöjligheter utom att boxa undan.

Rosengård fortsatte starkt, framförallt genom att sätta fart i anfallen. Med hög säkerhet i passningsspelet lyckades hemmalaget glesa ut bland de blåklädda på offensiv planhalva.
– Vi vågar konsekvent att spela oss ur deras press och fyller på med folk, sade Jonas Eidevall.

Snart nog gav tempot ett giftigt utfall. Hemmalaget attackerade längs högerkanten och nådde Anja Mittag med en genomskärare. Läget var för bra för att missa, avslutet sökte sig ner mot stolpen för 1-0.

I efterdyningarna till målet övergick matchbilden ännu mer åt förväntat håll. Rosengård fick mer boll, speedkulan Ramona Bachmann var rapp i steget och utmanade med framgång.

Eskilstuna pressades neråt i plan, sökte sin targetspelare Gaelle Enganamouit som tog ett par tillfällen att visa sin säkra bollbehandling. Det målfarliga nyförvärvet hade dock en jämbördig motståndare, var ofta i närkontakt med Anita Asante.

Med 1-0 i paus behöll gästerna hoppet men hotade allt mindre framåt och lämnade oroande stora ytor hemåt.
– Vi åkte hit med vetskapen att det skulle bli den tuffaste uppgiften hittills men ville ge det chansen. Jag hade önskat att det stod annorlunda på resultattavlan, sade tränaren Viktor Eriksson.

Anfallsglatt med mer ork
Ett anfallsglatt Rosengård fick ännu mer ork när kreativiteten belönades. Ramona Bachmann rev upp stora hål och var själv inblandad i förarbetet till sitt eget 2-0-mål.

Bara tre minuter senare var det helt kört ur Eskilstunas synvinkel, Elin Rubensson fick in 3-0-bollen efter flera kvicka överlämningar mellan hemmaspelarna.
– Det var Anja (Mittag) som fick in ett inspel från högerkanten, jag sprang bara på den och ville få den på mål, inte över, sade Elin Rubensson efter sitt efterlängtade mål.

– Jag gjorde inte mål förra året, det senaste var kanske mot Umeå borta när vi kunde avgjort Damallsvenskan (hösten 2012; journ. anm.). Skönt att det lossnade nu.

Elin Rubensson gjorde nyss comeback efter skada. Som belöning för målet fick hon flytta ner i backlinjen, där hon också syns i klubblaget. Flexibel men utan favoritposition är en passande beskrivning på 21-åringen.
– Jag tycker det är roligt och ser inget fel i att spela på båda positionerna. Först var jag på innermittfältet, nu har jag varit på kanten länge och har kvaliteterna för att spela där.

Eskilstuna United föll ner kraftigt efter alla baklängesmålen, fick mest slå undan med nödraketer över mittlinjen och hade knappt något avslut på mål i andra halvlek.
– Vi får en mental käftsmäll men lyckas hålla ihop det hyfsat. Jag tycker spelarna gör det strongt med 3-0-underläge och 20 minuter kvar, sade Viktor Eriksson.

Tränarkollegan Jonas Eidevall öste lovord över sitt lag:
– Jag är stolt, vi spelar bra fotboll, sade han.

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.