Bollstanäs unga stjärnskott avgjorde mot Sirius

F-19 landslagstjejen Julia Zigotti-Olme avgjorde en tuff kamp mellan Bollstanäs och Sirius på måndagskvällen med ett påpassligt nickmål i den 85:e matchminuten. Sirius hade innan tagit ledningen med 0-1 i den första halvleken (minut 40) genom Moa Mattsson på ett långskott. Bollstanäs kvitterade efter en tilltrasslad situation efter hörna genom Malin Engdahl (56) och vann med 2-1.
Julia Zigotti Olme. Foto: Bildbyrån

Sirius tog kommandot från start med ett robust mittfältsspel där Fanny Andersson och Moa Mattsson som centrala pjäser fördelade bollar ut på sina kanter men inga farligheter alls skapades då Bollstanäs låg rätt i sina positioner. Hemmalaget tog sedan över taktpinnen med snabba omställningar och skapade på femton minuter tre riktigt fina chanser via i tur och ordning Julia Zigotti-Olme, Anna Thim och Ida Hedstad. Zigotti-Olmes och Hedstads chanser räddades i sista stund av uppoffrande mittbacksspel av duon Malin Winberg och Mikaela Björklund. Vid båda tillfällena var målvakten Mimmi Paulsson-Febo överspelad men resultatlösa hörnor blev utdelningen för hemmalaget.
Inte en målchans noterades för Sirius förrän plötsligt hemmamålvakten Pernilla Ebberyd överraskades en aning av ett bra men inte otagbart långskott från Moa Mattsson och 0-1 var ett faktum efter 40 minuter spelade.
Tre minuter senare blev samma Mattsson olyckligt knäskadad och utburen. En riktig jobspost för Sirius att få sin lagkapten och pådrivare skadad.


- Det vill sig inte riktigt framåt för oss, analyserade David Olingdahl, tränare i Sirius.
- De gör ett mål på ingen målchans i halvleken, vi har tre jättelägen och gör inget ansåg Linda Fagerström, tränare i hemmalaget.

Andra halvlek fortsatte med ett knappt övertag för hemmalaget som kom till chanser, Sirius försökte men kom ingen vart. Efter en hörna av Ida Hedstad blev det lite kalabalik där Sirius misslyckades med att få bort bollen och matchens kanske främsta aktör, Malin Engdahl, mittback hos hemmalaget kunde till slut trycka in kvitteringen.
Målet gav hemmalaget blodad tand men kom inte längre än till halvchanser.
Sirius kopplade ett litet grepp om matchen igen i mitten av halvleken, den snabba forwarden Caroline Lundberg sattes oftare i spel, men inte heller i denna halvlek kom man närmare än ett skott strax utanför av Lundberg. Båda lagen försökte med byten men matchen präglades mer av kamp och långbollar mot slutet av matchen.

Dubbelhörna av Sirius med tio kvar blev även de resultatlösa. När det mesta pekade på ett oavgjort resultat klev Julia Zigotti-Olme fram med en mycket vaken nick då hon dröjt sig kvar i straffområdet efter ett inlägg som sedan kom i retur. Lite trötta huvuden hos Sirius-försvaret som inte hann upp och ställa offside. Hemmalaget tillät sedan inte Sirius kom till någon chans utan domaren Laura Rapp blåste av efter dryga fem minuters stopptid till glada hemmaspelares jubel.

- Vi sade i halvtid att vi skulle flytta upp spelet i andra med vindens hjälp och så blev det. Fokus nu är inte att vinna matcher primärt utan att ej släppa in mål och har vi ett stabilt försvarsspel som nu blir också offensiven bättre. Det kändes som Sirius hade lite grus i maskineriet idag, avslutade Fagerström som var mycket nöjd med laget som helhet.
- Vi visste att Bollstanäs är bra, men tycker ändå att vi ska kunna vinna en sådan här match. I andra är det dock bara att konstatera att de är bättre än vi sammanfattade Olingdahl som nu tvingades konstatera att hans lag tappade en 1-0 ledning till förlust 1-2 för andra matchen i rad.

Båda lagen hade mycket stabila mittbackar och bra försvarsspel vilket gav få chanser i matchen. Bollstanäs hade fler chanser och vann till slut välförtjänt. Sirius var en besvikelse offensivt sätt och har för stunden kört fast i sitt offensiva spel. Till skillnad mot hemmalaget lyckades man sällan få med sina ytterbackar upp i anfallen. Bollstanäs tog nu sin andra raka seger och har nu kommit in i Elitettans spel och tempo på allvar och lämnade för stunden nedflyttningsplatsen medan Sirius ser topplatserna försvinna i fjärran. Överlägset sämst på plan var vädret. Knappa 10 grader, ihållande regn och blåst. Domare Rapp hade kunnat visa rött kort där.

Michaela Hermansson: "Saknat en stor del av mitt liv"

I början av året tackade hon för sig som spelare. Trots utsikterna att fylla sin tid med annat än fotboll var Michaela Hermansson mottaglig för Kvarnsvedens skadebetingade nödrop.
FOTO: Bildbyrån
FOTO: Bildbyrån

Linköping till cupfinal efter 2-0 mot DIF

Linköping är klara för final i svenska cupen. Under söndagseftermiddagen slog de Djurgården med 0-2 och kan se fram emot en final mot Rosengård.
Anja Mittag fick bra utdelning mot Kvarnsveden. FOTO: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån.

FC Rosengård ohotat till finalrepris

I seriespelet åker FC Rosengård på de mest oväntade poängtapp. Svenska Cupen är en annan historia, efter 6-0 hemma mot Kvarnsvedens IK väntar den tredje raka finalen för titelhållaren.
FOTO: Bildbyrån
FOTO: Bildbyrån

Harder hjälte när Wolfsburg vann cupen

I den tyska ligan hittar vi en del bekanta ansikten från damallsvenskan. Nilla Fischer och Pernille Harder är två. Den sistnämnda blev stor matchhjälte när Wolfsburg vann cupen i Tyskland
Johanna Rytting Kaneryds Djurgården tar sig an Linköping på söndag. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Finalrepris eller skrällchans i cupen?

Mycket talar för att pokalduellen mellan Linköpings FC och FC Rosengård upprepas för tredje året. I Svenska Cupens semifinaler finns dock två krafter som drar åt andra håll.

USAs stjärnor kommer till Sverige

Pia Sundhages landslag gör sig redo för VM. I juni möter de regerande världsmästarna USA, som landar i Sverige med spelare som Carli Lloyd, Alex Morgan och Christen Press. Jill Ellis har presenterat sin trupp.

Damallsvenskans slutspurt i SVT

De stora TV-jättarna har det senaste året förhållit sig kalla till att sända ett flertal matcher från Damallsvenskan. Nu fyller SVT ut luckan i utbudet, sänder åtta matcher från och med början av september.

Söberg missnöjd trots poängen

Rsosengård fick bara oavgjort hemma mot KIF Örebro. Efter matchen handlade det mesta om 1-1-målet. – Jag tycker det är solklar frispark, säger bortalagets målvakt Carola Söberg.
Emma Jansson (t.v.) firar 2-2-målet med lagkamrater. FOTO: Christian Örnberg/Bildbyrån

Emma Janssons dubbel delade poängen på Malmö IP

FC Rosengård tappade nya poäng gentemot toppduon när bottenlaget KIF Örebro gästade Malmö IP. Hemmalaget vände underläge till ledning men sänkte garden och släppte in 2-2 till sist.
Äntligen skadefri och i sprakande målform. Linda Sällström har knappast varit bättre. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån (arkiv)

Hattrick av Linda Sällström fällde Djurgården

Djupledsspel och en synnerligen formstark Linda Sällström ledde till att Vittsjö GIK sprang ifrån Djurgårdens IF med 4-1. Tre mål på nio minuter avgjorde målmässigt redan efter en kvart, Sällström är nu i delad ledning av skytteligan.
Fredrik Andersson är ny vid Vittsjöbänken. FOTO: Krister Andersson/Bildbyrån (arkiv)

HBK-legend till Vittsjös ledarstab

Vittsjö GIK tog årets första hemmaseger, plockade placeringar i tabellen och har dessutom stärkt upp i ledarstaben. Fredrik Andersson med en lång spelarkarriär i Halmstad BK och ledaruppdrag i samma klubb syns numera vid tränarbänken.

Assi laddar för långdistansderby

Assi IF har startat med raketfart, är obesegrat inför prestigemötet med Umeå IK. Kalixlaget har en tydlig lokal förankring, lika stark hos dem som tagit sig över hela landet och fyra divisioner för att ta tillbaka sin plats.
Linköpings fyramålsskytt Maja Kildemoes. FOTO: Andreas L Eriksson/Bildbyrån (arkiv).

Säkra segrar för topplagen

Onsdagkvällens stjärna: Maja Kildemoes slog till med fyra fullträffar när hon lämnade Linköpings backlinje och fick kliva fram som ytter mot Kopparbergs/Göteborg. Främsta utmanare: Mimmi Larsson gjorde hattrick när Eskilstuna slog Kvarnsveden och behöll serieledningen.
Savannah Levin är sex matcher in i proffstillvaron med Kopparbergs/Göteborg FC. FOTO: Mathias Bergeld/Bildbyrån.

Välplanerat karriärsteg tog Savannah Levin till Göteborg

Hon avslutade fjoråret i universitetslaget USC Trojans. Nu är det proffsfotboll, utlandsspel och en vardag i Göteborg som gäller för Savannah Levin. "Jag visste redan tidigt att jag ville hit. Långsamt blir det mer och mer hem för mig", säger hon till damfotboll.com.

Skyttedrottning utmaning för serieledaren

Eskilstuna United toppar tabellen som enda obesegrade lag. En del av förklaringen stavas defensiv disciplin och flera hållna nollor, något som nästa motståndare gärna utmanar.

Fanny Andersson: "Blir en erfarenhet rikare"

Fanny Andersson ägnade helgen åt seriematch och fick begrunda förlusten med KIF Örebro. Sedan kom ett samtal från förbundskaptenen som ändrade känsloläget.

En debutant i Sundhages trupp

Sverige fortsätter uppladdningen på hemmaplan inför sommarens mästerskap i Nederländerna. Till träningsmatcherna mot USA i Göteborg 8 juni och Skottland i Växjö 13 juni har Pia Sundhage tagit ut 27 spelare.

Eskilstuna etta efter uddamålsseger

Kopparbergs/Göteborg FC träffade ribban och var närmast ledning före paus. Sedan tog Eskilstuna United över, Olivia Schough prickade in ett kanonskott som tog gästerna till serieledning med två poängs marginal.

Rosengård gick på knock mot Linköping

FC Rosengård vände på steken, kom först till skott och hade två mål i nät redan efter fem minuter. Gästerna blev första lag för säsongen att besegra Linköpings FC (3-0) och hann dessutom med att markera mot sina tvivlare i toppmötet.

Försvarsfokus inför toppmötet

FC Rosengård är under press, riskerar att nå smärtgränsen för avståndet upp till serieledaren. För Linköpings FC stundar ett intressant test om spelet håller inklusive favoritrollen. I seriens mest målfarliga lag ringer damfotboll.com upp varsin tung försvarspjäs.

Sarah Storck: "Klart att vi gärna förstör för dem"

Sarah Storck är tillbaka i storstadslaget, i den svartgula Solna-familjen. Men AIK är inte i Elitettan för att stanna, helgens match på Skytteholm ger en spännande fingervisning i toppmötet med Växjö DFF.

Nykomling vill bli bäst i Halland

Titeln ’bäst i Halland’ lockar för spelarna i både IF Böljan och Kungsbacka DFF. Bland annat hos en 19-årig, djupledslöpande forward som kombinerar fotbollen med räddningstjänst-utbildning. Wilma Persson Gullqvist närmar sig torsdagsmatchen med derbykänsla.

Nyckelspelare gör comeback i Kvarnsveden

Kvarnsveden kallar på förstärkning. Michaela Hermansson återvänder för att stärka upp det skadedrabbade laget. ”Kan jag bidra med något så vill jag hjälpa Kvarnsvedens IK.”, säger hon.

Femte raka för Linköping

Tillbaka i serieledning efter en bortamatch som tidigare vållat stora problem. Linköpings FC lade statistiken åt sidan och sprang ner KIF Örebro till seger 4-1 på Behrn Arena.
Irma Helin spelade U23-landskamp i mars. Snart väntar debut för LFC i Damallsvenskan. FOTO: Pascu Mendez / IBL Bildbyrå

Irma Helin nära LFC-debut

Medan andra Linköpingslirare spelat ihop sig och spetsat matchformen har Irma Helin haft många timmar på gymmet och på träningscykeln. Nu har nyförvärvet fått klartecken för en försenad årspremiär.