Bollstanäs unga stjärnskott avgjorde mot Sirius

F-19 landslagstjejen Julia Zigotti-Olme avgjorde en tuff kamp mellan Bollstanäs och Sirius på måndagskvällen med ett påpassligt nickmål i den 85:e matchminuten. Sirius hade innan tagit ledningen med 0-1 i den första halvleken (minut 40) genom Moa Mattsson på ett långskott. Bollstanäs kvitterade efter en tilltrasslad situation efter hörna genom Malin Engdahl (56) och vann med 2-1.
Julia Zigotti Olme. Foto: Bildbyrån

Sirius tog kommandot från start med ett robust mittfältsspel där Fanny Andersson och Moa Mattsson som centrala pjäser fördelade bollar ut på sina kanter men inga farligheter alls skapades då Bollstanäs låg rätt i sina positioner. Hemmalaget tog sedan över taktpinnen med snabba omställningar och skapade på femton minuter tre riktigt fina chanser via i tur och ordning Julia Zigotti-Olme, Anna Thim och Ida Hedstad. Zigotti-Olmes och Hedstads chanser räddades i sista stund av uppoffrande mittbacksspel av duon Malin Winberg och Mikaela Björklund. Vid båda tillfällena var målvakten Mimmi Paulsson-Febo överspelad men resultatlösa hörnor blev utdelningen för hemmalaget.
Inte en målchans noterades för Sirius förrän plötsligt hemmamålvakten Pernilla Ebberyd överraskades en aning av ett bra men inte otagbart långskott från Moa Mattsson och 0-1 var ett faktum efter 40 minuter spelade.
Tre minuter senare blev samma Mattsson olyckligt knäskadad och utburen. En riktig jobspost för Sirius att få sin lagkapten och pådrivare skadad.


- Det vill sig inte riktigt framåt för oss, analyserade David Olingdahl, tränare i Sirius.
- De gör ett mål på ingen målchans i halvleken, vi har tre jättelägen och gör inget ansåg Linda Fagerström, tränare i hemmalaget.

Andra halvlek fortsatte med ett knappt övertag för hemmalaget som kom till chanser, Sirius försökte men kom ingen vart. Efter en hörna av Ida Hedstad blev det lite kalabalik där Sirius misslyckades med att få bort bollen och matchens kanske främsta aktör, Malin Engdahl, mittback hos hemmalaget kunde till slut trycka in kvitteringen.
Målet gav hemmalaget blodad tand men kom inte längre än till halvchanser.
Sirius kopplade ett litet grepp om matchen igen i mitten av halvleken, den snabba forwarden Caroline Lundberg sattes oftare i spel, men inte heller i denna halvlek kom man närmare än ett skott strax utanför av Lundberg. Båda lagen försökte med byten men matchen präglades mer av kamp och långbollar mot slutet av matchen.

Dubbelhörna av Sirius med tio kvar blev även de resultatlösa. När det mesta pekade på ett oavgjort resultat klev Julia Zigotti-Olme fram med en mycket vaken nick då hon dröjt sig kvar i straffområdet efter ett inlägg som sedan kom i retur. Lite trötta huvuden hos Sirius-försvaret som inte hann upp och ställa offside. Hemmalaget tillät sedan inte Sirius kom till någon chans utan domaren Laura Rapp blåste av efter dryga fem minuters stopptid till glada hemmaspelares jubel.

- Vi sade i halvtid att vi skulle flytta upp spelet i andra med vindens hjälp och så blev det. Fokus nu är inte att vinna matcher primärt utan att ej släppa in mål och har vi ett stabilt försvarsspel som nu blir också offensiven bättre. Det kändes som Sirius hade lite grus i maskineriet idag, avslutade Fagerström som var mycket nöjd med laget som helhet.
- Vi visste att Bollstanäs är bra, men tycker ändå att vi ska kunna vinna en sådan här match. I andra är det dock bara att konstatera att de är bättre än vi sammanfattade Olingdahl som nu tvingades konstatera att hans lag tappade en 1-0 ledning till förlust 1-2 för andra matchen i rad.

Båda lagen hade mycket stabila mittbackar och bra försvarsspel vilket gav få chanser i matchen. Bollstanäs hade fler chanser och vann till slut välförtjänt. Sirius var en besvikelse offensivt sätt och har för stunden kört fast i sitt offensiva spel. Till skillnad mot hemmalaget lyckades man sällan få med sina ytterbackar upp i anfallen. Bollstanäs tog nu sin andra raka seger och har nu kommit in i Elitettans spel och tempo på allvar och lämnade för stunden nedflyttningsplatsen medan Sirius ser topplatserna försvinna i fjärran. Överlägset sämst på plan var vädret. Knappa 10 grader, ihållande regn och blåst. Domare Rapp hade kunnat visa rött kort där.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.

Få förändringar – men Gerhardsson förmådde överraska med Julia Roddar

Peter Gerhardsson litar på sin målvaktstrio, gör ett byte i backlinjen och plockar in en debutant på det centrala mittfältet. Julia Roddar var det överraskande namnet när truppen till VM-kvalet mot Danmark och Ungern presenterades.

Växjö DFF klart för Damallsvenskan

Växjö DFF vann vanan trogen helgens match. Dagen efter kom det stora jublet när laget räknade in avancemanget till Damallsvenskan.

Skånefokus i Damallsvenskan

Det spelas dubbla Skånederbyn i Damallsvenskan under lördagen. Intressanta ingångar är hur FC Rosengård hanterar veckans plötsliga tränarrockad och om Vittsjö GIK eller Limhamn Bunkeflo tar möjligheten att nå ännu säkrare mark.

Majgaard Jensen lämnar FC Rosengård – med omedelbar verkan

FC Rosengård och Jack Majgaard Jensen har gemensamt beslutat att avsluta samarbetet, skriver klubben i ett pressmeddelande.

Skrällfri cupkväll för de allsvenska lagen

Samtliga lag från Damallsvenskan gick vidare, nästan alla med betryggande marginal. Med onsdagens cupmatcher i mål ordnade de också tävlingsmatcher i förberedelse till nästa säsong.

Linköping helgens stora vinnare

Linköpings FC utnyttjade helgens omgång till att dra ifrån i toppstriden. Längst ner i tabellen fick KIF Örebro se lite ljus med en viktig poäng medan Kopparbergs/Göteborg FC fortfarande sliter med spelet.

Dubbelt Chawinga i Kvarnveden

Två matcher står på menyn för Damallsvenskan under lördagen. Kvarnsvedens IK i stort poängbehov har ett familjärt nyförvärv till hemmamötet med tabelltrean Eskilstuna United.
Lina Hurtig gjorde Sveriges första mål. FOTO: Christian Walgram/GEPA Pictures/Bildbyrån

Svårspelat – men resultatet gick Sveriges väg

Hällande regn i Kroatien och en del misstag i sista passningen. Ännu bättre utsikter får komma senare, det blev en blöt premiär för landslaget under Peter Gerhardsson där målen av Lina Hurtig och Kosovare Asllani var den stora behållningen.

Danmark med ordinarie lag i VM-kvalet

Ett delavtal och fortsatt förhandling efter den första kvalmatchen. Det räddar Danmark som sent omsider reser till Ungern med ordinarie trupp.
Maren Mjelde och Norge sprang ifrån Rachel Furness och Nordirland. FOTO: Fredrik Varfjell/Bildbyrån Norge

VM-kvalet igång – Norge och Tyskland vann stort

I skuggan av den danska spelarstrejken och Sveriges uppladdning på plats i Kroatien drog de första matcherna i VM-kvalet igång kring veckoslutet.

Danmark ställer in träningslandskamp -

Konflikten mellan det danska fotbollförbundet och landslagsspelarna fortsätter. På tisdagen meddelade DBU att den planerade träningsmatchen, tillika finalreprisen från EM är inställd.
Marija Banusics mål gav Linköping en poäng i tätstriden. FOTO: Matilda Ahlberg/Bildbyrån

Rosengård behåller hoppet efter sen kvittering

Linköping stod länge för effektiviteten och variationen i det allsvenska toppmötet. Mot slutet uppenbarade sig dock en öppning och serietvåan Rosengård kom ikapp till 2-2.

Danska landslaget i konflikt

Sedan hösten 2016 har DBU (danska fotbollförbundet) och spelarföreningen förhandlat om ett nytt landslagsavtal. Nu har det tidigare avtalet löpt ut och de två parterna har lämnat förhandlingsbordet.

CL: Linköping och Rosengård slapp blindskären

En överkomlig lottning. Så bör både Linköpings FC och FC Rosengård ha reagerat på sitt kommande motstånd i första omgången av Champions League.

Sverige faller på rankingen

Kvartsfinalförlusten i EM var tung och får också följder för Sveriges status i världsfotbollen. I den senaste FIFA-rankingen återfinns det blågula landslaget först på elfte plats.
Ella Masar rundar Josephine Frigge och avgör för Rosengård. FOTO: Christian Örnberg/Bildbyrån.

Tung derbyseger för Rosengård

Malmöderbyt på Swedbank Stadion skickade flera signaler till omvärlden. Publiksiffran 7 825 åskådare inte minst, Rosengårds markering i den allsvenska tätstriden med 1-0 och LB07:s förmåga att höja spelkvaliteten i underläget nådde också ut till fler än de på plats.

Spelare och sponsorer till Växjö

Växjö DFF leder Elitettan med sju poäng. Var siktet är inställt visar de senaste dagarnas kommunikation: förstärkning från proffsligan i USA och miljonavtal på sponsorsidan.

Sverige på ny kurs med Peter Gerhardsson

Kroatien på bortaplan blir Peter Gerhardssons matchdebut som förbundskapten. Hans första trupp förmådde att bryta in och ställa över delar av den tidigare centrallinjen.