Chockförlust för Linköpings FC mot KIF Örebro

En svag insats av Linköpings FC och ett starkt anfallsspel av KIF Örebro gav bortalaget välförtjänta tre poäng. Detta leder nu till att Örebro tar andra platsen i tabellen medan LFC åker ner till en sjätteplats. Slutresultatet: 0-4.
Örebros tvåmålsskytt Ogonna Chukwudi sätter sitt andra mål för kvällen med detta skott som går stolpe in i mål. FOTO: Filip Oskarsson.

Det var en stark sol som sken över Linköping Arena när lagen stegade in på planen. En viktig match för båda lagen då tabellen är jämn och flera lag fightas om topplatserna. Utgången blev inte den som de flesta tippat.

Matchen började ganska lugnt med två lag som mest kändepå bollen. På direkten märktes det att KIF Örebro sökte sin nummer 11, Sara Michael, med några små instick. Det var hon och Ogonna Chukwudi som förde KIF Örebros anfallsspel. KIF Örebro skapade sedan i den 10:e minuten ett inlägg mot Linköpings mål som från läktarplats verkade ofarlig. Det skedde då en bedömningsmiss av LFC:s målvakt, Kathlyn Fraine, som tappade in bollen i mål.
Matchen fortsätter med många bra lägen men med få farliga målchanser. Hemmalaget slarvade mycket och ställde varandra i svåra situationer vilket gjorde att spelet inte utvecklades särskilt bra. Det slarvades också i försvaret och en rensningsmiss av Mariann Gajhede gav just Ogonna Chukwudi chansen att sätta 0-2 i 26:e minuten.
Efter detta tog gästerna över matchen och skapade mer och mer farliga lägen, blev det spelande laget som hittade luckorna i LFC. Ett frisparksmål med en hård skruvad boll mot första stolpen ökade Marina Petterson Engström till 0-3 på tilläggstid i första halvlek.
KIF Örebro spelade första halvlek väldigt säkert i motsats till många individuella misstag från Linköpings FCs sida.

I andra halvlek började LFC bättre och hittade några bra kombinationer. Det varade dock inte så länge.
Många spelare har varit skadade i LFC vilket har givit dem en brist på bra träningar. Dock är inte det en förklaring till de många felpassen och stressade bortskjutna bollar.
Inte förrän Linköpings Venera Rexhi kom in höjdes spelet en nivå. Venera skapade både ytor till andra och vågade gå in och utmana vilket gjorde Örebro-spelarna lite nervösa några gånger. Dock gav detta inget mål denna gång utan KIF Örebro punkterade därefter matchen när Sanna Talonen satte 0-4.

Målvaktskampen vann också Stephanie Labbé med några fina räddningar på slutet.

Detta leder nu till att KIF Örebro hamnar på en andra plats och att Linköping åker ner till en sjätteplats.

Text: Rebecca Candevi

Rainer Fussgänger 2014-06-09 23:44

Med sex poäng före Göteborg och Linköping måste KIF nu anses som en stark kandidat till en CL-plats.

Martin 2014-06-10 08:09

Landslagsuppehållet kommer nog mycket lägligt för LFC då man gjorde en total plattmatch mot Örebro. Sjögren talade innan matchen om att man ju vet hur Örebro spelar och så är det ju men att då ändå gå in och ge bort matchen är helt enkelt för dåligt. Örebro lyckades dra ner bolltempot och hålla bollen från marken och då är deras fysiskt överlägsna spelare förstås omöjliga att besegra.

1-0 målet föregicks av en grov målvaktstavla av Fraine.

2-0 målet uppstod genom en spelvändning där domarteamet missade en solklar hands och LFC skulle haft frispark strax utanför Örebros straffområde.

3-0 målet tillkom p g a att Örebro tilläts lägga frisparken från en helt annan punkt än den skulle lagts från, obstruktionen var nästan nere vid hörnflaggan och därifrån hade det inte gått att skruva in bollen i mål på det sätt som skedde.

4-0 målet föregicks även det av en miss från Fraine.

Det var helt i sin ordning att Örebro vann men någon 4-0 match var det verkligen inte. 2-0 eller kanske t o m 2-1 hade varit ett resultat som bättre speglat matchen. Slutligen måste jag tyvärr ge Örebro en liten känga för uppträdandet i slutet av matchen där man vid 3-0 ledning började maska något enormt, 5 tilläggsminter säger ju det mesta, samt att man matchen igenom gick in brutalt och ofta sent i varje närkamp och det kändes som Guds försyn att ingen LFC-spelare blev skadade. Jag har inget emot fysiskt spel men tycker Örebro gick för långt vid ett stort antal tillfällen. Det mest pinsamma var när en av de tjeckiska tvillingsystrarna försökte provocera fram bråk när matchen var avgjord vilket kändes minst sagt tveksamt.

fair play 2014-06-10 10:10

KIF Örebro, spelar fulaste i Damallsvenskan, verkar som.
I förra matchen mot KDFF då kapade Martinkova Rasmussen och fortsatte med att skada Liljegärd, som nu är borta i flera månader.
Att domare i matchen, av någon anledning, missade från första början "strypa" KIF försök att på det sättet vända matchen ingår under rubriken domarutbildning.
Även om man odlar fysiskt spel då är det inte i KIF-s fall
Spel som de ibland håller på borde kallas med sitt rätta namn; fulspel, grisfotboll mm

Rufus 2014-06-10 12:14

Att döma av en del omdömen både på denna sida och annorstädes tycks det som om de tjeckiska tvillingarna Martinkova har hamnat i fel sportgren. Det är kanske ishockey som skulle passa dem bäst? ;)

Svenneberka 2014-06-10 15:02

Såg matchen i går, hejade på LFC såklart. Men blir beklämd när man läser " Enögde Martins" analys! Den stämmer inte.
Han brukar ju skriva nåt, titt som tätt, och enligt "Enögde Martin" ska i princip ALLA i Linköping spela i landslaget...hela tiden!
Men nu var det så att de mötte ett LAG som ville VINNA. LFC hade balettskorna på, Kif hade fotbollsskor.
Genomgången av målen är ju direkt pinsam, det är hands hit och felaktiga frisparkslägen dit. Men har man ett hemmaöga så analyserar man väl så här...
Att dra ner på tempot vid 3-0 är väl helt okay. Enligt " Enögde Martin" kallas det maskning. Såg t o m Kif-tränare gick ut och skrek till sin målvakt att skynda på insparken i 85:e minuten. Missade du det..?
"Enögde Martin" kan heller inte skilja på Lucie eller Irena Martinkova. Det är pinsamt! Lucie åkte på en kraftig knuff i ryggen av Magda Eriksson i slutet av matchen när LFC fick en frispark. Missade du den? Hon vände sig om och berättade vad hon tyckte
om den bryska knuffen. Om "Enögde Martin" anser att det är att provocera vet jag inte vad..?
Lucie Martinkova tar och ger. Lite Håkan Mild om man ska jämföra med herrfotbollen, vilket man kanske inte ska?
Hon tar också sina gula kort när domaren tycker att det är dax. Hon tar oxå en välförtjänt plats i Örebros startelva - som ligger tvåa i allsvenskan. En drömspelare att ha i sitt lag.
Tycker nog att inlägget luktar väldigt mycket "dålig förlorare!"
Näe, borra ner skallen och börja kämpa LFC! Plocka av balettskorna och sätt på er lite stålhätta längst fram i skon.
Fotboll är en fysisk sport - även för ladies!

Martin 2014-06-10 23:26

@Svenneberka

Blir lite beklämd av att läsa ditt oerhört aggressiva inlägg där jag beskylls för både det ena och andra.

Därför vill jag nu betona vad jag faktiskt skrev i mitt första inlägg d v s att LFC gör en bedrövlig match och Örebro spelar mycket bra. Jag poängterade också att segern var odiskutabel men att den blev något/några mål för stor sett till chanserna som skapades.

Med det sagt så menar jag att det är provocerande att släpa sig av planen vid byte när man som Chukwudi börjar nere vid bortre hörnflaggan och sen ska ta sig över hela planen för att genomföra bytet. Det blir ännu sämre när hon efter publikens givna reaktion applåderar sig själv sarkastiskt och sen tar det ännu lugnare.

Genomgången av målen är en faktisk beskrivning av hur de skedde, att det sedan framförallt var LFC obefintliga försvarsspel toppat med några rejäla Rembrants av Fraine som gav upphov till dom ändrar inte det faktumet.

Jag poängterade också i inlägget att jag är en förespråkare av fysiskt spel, min favoritspelare i LFC under de år jag följt laget är ju t ex Petra Larsson som ju inte direkt gjort sig känd för att alltid spela 'fair'. Jag står dock fast vid att Örebro-spelarna satsar onödigt hårt i duellerna, det finns ingen anledning att gå in med full kraft i 50/50 dueller där minsta lilla 'otur' kan innebära att säsongen är över för en eller båda de inblandade.

När det gäller situationen med Lucie M så kan jag erkänna att jag inte såg exakt vad som hände men för mig såg de ut som att hon först gick in sent och hårt mot en motståndare och sen fick en lättare knuff av Ericsson som säkert blev förbannad över den sena tacklingen.

Dina slutord håller jag dock med om till fullo. LFC måste inse att det är en fysisk sport och våga ta kampen även mot lag som Örebro där spelarna satsar som kryssningsmissiler i närkamperna.

Sista inlägget på damfotboll.com är gjort. Foto: Fredrik Hasselgren

Slutet på en era med damfotboll.com - UPPDATERAD INFO

April 2017 – Sverige fortsätter uppladdningen till sommarens EM – Seriestart i Damallsvenskan och Elitettan – Semifinaler i Champions League med ”svenskduell” – Damfotboll.com kommer tillbaka

Ge June chansen på liggande boll - då....

Piteå besegrade Eskilstuna United hemma med 2-1 (1-0) inför hela 1 926 på ett soldränkt LF-arena. June Pedersen och Irma Helin blev stora matchvinnare.
Lotta Schelins första insats i Rosengårds träningströja.

OS och Rosengård ger Lotta Schelin en hektisk sommar

Att vinna en allsvensk guldstrid och att ta FC Rosengård långt i Champions League blir kommande drivmedel. Än så länge har Lotta Schelin bara hunnit med det första passet med sin nya klubb.

Klart med ny målvakt till Linköping

Efter Matilda Haglunds korsbandsskada tidigare i vår så har Linköpings FC haft en målvaktsposition vakant i truppen. Nu är det klart med ersättare till Matilda, och det kommer att bli Chandra Bednar som klubben signerat ett korttidskontrakt med gällande höstsäsongen.
Irma Helin gör sin andra säsong i Piteå. FOTO: Peter Skaugvold/Bildbyrån.

Tredjeplatsen på spel mellan Piteå och Eskilstuna

Halvårsskiftet är tiden på året när det är svårast att skilja dag från natt längst upp i norr. Mot halvtid i seriespelet vill Piteå IF gärna bli en ljuspunkt och ta över tredjeplatsen.
Wilma Stenman hade svårt att hålla tårarna borta men bjöd ändå på ett lite leende. Foto: Anette Börjesson

Vinsten, ett silver och kompisar för livet

En silvermedalj brukar sällan bli någon stor tröst för de förlorande spelarna och precis så såg det ut när vi inledde intervju med Wilma Stenman, back i Västerbotten som hade svårt att hålla underläppen still men det gick.
Skåne vann Cup Kommunal 2016. Foto: Anette Börjesson

Skåne överlägset i finalen

För 11:e gången vann Skåne Cup Kommunal efter att ha finalbesegrat Västerbotten i Halmstad med 3-0. Det var aldrig någon tvekan om vart segertrofén skulle hemföras.

Klart för finalen i Cup Kommunal

Så här i slutet av juni precis efter midsommar spelas finalen i Cup Kommunal. Då koras vilket fotbollsdistrikt som ska bli landets bästa och 2016 står slaget mellan Skåne och Västerbotten. Spelplats som vanligt Halmstad Arena (Sannarp) onsdag kl 19.15,
Stina Blackstenius glad över OS-platsen. Foto: Bildbyrån

Få överraskningar på Rio-resan

Efter att Pia Sundhage presenterat namnen på de utvalda vet vi när, var och vem som ska göra det för Sverige i OS. Frågan är bara hur det ska gå under augustidagarna i Brasilien.
Pia Sundhage presenterade OS-truppen under Elitflicklägret i Halmstad. Foto: Bildbyrån (arkiv)

OS-truppen klar

På tisdagen presenterade förbundskapten Pia Sundhage den slutgiltiga OS-trupp på 18 spelare (plus fyra reserver) som ska representera blågult under OS i Rio som spelas i augusti. Presentationen skedde på elitflicklägret i Halmstad.
Chloe Logarzo. Foto: Eskilstuna United

Australiensisk landslagsspelare till Eskilstuna

Två matcher återstår av vårsäsongen av Damallsvenskan men redan nu kan United presentera ett nyförvärv inför höstsäsongen i den australiensiska landslagsspelare Chloe Logarzo.
Emma Lind har siktet inställt med LB07. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Emma Lind vill mer efter resan till serietoppen

De första månaderna i den nya klubben fick hon skruva ner konkurrensinstinkten och ta sig tillbaka från skada. Nu tävlar Emma Lind på lika målvaktsvillkor i LB07 och trivs med tillvaron i Malmö och i toppen av Elitettan.
AIK strået vassare i dagens match. Foto: Björn Pettersson

Sirius utan chans mot AIK

AIK kom till dagens match med hetast vilja i bagaget och kunde resa hem med full pott. Sirius fick kännas vid sin tredje raka förlust, den här gången med siffrorna 2 - 5.
Stina Blackstenius sänkte Kopparbergs/Göteborg med segermålet som kom först i den 86:e minuten. FOTO Filip Oskarsson.

Linköping redde ut bekymren på nytt

Bättre sent än aldrig. Linköpings FC fick ingen utdelning på sin inledande forcering, frustrationen växte i takt med brända möjligheter. Sen hittade Pernille Harder luckan i Kopparbergs/Göteborg FC:s försvar och Stina Blackstenius rullade in slutresultatet 1-0.
Elaine gör comeback som spelare.Foto: Per Kristensen

Elaine gör comeback

Elaine lämnar tränaruppdraget i Älta IF och fortsätter som spelare. Pierre Gardelius du Puy tar över tränaransvaret och det är en lösning som gör att klubben ser optimistiskt på kommande seriespel.

Islands damlandslag också på gång

I FIFAs senaste världsranking av damlandslag har Island klättrat till 16:e plats. Schweiz har klättrat fyra placeringar tack vare segrar över Italien och Tjeckien som säkrade en plats i nästa års EM-slutspel.
Tove Enblom räddar före Mia Jalkerud (Foto: Anders Henrikson)

Umeå IK vinner på Stockholms stadion

Tabelljumbon Umeå IK tog säsongens första seger - borta mot DJurgården med 3-1. Målen gjordes av Lina Hurtig, Julia Hellström och Hanna Sandström. Inbytta Emilia Appelqvist reducerade en kvart före slutet för hemmalaget.
KIF Örebros Melissa Tancredi blev matchvinnare borta mot Kvarnsveden. Foto: Bildbyrån

KIF Örebro tillbaka i vinnarspåret

KIF Örebro som inte vunnit en match sedan Damallsvenskans tredje omgång tog med dagens vinst, 0-1 borta mot Kvarnsveden, ett rejält kliv upp till en sjundeplats i tabellen.
Johanna Ejdelind såg öppningar och förarbetade ett av LB07:s mål. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

LB07 stärkte greppet i toppen

LB07 började bra, fullföljde mer tveksamt men höll stilen till 2-1. De förhoppningar som Hammarby IF hade mosade hemmalaget med att göra sina två mål inom loppet av en halvtimme. Efter toppmötet leder LB07 serien med sex poäng.

Piteå spräckte Vittsjös hemmasvit

Vittsjö tog emot Piteå IF hemma på Vittsjö IP inför endast 384 personer. De fick se en match där gästande Piteå dominerade stort i första halvlek bortsett från de fösta tio inledande minuterna av halvleken. Piteå tog en välförtjänt ledning i paus. Det var skånskornas första förlust på hemmaplan i år.
Michaela Johnsson mot Ältas Anna Skugge och Lina Malmborg. FOTO: Daniel Nilsson/Bildbyrån.

LB07 litar till anfallsstyrkan i seriefinalen

Det giftigaste anfallet mot det mest stabila försvaret. Därmed inte sagt att seriefinalen, LB 07 mot Hammarby IF måste utspela sig så. ”De här matcherna är roligast att spela, prov på hur vi står oss mot topplagen”, säger Michaela Johnsson.
Hanne Gråhns möter sina före detta lagkamrater när Örebro tar sig an Kvarnsveden. FOTO: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Hanne Gråhns tar sats för att besegra gamla bekanta

KIF Örebro gör söndagsresan för att möta en nykomling som satt igång säsongen mer sprudlande än det etablerade laget. För Hanne Gråhns kittlar Borlängebesöket lite extra, kontakterna med de gamla lagkamraterna i Kvarnsvedens IK gör upplevelsen speciell.

Vinst för Hovås Billdal IF mot QBIK

Det blev vinst med 2-0 för hemmalaget Hovås Billdal i en väldigt jämn match där Hovås satte sina chanser mot QBIK

Thomas tillbaka som tränare i Vittsjö

Thomas Mårtensson som av privata skäl varit borta från det delade tränarskapet i Vittsjö GIK under våren är på väg tillbaka och det innebär en förändring i ledarstaben. Håkan Magnusson och Vittsjö GIK går skilda vägar och vårt samarbete avslutades nu i veckan, meddelar klubben.

Derbyknall 1

Växjö DFF vann slaget om Småland och besegrade för första gången IFK Kalmar. Dessutom på IFK Kalmars fruktade hemmaplan Gröndal. Det blev en riktig derbymatch med svallande känslor och mycket dramatik. Och det var ytterst nära att det blivit oavgjort efter IFK Kalmars sena forcering.