Chockförlust för Linköpings FC mot KIF Örebro

En svag insats av Linköpings FC och ett starkt anfallsspel av KIF Örebro gav bortalaget välförtjänta tre poäng. Detta leder nu till att Örebro tar andra platsen i tabellen medan LFC åker ner till en sjätteplats. Slutresultatet: 0-4.
Örebros tvåmålsskytt Ogonna Chukwudi sätter sitt andra mål för kvällen med detta skott som går stolpe in i mål. FOTO: Filip Oskarsson.

Det var en stark sol som sken över Linköping Arena när lagen stegade in på planen. En viktig match för båda lagen då tabellen är jämn och flera lag fightas om topplatserna. Utgången blev inte den som de flesta tippat.

Matchen började ganska lugnt med två lag som mest kändepå bollen. På direkten märktes det att KIF Örebro sökte sin nummer 11, Sara Michael, med några små instick. Det var hon och Ogonna Chukwudi som förde KIF Örebros anfallsspel. KIF Örebro skapade sedan i den 10:e minuten ett inlägg mot Linköpings mål som från läktarplats verkade ofarlig. Det skedde då en bedömningsmiss av LFC:s målvakt, Kathlyn Fraine, som tappade in bollen i mål.
Matchen fortsätter med många bra lägen men med få farliga målchanser. Hemmalaget slarvade mycket och ställde varandra i svåra situationer vilket gjorde att spelet inte utvecklades särskilt bra. Det slarvades också i försvaret och en rensningsmiss av Mariann Gajhede gav just Ogonna Chukwudi chansen att sätta 0-2 i 26:e minuten.
Efter detta tog gästerna över matchen och skapade mer och mer farliga lägen, blev det spelande laget som hittade luckorna i LFC. Ett frisparksmål med en hård skruvad boll mot första stolpen ökade Marina Petterson Engström till 0-3 på tilläggstid i första halvlek.
KIF Örebro spelade första halvlek väldigt säkert i motsats till många individuella misstag från Linköpings FCs sida.

I andra halvlek började LFC bättre och hittade några bra kombinationer. Det varade dock inte så länge.
Många spelare har varit skadade i LFC vilket har givit dem en brist på bra träningar. Dock är inte det en förklaring till de många felpassen och stressade bortskjutna bollar.
Inte förrän Linköpings Venera Rexhi kom in höjdes spelet en nivå. Venera skapade både ytor till andra och vågade gå in och utmana vilket gjorde Örebro-spelarna lite nervösa några gånger. Dock gav detta inget mål denna gång utan KIF Örebro punkterade därefter matchen när Sanna Talonen satte 0-4.

Målvaktskampen vann också Stephanie Labbé med några fina räddningar på slutet.

Detta leder nu till att KIF Örebro hamnar på en andra plats och att Linköping åker ner till en sjätteplats.

Text: Rebecca Candevi

Rainer Fussgänger 2014-06-09 23:44

Med sex poäng före Göteborg och Linköping måste KIF nu anses som en stark kandidat till en CL-plats.

Martin 2014-06-10 08:09

Landslagsuppehållet kommer nog mycket lägligt för LFC då man gjorde en total plattmatch mot Örebro. Sjögren talade innan matchen om att man ju vet hur Örebro spelar och så är det ju men att då ändå gå in och ge bort matchen är helt enkelt för dåligt. Örebro lyckades dra ner bolltempot och hålla bollen från marken och då är deras fysiskt överlägsna spelare förstås omöjliga att besegra.

1-0 målet föregicks av en grov målvaktstavla av Fraine.

2-0 målet uppstod genom en spelvändning där domarteamet missade en solklar hands och LFC skulle haft frispark strax utanför Örebros straffområde.

3-0 målet tillkom p g a att Örebro tilläts lägga frisparken från en helt annan punkt än den skulle lagts från, obstruktionen var nästan nere vid hörnflaggan och därifrån hade det inte gått att skruva in bollen i mål på det sätt som skedde.

4-0 målet föregicks även det av en miss från Fraine.

Det var helt i sin ordning att Örebro vann men någon 4-0 match var det verkligen inte. 2-0 eller kanske t o m 2-1 hade varit ett resultat som bättre speglat matchen. Slutligen måste jag tyvärr ge Örebro en liten känga för uppträdandet i slutet av matchen där man vid 3-0 ledning började maska något enormt, 5 tilläggsminter säger ju det mesta, samt att man matchen igenom gick in brutalt och ofta sent i varje närkamp och det kändes som Guds försyn att ingen LFC-spelare blev skadade. Jag har inget emot fysiskt spel men tycker Örebro gick för långt vid ett stort antal tillfällen. Det mest pinsamma var när en av de tjeckiska tvillingsystrarna försökte provocera fram bråk när matchen var avgjord vilket kändes minst sagt tveksamt.

fair play 2014-06-10 10:10

KIF Örebro, spelar fulaste i Damallsvenskan, verkar som.
I förra matchen mot KDFF då kapade Martinkova Rasmussen och fortsatte med att skada Liljegärd, som nu är borta i flera månader.
Att domare i matchen, av någon anledning, missade från första början "strypa" KIF försök att på det sättet vända matchen ingår under rubriken domarutbildning.
Även om man odlar fysiskt spel då är det inte i KIF-s fall
Spel som de ibland håller på borde kallas med sitt rätta namn; fulspel, grisfotboll mm

Rufus 2014-06-10 12:14

Att döma av en del omdömen både på denna sida och annorstädes tycks det som om de tjeckiska tvillingarna Martinkova har hamnat i fel sportgren. Det är kanske ishockey som skulle passa dem bäst? ;)

Svenneberka 2014-06-10 15:02

Såg matchen i går, hejade på LFC såklart. Men blir beklämd när man läser " Enögde Martins" analys! Den stämmer inte.
Han brukar ju skriva nåt, titt som tätt, och enligt "Enögde Martin" ska i princip ALLA i Linköping spela i landslaget...hela tiden!
Men nu var det så att de mötte ett LAG som ville VINNA. LFC hade balettskorna på, Kif hade fotbollsskor.
Genomgången av målen är ju direkt pinsam, det är hands hit och felaktiga frisparkslägen dit. Men har man ett hemmaöga så analyserar man väl så här...
Att dra ner på tempot vid 3-0 är väl helt okay. Enligt " Enögde Martin" kallas det maskning. Såg t o m Kif-tränare gick ut och skrek till sin målvakt att skynda på insparken i 85:e minuten. Missade du det..?
"Enögde Martin" kan heller inte skilja på Lucie eller Irena Martinkova. Det är pinsamt! Lucie åkte på en kraftig knuff i ryggen av Magda Eriksson i slutet av matchen när LFC fick en frispark. Missade du den? Hon vände sig om och berättade vad hon tyckte
om den bryska knuffen. Om "Enögde Martin" anser att det är att provocera vet jag inte vad..?
Lucie Martinkova tar och ger. Lite Håkan Mild om man ska jämföra med herrfotbollen, vilket man kanske inte ska?
Hon tar också sina gula kort när domaren tycker att det är dax. Hon tar oxå en välförtjänt plats i Örebros startelva - som ligger tvåa i allsvenskan. En drömspelare att ha i sitt lag.
Tycker nog att inlägget luktar väldigt mycket "dålig förlorare!"
Näe, borra ner skallen och börja kämpa LFC! Plocka av balettskorna och sätt på er lite stålhätta längst fram i skon.
Fotboll är en fysisk sport - även för ladies!

Martin 2014-06-10 23:26

@Svenneberka

Blir lite beklämd av att läsa ditt oerhört aggressiva inlägg där jag beskylls för både det ena och andra.

Därför vill jag nu betona vad jag faktiskt skrev i mitt första inlägg d v s att LFC gör en bedrövlig match och Örebro spelar mycket bra. Jag poängterade också att segern var odiskutabel men att den blev något/några mål för stor sett till chanserna som skapades.

Med det sagt så menar jag att det är provocerande att släpa sig av planen vid byte när man som Chukwudi börjar nere vid bortre hörnflaggan och sen ska ta sig över hela planen för att genomföra bytet. Det blir ännu sämre när hon efter publikens givna reaktion applåderar sig själv sarkastiskt och sen tar det ännu lugnare.

Genomgången av målen är en faktisk beskrivning av hur de skedde, att det sedan framförallt var LFC obefintliga försvarsspel toppat med några rejäla Rembrants av Fraine som gav upphov till dom ändrar inte det faktumet.

Jag poängterade också i inlägget att jag är en förespråkare av fysiskt spel, min favoritspelare i LFC under de år jag följt laget är ju t ex Petra Larsson som ju inte direkt gjort sig känd för att alltid spela 'fair'. Jag står dock fast vid att Örebro-spelarna satsar onödigt hårt i duellerna, det finns ingen anledning att gå in med full kraft i 50/50 dueller där minsta lilla 'otur' kan innebära att säsongen är över för en eller båda de inblandade.

När det gäller situationen med Lucie M så kan jag erkänna att jag inte såg exakt vad som hände men för mig såg de ut som att hon först gick in sent och hårt mot en motståndare och sen fick en lättare knuff av Ericsson som säkert blev förbannad över den sena tacklingen.

Dina slutord håller jag dock med om till fullo. LFC måste inse att det är en fysisk sport och våga ta kampen även mot lag som Örebro där spelarna satsar som kryssningsmissiler i närkamperna.

Dubbelt Chawinga i Kvarnveden

Två matcher står på menyn för Damallsvenskan under lördagen. Kvarnsvedens IK i stort poängbehov har ett familjärt nyförvärv till hemmamötet med tabelltrean Eskilstuna United.
Lina Hurtig gjorde Sveriges första mål. FOTO: Christian Walgram/GEPA Pictures/Bildbyrån

Svårspelat – men resultatet gick Sveriges väg

Hällande regn i Kroatien och en del misstag i sista passningen. Ännu bättre utsikter får komma senare, det blev en blöt premiär för landslaget under Peter Gerhardsson där målen av Lina Hurtig och Kosovare Asllani var den stora behållningen.

Danmark med ordinarie lag i VM-kvalet

Ett delavtal och fortsatt förhandling efter den första kvalmatchen. Det räddar Danmark som sent omsider reser till Ungern med ordinarie trupp.
Maren Mjelde och Norge sprang ifrån Rachel Furness och Nordirland. FOTO: Fredrik Varfjell/Bildbyrån Norge

VM-kvalet igång – Norge och Tyskland vann stort

I skuggan av den danska spelarstrejken och Sveriges uppladdning på plats i Kroatien drog de första matcherna i VM-kvalet igång kring veckoslutet.

Danmark ställer in träningslandskamp -

Konflikten mellan det danska fotbollförbundet och landslagsspelarna fortsätter. På tisdagen meddelade DBU att den planerade träningsmatchen, tillika finalreprisen från EM är inställd.
Marija Banusics mål gav Linköping en poäng i tätstriden. FOTO: Matilda Ahlberg/Bildbyrån

Rosengård behåller hoppet efter sen kvittering

Linköping stod länge för effektiviteten och variationen i det allsvenska toppmötet. Mot slutet uppenbarade sig dock en öppning och serietvåan Rosengård kom ikapp till 2-2.

Danska landslaget i konflikt

Sedan hösten 2016 har DBU (danska fotbollförbundet) och spelarföreningen förhandlat om ett nytt landslagsavtal. Nu har det tidigare avtalet löpt ut och de två parterna har lämnat förhandlingsbordet.

CL: Linköping och Rosengård slapp blindskären

En överkomlig lottning. Så bör både Linköpings FC och FC Rosengård ha reagerat på sitt kommande motstånd i första omgången av Champions League.

Sverige faller på rankingen

Kvartsfinalförlusten i EM var tung och får också följder för Sveriges status i världsfotbollen. I den senaste FIFA-rankingen återfinns det blågula landslaget först på elfte plats.
Ella Masar rundar Josephine Frigge och avgör för Rosengård. FOTO: Christian Örnberg/Bildbyrån.

Tung derbyseger för Rosengård

Malmöderbyt på Swedbank Stadion skickade flera signaler till omvärlden. Publiksiffran 7 825 åskådare inte minst, Rosengårds markering i den allsvenska tätstriden med 1-0 och LB07:s förmåga att höja spelkvaliteten i underläget nådde också ut till fler än de på plats.

Spelare och sponsorer till Växjö

Växjö DFF leder Elitettan med sju poäng. Var siktet är inställt visar de senaste dagarnas kommunikation: förstärkning från proffsligan i USA och miljonavtal på sponsorsidan.

Sverige på ny kurs med Peter Gerhardsson

Kroatien på bortaplan blir Peter Gerhardssons matchdebut som förbundskapten. Hans första trupp förmådde att bryta in och ställa över delar av den tidigare centrallinjen.
Sanne Troelsgaard prickade rätt för Rosengård. FOTO: Josefine Loftenius/Bildbyrån

Rosengård triumferade till cuptitel

En silvermedaljör från EM ordnade guld till FC Rosengård i Svenska Cupen. Sanne Troelsgaard slog till med matchens enda mål på Linköping Arena.

Anna Oskarsson mot startplats i cupfinalen

Sommaren innebar flera förändringar för Linköpings FC och för Anna Oscarsson som nyss anslutit till serieledaren. I cupfinalen mot FC Rosengård kan hon göra debut från start.

Handen full med onsdagsmatcher

En vardagsomgång med några riktiga guldkorn. Serieledaren Linköpings FC testar målskyttet på nytt mot försvarsstarka Piteå IF och Vittsjö GIK har ett viktigt derby mot Kristianstads DFF.

Anna Björk Kristjansdottir: Gillar att vi försöker spela fotboll

Limhamn Bunkeflo ligger bra till för att bli den bästa nykomlingen på länge. Både spelet och resultaten skvallrar om ett lag som vågar ta plats i de stora sammanhangen. – Jag gillar att vi försöker spela fotboll, det är idén, säger Anna Björk Kristjansdottir.
Catrine Johansson och Kopparbergs/Göteborg befinner sig i utsatt läge.

Catrine Johansson: Något nytt att tackla

Efter elva år i klubben har hon varit med om det mesta. Ändå är den ovissa tillvaron för ett absolut bottenlag otrampad mark för Catrine Johansson. En upplevelse som Kopparbergs/Göteborg FC:s försvarare helst skulle slippa.

Motigt för tätlagen i Elitettan

Den första omgången efter sommaruppehållet blev tuff för topplagen och de allra flesta tappade poäng. Mest uppseendeväckande var att serieledande Växjö DFF gick på pumpen efter en lång svit utan förlust.

Kosovare Asllani in – Jessica Samuelsson ut från Linköping

Inte bara en utan två stora truppförändringar hade Linköpings FC sparat till näst sista dagen av transferfönstret. Kosovare Asllani kommer in som en stor förstärkning, Jessica Samuelssons flytt blir en försvagning på motsvarande sätt.

Caroline Seger klar för Rosengård

En illa bevarad hemlighet läckte ut genom mediauppgifter under onsdagen och bekräftades senare av FC Rosengård. Där kommer Caroline Seger att fortsätta sin fotbollskarriär under hösten.

Danmark smider medan järnet är varmt

EM är över, nästa uppgift för de europeiska landslagen blir VM-kvalet med start i september. Silvermedaljören Danmark har dock sett till att planera in en högoktanig träningsmatch först.

AIK inte närmare toppen

AIK är främsta utmanare till lagen som vill avancera i Elitettan. Med tisdagsmatchen mot Uppsala kom man dock inte närmare, tappade istället dyrbara poäng efter 2-3-förlust på bortaplan mot Uppsala.

Nederländerna överst på Europatronen

En sprakande fotbollsfest med massor av spelvändningar och lyckade initiativ. Nederländerna hade de flesta och sista i andra halvlek och vann välförtjänt med 4-2 över ett kämpande Danmark.

Danmark till final mot Nederländerna

Efter 120 mållösa minuter, via en nervös förlängning fördelades den första finalplatsen på straffar. Där tog Danmark omgående greppet och släppte aldrig in Österrike i den dramatiska handlingen igen. En begeistrad hemmapublik såg Nederländerna besegra England med 3-0.
Jodie Taylor (t.v.) och Stephanie Houghton tränar inför semifinalen. FOTO: Toussaint Kluiters/Reuters/Bildbyrån

Semifinaldags – håller Jodie Taylors målform mot Nederländerna?

Åtminstone en av semifinalerna blir en publikfest, i storleksordningen 27 000 supportrar och orange så det svämmar över på läktaren. Men det finns ett motståndarlag med en effektiv målskytt som gärna ställer till det på den utsålda arenan.