Chockförlust för Linköpings FC mot KIF Örebro

En svag insats av Linköpings FC och ett starkt anfallsspel av KIF Örebro gav bortalaget välförtjänta tre poäng. Detta leder nu till att Örebro tar andra platsen i tabellen medan LFC åker ner till en sjätteplats. Slutresultatet: 0-4.
Örebros tvåmålsskytt Ogonna Chukwudi sätter sitt andra mål för kvällen med detta skott som går stolpe in i mål. FOTO: Filip Oskarsson.

Det var en stark sol som sken över Linköping Arena när lagen stegade in på planen. En viktig match för båda lagen då tabellen är jämn och flera lag fightas om topplatserna. Utgången blev inte den som de flesta tippat.

Matchen började ganska lugnt med två lag som mest kändepå bollen. På direkten märktes det att KIF Örebro sökte sin nummer 11, Sara Michael, med några små instick. Det var hon och Ogonna Chukwudi som förde KIF Örebros anfallsspel. KIF Örebro skapade sedan i den 10:e minuten ett inlägg mot Linköpings mål som från läktarplats verkade ofarlig. Det skedde då en bedömningsmiss av LFC:s målvakt, Kathlyn Fraine, som tappade in bollen i mål.
Matchen fortsätter med många bra lägen men med få farliga målchanser. Hemmalaget slarvade mycket och ställde varandra i svåra situationer vilket gjorde att spelet inte utvecklades särskilt bra. Det slarvades också i försvaret och en rensningsmiss av Mariann Gajhede gav just Ogonna Chukwudi chansen att sätta 0-2 i 26:e minuten.
Efter detta tog gästerna över matchen och skapade mer och mer farliga lägen, blev det spelande laget som hittade luckorna i LFC. Ett frisparksmål med en hård skruvad boll mot första stolpen ökade Marina Petterson Engström till 0-3 på tilläggstid i första halvlek.
KIF Örebro spelade första halvlek väldigt säkert i motsats till många individuella misstag från Linköpings FCs sida.

I andra halvlek började LFC bättre och hittade några bra kombinationer. Det varade dock inte så länge.
Många spelare har varit skadade i LFC vilket har givit dem en brist på bra träningar. Dock är inte det en förklaring till de många felpassen och stressade bortskjutna bollar.
Inte förrän Linköpings Venera Rexhi kom in höjdes spelet en nivå. Venera skapade både ytor till andra och vågade gå in och utmana vilket gjorde Örebro-spelarna lite nervösa några gånger. Dock gav detta inget mål denna gång utan KIF Örebro punkterade därefter matchen när Sanna Talonen satte 0-4.

Målvaktskampen vann också Stephanie Labbé med några fina räddningar på slutet.

Detta leder nu till att KIF Örebro hamnar på en andra plats och att Linköping åker ner till en sjätteplats.

Text: Rebecca Candevi

Rainer Fussgänger 2014-06-09 23:44

Med sex poäng före Göteborg och Linköping måste KIF nu anses som en stark kandidat till en CL-plats.

Martin 2014-06-10 08:09

Landslagsuppehållet kommer nog mycket lägligt för LFC då man gjorde en total plattmatch mot Örebro. Sjögren talade innan matchen om att man ju vet hur Örebro spelar och så är det ju men att då ändå gå in och ge bort matchen är helt enkelt för dåligt. Örebro lyckades dra ner bolltempot och hålla bollen från marken och då är deras fysiskt överlägsna spelare förstås omöjliga att besegra.

1-0 målet föregicks av en grov målvaktstavla av Fraine.

2-0 målet uppstod genom en spelvändning där domarteamet missade en solklar hands och LFC skulle haft frispark strax utanför Örebros straffområde.

3-0 målet tillkom p g a att Örebro tilläts lägga frisparken från en helt annan punkt än den skulle lagts från, obstruktionen var nästan nere vid hörnflaggan och därifrån hade det inte gått att skruva in bollen i mål på det sätt som skedde.

4-0 målet föregicks även det av en miss från Fraine.

Det var helt i sin ordning att Örebro vann men någon 4-0 match var det verkligen inte. 2-0 eller kanske t o m 2-1 hade varit ett resultat som bättre speglat matchen. Slutligen måste jag tyvärr ge Örebro en liten känga för uppträdandet i slutet av matchen där man vid 3-0 ledning började maska något enormt, 5 tilläggsminter säger ju det mesta, samt att man matchen igenom gick in brutalt och ofta sent i varje närkamp och det kändes som Guds försyn att ingen LFC-spelare blev skadade. Jag har inget emot fysiskt spel men tycker Örebro gick för långt vid ett stort antal tillfällen. Det mest pinsamma var när en av de tjeckiska tvillingsystrarna försökte provocera fram bråk när matchen var avgjord vilket kändes minst sagt tveksamt.

fair play 2014-06-10 10:10

KIF Örebro, spelar fulaste i Damallsvenskan, verkar som.
I förra matchen mot KDFF då kapade Martinkova Rasmussen och fortsatte med att skada Liljegärd, som nu är borta i flera månader.
Att domare i matchen, av någon anledning, missade från första början "strypa" KIF försök att på det sättet vända matchen ingår under rubriken domarutbildning.
Även om man odlar fysiskt spel då är det inte i KIF-s fall
Spel som de ibland håller på borde kallas med sitt rätta namn; fulspel, grisfotboll mm

Rufus 2014-06-10 12:14

Att döma av en del omdömen både på denna sida och annorstädes tycks det som om de tjeckiska tvillingarna Martinkova har hamnat i fel sportgren. Det är kanske ishockey som skulle passa dem bäst? ;)

Svenneberka 2014-06-10 15:02

Såg matchen i går, hejade på LFC såklart. Men blir beklämd när man läser " Enögde Martins" analys! Den stämmer inte.
Han brukar ju skriva nåt, titt som tätt, och enligt "Enögde Martin" ska i princip ALLA i Linköping spela i landslaget...hela tiden!
Men nu var det så att de mötte ett LAG som ville VINNA. LFC hade balettskorna på, Kif hade fotbollsskor.
Genomgången av målen är ju direkt pinsam, det är hands hit och felaktiga frisparkslägen dit. Men har man ett hemmaöga så analyserar man väl så här...
Att dra ner på tempot vid 3-0 är väl helt okay. Enligt " Enögde Martin" kallas det maskning. Såg t o m Kif-tränare gick ut och skrek till sin målvakt att skynda på insparken i 85:e minuten. Missade du det..?
"Enögde Martin" kan heller inte skilja på Lucie eller Irena Martinkova. Det är pinsamt! Lucie åkte på en kraftig knuff i ryggen av Magda Eriksson i slutet av matchen när LFC fick en frispark. Missade du den? Hon vände sig om och berättade vad hon tyckte
om den bryska knuffen. Om "Enögde Martin" anser att det är att provocera vet jag inte vad..?
Lucie Martinkova tar och ger. Lite Håkan Mild om man ska jämföra med herrfotbollen, vilket man kanske inte ska?
Hon tar också sina gula kort när domaren tycker att det är dax. Hon tar oxå en välförtjänt plats i Örebros startelva - som ligger tvåa i allsvenskan. En drömspelare att ha i sitt lag.
Tycker nog att inlägget luktar väldigt mycket "dålig förlorare!"
Näe, borra ner skallen och börja kämpa LFC! Plocka av balettskorna och sätt på er lite stålhätta längst fram i skon.
Fotboll är en fysisk sport - även för ladies!

Martin 2014-06-10 23:26

@Svenneberka

Blir lite beklämd av att läsa ditt oerhört aggressiva inlägg där jag beskylls för både det ena och andra.

Därför vill jag nu betona vad jag faktiskt skrev i mitt första inlägg d v s att LFC gör en bedrövlig match och Örebro spelar mycket bra. Jag poängterade också att segern var odiskutabel men att den blev något/några mål för stor sett till chanserna som skapades.

Med det sagt så menar jag att det är provocerande att släpa sig av planen vid byte när man som Chukwudi börjar nere vid bortre hörnflaggan och sen ska ta sig över hela planen för att genomföra bytet. Det blir ännu sämre när hon efter publikens givna reaktion applåderar sig själv sarkastiskt och sen tar det ännu lugnare.

Genomgången av målen är en faktisk beskrivning av hur de skedde, att det sedan framförallt var LFC obefintliga försvarsspel toppat med några rejäla Rembrants av Fraine som gav upphov till dom ändrar inte det faktumet.

Jag poängterade också i inlägget att jag är en förespråkare av fysiskt spel, min favoritspelare i LFC under de år jag följt laget är ju t ex Petra Larsson som ju inte direkt gjort sig känd för att alltid spela 'fair'. Jag står dock fast vid att Örebro-spelarna satsar onödigt hårt i duellerna, det finns ingen anledning att gå in med full kraft i 50/50 dueller där minsta lilla 'otur' kan innebära att säsongen är över för en eller båda de inblandade.

När det gäller situationen med Lucie M så kan jag erkänna att jag inte såg exakt vad som hände men för mig såg de ut som att hon först gick in sent och hårt mot en motståndare och sen fick en lättare knuff av Ericsson som säkert blev förbannad över den sena tacklingen.

Dina slutord håller jag dock med om till fullo. LFC måste inse att det är en fysisk sport och våga ta kampen även mot lag som Örebro där spelarna satsar som kryssningsmissiler i närkamperna.

Katrine Veje sprang förtjänstfullt på vänsterkanten när Danmark gick till kvartsfinal. FOTO: Florian Ertl/Gepa/Bildbyrån.

Katrine Veje: Har bra grepp på svenskarna

Danmark bokade en biljett till kvartsfinal och får vänta fem dagar på att få ut sin energi igen i EM. Redan tisdag kväll blir motståndet klart, Tyskland eller Sverige är de givna huvudalternativen.

Ada Hegerberg: Måste komma fram till vad som ska göras bättre

Noll poäng och fruktlösa försök i målskyttet. Norges EM var en besvikelse för alla inblandade, från de nya talangerna till de som håller till i europeiska toppklubbar.

EM grupp A: Nederländerna och Norge vidare

Nederländerna fick återigen motståndaren över sig i andra halvlek, fann svar på tal och avfärdade Belgien. Den belgiska jakten var dock påfrestande för Danmark som trots tidig ledning fick kasta nervösa blickar på en annan arena innan andraplatsen var klar.
Lotta Schelin på presskonferensen dagen före match.

Lotta Schelin: Italien kommer visa vad de går för

Italiens långsamma innerbackar tryckte Thomas Dennerby på inför det samlade svenska mediauppbådet i söndags. Lotta Schelin i djupled har potential att utnyttja de bristerna men gick knappast all in på de nämnda ytorna i sitt snack på presskonferensen.
Thomas Dennerby har kollat in Italien inför tisdagsmatchen. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Italienskt avsked med svårtippad elva

Den svenska bevakaren Tomas Dennerby har ett klurigt jobb att förutse Italiens startelva. Den sista gruppspelsmotståndaren har en värre uppgift – att få ihop spelet med en skadedrabbad trupp och mönstra energi för ett acceptabelt uttåg.

EM grupp D: England mot kvartsfinal med taktisk triumf

England var mer effektivt och vann det bitvis avslagna toppmötet mot Spanien med 2-0. Spanien passade till höger och vänster, letade efter luckor som aldrig kom och ett ramstarkt försvar visade sig mästra skicklig teknik men obefintlig finess.
Jessica Samuelsson ser en del av Italien innan tisdagsmatchen. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Jessica Samuelsson: Gillar att kolla på matcher själv

Med bevakarnas ögon och belysande videoklipp får landslaget matnyttiga bitar att ta till sig kring kommande motståndare. Vissa vill ha mer än ledarnas ord och taktiska tankar.
Stina Blackstenius igång på söndagsträningen. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Stina Blackstenius håller igen efter obehagliga smällen

Inför turneringen var hon Frankrikeproffs och främst inhoppare i landslaget. Efter rykten om Linköpingsflytt står Stina Blackstenius fast vid att det blir Montpellier också till hösten. Med blågult har hon nått startplats i EM.
Ramona Bachmann och Sara Björk Gunnarsdottir i duell, Bachmann och Schweiz drog längsta strået. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Ramona Bachmann dubbel målskytt: "beredda att kämpa för varandra"

Två Sverige-bekanta spelare hade huvudroller i ödesmatchen mellan Island och Schweiz. Lagkaptenen Sara Björk Gunnarsdottir försökte förgäves driva på sitt ölag, virtuosen Ramona Bachmann var inblandad i båda målen i vändningen.

EM grupp C: Schweiz spräckte EM-nollan, ny poäng för Österrike

VM-debuten var i princip platt fall för Schweiz. Drygt en match in i lagets första EM såg det också dystert ut. Då kom en liten vändning, 2-1 mot Island. Österrike fortsätter överraska och snodde en poäng av Frankrike, 1-1 i en välspelad match.
Caroline Seger såg positiva anfallstendenser mot Ryssland. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Vilodag efter första segern

Fyra dagar mellan maxinsatserna tillåter lugn och bättre återhämtning emellanåt. Sverige fick en lugn lördag i gymmet och i poolen, efter inte bara en utan två påfrestande matcher att bearbeta.
Pauline Hammarlund fick göra 17 minuter mot Ryssland, FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Pauline Hammarlund med inhopp i "svårt läge"

Efter två matcher har Pia Sundhage valt att använda två tredjedelar av truppen i spel. Pauline Hammarlund blev spelare nummer 16 att komma in i EM, offensivspelaren blev närmast inslängd mot Ryssland.

Stina Blackstenius på bättringsvägen: ”Väldigt god chans att hon kan spela”

Stina Blackstenius gjorde ett starkt intryck med kraftfulla forceringar och framförallt ett mål när hon fick chansen från start mot Ryssland. Huvudskadan som fick henne att kliva av matchen är under kontroll enligt landslagets medicinska team.

Lotta Schelin slog svenskt EM-rekord

Två mål av forwards var förlösande på sitt sätt. Lotta Schelins nätkänning hade dessutom en högre mening. Hennes sjunde EM-mål – nu är rekordhållaren också Sveriges bästa spelare i det avseendet.
Magdalena Eriksson och Olivia Schough jublar högst efter 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Magdalena Erikssons fot drev igång målskyttet

Magdalena Erikssons fredagskväll i Deventer hann knappt börja innan hon fick bruka sin vänsterfot. Frisparkar, inlägg och hörnor, mycket med samma, sylvassa precision kom från försvararens mängdtränade anfallsvapen.
Mål efter 51 minuter - 20 minuter senare var Stina Blackstenius utbytt och på väg ut från arenan. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Stina Blackstenius – under observation efter smäll mot huvudet

Sveriges 2-0-skytt Stina Blackstenius fick inte glädjas hela vägen åt sitt mål. När hon nickade ihop i en duell och senare utgick dök farhågorna om hjärnskakning upp. De första signalerna var försiktigt positiva men avvaktande om skadan.
Lotta Schelin gjorde det första svenska målet mot Ryssland - och i EM. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Sverige slog tillbaka mot Ryssland

Efter flera uddamålssegrar i formraden slog Sverige Ryssland med 2-0, gick om och även upp i topp av tabellen. Ett stort steg mot kvartsfinal, sista omgången blir ett slag mellan tre lag där Sverige har fördelen av att möta redan avhakade Italien.

Stina Blackstenius och Magdalena Eriksson in mot Ryssland

Sverige avstår den extra offensiva formationen som märkts av under de senaste dagarnas träningar. Lotta Schelin får dock en ny anfallspartner från start och Magdalena Eriksson går igång som vänsterback.
Magdalena Eriksson lämnar inget åt slumpen från hörnflaggan. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Hörnläggare nummer ett mot EM-debut

Övning ger färdighet, sedan början av förra året har Magdalena Eriksson hängett sig åt att lägga en spetskvalitet till sin breda repertoar som back. Mot Ryssland lär hon av allt att döma pröva sina inåtskruvade hörnor med pålitligt tillslag.

EM grupp A: Norge illa ute efter ny förlust, räddade av Nederländerna

Norge släppte först in ett misstänkt offsidemål, sedan ett till mot Belgien och behöver räkna hem många resultat för att ens ha chansen att avancera. Nederländernas seger över Danmark var nödvändig och tog hemmanationen ännu närmare kvartsfinal.

Ryssland i bättre sommarslag än vårform

Ryssland gjorde inte mycket för att lyfta på förlåten inför mötet med Sverige. Det står emellertid klart att det handlar om en spelargrupp med bättre självförtroende än tidigare. – Italien var en viktig match för oss, vi gjorde vårt bästa och vi vann, sade förbundskapten Jelena Fomina.
Nilla Fischer var enda svenska spelare som beträdde gräset på De Adelaarshorst i Deventer. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Ovanlig uppladdning men självklart segermål

Hur många mål ska Sverige sträva efter mot Ryssland? Den allmänna idealbilden borde vara så många som möjligt, Pia Sundhage tänkte till när uppsnacket inför fredagsmatchen tangerade islossning och önskan om målfest.
Linda Sembrant och Nilla Fischer vill dominera i luftrummet mot Ryssland. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Linda Sembrant vill vara hundra på hörnorna

Linda Sembrant och Nilla Fischer höll ihop försvaret i EM-premiären. Till nästa uppgift tillkommer styrkan i huvudspelet och inte minst kvaliteten på hörnorna som faktorer att förvalta för båda bitarna i mittlåset.

EM grupp D: Portugal munsbit för Spanien, urladdning av England

Spanien var långt bättre än grannen Portugal i det iberiska derbyt, två mål redan i första halvlek och förblir laget en toppkandidat utan att imponera på allvar. England hade målkalas mot Skottland och glänste desto mer med 6-0.
Sveriges Rysslandsbevakare varnar för motståndare med segervittring. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån

Jörgen Petersson: Ryssland nådde max mot Italien

Ryssland skrällde till och slog Italien. En stark premiär av Sveriges nästa motståndare, spionen Jörgen Petersson reagerade utan att höja på ögonbrynen.