Chockförlust för Linköpings FC mot KIF Örebro

En svag insats av Linköpings FC och ett starkt anfallsspel av KIF Örebro gav bortalaget välförtjänta tre poäng. Detta leder nu till att Örebro tar andra platsen i tabellen medan LFC åker ner till en sjätteplats. Slutresultatet: 0-4.
Örebros tvåmålsskytt Ogonna Chukwudi sätter sitt andra mål för kvällen med detta skott som går stolpe in i mål. FOTO: Filip Oskarsson.

Det var en stark sol som sken över Linköping Arena när lagen stegade in på planen. En viktig match för båda lagen då tabellen är jämn och flera lag fightas om topplatserna. Utgången blev inte den som de flesta tippat.

Matchen började ganska lugnt med två lag som mest kändepå bollen. På direkten märktes det att KIF Örebro sökte sin nummer 11, Sara Michael, med några små instick. Det var hon och Ogonna Chukwudi som förde KIF Örebros anfallsspel. KIF Örebro skapade sedan i den 10:e minuten ett inlägg mot Linköpings mål som från läktarplats verkade ofarlig. Det skedde då en bedömningsmiss av LFC:s målvakt, Kathlyn Fraine, som tappade in bollen i mål.
Matchen fortsätter med många bra lägen men med få farliga målchanser. Hemmalaget slarvade mycket och ställde varandra i svåra situationer vilket gjorde att spelet inte utvecklades särskilt bra. Det slarvades också i försvaret och en rensningsmiss av Mariann Gajhede gav just Ogonna Chukwudi chansen att sätta 0-2 i 26:e minuten.
Efter detta tog gästerna över matchen och skapade mer och mer farliga lägen, blev det spelande laget som hittade luckorna i LFC. Ett frisparksmål med en hård skruvad boll mot första stolpen ökade Marina Petterson Engström till 0-3 på tilläggstid i första halvlek.
KIF Örebro spelade första halvlek väldigt säkert i motsats till många individuella misstag från Linköpings FCs sida.

I andra halvlek började LFC bättre och hittade några bra kombinationer. Det varade dock inte så länge.
Många spelare har varit skadade i LFC vilket har givit dem en brist på bra träningar. Dock är inte det en förklaring till de många felpassen och stressade bortskjutna bollar.
Inte förrän Linköpings Venera Rexhi kom in höjdes spelet en nivå. Venera skapade både ytor till andra och vågade gå in och utmana vilket gjorde Örebro-spelarna lite nervösa några gånger. Dock gav detta inget mål denna gång utan KIF Örebro punkterade därefter matchen när Sanna Talonen satte 0-4.

Målvaktskampen vann också Stephanie Labbé med några fina räddningar på slutet.

Detta leder nu till att KIF Örebro hamnar på en andra plats och att Linköping åker ner till en sjätteplats.

Text: Rebecca Candevi

Rainer Fussgänger 2014-06-09 23:44

Med sex poäng före Göteborg och Linköping måste KIF nu anses som en stark kandidat till en CL-plats.

Martin 2014-06-10 08:09

Landslagsuppehållet kommer nog mycket lägligt för LFC då man gjorde en total plattmatch mot Örebro. Sjögren talade innan matchen om att man ju vet hur Örebro spelar och så är det ju men att då ändå gå in och ge bort matchen är helt enkelt för dåligt. Örebro lyckades dra ner bolltempot och hålla bollen från marken och då är deras fysiskt överlägsna spelare förstås omöjliga att besegra.

1-0 målet föregicks av en grov målvaktstavla av Fraine.

2-0 målet uppstod genom en spelvändning där domarteamet missade en solklar hands och LFC skulle haft frispark strax utanför Örebros straffområde.

3-0 målet tillkom p g a att Örebro tilläts lägga frisparken från en helt annan punkt än den skulle lagts från, obstruktionen var nästan nere vid hörnflaggan och därifrån hade det inte gått att skruva in bollen i mål på det sätt som skedde.

4-0 målet föregicks även det av en miss från Fraine.

Det var helt i sin ordning att Örebro vann men någon 4-0 match var det verkligen inte. 2-0 eller kanske t o m 2-1 hade varit ett resultat som bättre speglat matchen. Slutligen måste jag tyvärr ge Örebro en liten känga för uppträdandet i slutet av matchen där man vid 3-0 ledning började maska något enormt, 5 tilläggsminter säger ju det mesta, samt att man matchen igenom gick in brutalt och ofta sent i varje närkamp och det kändes som Guds försyn att ingen LFC-spelare blev skadade. Jag har inget emot fysiskt spel men tycker Örebro gick för långt vid ett stort antal tillfällen. Det mest pinsamma var när en av de tjeckiska tvillingsystrarna försökte provocera fram bråk när matchen var avgjord vilket kändes minst sagt tveksamt.

fair play 2014-06-10 10:10

KIF Örebro, spelar fulaste i Damallsvenskan, verkar som.
I förra matchen mot KDFF då kapade Martinkova Rasmussen och fortsatte med att skada Liljegärd, som nu är borta i flera månader.
Att domare i matchen, av någon anledning, missade från första början "strypa" KIF försök att på det sättet vända matchen ingår under rubriken domarutbildning.
Även om man odlar fysiskt spel då är det inte i KIF-s fall
Spel som de ibland håller på borde kallas med sitt rätta namn; fulspel, grisfotboll mm

Rufus 2014-06-10 12:14

Att döma av en del omdömen både på denna sida och annorstädes tycks det som om de tjeckiska tvillingarna Martinkova har hamnat i fel sportgren. Det är kanske ishockey som skulle passa dem bäst? ;)

Svenneberka 2014-06-10 15:02

Såg matchen i går, hejade på LFC såklart. Men blir beklämd när man läser " Enögde Martins" analys! Den stämmer inte.
Han brukar ju skriva nåt, titt som tätt, och enligt "Enögde Martin" ska i princip ALLA i Linköping spela i landslaget...hela tiden!
Men nu var det så att de mötte ett LAG som ville VINNA. LFC hade balettskorna på, Kif hade fotbollsskor.
Genomgången av målen är ju direkt pinsam, det är hands hit och felaktiga frisparkslägen dit. Men har man ett hemmaöga så analyserar man väl så här...
Att dra ner på tempot vid 3-0 är väl helt okay. Enligt " Enögde Martin" kallas det maskning. Såg t o m Kif-tränare gick ut och skrek till sin målvakt att skynda på insparken i 85:e minuten. Missade du det..?
"Enögde Martin" kan heller inte skilja på Lucie eller Irena Martinkova. Det är pinsamt! Lucie åkte på en kraftig knuff i ryggen av Magda Eriksson i slutet av matchen när LFC fick en frispark. Missade du den? Hon vände sig om och berättade vad hon tyckte
om den bryska knuffen. Om "Enögde Martin" anser att det är att provocera vet jag inte vad..?
Lucie Martinkova tar och ger. Lite Håkan Mild om man ska jämföra med herrfotbollen, vilket man kanske inte ska?
Hon tar också sina gula kort när domaren tycker att det är dax. Hon tar oxå en välförtjänt plats i Örebros startelva - som ligger tvåa i allsvenskan. En drömspelare att ha i sitt lag.
Tycker nog att inlägget luktar väldigt mycket "dålig förlorare!"
Näe, borra ner skallen och börja kämpa LFC! Plocka av balettskorna och sätt på er lite stålhätta längst fram i skon.
Fotboll är en fysisk sport - även för ladies!

Martin 2014-06-10 23:26

@Svenneberka

Blir lite beklämd av att läsa ditt oerhört aggressiva inlägg där jag beskylls för både det ena och andra.

Därför vill jag nu betona vad jag faktiskt skrev i mitt första inlägg d v s att LFC gör en bedrövlig match och Örebro spelar mycket bra. Jag poängterade också att segern var odiskutabel men att den blev något/några mål för stor sett till chanserna som skapades.

Med det sagt så menar jag att det är provocerande att släpa sig av planen vid byte när man som Chukwudi börjar nere vid bortre hörnflaggan och sen ska ta sig över hela planen för att genomföra bytet. Det blir ännu sämre när hon efter publikens givna reaktion applåderar sig själv sarkastiskt och sen tar det ännu lugnare.

Genomgången av målen är en faktisk beskrivning av hur de skedde, att det sedan framförallt var LFC obefintliga försvarsspel toppat med några rejäla Rembrants av Fraine som gav upphov till dom ändrar inte det faktumet.

Jag poängterade också i inlägget att jag är en förespråkare av fysiskt spel, min favoritspelare i LFC under de år jag följt laget är ju t ex Petra Larsson som ju inte direkt gjort sig känd för att alltid spela 'fair'. Jag står dock fast vid att Örebro-spelarna satsar onödigt hårt i duellerna, det finns ingen anledning att gå in med full kraft i 50/50 dueller där minsta lilla 'otur' kan innebära att säsongen är över för en eller båda de inblandade.

När det gäller situationen med Lucie M så kan jag erkänna att jag inte såg exakt vad som hände men för mig såg de ut som att hon först gick in sent och hårt mot en motståndare och sen fick en lättare knuff av Ericsson som säkert blev förbannad över den sena tacklingen.

Dina slutord håller jag dock med om till fullo. LFC måste inse att det är en fysisk sport och våga ta kampen även mot lag som Örebro där spelarna satsar som kryssningsmissiler i närkamperna.

Betta på europamästerskapet i fotboll 2020 – Odds på EM

Snart drar EM igång och det finns massor av odds tillgängliga. Läs mer om odds inför EM 2020 och hur du kan betta på dina favoritlag, helt utan registrering!

Betta på dina favoriter i världens största sångtävling – Eurovision Odds 2020

Snart är det dags för årets Eurovision Song Contest 2020. Få reda på hur du kan satsa på dina favoritartister. Betta på Eurovision 2020 och få bästa oddsen!

EM-odds och damlandslagets väg till London

Det blev ingen lång vila för damlandslaget efter sitt VM-brons förra sommaren. Några månader senare var det dags att ladda om för att lägga fokus på EM-kvalet som ska ge dem en plats till EM i England 2021. Totalt kvalar 47 nationer till EM och vinnarna från de nio grupperna får en plats. Det får även de tre bästa grupptvåorna. Resterande grupptvåor kommer att få spela i en egen kvalturnering om de sista tre platserna. England är som värdnation redan direktkvalificerade. 

Damlandslagets första titel i en annan fotbollsvärld

Damfotbollen har under de senaste decennierna tagit enorma steg när det gäller publikt och medialt intresse. Även om de allra första finalerna i EM-slutspelet sändes i svensk tv, så rådde det inte någon medial eufori i kamp om rättigheter och påkostade studiosändningar. Men låt oss gå tillbaka till de där fantastiska dagarna 1984.

Slutspurt i Damallsvenskan

Det är inte bara herrarnas Allsvenska som går mot sin upplösning utan så också Damallsvenskan. Dock är Damallsvenskan långtifrån lika spännande då FC Rosengård med tre omgångar kvar mer eller mindre säkrat seriesegern.

Ny teknik som är här för att stanna

Digitaliseringen påverkar snart all verksamhet. Branscher i dess framkant – som spelbranschen – lever i en värld av konstant förändring, och nu närmar sig också de nya möjligheterna med klassiskt försiktiga verksamheter när det gäller implementation av ny teknik, såsom fotbollen.

Så behåller du greppet om damfotbollen

Damfotboll har de senaste åren blivit allt mer populär i världens alla hörn och kanter. Vi läser allt mer om den och årets VM, som ägde rum i Frankrike, gjorde stor succé publikmässigt. Det bjöds minst sagt på flera spännande matcher, inte minst från Sveriges landslag som vann medalj efter att de slog ut England i bronsmatchen.

I sommar väntar VM-feber

Snart är det dags för den riktigt stora scenen. Dit så många unga fotbollstjejer kämpar dag för dag för att få stå på. Men det blir endast verklighet för ett fåtal utvalda. VM i fotboll är det största du kan vara med om och i sommar är det åter dags för denna makalösa fotbollsfest.
Damlandslaget förbereder sig för VM
(Källa: Unsplash.)

Damlandslaget förbereder sig för VM

Det är VM-år igen! Den här gången är det dags för damlandslagen att avgöra vilka som kommer att bli världsmästare. USA är de försvarande mästarna och givetvis, med Sveriges vanliga tur vid grupplottningarna, hamnade USA och Sverige i samma grupp (F). Det är femte gången som länderna möter varandra och även om det har varit jämnt har amerikanskorna vunnit två gånger, svenskorna en och en match har spelats oavgjort.
FIFA- ny strategi för damfotboll
FIFA- ny strategi för damfotboll

FIFA- ny strategi för damfotboll

Det var med stolthet som Fifas första kvinnliga generalsekreterare Fatma Samoura nyligen lanserade organisationens första globala strategi för damfotboll. Bland annat finns ambitiösa mål som att dubbla antalet kvinnliga utövare till 60 miljoner under kommande tolv år, dessutom ska prispengarna till fotbolls-VM öka dramatiskt.
Den globala damfotbollen
Den globala damfotbollen

Den globala damfotbollen

Damfotbollen av idag är starkare än någonsin, vilket vi bland annat ser genom att de stora stjärnorna syns mer i mediala sammanhang och beundras av en allt växande supporterskara. Men skillnaderna mellan olika länder är fortfarande extremt stora och än finns en bit kvar avseende kommersialisering.
Svenska Damfotboll
Svenska Damfotboll

Mycket snack och lite verkstad

Det svenska damlandslaget är vidare till världsmästerskapet i Frankrike nästa år. Efter ett litet orosmoln i början av gruppspelet tog de sig till slut hela vägen hem och blev gruppetta på hemmaplan mot Danmark. Trots den här bedrift har nyheten hamnat i skymundan för de senaste kontroverserna med FIFA – som trots ett finansiellt lyft för damfotbollen har ökat klyftorna mellan herrarna och damerna istället för att minska dem.

Damfotbollens potential – med hjälp av betting och en annan väg än herrfotbollen

Intresset för damfotboll ökar, kanske inte så snabbt som man kunde önska, men det ökar och har tagit ny fart på senare år. Men ett av de starkaste tecknen på att populariteten tar de riktigt stora stegen är när intresset för spel ökar. Och ska man verkligen följa i herrfotbollens spår?

Premier League klubbarna har insett värdet

Storklubbar som Manchester City, Liverpool FC, Arsenal och Chelsea FC har sedan ett antal år tillbaka satsat på sina damer som spelar i Womens Super League i England. I Chelsea har landslagsmålvakten Hedvig Lindahl vaktat målet sedan 2015 och kommande års trupp innehåller ytterligare två svenskor i Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.
Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

Så här marknadsförs fotbollslagen idag – på och utanför planen

En gång i tiden så kunde du titta på en fotbollsmatch och direkt ta reda på vem som sponsrade ett visst lag genom att ta en titt på lagtröjan. Idag så är marknadsföringen inom fotboll mycket mer komplex och sträcker sig allt längre utanför planen än någonsin förut. Hur har marknadsföringen utvecklats på senare tid i takt med all annan utveckling? Det ska vi ta oss en närmare titt på.
Spela på Damallsvenskan
Spela på Damallsvenskan

Spela på Damallsvenskan

Efter många årtionden då damfotboll knappt varit en parentes inom sporten, har nu damsidan fått sig ett rejält uppsving. Media bevakar dem allt närmare och fotbollsälskares blickar dras även de allt mer till damfotbollen. Att intresset ständigt växer är inte ett dugg konstigt då damligor i flera länder är bättre än herrligorna. Tittar vi på FIFA:s världsranking kan vi se att Frankrikes damer är rankade trea i världen medan deras herrar ligger på en sjundeplats. I USA är damerna etta på sin sida av rankingen, otaligt många gånger mer framgångsrika än vad männen är. Genom damfotboll upplever vi en gryning som kan bjuda på en strålande dag.

Målet att öka intresset för damfotboll

Damfotboll har alltid fått stå i skymundan för herrarnas version av sporten, och arbetet för att den ska lyftas fram och få ett lika stort utrymme pågår fortfarande. FIFA har flera gånger sagt att de kommer att satsa mer på damfotbollen, men förändringarna och satsningarna har i jämförelse varit små. I samband med VM i Ryssland lovade FIFA återigen att satsa mer på damerna, och den här gången i form av en helt ny turnering som ska locka både tittare och fler utövare.

Nya vanor för att se på fotboll

Streaming av fotboll blir en allt naturligare del av gemenskapen i tv-sofforna. Ibland ser man på samma match, ibland på varsin padda och ibland har man flera skärmar igång samtidigt. En ny tid, som har kommit för att stanna.
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte
Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Ingen jämställdhet inom fotbollen i sikte

Om man med jämställdhet menar att lika lön ska gälla för båda könen, så har det budskapet aldrig lyckats göra avtryck i fotbollsvärlden. Trots att damfotbollen startade redan på 1960-talet, ja, eller egentligen redan i slutet av 1800-talet, det vill säga ungefär samtidigt som herrfotbollen.
Lina Hurtig, här mot Szilvia Szeitl och Dora Papp, var tidigt på språng med 1-0-målet. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Anfallsglädje och raka linjer gav svensk storseger

Två regelrätta triumfer och en skrivbordsseger på gång. Den inställda matchen mot Danmark ledde till fler diskussioner än de sportsliga ansträngningarna för att ta trean mot Ungern. Nollan sprack efter en kvart och Sverige vann med 5–0 på Borås Arena.

Norge ställs mot Holland

Norge har inlett VM-kvalet starkt och har full pott efter två matcher. Nu ställs man mot tuffare motstånd, regerande EM-mästarna Holland.

Danmarks återbud definitivt

Både det svenska fotbollförbundet och UEFA bekräftar att fredagens länge emotsedda VM-kvalmatch i Göteborg är inställd. – Det finns bara förlorare i det här. Även från vår sida med supportrar och spelarna som skulle gå ut på Gamla Ullevi med mycket publik, sade Peter Gerhardsson under en presskonferens.

Danmark ställer in VM-kvalet - officiellt besked dröjer till torsdag

Det nordiska mötet mellan Sverige och Danmark i Göteborg på fredag går om intet. Onsdag lunch meddelade det danska fotbollförbundet att matchen inte kan spelas.

CL: Tuff lottning för Rosengård, lättare för Linköping

Dröm eller mardröm? De svenska representanterna i Champions League fick verkligen antingen eller. FC Rosengård åkte på Chelsea medan Linköpings FC får mäta sina krafter med mer överkomliga Sparta Prag i åttondelen.